Srpanj 31, 2025, 01:48:59 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: filter JBLCristalprofi 900  (Posjeta: 2138 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline adrijanazg32

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
filter JBLCristalprofi 900
« u: Ožujak 11, 2013, 07:44:34 prijepodne »
Imam ovaj filter i jedno pitanje uz njega.. Naime, nije jako bučan kad je na maksimalnom protoku, ali čim ga malo smanjim, a pogotovo ako ga stavim na minimum jako je glasan. Smanjim ga npr. kad želim hraniti ribe, a i inače možda ne bih voljela stalno najjači protok iako imam dosta plutajućeg bilja i na površini je mirno tako da protok ne smeta ribama. Imate neku ideju zašto je tako bučan i može li se to riješiti? Hvala!

Offline Lugi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: filter JBLCristalprofi 900
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2013, 08:02:03 prijepodne »
Ne bi trebao biti glasniji kad se smanji protok.
Moguće je da impeler nije dobro fiksiran pa da vibrira kad se poveća pritisak na njega.
Po meni bi trebao otvoriti glavu filtera te očistiti impeler i njegovu komoru.

Offline adrijanazg32

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2013, 10:03:17 prijepodne »
he he, a sad malo na hrvatskom:) impeler.. to bih vjerojatno mogla shvatiti što je ako pročitam uputu?
pokrenula sam ga i bilo je sve ok..
Nakon 3 tjedna rada sam ga otvorila da ga očistim i nije bio jako prljav, iznenađujuće čist. pa sam  samo onu najgornju spužvu isprala u akvarijskoj vodi.
Ok, probat ću shvatit što je impeler.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2013, 10:50:25 prijepodne »
impeler je rotor, ovo

inace, vanjski filter ne moras cistiti tako cesto ali kad cistis onda temeljito pocisti glavu, ventile, crijeva, usis i izlaz

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2013, 10:56:39 prijepodne »
 to je problem kakav sam ja imao. magnet na rotoru ti se okreće u odnosu na plastični dio , ja sam to fiksirao i radi vec dvije godine u tišini.... ako nije to neznam onda , možda ima zraka u njemu??

Offline adrijanazg32

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2013, 11:49:53 prijepodne »
Jooooj, jel to razlog što je više muških u akvaristici?? Mogu shvatit kemiju vode, biologiju i razne komplicirane znanosti, ali kad mi se spominje propeler, impeler, cijevi, magneti i rotori odmah mi muka dođe. Neda mi se o tome uopće niti razmišljati. No što se mora, nije teško :dead:

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2013, 12:10:36 poslijepodne »
neznam, nek  ti neko  to pogleda. 8)

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2013, 12:28:18 poslijepodne »
Jooooj, jel to razlog što je više muških u akvaristici?? Mogu shvatit kemiju vode, biologiju i razne komplicirane znanosti, ali kad mi se spominje propeler, impeler, cijevi, magneti i rotori odmah mi muka dođe. Neda mi se o tome uopće niti razmišljati. No što se mora, nije teško :dead:
nije...nije to razlog......ja recimo ni ne mogu shvatiti sve gore navedeno + impeleri cijevi i sve sto si navela isto ne razumijem nista...a, eto...20-ak godina u hobiju :):)
Biti ce sve u redu..:):)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2013, 12:32:07 poslijepodne »
Cisto da ti objasnim da protok na tom filteru smanjujes samo na izlazu i samo do pola, nikako do kraja. To je preporuka/upozorenje proizvodjaca.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2013, 14:59:11 poslijepodne »
Imam ovaj filter i jedno pitanje uz njega.. Naime, nije jako bučan kad je na maksimalnom protoku, ali čim ga malo smanjim, a pogotovo ako ga stavim na minimum jako je glasan. Smanjim ga npr. kad želim hraniti ribe, a i inače možda ne bih voljela stalno najjači protok iako imam dosta plutajućeg bilja i na površini je mirno tako da protok ne smeta ribama. Imate neku ideju zašto je tako bučan i može li se to riješiti? Hvala!

