a sto ste se raspisali, svaka cast.

hladnovnodne ribe i toplovodne ribe nije preporucljivo drzati zajedno. dakle, ne da nije moguce, vec samo nije preporucljivo.
i zasto svi odmah zajase na temperaturu vode kao glavni faktor podjele, e to mi nije jasno. kud ste navalili, svakome tko je drzao i jedan i drugi tip akvarija je apsolutno jasno da je temperatura previse varijabilna, postoje tu neki drugi faktori. na plus 40, dakle, svi imaju hladnjake za akvarije s kojim drze hladnovnodni akvarij "hladnim"? nebih rekao.
dakle, za razliku od vecine ovdje, ja ne vidim apsolutno nista lose ni pogresno u ovome kako si ti slozio ribe u akvariju. Da, imas par nezgodnih situacija i polovicnih rjesenja, ali to nije nista sto bih ja ubrojio u kategoriju "mucenje zivotinje".
Pa redom.
Pleho ti nije riba za taj akvarij. Ne zbog toga da on i zlatne ne idu zajedno (ja imam 2 komada u hladnovodnom), ne zato sto on ne moze zivjeti u "hladnoj vodi" (procitaj prvu zagradu), vec zato sto raste prevelik. Poprilican je agresivac kad naraste, ne prema ribama, vec prema okolisu, tako da cak i u velikom akvariju zna napraviti poprilican nered, pocupati biljke, polomiti osjetljive listove i slicno. naravno da se drzi uvijek neke sjene, ali ako su mu uvjeti ok, poprilicno je aktivan i ijekom dana.
Slijedece, nitko od hladnovnodnih eksperata ovdje (babyboom iskljucena iz ovog komentara) nije napisao ni spomenuo da je za hladnovnodni+teleskop grijac itekako mudra stavka. ne, nije neophodan, vec samo pametno ga je imati. za pojasnjenje, procitati bilo koji tekst teleskopima i slicnim varijetetima, i temperaturi vode koja im je najugodnija. A to nije ni 15, ni 12, ni bilo koja druga temperaturna vrijednost koja bi po definiciji spadala u hladnu vodu, vec poprilicno ugodnih 21-22C.
Ono gdje se u tvojoj kombinaciji moze i hoce javiti problem je ishrana. teleskopi su tromi, i drustvo su im jednako trome ribe, bas bog hranjenja. dakle, das malo hrane, dok teleskop skuzi i dopliva do nej - gupiji su sve pojeli. das dovoljno hrane da i teleskopu pripadne dio=enormno zagadjujes vodu, jer akvarij je premal i filtracija preslaba za takva opterecenja.
Dakle, uzmi si koji dan vremena - nista strasno se nece desiti. prouci, procitaj, vidi koje ribe su ti zanimljivije, ljepse, interesantnije. i odluci se, teleskopi ili gupiji. pleha udomi, ako nije prevelik, ni to nije zurba, ne raste on bas preko noci do velicine gdje ce poceti problemi.
i samo lagano, nikuda i za nista nije zurba, najgore je procitati par" popljuvnih" komentara, i onda u panici ici nesto rjesavati.