Kolovoz 06, 2025, 12:08:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malawi izbor riba???  (Posjeta: 5524 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline D.I.T.

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Malawi izbor riba???
« u: Veljača 11, 2006, 13:15:00 poslijepodne »

Ajmo sljedeća stavka:

Imate tank od 520 litara i dosta iskustva u akvaristici, al nikada niste držaliMalawi ciklide nego biljne tankove s J. amerikancima...

Koje Malawiciklide bi odabralis obzirom na dostupnost tih riba kod nas, ljepotu, iskustvo, veličinu tanka itd itd...????

Labidocromis (za početak), pa neke pseudotropheuse i alouncare...još mi se Melanochromis cyaneorhabdos jako svidio...

Nebi išao na veće ciklide tipa crytocare i otvoreni tank nago na stjenoviti s puno špilja...

prijedlozi...???

Zagreb/Ravnice

Offline Cikliriki

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2006, 13:47:00 poslijepodne »

zelim ti puno srice sa Malawi ciklidimasto se tice posta mislim da je nepotreban jer ti neces staviti u taj tank ribe koje senama svidjaju.Nego ti navedi par vrsta sto ti se svidjaju a mi ce mo naravno dati sve od sebe da ti napisemo da li ti ciklidi idu zajedno i osnovne podatke o njima

ps

bez ljutnje ovo je bilo samo moje razmisljanje

pozdrav
switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2006, 14:03:00 poslijepodne »
Citat: Cikliriki

zelim ti puno srice sa Malawi ciklidimasto se tice posta mislim da je nepotreban jer ti neces staviti u taj tank ribe koje senama svidjaju.Nego ti navedi par vrsta sto ti se svidjaju a mi ce mo naravno dati sve od sebe da ti napisemo da li ti ciklidi idu zajedno i osnovne podatke o njima

ps

bez ljutnje ovo je bilo samo moje razmisljanje

pozdrav

Jasno mi je to zato sam gore i naveo neke vrste al meni se može sviđati jako puno ciklida koje nađem na netu al kakve koristi kad ih 90% nama kod nas tako da sam htio prijedloge pa onda razmotriti što mi se od toga najviše sviđa...

Evo npr:

Labidochromis caeruleus, Aulonocara sp. OB, Melanochromis cyaneorhabdos, Pseudotropheus Acei
Zagreb/Ravnice

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Malawi izbor riba???
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2006, 14:41:00 poslijepodne »

imam par viškova,...gratis naravno,...
1 P. acei cca 8 cm,
1 P. elongatus cca 13 cm mužjak
6-7 cyanotilapia afra 3-4 cm spol zasad nepoznat
1 mužjak cyanotilapia afra cca7 cm

Edited by: Antimon

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2006, 14:59:00 poslijepodne »

Citat: Antimon
imam par viškova,...gratis naravno,...
1 P. acei cca 8 cm,
1 P. elongatus cca 13 cm mužjak
6-7 cyanotilapia afra 3-4 cm spol zasad nepoznat
1 mužjak cyanotilapia afra cca7 cm

afre su mesojedi ili???...nekako nebi htio mješat biljojede i mesojede

Ovaj acei mi je zanimljiv al je jedan...hoćeš to mrijestiti možda pa da napravimo deal ;)
Zagreb/Ravnice

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Malawi izbor riba???
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2006, 16:13:00 poslijepodne »
cyanotilapia afra je omnivor (svejed) isto i kao i taj melanochromis kojeg misliš stavit,...doduše većina m´buna jesu herbivori,...
Acei imam samo jedan komad zato ga i poklanjam,... zabopravio sam napomeniti da je ženka!

Offline Chryseis

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
Malawi izbor riba???
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2006, 20:38:00 poslijepodne »

Pogledaj si:

Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus kingsizei
Pseudotropheus saulosi
Aulonocara baenschi

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Malawi izbor riba???
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2006, 21:04:00 poslijepodne »
ja bi u ove gore navedena dodao i nezaobilaznu maylandiu estherae, koja je jadnako atraktivna u oba spola (monomorphna) i vrlo zanimljivog oblika sa malo zbijenom glavom,... saulosi je isto vrlo dobar odabir,...
kod malawija volim imat sve tri "osnovne" boje žutu, plavu, i crvenu

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2006, 12:06:00 poslijepodne »

Evo malo samkombinirao jel bi ovo išlo skupa???