Kada skroz zatvoris ventile vecina rotora postane malo bucnija, to je normalno. A svaki dan smanjivati protok na filteru nije dobro niti za sam motor niti za ventile koje pomices, s vremenom bi ti se moglo dogoditi da ti ventili procure i da impeller postane jos bucniji. Ako nemas u akvariju spray-bar (ona cijev sa rupicama) instaliraj ju na izlaz, ona ce ti rasprsiti protok. Ako ju vec imas instaliranu i tako ti je i dalje previse mozes rupice (ili polovicu njih) okrenuti prema staklu i na taj nacin dodatno smanjiti strujanje bez smanjivanja protoka.

to je problem kakav sam ja imao. magnet na rotoru ti se okreće u odnosu na plastični dio , ja sam to fiksirao i radi vec dvije godine u tišini....

To ti bas nije zdravo za motor jer je to namjerno napravljeno da bude tako. Kada se pokrece ili gasi dvofazni motor, rotor se cesto "zaljulja" u polju, naglo se cimne u obrnutom smjeru od onoga u kojem bi se trebao vrtiti. To cujes kao lupanje pri paljenju i gasenju filtera jer plasticni dio ostane na mjestu dok se metalni skuca u njega u obrnutom smjeru. Lopatice koje guraju vodu pri panjenju stvaraju otpor i zato nisu skroz fiksirane kako bi se taj otpor smanjo i kako bi se rotor poceo lakse okretati. Ovo bi ti moglo smanjiti zivotni vijek filtera.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline adrijanazg32

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2013, 15:17:54 poslijepodne »
Aaaaaaaaaaaaaaa strašno.. ajde da odgovorim bar na ono kaj razumijem.. sprejbar imam i probala sam ga staviti, ali je divljački šutao biljke, imala sam osjećaj da je još jače nego bez njega.
Ali nisam ga probala okrenuti prema staklu..probat ću to.
Ne kužim kakvo smanjivanje protoka kod ulaza? Ja protok smanjujem s onom capicom na poklopcu filtera.
Znate kaj, stvarno sam vam zahvalna na pomoći, baš ste si dali truda, ali meni se stvarno neda s tim zabavljati (valjda sam očekivala neko magično rješenje) pa ću ja ovako: lijepo neka bude filter na najjačem protoku, nikom ne smeta, ni meni ni ribama, a kada ću ih hraniti, iskopčat ću filter iz utičnice i to je to.
Sada ćete mi sigurno reći da je iskopčavanje iz struje pogubno za filter :)

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Ožujak 11, 2013, 15:26:06 poslijepodne »
Aaaaaaaaaaaaaaa strašno.. ajde da odgovorim bar na ono kaj razumijem.. sprejbar imam i probala sam ga staviti, ali je divljački šutao biljke, imala sam osjećaj da je još jače nego bez njega.
Ali nisam ga probala okrenuti prema staklu..probat ću to.
Ne kužim kakvo smanjivanje protoka kod ulaza? Ja protok smanjujem s onom capicom na poklopcu filtera.
Znate kaj, stvarno sam vam zahvalna na pomoći, baš ste si dali truda, ali meni se stvarno neda s tim zabavljati (valjda sam očekivala neko magično rješenje) pa ću ja ovako: lijepo neka bude filter na najjačem protoku, nikom ne smeta, ni meni ni ribama, a kada ću ih hraniti, iskopčat ću filter iz utičnice i to je to.
Sada ćete mi sigurno reći da je iskopčavanje iz struje pogubno za filter :)

Znaci po uputstvima proizvođaca za trajno smanjivanje protoka tijekom rada smijes smanjivati sa capicom na strani gdje ti na filteru pise "OUT" i samo je zakrenuti do pola.
Da dobro si predpostavila, svako ponovno paljenje filtera je šok za motor i ne bi to trebala raditi.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Ožujak 11, 2013, 15:30:21 poslijepodne »
Ribe su dovoljno sposobne uhvatiti hranu koja se miče. Samo okreni spraybar ili lilypipe prema staklu i to je to. I nemoj otvarati filter svako malo, jednom u 3mj je dosta

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #13 u: Ožujak 29, 2013, 20:54:05 poslijepodne »
Cisto da ti objasnim da protok na tom filteru smanjujes samo na izlazu i samo do pola, nikako do kraja. To je preporuka/upozorenje proizvodjaca.

To je to :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica