RO ukloni silikate, kamenac i ostale nečistoće u vodi, ali ostavlja i neke minerale koje kasnije ukloni DI filter(ako ga imaš).
Evo g.mizerak si je stvarno dao truda ilijepo opisao u jednom postu. Svaka mu čast

Citat: morino - Rujan 01, 2008, 23:25:58 pm
jer bi tko odgovorio na pitanje laiku kako je kamenac stetan u vodi a sadrzi kalcij koji pogoduje rastu koralja?
jer koliko sam skuzio one kemije skidaju vecinu osim tvrdoce?
a ljudi govore da je tvrdoca stetna?
Evo pošto sam toliko u ovoj temi pisao pa da nastavim, znači nitko ni u kojoj literaturi ne obrazlaže da je kamenac štetan kao što i ti to znaš i upitno tvrdiš.
Dakle radi se o tome da je ono što mi akvaristi i domačice zovemo kamencem je Kh ili ti karbonatna tvrdoća,nadalje to su kristali uglavnom vapnenačkog sadržaja CaCO3( kalcij karbonat) i nisu direktno otopljeni u H2O tj. vodi i ako je ukupna tvrdoća vode max 10 Gh ukupne tvrdoće to jest udjela otopljenih minerala u vodi tada ćeš lakoćom prirodnim putem pomoću treseta spustiti Ph na željenu razinu, a humusne kiseline automatski spuštaju i Kh, ukoliko ti je Gh veći od 10 tada zbog jake koncentracije otopljenih minerala humusna kiselina neće imati snage razbit strukturu i Ph i Kh ti neće padati, tada takvu situaciju riješavaš sa Ph minusom koji je ovisno o proizvođaču više od 30% na bazi solne kiseline sa dodacima prirodnog koncentrata humusne kiseline radi arome i blagosti i sa takvim pripravkom ćeš sniziti i Ph i Kh i u tvrdoj (Gh) vodi ali nikad i nikako njen Gh to radi osmoza
E sad idemo na ono gornje pitanje i konkretan odgovor to ti je ko u Pulp fictionu ( Tarantino )
Osmoza se koristi uglavnom da riješi vodu svih Gh & Kh minerala, a to je samo zato da ukloni sve štetne tvari koji ne spadaju u tu grupu, a to su olovne čestice,razne slitine metala i i njihovi spojevi, silikati, fosfati razni plinovi uključujući i klor, da nema ovih zadnjih ne bi ti ni trebala ali kod slatkovodnih manje zahtjevnih biotopa ako nisi perfekcionist osmoza ti ni netreba ili omekšivač na bazi smola koji ima istu funkciju ili besplatna kišnica samo treba biti čista, nikako destilirana voda iz dučana (osim medicinske) koja je tehničke naravi i ionska veza je narušena pa kao takva nije ni skroz čista i teško veže kisik i ostale elemente na sebe pa riba ima uvjete ko u septičkoj jami procesi razgradnje na 3%.
I ono najbitnije more( ref, koralji) i amazana ( DISCUS)traže idealne uvjete more da se riješi onih štetnih i da dobije točno potrebnih minerala ( sintetička sol),jer kad bi dodao pipovaču i sint. sol tada bi udvostručio , a neke minerale i upetorostručio i to je prezasičena voda koju ne možeš kontrolirati, a životinje ne mogu egzistirati u takvim uvjetima dapače javljaju se nepoželjni efekti tipa ciano, dinoflagi,propadanje invertibratesa i kod riba ich,oodinium i slične gadosti,
a kod amazone discus i ostali ciklidi mekih voda imaju takvu konfiguraciju kože i tijela da im tvrda voda iritira kožu nastupa stres, razne infekcije pada imunitet riba ne jede, mršavi i na kraju napada ju Hexamita (bakterija) tzv. rupe u glavi i tu je kraj.
Evo nadam se da sam pomogao i bioodređen jer sam vidio neke teme gdje se nikad ne poveže sve u jedno nego u segmentima pa početnici i manje iskusni akvaristi nemogu povezati komplexnost i problematiku tog kemijsko procesa koji je naravno golom oku neshvatljiv.
Koristite testove !