Maylanida estherae, Cynotilapia afra, Melanoshromis cyaneorhabdos, Alouncara sp ruby red, i moždaponeki Labidochromis caeuruleus

da li bi ih cca 35 bilo puno na moj tank???

Edited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Malawi izbor riba???
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2006, 12:35:00 poslijepodne »
Ja ti ne bih preporučio melanochromise u ovoj skupini ( maylandia i labidochromis ) , jer su ova dva genusa izrazito miroljubivi, pa se ne znaju baš branitiod prilično agresivnih i teritorijalnih melanochromisa.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Malawi izbor riba???
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2006, 13:18:00 poslijepodne »

Citat: Chryseis

Pogledaj si:

Pseudotropheus demasoniPseudotropheus kingsizeiPseudotropheus saulosiAulonocara baenschi

Chryseis je ponudio savršenu kombinaciju za tako velik akvarij. Izdvojio bih patuljaste "dwarf" mbune kao izrazito agresivne, teritorijalne i bojom kao jedne od najljepših malawi ciklida. Za tako velik akvarij idealna postava bi bila na svaku porodicu 1 mužjak i 4-5 ženki, tj. što je moguče više ženki kako bi se agresiva rasporedila na više riba, a ne stalno na jednu i izbjegle moguče iznenadne smrti i komplikacije. Za Aulonocare još razmisli...

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Malawi izbor riba???
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2006, 13:29:00 poslijepodne »

Citat: D.I.T.

Maylanida estherae, Cynotilapia afra, Melanoshromis cyaneorhabdos, Alouncara sp ruby red, i moždaponeki Labidochromis caeuruleus

vidim ja dobro si ti to skombinirao,... ima crvene , žute i plave, šareno i lijepo,.. samo nisam viđao M.cyaneorhabdos u Hrvatskoj ili možda grješim,..uglavnom od melanochromisa ima auratuse i johannii, ali njih obavezno izbjegavaj,...možda bi ja ubacio i M. greshakei

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2006, 20:28:00 poslijepodne »
Citat: Irusnjak
Citat: Chryseis

Pogledaj si:

Pseudotropheus demasoniPseudotropheus kingsizeiPseudotropheus saulosiAulonocara baenschi

Chryseis je ponudio savršenu kombinaciju za tako velik akvarij. Izdvojio bih patuljaste "dwarf" mbune kao izrazito agresivne, teritorijalne i bojom kao jedne od najljepših malawi ciklida. Za tako velik akvarij idealna postava bi bila na svaku porodicu 1 mužjak i 4-5 ženki, tj. što je moguèe više ženki kako bi se agresiva rasporedila na više riba, a ne stalno na jednu i izbjegle moguèe iznenadne smrti i komplikacije. Za Aulonocare još razmisli...

Al zar nisu desasoni pa i kingsizei dosta agresivni...a uz to pseudothropeusi se mogu medjusobno krizati pa ih i nije dobro drzati skupa ili...???

forsiram vise agresivnije mbune jer su im i zenke relativno obojene za razliku od nembuna...

Zagreb/Ravnice

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2006, 20:34:00 poslijepodne »
Citat: Antimon

vidim ja dobro si ti to skombinirao,... ima crvene , žute i plave, šareno i lijepo,.. samo nisam viđao M.cyaneorhabdos u Hrvatskoj ili možda grješim,..uglavnom od melanochromisa ima auratuse i johannii, ali njih obavezno izbjegavaj,...možda bi ja ubacio i M. greshakei

Da i pretpostavljao sam da cu tesko nabaviti cyaneorhabdosa, al mi je prekrasan i nije toliko agresivan za razliku od svojih rodjaka, bar sako citam po netu...kakva je mogucnost nabavke ostalih...alouncare, mylandie...???
Zagreb/Ravnice

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Malawi izbor riba???
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2006, 21:47:00 poslijepodne »

kakva je mogucnost nabavke ostalih...alouncare, mylandie...???
to se da nabavit bez problema,... Maylandie se lako mrijeste i dobiješ ih od kolega akvarista bez problema, a aulonocare su malo skuplje pa ih ekipa ne djeli, ali nađe se po dućanima,...

Offline Toto

• Punopravni član
  • **
Malawi izbor riba???
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2006, 22:38:00 poslijepodne »

Citat: schox
Ja ti ne bih preporučio melanochromise u ovoj skupini ( maylandia i labidochromis ) , jer su ova dva genusa izrazito miroljubivi, pa se ne znaju baš branitiod prilično agresivnih i teritorijalnih melanochromisa.

Istina pazi ja sam imao p..zdariju ( no i neznanje je igralo ulogu), melanochromis mi je sve rastjerao i ubio si ženku, imam još i labidochromise i pseudotropheuse
NO REMORSE

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2006, 23:00:00 poslijepodne »

hm eto odgovorili ste me vjerovatno melanochromis ispada onda moram naci nekog drugog plavca...P. aceiil sl.
Zagreb/Ravnice

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #17 u: Veljača 14, 2006, 09:12:00 prijepodne »

Pa treba prvo pogledati,šta je dostupno od malawi ciklida.Mislim,da bih trebalo polaziti iz te tačke.

Pošto ti je to 520 l akvarij,u kome češ biti puno skloništa,pečina,možeš ubaciti i 40 ciklida.Malawi ciklid,pogotovo M'bune vole gužvu,ustvari gužva jeste i jedan "lek" protiv agresije.

Naravno ja lično ne vidim razloga,da ne bih ubacio tog Melanochromis cyaneorhabdos ilti poznatijeg pod imenom Maingano,nije to neki vragolan poput M.auratusa.Puno ljudi ima probleme sa Melanochromisima,ali uvek se to svodi na litražu akvarija.Melanochromise se drži u akvariju od 400 l nadalje,naravno u grupi i nema nekih problema.

Ako se sve ciklide ubaci odjednom,te da su još približno iste starosti,ti se ciklidi u novom akvariju socializiraju i treba da ,naravno ako su grupici,to bi trebalo valjati.

I naravno M'bune su stvarno najkaoloritetnije ribe iz jezera Malawi i po tom pitanju dobar su izbor.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #18 u: Veljača 14, 2006, 10:10:00 prijepodne »
Pada dostupnost riba je najveci problem...mislim mogu ja u na netu naci jako puno prekrasnih vrsta al sata imam od toga kad ih nasi ducani nikad nisu ni vidjeli...al ok myandie,afre i labidochromuse mogu naci...jedini problem je melanochromis...
Zagreb/Ravnice

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Malawi izbor riba???
« Odgovori #19 u: Veljača 14, 2006, 14:16:00 poslijepodne »

Ja imam U istom akvariumu Maylandija zebre, pseudoropheuse, tekstilusa i još dvije ili tri vrste, cca 15-ak malawaca + 20 papagaja i Nigrusa i baš sam juče pregledavao ribe osim bikolorca ni jedna odrasla riba nema ni jedan jedini trag borbe na sebi. Prenapučivanje je uspjelo savršeno. Maylandija zebra je šef najveći uz Nigruse i svi ostali slušaju.

Pričao sam prije dva tri dana sa legom na 500 L ima 5-6 ciklida i stalno mu se jako mlate. povremeno i do smrti.

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Malawi izbor riba???
« Odgovori #20 u: Veljača 15, 2006, 00:17:00 prijepodne »

Da se nadovežem, Melanochromis mužjakneće biti agresivan prema drugima ribamakao prema svojim ženkama a mora ih imati puuuno jer inače ženkama se ne piše dobro....a i ženke ne podnose jedna drugu tako da je rješenje u velikom tanku sa puno skrovišta i stvar šljaka....

Rekao si plava boja? maylandia callainos- plava ko vrag (svjedoci koji su bili kod mene mogu potvrditi), lako nabavljiva, rekao bih "obavezna" u ciklid mix-u kad dođe u trgovinu...

moja:

Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #21 u: Veljača 15, 2006, 05:28:00 prijepodne »

da,samo u tom slučaju,ako stavi M.callainos,onda ne sme se staviti M.estherae,jer može doći do ukrštanja vrsta,jer su na nekim regionima i mužjaci M.estherae plavi.

