Lipanj 23, 2025, 10:12:33 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Hemipenis u gekona- problematika  (Posjeta: 1418 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquarius007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 33
  • twinki
Hemipenis u gekona- problematika
« u: Ožujak 16, 2013, 10:19:30 prijepodne »
Gekonu nakon parenja je ostao hemipenis vani. Vjerujem da je to rijetko ali eto , mojem se desilo. Jučer navečer sam primjetila i nije se povuklo do danas. Mislila sam se obratiti Maji na veterinarskom fakultetu no ne rade vikendom. Zvala sam vet. ambulantu Bubu no rekli su mi da nebi riskirali s time..
Kupila sam sama vazelin i vatice , no nejde i nebi riskirala više jer nemam iskustva u tome. Kako da mu to bar malo saniram do ponedjeljka? u Zasebnoj je kutiji sada ali bojim se da se ne zakomplicira. Ma ako itko u vas živi u Zagrebu i ima iskustva u ovom nek dođe. Odužiti ću mu se. Stvarno molim za pomoć jer ga imam za uzgoj. evo i slike..
 :'(

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Hemipenis u gekona- problematika
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2013, 11:35:08 prijepodne »
Stavi ga u sterilnu plastičnu kutiju bez supstrata, i lagano prskaj vodom svakih par sati tako da dno posude bude prekriveno tankim filmom vode - važno je zadržati visoku razinu vlage, inače će se sluznica hemipenisa sasušiti (i zalijepiti za podlogu što može dovesti do ozlijeda) i početi nekrotizirati.
Inače nije preporučljivo pariti gekone koji nisu posve odrasli (za ženke min 40g, a mužjake 45-50g.). Sve ispod tih gramaža je rizično - kod ženki problem retencije jaja (distocija), a kod mužjaka prolaps hemipenisa. U dosta slučajeva prođe sve u redu i s mlađim/manjim životinjama, ali se, na žalost, ponekad dešavaju ovakvi slučajevi.
Nemoj previše brinuti: jednom kad se insertira, hemipenis će i dalje biti funkcionalan i normalan, samo se do ponedjeljka pobrini da bude čist i vlažan.

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 33
  • twinki
Odg: Hemipenis u gekona- problematika
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2013, 14:47:05 poslijepodne »
Stavi ga u sterilnu plastičnu kutiju bez supstrata, i lagano prskaj vodom svakih par sati tako da dno posude bude prekriveno tankim filmom vode - važno je zadržati visoku razinu vlage, inače će se sluznica hemipenisa sasušiti (i zalijepiti za podlogu što može dovesti do ozlijeda) i početi nekrotizirati.
Inače nije preporučljivo pariti gekone koji nisu posve odrasli (za ženke min 40g, a mužjake 45-50g.). Sve ispod tih gramaža je rizično - kod ženki problem retencije jaja (distocija), a kod mužjaka prolaps hemipenisa. U dosta slučajeva prođe sve u redu i s mlađim/manjim životinjama, ali se, na žalost, ponekad dešavaju ovakvi slučajevi.
Nemoj previše brinuti: jednom kad se insertira, hemipenis će i dalje biti funkcionalan i normalan, samo se do ponedjeljka pobrini da bude čist i vlažan.
odmah sam ga odvojila u zasebnu kutiju i i išla na kraju kod veterinara. Hemipenis je stalno ispadal van pa su morali napraviti jedan šav. Sutra prijepodne idem da skinu,no postoji mogćnost da će i dalje ispadat trebat će micati..