Malo guglam i našao nešto noviteta gdje vidim novotarije koje su nama reeferima ključ reefa i stalna enigma što ,koliko ,kako ,zašto da ,zašto ne....
Kako sam dosta u tome razmišljao sam o ledu ali kroz sve vrijeme "testiranja" pokazalo se da ima više mana i minusa negoli T5,trajanje,učinak,cijena itd...
Dosta ozbiljnioh reefera s sa leda vratilo na T5 ili HQI....
no međutim ima dosta novotarija na polju rasvjete ,a između ostalog interesantan podatak T5 lampe od filipsa MASTER TL5 VHO TOP GX5 npr lm 6850-8850 lumena ovisno o jačini lampe što je mrak,
ili plasma rasvjeta...
na ovom filmiću se vidi nešto što može mala lampica proizvesti na relativno velikom akvariju...opaka stvarčica i mislim da je to ono što će riješiti svu enigmu oko svjetla...u reefu
http://glassbox-design.com/2009/aqua-illumination-luxim-plasma-light-emitter-impresses-with-spread/primjer i omjer snage plasma je oko 3.2 puta jača od HQI 300W plasme-1000 W HQI ...

, cca 140 lumena po watu ....

impresivni podaci...pa to je sunce

U svakom slučaju mislim da je tema vrijedna debate,ako ko ima bliskih iskustva ili mišljenja rado bi ih volio sa vama podijeliti jer mislim da je ovo nešto opakooooo