Srpanj 18, 2025, 18:44:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143941 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #575 u: Siječanj 25, 2014, 21:16:56 poslijepodne »
To je ona artistička skica :) znam da sam je vidio negdje.. probat ću prvo ovako pa da vidim kak sistem funkcionira, puno je lakše skužiti sistem kad ga vidiš ispred sebe kak radi. A što se tiče igličastog ak vidim da nije kvaliteta uzet ću taj iz mag-a..jer ipak najbitnija mi je sigurnost riba u akvariju, ne želim da mi se dogodi da ventil popusti i sav co2 ode u akvarij, to mi je noćna mora.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #576 u: Siječanj 25, 2014, 22:17:07 poslijepodne »
ma neće on popustit u tom smisli da češ pobit ribe, taj igličasti je čudan, jer kako popusti ako na 5 bara drži dobro i onda na 2 navodno popusti. ubiti nikad ga nisam ulovio da je popustio, to je sam pretpostavka, možda jenegdje crijevo pustilo na spojnici?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #577 u: Siječanj 25, 2014, 22:27:02 poslijepodne »
upravo to, nece propustiti, nije los u tom smislu nego se ne da precizno podesiti a kako ja nemam BC nego mi za to sluzi difuzor djelomicno napunjen vodom koji je na crijevu 2m dalje od ventila i ne vidis odmah sve promjene koje se desavaju na ventilu ja sam to sarafio dok nisam dobio kaj sam htio na tom improviziranom BCu ali sam onda skuzio nakon nekog vremena da je to zapravo prejako, pa onda opet sarafljenje.......
Sad ga otvorim tek toliko pa bacim pogled kroz 15-20 minuta pa ako treba otvorim jos malo pa opet pogledam kroz 15-20 minuta.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #578 u: Siječanj 25, 2014, 22:47:38 poslijepodne »
Ma najbitnije je da drži onaj broj mjehurića na koji ga narihtaš.. baš me zanima kak će mi to funkcionirati, sutra ga slažem. A ovaj difuzer baš fora zgleda samo si moram nabaviti BC za njega.. inače imam ljestve , kaj mislite s čime  je bolja topljivost co2

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #579 u: Siječanj 29, 2014, 17:54:48 poslijepodne »
U nedjelju startano na 1,5 bara i otprilike jedan mjehurić po sekundi sve do danas kad je tlak skočio na 3,5 bara i ide sigurno dva ako ne i više mjehurića u sekundi...šta bi? Nije mi jasno kak to da mjehurići variraju iako uopće ne prtljam po igličastom..to mi se uopće ne sviđa.

Offline marinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #580 u: Siječanj 29, 2014, 19:41:51 poslijepodne »
Pa q je delta p kroz r. A r odredjuje igličasti i nisi ga minja, dok je p narasta s 1.5 na 3.5. Pitanje je zasto naraste tlak, meni isto naraste... Ja mislim da je to zato sta sa svakim novim preljevanjem limunske naraste tlak za x%  a novo preljevanje nastaje kad tlak u boci sa sodom padne za manje od x%. Tako sa svakim novim preljevanjem tlak raste... Ja sam prvi put kad mi je naraslo na 4 bara nagnija bocu s limunskom da potegne zrak. Tako mi je tlak pao na 1.5 bar pa sam opet ispravija bocu i opet je narasta... Al kako se zapravo nista senzacionalno nije dogodilo, to vise ne radim...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #581 u: Siječanj 29, 2014, 20:00:14 poslijepodne »
U nedjelju startano na 1,5 bara i otprilike jedan mjehurić po sekundi sve do danas kad je tlak skočio na 3,5 bara i ide sigurno dva ako ne i više mjehurića u sekundi...šta bi? Nije mi jasno kak to da mjehurići variraju iako uopće ne prtljam po igličastom..to mi se uopće ne sviđa.
ako ti nigdje ne pusta, mozda ti se dogodilo da je difuzor pustio pod tlakom X ali kolicina CO2 koja je dolazila je bila veca od onoga sto je difuzor propustao pa ti je tlak u difozoru rastao pa ti je difuzor uslijed porasta tlaka poceo pustati puno vise sto je dovelo do pada tlaka u boci sa sodom a to je dovelo to toga da je pocelo vise povlaciti limunsku.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #582 u: Siječanj 29, 2014, 21:49:40 poslijepodne »
Ok ovo ću pročitati sutra još jednom jel sad mi očito više mozak ne radi... :)
Inače imam ljestve tako da mislim da otpora nema.

