Srpanj 16, 2025, 12:08:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143102 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vidopulos

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #625 u: Veljača 22, 2014, 12:54:20 poslijepodne »
mislim da mene izadje kg sode i kg limunske oko 20kn, ne znam tocno sad jer nisam kupovao par mjeseci vec jer sam bio uzeo po 5kg a to mi je dosta za pola godine.

A di kupujes sodu i limunsku?

Sent from my HTC Desire X using Tapatalk

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #626 u: Veljača 22, 2014, 14:01:27 poslijepodne »
A baš kad sam nahvalio svoj sustav danas mi skočio tlak na 4,5 bara i mjehurići idu se u šesnaest po ljestvama...kaj se dogodilo preko noći? Provjeravam na spojevima i čepovima dal negdje pušta i za sada ništa. :(

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #627 u: Veljača 22, 2014, 16:02:50 poslijepodne »
Manometar mi je skočio do crvenog i sam sam otpustio sigurnosni ventil da mi se tlak spusti na zeleno...sad razmišljam da sam možda luđačkim stiskanjem boce pri zadnjem pokretanju smjese negdje napravio prolaz plinu pa sad vuče kroz taj prolaz. Znači ne preporučam koristiti moju metodu koja samranije u postu opisao da bi pokrenuli smjesu..držite se onoga u uputstvima koja ste dobili..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #628 u: Veljača 22, 2014, 17:17:20 poslijepodne »
mislim da mene izadje kg sode i kg limunske oko 20kn, ne znam tocno sad jer nisam kupovao par mjeseci vec jer sam bio uzeo po 5kg a to mi je dosta za pola godine.

A di kupujes sodu i limunsku?

sodu u metrou a limunsku u poljoapoteci, samo kaj nemaju uvijek pa onda kad naletim uzmem 5-6 kg. Ali kad dodje vrijeme berbe onda toga imas svugdje.

Offline vidopulos

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #629 u: Veljača 22, 2014, 18:12:55 poslijepodne »
Hvala :)

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #630 u: Veljača 22, 2014, 19:29:40 poslijepodne »
Jel netko planira napraviti coporativu s sodom i limunskom?

Offline marinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #631 u: Veljača 22, 2014, 21:25:17 poslijepodne »
Ajde, onda se mogu i ja pohvalit, kao očito najslabiji član ovde - eto i meni je uspilo napuvat do 1 bar kod promjene smjese...

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #632 u: Ožujak 06, 2014, 21:34:35 poslijepodne »
Evo, nakon nekih 3 tjedna stigao komplet. Iako je drop checker, co2 kit i brojac mjehurica ukupno 56$ proslo je carinu bez pitanja i placanja. Iako sam se pribojavao obojene plastike rampa je ipak izradena od punog komada aluminija ili neke legure aluminija. Cvrsto i robusno. Malo je cudan sigurnosni ventil koji se moze podesavati, ja sam u zivotu sretao samo ventile koji su bazdareni na odredeni tlak.

Sad je najvea muka  popiti 4 litre pepsi. Steta sto nema nekog sistema sa bocama od pive, ovako mi dode da izlijem taj crni otrov u odvod, navodno idobro odstopava odvode.

Brojac je metalno plasticni s navojem i ima na dnu nepovratni ventil, no taj ventil na cisto puhanje nije otvarao ni na cca. 1 bar koliko mogu plucima puhnuti. Malo mi je cudno 1 bar iza iglicastog ventila? Je li je tko mjerio tlak iza regulacije, ocekivao sam milibare?

Sent from my AT100 using Tapatalk

Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #633 u: Ožujak 06, 2014, 22:55:49 poslijepodne »
pa tlak iza regulacije ovisi koliko otvoris iglicasti. Kaj se tice nepovratnog, ima ih svakakvih. I ja sam imao takvih koji je na puhanje bio nepovratni u oba smjera ali je ipak radio.
I ne kuzim ovo o stelajucem sigurnosnom.......... koliko ja vidim nis se ne stela nego ima samo prsten da se da lakse povuci. Ono kaj se stela je iglicasti.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #634 u: Ožujak 07, 2014, 08:10:12 prijepodne »
Ne :D teško da bi ja mogao pomješati neke strojarske elemente.
Naravno da se sigurnosni (rasteretni) ventil može aktivirati i ručno. No ovaj ima čahuru kojom se može podešavati opterećenje opruge ventila i maticu za blokiranje. Tako možeš podesiti tlak na kojem se aktivira no pitanje je koliko se u to pouzdati. Sigurnosni ventili su kalibrirani, a posude pod tlakom se i atestiraju i takvi elementi prolagođavaju pri atestiranju, baš zato me i (ne)čudi kineski pristup.