Offline Njofra

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #22 u: Veljača 17, 2006, 01:17:00 prijepodne »
Iako kažeš da su ženke agresivnijih vrsta jače obojene to i nije baš tako.Baš za plavu boju bi ti preporučio p. acei kojeg si i sam spomenuo,ali to su vjerojatno najmirniji malawi ciklidi a i ženke su isto lijepe plave boje.Još jedan razlog je i malo drukčiji oblik od večine pseudotropheusa.Od aulonocara bi stavio ruby red jer iako nije najljepša,ističe se crvenom bojom kakvu je teško nač u malawiju.Ja sam imao baš tu kombinaciju i još sa njima caerueluse.
Acei

ruby red
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Njofra

• Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2006, 01:31:00 prijepodne »
Za razliku od tih riba Demasoni su pravi vragovi,mislim da i nije slučajno da ih ovdje na forumu gotovo nitko nema ili čak doslovno nitko,znam da ih je imao Cichlid,..ustvari samo jednog na kraju.Razlog je da su i jako zahtjevni.Čak sam vidio da je u nekim anketama ispalo da su za držanje i teži od diskusa.Ti si več iskusan akvarista pa bi se i mogao upustiti u to jer su stvarno krasnih boja,pogotovo da ih imaš jače jato,akvarij ti je velik pa bi i mogao uspjeti.Ja nisam uspio kad sam probao, a o agresivnosti dosta govori i ova moja  slika a tu su bili veličine 3-4 cm, ovaj jadnik je na kraju bio bez ijedne peraje i totalno bez repa.Glavni mužijak zna pobiti i cijelo jato.To je česta slika demasona u akvariju pa je tak eto bilo i kod mene iako su na kraju uginuli od bloata.Razmisli dobro pa odluči.

Edited by: Njofra
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Malawi izbor riba???
« Odgovori #24 u: Veljača 17, 2006, 04:52:00 prijepodne »

Da se malo nadovežem na te vragece Pseudotropheus demasoni.Zanimljivo je,da u prirodi ti ciklidi NISU agresivni.Ustvari u prirodi večinoma žive sami,jako retko u grupama,i ako jesu u grupama to su više manje mladunci.Recimo,kad su jih lovili u prirodi,ulovili su pretežito mužjake,retko ženke,kriju se u pečinama,no nikako da uvate ženku koja nosi mlade.Još samo to da dodam,da u prirodi ne menjaju teritorij.

A u akvariju ta se mala 6-8 cm.velika M'buna sasvim promeni svoje ponašanje.Vodeći ilti dominatni mužjak znade pobiti sve ostale mužjake i naravno ako je premaleni broj ženki,ubiće i njih,ustvari progonjava jih do pogiblije.Zašto dolaze do toga :

• možda,je akvarij premaleni

• mala grupa

• neadekvatni sustanari

• hrana,u prirodi glavna mu je dnevna preokupacija,traženje hrane,u akvariju mu toga nije treba.

• mala mu teritorija,pa je u akvariju brani do zadnjeg daha.
  • [/list]

Kako se vidi,niz nekih faktora odlučuje o stepenu agresije toga ciklida.

Rešenje jeste ,da se ima tih ciklida Ps.demasoni u nekoj snažnoj grupi od 6 komada pa naviše,što jih je više to je bolje.Preporučljivo je imati jednog mužjaka,eventualno dva/zavisi od sveukupnog broja tih ciklida/,što je kod tih ciklida pol u početku jako teško utvrditi /monomorfni ciklidi/,to jeste malo teža zadača.Dovoljno velik akvarij,gdje ima puno skrovišta ,prolaza,špilja iz kamenja.

A neki još kažu,da valja imati samo njih u akvariju.Primerice:Ad Konings ima njih 100 u 1.800 l akvariju.

Naravno,da treba voditi brigu o pravilnoj ishrani,to več znademo.

Jerste lep i zanimljiv ciklid,samo treba ga skužiti i to je to.