Kolovoz 15, 2025, 02:54:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvijeta za RIO 300  (Posjeta: 1007 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grusenka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Rasvijeta za RIO 300
« u: Veljača 17, 2006, 08:46:00 prijepodne »
Pozdrav svima,

Dakle imam Rio 300 i u poklopcu lampe koje idu orginalno uz to.

zelim drzati diskuse i sto je vazno puno biljak.Planiram ugraditi CO uredjaj

ali me zanima jesu li postojece lampe dovoljne a ako mislite da
treba vise svijetla koje lampe da montiram i koliko vataze?

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2006, 10:10:00 prijepodne »

E ovako kad smo kod tog akvarija da se malo pohvalim, i ja sam postao ponosni vlasnik istog. Konačno sam si priuštio takav akvarij za 10 godina bavljenja akvaristikom.

No vratimo se mi na tvoje pitanje. Juwel Rio u svom originalnom izdanju dolazi sa dvije lampe, a to ti je i nije dovoljno za uzgoj nekog zahtjevnijeg bilja pošto si napisao da želiš puno bilja. No ako ne želiš pre zahtjevno bilje onda bi ti i dvije lampe na tu litražu trebale biti dovoljne ako su ti svi drugi uvjeti zadovoljeni. Svakako ti preporučam reflektore iznad lampi.

Evo ovako: moja teorija je "uvijek bolje bilo kakva kombinacija sa 3 lampe nego super kombinacija 2 lampe".

Dakle što želim reći; 1. PRAVILO: Najbitnije je ukupna jačina svijetlosti u akvariju koja se izražava u lumenima (jersu tri lampe uvijek jače od dvije lampe). Ako imaš mogućnosti dodaj još koju lampu, ako ne sljedi drugo pravilo.

2. PRAVILO: Biraj lampu onog proizvođača koja u dotičnoj dimenziji i wataži ima najviše lumena. Jer su razlike između proizvođača lampi pa čak i kod istog proizvođača očite.

3. PRAVILO: Spektar, ako želiš dobru rasvjetu biraj lampe koje imaju dovoljno lumena ali se i međusobno dobro spektralno nadopunjuju, pogotovo ako želiš bilje.

4. PRAVILO: Biraj one kombinacije lampi koje zajedno vizualno daju najljepšu i najprirodniju sliku akvarija.

Nakon svega ovoga ja bi ti preporučio sljedeće kombinacije:

1. ARCADIA: Original Tropical + Freshwater lamp (prva nema toliko lumena ali je spektralno najbolja za bilje i daje ljbičasto svjetlo, a druga je zaista jaka(punolumena), i daje zelenkasto svijetlo. Zajedno su super kombinacija jer je svijetlo dosta jako i prirodnih boja.

2. SYLVANIA: Gro-lux + Daylightstar (opis: sve navedeno za prvu kombinaciju)

3. PHILIPS: 2x Aquarell (lampe koje su dosta jake umjerenog spektra i dobrih boja)

Da imaš tri lampe onda bi ti dao savjet za ovu kombinaciju: HAGEN: Flora glo + Sun glo + Aqua glo.

p. s. - No ekipa već sam napisao da mi fale tehničke specifikacije lampi za Sylvaniu i Philips Aquarelle da bi u potpunosti mogao odabrati neku kombinaciju i druge savjetovati, pa molim informacije na moju temu: TEHNIČKE SPECIFIKACIJE LAMPI

Varaždin / Hrvatska

Offline Grusenka

• Novi član
  • *
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2006, 08:37:00 prijepodne »
Ma super! za sada cu zbog novaca ostati na dvije i dodat cu reflektore a prvom prilikom ugradjujem trecu:)

hvala ti na detaljnom opisu

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2006, 13:59:00 poslijepodne »

Citat: Grusenka
hvala ti na detaljnom opisu

Ma nema problema zato smo tu da si međusobno pomažemo!

Nego ja sam se na svom novom Rio 300 odlučio za ovu kombinaciju lampi:

Original Tropical + Freshwater lamp + Daylihgtstar + Grolux

Dakle imam četiri lampe jer se bavim i dalje se još ozbiljnije namjeravam baviti biljem i to ne bilo kakvim, pa zato imam 4 lampe u akvariju!!!Za većinu ne prezahtjevnog bilja i dvije lampe u dobroj kombinaciji su sasvim solidne.
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2006, 14:04:00 poslijepodne »
I još nešto je važno naglasiti; lampe su samo jedan od ključnih faktora za dobar rast bilja ali ne i jedini, tj. ako imamo odličnu rasvjetu a drugi uvjeti nisu adekvatno zadovoljeni bilje neće uspijevati kako treba!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2006, 15:06:00 poslijepodne »
Skrećem malo sa teme Juwel rasvjete, ali da ne bezveze otvaram novu temu zanimala bi me jedna stvar... U 80l imam samo jednu lampu, a drugu lampu nemogu dodat jer nemam dovoljno mjesta... Što bih tu mogao stavit, a da nije lampa(neonka od 60cm)?
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
Rasvijeta za RIO 300
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2006, 16:29:00 poslijepodne »
Probaj sa štednim žaruljama one ne zauzimaju puno mjesta a nisu loše ako nemaš druge mogućnosti. Ja ih koristim u jednom manjem akvariju više od godinu dana i pokazale su se solidnima!
Varaždin / Hrvatska