Srpanj 13, 2025, 20:16:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vanjski CO2 reaktor  (Posjeta: 1200 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Vanjski CO2 reaktor
« u: Veljača 12, 2013, 19:26:10 poslijepodne »
U pripremi sam za novi akvarij pa razmatram nekakav vanjski CO2 reaktor u OVOM stilu, naravno u DIY izvedbi. Palo mi je napamet napraviti tako nešto onog dijela reverzne osmoze u koji ide membrana, znači govorim o ovome:

Ovak na prvu se čini idealno, ima ulaz, dva izlaza i hermetički je zatvoreno i namijenjeno da voda teče kroz to. Mislio sam na ulaz i izlaze staviti ovo za spajanje cijevi:

E sad, pošto ima dva izlaza imam dvije opcije: ili jedan izlaz pretvoriti u ulaz za CO2, a ovaj pokraj njega staviti kao ulaz za vodu (okrenuti cijelu stvar naopačke) ili oba izlaza staviti kao izlaze za vodu (svaki u suprotni dio akvarija) pa naknadno probušiti ulaz za CO2. Koja opcija vam se čini bolja?

Ne bi išao na opciju spajanja na filter nego bi stavio posebnu pumpu samo za taj reaktor. Koliko bi bio okej protok za adekvatno topljenje CO2?

Bi li to uopće sve skupa funkcioniralo? Čini mi se kao okej ideja i ne mogu naći nijednu manu zasad. Da čujem vaša razmišljanja :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Vanjski CO2 reaktor
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2013, 20:11:21 poslijepodne »
RO ima vrlo tanke cjevčice i s tim ne možeš postići zadovoljavajući protok. Mislim da bi trebao potražiti kučište za filtraciju vode koje izgleda jako slično samo ima otvore veličine vodovodne cijevi. Protok bi trebao biti najmanje 900l, ali to ovisi i o količini CO2 koji se treba otopiti.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Vanjski CO2 reaktor
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2013, 20:33:58 poslijepodne »
Da, ali mi je nekak u glavi ostalo da RO imaju širi ulaz pa onda redukciju na te uske cjevčice. Nemam sad pri ruci osmozu da izmjerim koliko je navoj za taj ulaz, moguće da nisam u pravu  -?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8