Srpanj 17, 2025, 09:27:20 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143230 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #250 u: Svibanj 02, 2013, 10:15:32 prijepodne »
uh.......  :(
pa kako? Kaj nisi zatvorila odnosno prigusila iglicasti pa je stalno islo sve kaj se proizvelo?

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #251 u: Svibanj 02, 2013, 10:22:26 prijepodne »
Ma glupa sam, eto što. Trebala sam smanjiti, a nisam... Samo mi ipak nije jasno kako je tako naglo otišlo...

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #252 u: Svibanj 02, 2013, 13:09:44 poslijepodne »
Ma glupa sam, eto što. Trebala sam smanjiti, a nisam... Samo mi ipak nije jasno kako je tako naglo otišlo...
Cijeli princip sa sodom nije ko sa kvascem, da ga mozes otvoriti, pa nece sav kvasac izreagirati odmah...
Princip rada je na spojenim posudama, pa kada u boci sa sodom spadne tlak zbog ispustanja CO2, onda se iz boce s limunskom, gdje je veci tlak, prelije malo limunske u bocu sa sodom, sve dok ne pocne reakcija proizvodnje CO2, te poraste tlak u boci i nagura u bocu s limunskom visak co2, da se opet izjednace tlakovi.
Kako si vjerojatno ostavila otvoren iglicasti, islo ti je kontinuirano previse CO2 van, tako je ovaj postupak "doljevanja" limunske kontinuirano radio... dok nije sve izreagiralo, te sav CO2 izasao van.

Stvarno mi je zao sto su ti uginule ribe :(

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #253 u: Svibanj 02, 2013, 14:06:44 poslijepodne »
Nisu mi uginule ribe. 4 prekrasne chromobotie su bile te kojima je bilo loše, skroz uspavane, ali su živnule kad sam dodala sviježe vode. Da sam ih poubijala nikad si to ne bih oprostila.

Znači igličasti zatvoriti dok proizvodnja co2 ne počne. Ok. Ipak, strah me da opet nešto ne pođe krivo...

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #254 u: Svibanj 02, 2013, 14:13:43 poslijepodne »
Nisu mi uginule ribe. 4 prekrasne chromobotie su bile te kojima je bilo loše, skroz uspavane, ali su živnule kad sam dodala sviježe vode. Da sam ih poubijala nikad si to ne bih oprostila.

Znači igličasti zatvoriti dok proizvodnja co2 ne počne. Ok. Ipak, strah me da opet nešto ne pođe krivo...
Ne, ne, nisi dobro shvatila (ko ni ja za ribe, shvatio sam da su capiknule... drago mi je da nisu :) )
U glavnom, u bocu gdje je manometar stavis limunsku kiselinu. U bocu gdje je iglicasti, sodu bikarbonu i vodu.
Zatvoris iglicasti ventil.
Koliko god jace mozes, stisnes bocu s limunskom, da sto vise limunske predje u sodu. I tako zapocinjes proces stvaranja co2, te dizanja tlaka u bocama.
Na to, pogledas na koliko ti se digne tlak, prikazan na manometru. Ukoliko je ispod 1bar, onda ispustis na iglicasti (odvrni do kraja, a pored akvarija, da ne ide co2 u akvarij) nesto co2, dok ti ne prelije opet dio limunske, i onda zatvoris. Ako jos nije tlak iznad 1 bar, ponovis postupak.
Nakon sto se digne iznad 1 bar-a, pririhtas iglicasti da pusta koliko ti treba (1-2 mjehurica/s, ili manje).
Za par sati provjeri stanje, trebala bi imati isti protok mjehurica.
Kako ti je to prvo punjenje, provjeri svako toliko da li je sve ok. Tlak moze porasti preko 3 bara, sto nije strasno.
Kada ti se sva limunska prelije, onda prati koliki ti je tlak u boci. Meni obicno jos cca 24h moze tako raditi (promuckaj malo tekucinu da se istrosi do kraja).

Ukratko, to je to.
Ako ti je bilo sto cudno ili sumnjivo, pitaj...

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #255 u: Svibanj 02, 2013, 14:58:02 poslijepodne »
pogledaj video i sve ti bu jasno... svi su skuzili i ti češš...

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #256 u: Svibanj 02, 2013, 15:55:12 poslijepodne »
Smarky, hvala na strpljenju i objašnjenju. :-[

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #257 u: Svibanj 02, 2013, 16:00:59 poslijepodne »
Smarky, hvala na strpljenju i objašnjenju. :-[

Nema problema, samo ti pitaj. Bolje pitati neg da imas probleme...

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #258 u: Svibanj 02, 2013, 18:10:14 poslijepodne »
ajde javi da li si uspjela....?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #259 u: Svibanj 02, 2013, 19:45:11 poslijepodne »
Budem, svakako, ali danas ne. Možda sutra ili bolje u subotu kad sam doma da mogu pratiti situaciju kroz dan. Kad sam došla s posla, botie su sirote opet bile na bokiću. Ancić isto, ko mrtav. Diskus je jedan gotov  :'(. Išla sam opet izmjeniti dio vode, sad su malo bolje.