Htio sam provjeriti da li se i drugima povećava tlak na taj način, vidim da marinju nije stran problem.

Moram priznati da mi je igličasti pao na pod kad sam ga montirao, nadam se da nije do toga.

Ostaje mi samo da vidim kakav će tlak sutra biti u nadi da neće otići previsoko a ako ode moći ću vam barem potvrditi dali safety valve funkcionira ili će plin naći neki drugi izlaz :)

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #583 u: Siječanj 29, 2014, 21:54:40 poslijepodne »
Tlak bi ti trebao rasti dalje sve dok imas tekucine u boci s limunskom. Ne znam na koliko check valve pusta al meni na 4.5 bara nije pusta. Kažem, jedini način da ne gubiš co2 a da ti tlak sada padne je da nakosiš bocu s limunskom pa da ona kugla vuče zrak a ne limunsku. Pa kad ti tlak padne na koliko ti želiš, opet izravnaj bocu da vuče limunsku.

I samo jedna stvar, meni "pušta" co2 nakon šta padne tlak na manometru na 0 još 2 dana (uz nocna gašenja)...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #584 u: Siječanj 29, 2014, 22:07:17 poslijepodne »
Ma ak tebi drži na 4.5 bara znači da imam lufta barem još jedan bar ;) A ionak crvno počinje tek na 5 bara čini mi se ...a ja vjerujem Kinezima :)
Idemi na nerve to što mi ne drži točan broj mjehurića, neznam dal je to stvar do igličastog al sumnjam na njega..mžda da uzemem igličasti iz maga?

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #585 u: Siječanj 29, 2014, 22:11:46 poslijepodne »
Je, to je malo annoying, al to je zato šta tlak varira, pretpostavljam da bi i s onim iz maga bilo isto. Ako neko ima drugačija iskustva nek javi pa i da i ja otrčim do maga ;)

A ta konstantnost tlaka odnosno broj mjehurića je ono zašto ljudi vole bocu a ne ova diy kemijanja...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #586 u: Siječanj 29, 2014, 22:24:06 poslijepodne »
Ja sam msilio da i sa ovim sistemom možeš dobiti konstantnost mjehurića. Znači i da uzmem iz maga igličasti nebi imao konstantnost mjehurića kroz cijeli period smjese? To znači da treba prtljati po igličastom?

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #587 u: Siječanj 29, 2014, 22:30:28 poslijepodne »
Ja bi volija da neko razuvjeri, ali ako tlak u sistemu skoči 3x (sa 1.5bar na 4.5bar) a otpor koji daje igličasti ostaje isti, onda protok kroz sistem mora bit veći a to znači više mjehurića.

Ne znam jesi ikad ima priliku zalivat vrt u sistemu s hidroforom. Kad hidrofor-pumpa nabifla tlak u sistem, imaš na crijevu protok ka lud. Onda kako tlak u sistemu pada, pada ti i protok na crijevu tj. slabi mlaz. Onda pumpa zvekne ponovno pa opet poraste protok. Ovde je ista stvar...

Offline emacemac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #588 u: Siječanj 29, 2014, 22:43:45 poslijepodne »
Pozdrav svima!  vidim da se vrtite u krug beskonacnosti pa buduci da imam iskustva sa home made pro kitom- imate I temu pa pregledajte. Uglavnom rast tlaka se događa ako sistem nije ispravan, meni je tlak 2 mjeseca konstantan 2 bara, i sa magovim regulatoro 2 mjeseca konstantan broj mjehurica. Dvije najcesce greske kod porasta tlaka su: 1. negdje sistem pusta 2. limunska kiselina pada po povrsini boce sa sodom, pa se ne događa reakcija , tj sakupljaju se smijese koje kasnije izreagiraju kasnije. provijeriti ako pusta sistem se moze pod tlakom uroniti sve u vodu. A ovo drugo se rijesava nepovratnim ventilom u boci sa sodom koji tjera limunsku na dno boce sa sodom

