Srpanj 19, 2025, 01:34:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bijela kvržica  (Posjeta: 2669 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasmina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
bijela kvržica
« u: Ožujak 28, 2004, 21:35:00 poslijepodne »

Po opisu odgovara boleštini naziva "ulceracija", ali zbog izuzetno šturog opisa u knjizi htjela sam pronaći nešto više o tome. Pretraživači šute, nema ništa kao ni na ovom forumu. Pa sam malo prelistala topice, ali ništa.

Gupici sam primjetila na stražnjem dijeli tijela, tj. repu bijelu sitnu izbočinu. Kao prištić ili zrno pijeska. Sve ostalo, poput ponašanja i sl. je o.k.

Kako liječiti i što je to???
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #1 u: Ožujak 29, 2004, 20:58:00 poslijepodne »
I ja sam nedavno našla na svojoj ribi veći bijeli prišt kod oka koje je natečeno i kod trbuha,pa svi šute.Ne mogu vjerovati da nitko nije imao sličan slučaj.Ja uvijek tako čekam,a uvijek mi svaka riba rikne! Stvarno ne znam šta je sa tim ribama.Evo ta je prestala jesti.Bila je zdrava i potpuno normalna do prije 4 dana.Vodu sam mijenjala,i sve je u granicama normale.

Offline b.k.

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2004, 23:43:00 poslijepodne »
To bi možda mogla biti neka gljiva! To kažu da je teško liječit ali ja to napravim ovako i do sad mi je svaki put upalilo (2x): kupi neko sredstvo protiv gljiva i onda uzmi štapić za uši i natopi jedan kraj sa tim sredstvom (nemoj ništa razrijeđivati), zatim ulovi ribu (najbolje da ju ostaviš u mrežici) i onda sa natopljenim štapićem ostruži tu tvorbu i vrati ribu u akvarij. Nemoj da ti ovaj postupak traje duže od20 sekundi, ako ne uspiješ iz prve vrati ribu na nekoliko min a akvarij da se nadiše pa probaj opet! A nakon toga možeš stavit to sredstvo u akvarij prema uputama! Malo je mučno ali probaj meni pali!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
bijela kvržica
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2004, 08:22:00 prijepodne »
Takve izrasline što se pojavljuju na jednoj ribi(dakle,nije zarazno)u pravilu su bezopasne,radi se o pojedinačnim cistama,jedino u slučaju pojave Lymphocystis-a kada,ako je moguće,odreže se zaraženi dio peraje(ovo se odnosi na skupe ribe,dok za ostale je ribu bolje ukloniti)koji se regenerira.
  Dara,ako je oko natečeno,a uz to se pojavljuju i bijele izlučevine(nakupine) oko oka i po glavi,nema veze sa cystama već sa bakterijama,lječenje moguće sa antibiotikom širokog spektra ali je pitanje ekonomičnosti,ako se radi o gupiji ili sl.,ribu je bolje izvaditi iz akvarija

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2004, 21:18:00 poslijepodne »
Radi se o ciklidu,Firemouth ili herichthys meeki.Imam 2 ciklida oko 2 mjeseca.Taj bolesni se od početka više bojao i bježao je od ovog drugog.Sada se skriva,ne vidim da jede,a oko je natečeno,ta bijela izraslina je postala duguljasta.Ja bi ribu probala nekako izliječiti.Odakle se uopće pojave te bolesti,pa bila je zdrava ta riba?

Offline HRVOJE

• Punopravni član
bijela kvržica
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2004, 08:15:00 prijepodne »
Patogene bakterije su uvijek prisutne u akvariju te prilikom bilo kakvog stresa,pada temperature,povećanja amonijaka,razmnožavaju se i infektiraju ribu.
  Što se tiče Meeki-ja,ribu je potrebno odvojiti u manji,karantenski akvarij sa istom vodom,malo povišenom temperaturom(radi boljeg djelovanja lijeka) i pojačanom aeracijom.Ja bih prvo pokušao sa ljekovima na bazi acriflavina(trgovački naziv protobak ili sl.)u punoj dozi.Antibiotike ne preporučavam izuzev kod pojave epidemije i kod rijetkih i skupih riba.

Offline Jasmina

• Punopravni član
bijela kvržica
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2004, 10:39:00 prijepodne »
A "moja" repna kvžica je nestala sma od sebe.
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #7 u: Travanj 04, 2004, 10:26:00 prijepodne »
Još se skriva ispod filtera.Taj meeki je dugo bio pod stresom,ovaj drugi ga je prvo stalno naganjao i grickao,zato se i razbolio.Sad ne znam šta će biti.Ja sam mislila da se ova vrsta ciklida međusobno više slaže.

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2004, 21:57:00 poslijepodne »
Koliko minimalno treba biti velik taj karantenski akvarij,i da li moram onda kupiti i grijač?I na koliko litara vode ide koliko lijeka?S obzirom da se meeki još nekako drži,pa probala bi sa lijekom.I kako mijenjam vodu,i td...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
bijela kvržica
« Odgovori #9 u: Travanj 09, 2004, 08:18:00 prijepodne »
Karantenski akvarij mora sadržavati tehničku opremu isto kao i ukrasni,samo bez dekoracije.Obično su veličine 15-20 litara,ali to zavisi i od veličine riba.Na svakom komercijalnom lijeku za ribe pišu upute na hrvatskom jeziku sa preciznim dozama.Nakon doziranja lijeka,nema mjenjanja vode dokle traje tretman.

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
bijela kvržica
« Odgovori #10 u: Travanj 15, 2004, 23:39:00 poslijepodne »
Umro je prije nego sam uopće kupila karantenski akvarij.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
bijela kvržica
« Odgovori #11 u: Travanj 16, 2004, 08:13:00 prijepodne »
Ali to nije razlog da se ne kupi za eventualne buduće slučajeve bolesti ili karantenu novokupljenih riba