Kako bi se u mojoj struci reklo, postoji regulacija, ali ne i stabilizacija sustava  :)
Znam što radi igličasti ventil, no njime možeš smanjiti  tlak sa 2 na 1 bar, no možeš (valjda) i na 50 mbara. Baš zbog ovog nepovratnog me interesirao taj tlak.
Mislio sam kupiti difuzor u nekom našem web shopu no ispada da ili nitko nema ili košta preko 100kn. Kakve vi difuzore koristite? Mislim da ću sutra krenuti u neku vlastiti diy ideju za difuzor.
I da, još stoje one 2 boce pune soka  :D.

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #635 u: Ožujak 07, 2014, 08:53:01 prijepodne »
Jel netko planira napraviti coporativu s sodom i limunskom?

Citat: Lamba
možete kupiti kod nas limunsku kiselinu i sodu bikarbonu. Ne znam jeste li kupovali kao fizičko lice ili na firmu? Više ne smijemo prodavati privatnim osobama.
Cijene su sljedeće:

1. Limunska kiselina monohidrat
    Pakiranje : vreća 25 kg
    Cijena: 8,00 kn/kg

2. Soda bikarbona
    Pakiranje: vreća 25 kg
    Cijena: 3,00 kn/kg
U cijene nije uračunat PDV.

FCO naše skladište na Robnim terminalima Žitnjak
Način plaćanja : avansno ( po ponudi).

Offline emacemac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #636 u: Ožujak 07, 2014, 08:58:25 prijepodne »
evo sistema, kljucnu ulogu u stabilnosti tlaka igra nepovratni ventil u boci B, naime on ne dopusta da limunska pada po povrsini sode, vec limunsku tjera na dno sode i time sva limunska odreagira, a opet propusta plin stvoren u boci B u bocu A. Za nepovratni mi je dobro posluzio ventil za biciklu

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #637 u: Ožujak 07, 2014, 09:00:08 prijepodne »
Koji je ovo iglicasti?

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #638 u: Ožujak 07, 2014, 09:17:53 prijepodne »
regulator tlaka, Mag comerce

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #639 u: Ožujak 07, 2014, 10:13:29 prijepodne »
Hm, znači put Sesveta...

Reci na koji način su spojeni sigurnosni i manometar i čep u A boci, odnosno iglični i čep u B boci. Nisam još rastavlja originalni setup a ono crievo koje dođe u originalu je premekano pa mi se iglični knika. Za daljnji dio koristim poliuretansku cijev koja je rigidnija al mi se čini da isto neće izdržat težinu igličnog.

I kakav je ovo ventil od bicikle, ne vidim najbolje na slici. Jasna mi je orjentacija... I hvala na savjetima super si to složio...

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #640 u: Ožujak 07, 2014, 10:49:33 prijepodne »
spojeno je sa brzim spojnicama, ventil prilazem sliku, bitno je nepovratna funkcija, i da bude sljakalo u toj namjeni, i vrlo vazno je prilikom pustanja u rad nove smijese , otopiti limunsku kristale dokraja, inace zašteka taj ventil, i kod svake promjene smijese ocistiti ga i provjerit da radi kako treba, u protivnom moze prouzrociti reakciju koja ne staje

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #641 u: Ožujak 07, 2014, 11:16:49 prijepodne »
Naravno da se sigurnosni (rasteretni) ventil može aktivirati i ručno. No ovaj ima čahuru kojom se može podešavati opterećenje opruge ventila i maticu za blokiranje. Tako možeš podesiti tlak na kojem se aktivira no pitanje je koliko se u to pouzdati. Sigurnosni ventili su kalibrirani, a posude pod tlakom se i atestiraju i takvi elementi prolagođavaju pri atestiranju, baš zato me i (ne)čudi kineski pristup.

