Srpanj 22, 2025, 21:46:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Deep Sand Bed - kaj mislite o ovom -- clanak  (Posjeta: 1452 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MrCROant

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
Deep Sand Bed - kaj mislite o ovom -- clanak
« u: Ožujak 13, 2013, 12:18:11 poslijepodne »
Pozdrav,

Kaj mislite o ovom?

http://wetwebmedia.com/ca/volume_7/volume_7_1/dsb.html

Nema vakumiranja podloge i prevec petljanja, pravi mali eko sistemic.

Meni se svidja ... mozda nadodam jos malo pijeska ..sad mi je oko5cm odpozadi a naprijed oko 2cm ... i u postu pise da bi pijesak trebao biti 0.2 - 0.5mm ..ja mislim da jemoj pijesak vise oko 1mm pa bi kao trebalo onda mrvicu deblje staviti.

inace procitao sam cijeli originalni post http://www.aquariacentral.com/forums/showthread.php?215174-How-Freshwater-Deep-Sand-Beds-Work
i djeluje mi jako uvjerljivo.

Pa kaj mislite?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Deep Sand Bed - kaj mislite o ovom -- clanak
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2013, 13:04:46 poslijepodne »
Ako svaka rijeka i jezero na svijetu funkcioniraju na tom principu nema razloga da ne funkcionira i u akvariju.

Ja sam od promjena u akvariju na tom sistemu i meni jako dobro funkcionira.presao sam skroz usisavanja, puzeve ne diram, podlogu ne diram. Sloj pjeska mi je od 6-9 cm.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2013, 13:13:33 poslijepodne »
Poanta je da se u podlozi stvori anaerobna zona gdje ce se nitrati, koji se inace gomilaju u akvariju pretvarati u dusik uz pomoc anaerobnih bakterija. Anaerobne uvjete bas neces uspjeti postici sa sljunkom granulacije 1 mm, trebao bi imati jako debeli sloj i trebalo bi proci dosta vremena da se na dno natalozi detritus i dovoljno zbije da stvori anaerobnu zonu. Tako da ako zelis pravi funkcionalan DSB trebao bi staviti neku guscu podlogu kao sto pise u clanku, barem u najdonjem sloju akvarija.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2013, 13:16:29 poslijepodne »
Ma kutim da ..al sad sam ponovno gledao svoj "pijesak" .. i ipak mislim da ima 0.5 -1mm ... kupio u bauhausu vrecu ..onako kremasta neka boja a na vreci pise filter pijesak ..tak da mozda i je to to ...neznam ..bumo vidli , ako se stvori crni sloj dolje znaci da je to to ..ako ne ..... onda drugi put :)

Jel moze slika podloge i kakav pijesak imas DavorT? I jel mozda mjeris nitrate, koliko su?

Bas mi je ovo zanimljivo

thx

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2013, 14:32:19 poslijepodne »
sljunak mi je od 0.2 do 1.5, s tim da se s vremenom sav sitan pjesak staložio na dno, a krupniji ostao gore

meni osobno crni sloj nije bas svugdje, na nekim mjestima je izrazeniji, na nekim ne toliko, ali se jasno i dobro vide mjehurici u anaerobnoj zoni tamo gdje je tamniji zmazani pjesak.

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 14, 2013, 15:58:50 poslijepodne »
Izgleda da nitko ovdje nije bas odusevljen idejom :) a meni je sa zao kaj nisam to pronasao prije pa bi stavio svukud 5cm ...
Kad mi se akvarija zaciklira dobro ..budem polako bacao jos pijeska ..saku po saku u vremenskim razmacima da se ne rijesim svih bakterija iz podloge odjednom.

A nis sretno svima :)

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2013, 22:09:58 poslijepodne »
Evo danas nasao vrecicu od pijeska kaj sam kupio i lijepo pise granulacija od 0.7 - 1.2mm , jos kad sam ga kupovao nije mi bas bio po volji jer je kao presitan
a sad mi je ispalo da je ipak malo prekrupan  :D

Kroz sljedece mjesece ga budem po malo nadotrpavao da dodje bar otpozadi na nekih ~6cm ...