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #260 u: Svibanj 02, 2013, 19:57:54 poslijepodne »
Budem, svakako, ali danas ne. Možda sutra ili bolje u subotu kad sam doma da mogu pratiti situaciju kroz dan. Kad sam došla s posla, botie su sirote opet bile na bokiću. Ancić isto, ko mrtav. Diskus je jedan gotov  :'(. Išla sam opet izmjeniti dio vode, sad su malo bolje.

Da li ti je sada isao co2 u vodu?
Jesi stavila neku zracnu pumpu da dodaje kisik, smanji co2?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #261 u: Svibanj 02, 2013, 22:05:29 poslijepodne »
Od jutra ne ide co2. Mijenjala 2 puta dio vode,  da razblazim koncentraciju. Bit će ok, hvala na podršci. :)

Offline emacemac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #262 u: Svibanj 03, 2013, 09:04:13 prijepodne »
meni je stigo kit, ali sam vec svoj toliko usavrsio da mi ova ne treba, ako je neko zainteresiran mogu mu prodat-mislim prodat pro kit  :D
« Zadnja izmjena: Svibanj 03, 2013, 22:48:45 poslijepodne od emacemac »

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #263 u: Svibanj 05, 2013, 15:14:55 poslijepodne »
zanimljivo, ovaj put nisam ništa mučkao, a do jučer ko da je reakcija nekako mirovala, tj 7 dana bila na stvarno konstantnih 2 bara, no jučer ko da se mješavina ( u boci 1 još ima oko 2-3 deci limunske) probudila u boci 2 polako počela kvasit-ne naglo več polako, ali zraslo je to na 7 i pol bara, razmišljam da je možda to jer imam litar i pol flaše, zanima me dali se kome to na pro verziji događa ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #264 u: Svibanj 05, 2013, 15:56:05 poslijepodne »
rekao bih da ti negdje nesto pusta i da ti je zato povuklo (ili stalno vuce po malo) limunsku i zato stalno imas laganu reakciju pa tlak raste.
Velicina boca tu ne igra neku ulogu zapravo. Stvar jer samo u tome da ces sa 5ml limunske dobiti veci tlak u manjoj boci ali mislim da u praksi nema neke velike razlike da li se onaj originalni recept koristi u 1.5, 2 ili 2,5 litre boci. Niti to ima nekog velikog utjecaja na trajanje jer reakciju imas tak dugo dok imas limunske i kolicina proizvedeng CO2 je uvjek tu negdje. Razlika je samo u tlaku u boci a to te ne zanima previse jer CO2 izlazi i na 0,5 bara kao i na 2,5 bara. Uvijek je previse i zato trebamo iglicasti.
U teoriji, mozes kompletnu limunsku uliti u posudu gdje je soda i onda se sva reakcija dogodi odjednom i opet imas istu kolicinu CO2 kao i kroz ovih X dana. Samo bi onda trebao karnister od X litara koji bi izdrzao pritisak cijelokupne reakcije. I naravno cep i sve ostalo kaj bi to izdrzalo.

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #265 u: Svibanj 05, 2013, 16:29:51 poslijepodne »
rekao bih da ti negdje nesto pusta i da ti je zato povuklo (ili stalno vuce po malo) limunsku i zato stalno imas laganu reakciju pa tlak raste.
Velicina boca tu ne igra neku ulogu zapravo. Stvar jer samo u tome da ces sa 5ml limunske dobiti veci tlak u manjoj boci ali mislim da u praksi nema neke velike razlike da li se onaj originalni recept koristi u 1.5, 2 ili 2,5 litre boci. Niti to ima nekog velikog utjecaja na trajanje jer reakciju imas tak dugo dok imas limunske i kolicina proizvedeng CO2 je uvjek tu negdje. Razlika je samo u tlaku u boci a to te ne zanima previse jer CO2 izlazi i na 0,5 bara kao i na 2,5 bara. Uvijek je previse i zato trebamo iglicasti.
U teoriji, mozes kompletnu limunsku uliti u posudu gdje je soda i onda se sva reakcija dogodi odjednom i opet imas istu kolicinu CO2 kao i kroz ovih X dana. Samo bi onda trebao karnister od X litara koji bi izdrzao pritisak cijelokupne reakcije. I naravno cep i sve ostalo kaj bi to izdrzalo.
Slazem se s mislju da ti vjerojatno negdje pusta co2 u/iza boce sa sodom...

Inace, dimenzije boce imaju veze s velicinom/jacinom tlaka.
Naime, kada krene povrat s limunskom kiselinom, njoj treba odredjeno vrijeme da "nacuri" iz boce s limunskom u bocu s sodom, te dok ne krene kemijska reakcija. Pretpostavimo da je to vrijeme skoro isto, znaci, skoro ista kolicina limunske se prelije u oba slucaja. To pak vodi do zakljucka da se proizvede ista kolicina co2. Sto pak vodi do zakljucka da ako imas manje boce, manji volumen, a istu kolicinu plina, onda imas veci tlak.