Kako bi se u mojoj struci reklo, postoji regulacija, ali ne i stabilizacija sustava  :)
Znam što radi igličasti ventil, no njime možeš smanjiti  tlak sa 2 na 1 bar, no možeš (valjda) i na 50 mbara. Baš zbog ovog nepovratnog me interesirao taj tlak.
Mislio sam kupiti difuzor u nekom našem web shopu no ispada da ili nitko nema ili košta preko 100kn. Kakve vi difuzore koristite? Mislim da ću sutra krenuti u neku vlastiti diy ideju za difuzor.
ne znam kako ce reagirati taj nepovratni u tom tvom BC ali ako ti sistem nigdje ne pusta ona nemas neke brige oko toga koliko ce ti tlak porasti. Netko je i testirao te PVC boce pa mislim da je islo do 7 bara a ovi koji su imali problema sa porastom tlaka su spominjali 3 ili 4 bara tak da mislim da je to sve skupa sigurno. I ne kuzim zasto te brine koliko iglicasti moze to izregulirati? Tebi treba tlak koji ce probiti membranu ili stogod vec na tvom difuzoru. Tlak izmedju iglicastog i nepovratnog ti nije bitan ili barem ne bi trebao biti bitan jer vjerujem da ti difuzor bude drzao vise nego taj nepovratni. Ako difuzor ne pusta onda ti ne moze niti narasti tlak izmedju iglicastog i nepovratnog jer nema kuda ici CO2 obzirom da je crijevo izmedju nepovratnog i difuzora vec "puno" ali je tlak nedovoljan da propusti a sami nepovratni ne utjece na to koliki je tlak iza njega nego to sve odradis sa iglicastim.

Ja koristim onaj stakleni vulgaris, ali ima ili je barem bilo u aquashopu onih malih atomizera koji rade na malom tlaku http://www.aquashop.hr/Product-Up-Aqua-CO2-Nano-XS-difuzor_9011.aspx
One velike nemoj uzimati jer trebaju tlak ~2.5 bara sto mozes postici ali ce ti smjesa otici u par dana. Autor teme je isprobao  :D

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #642 u: Ožujak 07, 2014, 11:27:06 prijepodne »
Brze spojnice su isto iz maga?

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #643 u: Ožujak 07, 2014, 11:32:46 prijepodne »

ne znam kako ce reagirati taj nepovratni u tom tvom BC ali ako ti sistem nigdje ne pusta ona nemas neke brige oko toga koliko ce ti tlak porasti. Netko je i testirao te PVC boce pa mislim da je islo do 7 bara a ovi koji su imali problema sa porastom tlaka su spominjali 3 ili 4 bara tak da mislim da je to sve skupa sigurno. I ne kuzim zasto te brine koliko iglicasti moze to izregulirati? Tebi treba tlak koji ce probiti membranu ili stogod vec na tvom difuzoru. Tlak izmedju iglicastog i nepovratnog ti nije bitan ili barem ne bi trebao biti bitan jer vjerujem da ti difuzor bude drzao vise nego taj nepovratni. Ako difuzor ne pusta onda ti ne moze niti narasti tlak izmedju iglicastog i nepovratnog jer nema kuda ici CO2 obzirom da je crijevo izmedju nepovratnog i difuzora vec "puno" ali je tlak nedovoljan da propusti a sami nepovratni ne utjece na to koliki je tlak iza njega nego to sve odradis sa iglicastim.

Ja koristim onaj stakleni vulgaris, ali ima ili je barem bilo u aquashopu onih malih atomizera koji rade na malom tlaku http://www.aquashop.hr/Product-Up-Aqua-CO2-Nano-XS-difuzor_9011.aspx
One velike nemoj uzimati jer trebaju tlak ~2.5 bara sto mozes postici ali ce ti smjesa otici u par dana. Autor teme je isprobao  :D

regulator tlaka propusta samo određeni tlak bez obzira na dizanje tlaka, a iglicasti je regulator protoka, i ako tlak poraste , porasti ce ti i protok plina, porasti ce protok i kroz difuser to je sigurno, venti koji ja koristim isprobao sam na 2 bara i na 6 bara bez dodatnog štelanja, i broj mjehurica se pojacao neznatno vise, kod ovih kineskih ce ti se drasticno pojacat protok, 6 bara je sila, da i boca se na 6 bara pocinje deformirat i natezat, tako da nije toliko bezazlena promjena tlaka, u mom sistemu je tlak konstantan 2 bara - dva mjeseca, tako ustvari sistem mora funkcionirati, sve ove promjene tlakova samo govore da sistem nije dobro napravljen