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #589 u: Siječanj 29, 2014, 23:01:34 poslijepodne »
Mislim da ne bas. Dobar iglicasti pusta koliko je nariktano a sve ostalo zadrzavaju boce. Ipak je tu rijec o niskom tlaku. U protivnom bi ti trebao pustati manje kad bi tlak pao ispod XY a kazes da ti pusta jos 2 dana nakon sto manometar pokazuje 0.
Problem kod ovog kineza je kaj nije bas "iglicast" nego je vise ravan i nema finu regulaciju, svaki pomak ili krivi pogled i mijenja se kolicina CO2 koju propusta. Sto za sobom povlaci nagli pad tlaka u boci sa sodom sto onda dovodi do pojacanog povlacenja limunske sto onda dovodi do porasta tlaka.

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #590 u: Siječanj 29, 2014, 23:09:49 poslijepodne »
Pa i pusta manje kad tlak padne. Kad mi je 0 moram dobro otfrljit kineza, nije protok isti kad je manometar na 0, naravno...

Ok, ajmo završit - meni ovolika varijabilnost protoka nije bitna jer mi ne minja toliko pH/CO2 jer koristim difuzor i otapanje co2 mi je loše. Dakle mogu živit s tim. Poprilično sam uvjeren da tlak mora rast s vremenom i sumnjam u ikakve nagle padove tlaka al ne bi o tom više. @emacemac vjerojatno govori istinu, nema razloga da ne virujen čoviku, al mi se za sad ne da petljat po sistemu... Meni dobro ovako kako je...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #591 u: Siječanj 30, 2014, 21:44:20 poslijepodne »
Evo mali update danas tlak i dalje na 3,5 bara, jučer sam malo smanjio protok na igličastom, korigirao ga na jedan mjehurić u sekundi..vidjet ću kroz tjedan dana kako će se kretati, tlak me ne brine ako neće i dalje rasti a probat ću pratiti konzistentnost protoka mjehurića pa ako će je biti onda ću to probati korigirati nekako..

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #592 u: Veljača 03, 2014, 12:23:16 poslijepodne »
Meni konačno stigao CO2 Pro DIY D501. Malo se odužilo jer je zapelo na našoj carini te sam morao platiti PDV :)

Još čekam drop cheker i sve stavljam u pogon.

Dobio sam i upute na novom službenom svjetskom jeziku :D

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #593 u: Veljača 03, 2014, 13:22:57 poslijepodne »
Naplatilo ti pdv?!? U majku mu, na šta nam je država spala... Šta se upute tiče, bar si siguran da je original ;)

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #594 u: Veljača 03, 2014, 13:25:08 poslijepodne »
Jedno pitanje, kako rješavate odvod zraka kod mješanja nove smjese? Jel vadite difuzor iz tanka ili odspajate crijeva? Ja nešto smišljam napravit razvod s jednim T spojem i nekim bezveznim ventilom da mogu pustit kad mi triba...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #595 u: Veljača 03, 2014, 19:22:44 poslijepodne »
pa odspojim crijevo i kasnije vratim natrag

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #596 u: Veljača 03, 2014, 19:27:08 poslijepodne »
E jbg, ne da se meni gospodinu svaki put odspajat pa spajat crijevo... A i sve mi stoji iza tanka, u uskom prostoru...

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #597 u: Veljača 03, 2014, 20:09:47 poslijepodne »
Ja ne ispuštam ništa. Zamjesim i sve guram kroz stakleni difuzor. I O2 i CO2 sve ide!!!

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #598 u: Veljača 03, 2014, 20:12:43 poslijepodne »
Kako uspiješ nabit tlak na nešto bara? Ja bez puštanja ne mogu odlipit manometar s nule

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #599 u: Veljača 03, 2014, 20:17:02 poslijepodne »
Stisneš muški a ne ko baba :D :D i nabijem do cca 1.