Meni na bocama 2.5l nije tlak jos bio preko 3 bara, a trudio sam se ispustati i pretakati...

Eto, to je moje vidjenje stvari...

Marko

Offline sidsloth

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #266 u: Svibanj 05, 2013, 16:47:14 poslijepodne »
možda bi trebalo probati sa bocom od limunske sa kolom od 1 litre da se ne troši prostor na plin. Samo paziti kako se nabija pritisak u početku da se ne pretjera da nebi bilo  :f080:

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #267 u: Svibanj 05, 2013, 16:56:30 poslijepodne »
a meni se počelo dogadjati dosjei x, nakon nekoliko sati rada co2 jednostavno prestane ic, a tlak 2 bara, neznam o cemu se radi igličasti sam propuhao , i sve radi par sati a onda stane..... e da i ode limunska za 7 dana... 300 +300 gr?????? :roll:

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #268 u: Svibanj 05, 2013, 16:59:46 poslijepodne »
stvarno neznam kaj se dogadje, ako netko ima slične simptome, da udružimo glave...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #269 u: Svibanj 05, 2013, 17:38:52 poslijepodne »
možda bi trebalo probati sa bocom od limunske sa kolom od 1 litre da se ne troši prostor na plin. Samo paziti kako se nabija pritisak u početku da se ne pretjera da nebi bilo  :f080:
hmmmm......... ne bas. To bi ti mozda imalo nekog smisla tek kad se potrosi sva limunska. Ali obzirom da cijeli sistem radi na principu izjednacavanja tlakova ni tu ne bi nis dobio ili barem ne nis znacajno jer i kad nemas limuske vise onda tlak jednako pada u obje boce. Na kraju krajeva, manometar ti nije na boci iz koje pustas CO2.  ;)

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #270 u: Svibanj 05, 2013, 19:21:47 poslijepodne »
ja te smjese koje su predvidjene za 2L bocu koristim u 1.5L bocama i sve radi ok  :)

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #271 u: Svibanj 05, 2013, 20:02:10 poslijepodne »
Jurgen da ti možda negdje ne pušta pritisak pa ti stalno izlazi co2 van? Meni je u test fazi puštao spoj na soda flaši i to između čepa i flaše ali samo preko 2 bara, ispod 2 bara bilo u redu?

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #272 u: Svibanj 05, 2013, 21:03:42 poslijepodne »
nigdje mi ne pušta ni sad na 7 bara, jedino može bit problem jer sam na istu količinu vode u litar i pol flaše stavio 250 + 250 smjese, nakon 7 dana potrošilo se pola

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #273 u: Svibanj 05, 2013, 23:23:46 poslijepodne »
Evo da se i ja uključim  u temu. Meni je stiglo u Petak nakon 25 dana čekanja. Odradio sam sve kako treba, ali imam problema s manometrom.Najprije mi nije nikako reagirao na pritisak pa sam ga morao malo šamatari :cekic po bulji: i onda je proradio. Ali nisam siguran dali je tlak koji pokazuje točan, jer kad ga malo "čvoknem" pokazuje 3, a kad ga "čvoknem" s druge strane pokazuje 1,5. Nije mi baš nešto pouzdan. U situaciji kad se limunska iz boce A lagano penje i prelazi u bocu B pokazuje mi isti tlak kao i nakon reakcije sode u boci B. Želim reći da u situaciji niskog tlaka i naglog povišenja tlaka pokazuje isto. Pod prstima pokušavam provjeravati tlak, a po manometru mi je cca 1,5. (ako je točno) Osim toga, primjetio sam da igličasti ventil u uvjetima višeg ulaznog tlaka brže otpušta mjehuriće u difuzoru, a kad padne tlak uspori. Pratim temu od početka i sistem je jako dobar, ali pod uvjetom da je sve ispravno. Mislim na manometar i ventil. Kolegama koji tek čekaju da im stigne sustav skrećem pažnju na spojeve crijeva i čepova. Obavezno dotegnite matice na čepovima jer su oni u tvornici samo površno zavijeni i može se dogoditi da na njima pušta. Toliko od staro gaše! :)

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #274 u: Svibanj 06, 2013, 08:59:29 prijepodne »
Kaj se tiče kineske robe  :nerd: ide i kineska kvaliteta. :D tak da se po tom pitanju nebremo spominati, neki budu delali dobro neki nebudu pokazivali točno a neki ništa od navedenog  :D  :D . kineska roba je po mom lutrija,nikad se nezna.
ja sam svoj sistem sklepal doma i sa kvalitetnim djelovima i tu sam siguran u izradu i kvalitetu,i mogu reklamirati izvođaču radova  :cekic po bulji:
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2013, 09:02:31 prijepodne od sidsloth »