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #644 u: Ožujak 07, 2014, 11:34:42 prijepodne »
Brze spojnice su isto iz maga?

tako je, sve je ujednaceno na navoj jedna osmina tj 1/8

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #645 u: Ožujak 07, 2014, 14:10:09 poslijepodne »
Kingoo, tlak me interesira baš zbog nepovratnog ventila. Prošlog petka su me zvali baš iz AS vezano za bilje i difuzer i rekli da nemaju ništa osim onug turbo-mega jbl koji košta poprilično za moj eksperiment s co2.  Igličasti je samo regulacija, ali kod velike promjene tlaka na ulazu dolazi i do velike promjene tlaka na izlazu.

Prema nekim podacima koje sam pronašao flaše drže čak do 12 bara, no zbog sigurnosti se uzima 8 bara, ili 6 bara kroz dulji period. Svejedno, igranje posudama pod tlakom nije bezazleno.  Ljudi bi u praksi trebali osjetiti što znači naglo ispuštanje stlačenog plina.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #646 u: Ožujak 07, 2014, 16:59:38 poslijepodne »
Kingoo, tlak me interesira baš zbog nepovratnog ventila. Prošlog petka su me zvali baš iz AS vezano za bilje i difuzer i rekli da nemaju ništa osim onug turbo-mega jbl koji košta poprilično za moj eksperiment s co2.  Igličasti je samo regulacija, ali kod velike promjene tlaka na ulazu dolazi i do velike promjene tlaka na izlazu.

taj JBL je OK samo kaj je ogroman. imas u ER neke http://www.elegancereef.com/aqua-shop#!/~/category/id=1504063&offset=0&sort=nameAsc
ne bas jer da su toliko osjetljivi onda bi bili i turbo neprecizni i ne bi imali nikakvog smisla. Mozda ili vrlo vjerojatno da kod ovog sugavog kineza koji je neprecizan ali posteni iglicasti ti sigurno nece pustiti nesto bitno vise zato jer mu je tlak na ulazu porastao za 1 bar. A i prema mojem iskustvu, ako sistem nigdje ne pusta onda je tlak stabilan dok se limunska ne potrosi.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #647 u: Ožujak 07, 2014, 18:30:30 poslijepodne »
Vidio sam te u ER, samo što sam prošli mjesec već od Blua uzeo dosta stvari pa mi je sad bedasto sa Raba vući jedan difuzzor (samo izgovor da se naruči još stvari), a žena već razmišlja da mi oduzme novčanik, akrticu, poslovnu sposobnost, akvarij, ribe...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #648 u: Ožujak 09, 2014, 17:22:34 poslijepodne »
Meni je prošlo punjenje tlak otišo skroz preko crvenog pa sam morao aktivirati sigurnosni, nisam htio testirati da li će se sam aktivirati ... gledao sam na spojevima kod boce nigdje ne pušta...a inače to mi se uvijek dogodi nakon npr. 2 dana da mi preko noći skoči tlak..

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #649 u: Ožujak 14, 2014, 11:25:47 prijepodne »
Evo, 7 dan uporabe mogu izvijestiti da sam poprilično zadovoljan. Na 120 litara DC držim na svijetlo zelenom lagano prema žutom, a na ribama ne vidim nikakav utjecaj (no zato vidim na bilju). Difuzor sam napravio od medicinske šprice i onih tufera od vate. CO2 izlazi doslovno u obliku mjehurića nalik na finu prašinu. Isprva me zabrinulo što tlak u bocama nije bio veći od 1.2 bara no kako mi treba vrlo nizak tlak i ikineski gličasti je skoro zatvoren zadovoljan sam. Tek mi je jučer tlak porastao na 2, a potom i do 3 bara i tako stoji. Probao sam na kratko povući sigurnosni koji brzo reagira da budem siguran (da nije nešto zapečeno zbog kiseline ili sl.) i ostavio ga na miru. Limunske imam još cca. 150-170ml (!). Interesantno, povjeovao sam kinezu koji je pogrešno preveo na engleski. Moj Kinez kaže uzmi 600ml vode i 400ml stavi u limunsku, a 200ml sa bikarbonom. Vidim da svi spominjete kako stavljate limunsku u 600ml, a bikarbonu u 200ml. Znači imam jaču koncentraciju i bržu reakciju, a manji volumen pa samim time i 200ml više volumena za plin?