Pozdrav!
Iako imam ovaj akvarij već 4 mjeseca, mislim da još itekako početnik...
Dakle u 100 l imam 2 sijamca, 1 mladog skalara (ostavio sam na kraju samo jednog prema savjetima), 1 muškog i 2 ženke guppya, 1 ženku i 2 muška ancistrusa, 5 crnih mollya i 3 khulia.
Sad, jedna od guppya (barem) je imala male, što mi je potpuno promaklo. Našao sam 3 komada u filteru, i pustio ih nazad u akvarij. Snašli su se, vidim ih u travi (koja je jako gusta i ribe ne mogu unutra, osim khulia koji male ne diraju uopće.
Ono što me zanima je, budući da su malci već sad odrasli na 6-7 mm, osim uobičajene hrane (listići ujutro, smrznuti crvi i buhe navečer, sve po malo), i očito se hrane, tim guppyima ne trebam posebnu prehranu davati za malce?
Drugo, jel ova ženka sa slike ispod trudna? Naime, koliko sam uspio shvatiti, ova crna mrlja znači da jest, no nemam iskustva da budem siguran

Stavio sam je jučer u mrijestilicu, ubacio malo keramike i bilja unutra za male da se imaju gdje sakriti, no ako nije gravidna ne bih je bezveze držao u skučenom prostoru.
Na kraju, imam neke male "buhe" unutra. Ne skaču, nego hodaju po dnu, po travi i po šljunku. Mikroskopski su, jako brzi i hrane se hranom koja padne na dno (vidio sam jednog kako grabi komad hrane par puta veći od sebe i odvlači). Bijele boje bih rekao, al tolko su sićušni da je stvarno teško reći. Ima ih dosta, gdje god se koncentriram uz dno pri staklu, ima ih 5-6. Trebam li se brinuti i ako da, kako ih rješiti?
Inače mjenjam 20-30% vode tjedno, tretiram FFMom tu vodu i odleži jedan dan prije mjenjanja, pratim stanje sa EasyLifeovim indikatorskim papirom, i klora i nitrata nema indikaciji uopće, tvrdoća je dosta visoka no nemam RO opremu a ribama ne smeta pa je to valjda ok. Ph oko 7.5. Filter je Haqos Expro 500, redovido se čisti i ima stabilan protok. Unutra je 100g zeolita, jedna spužva i keramika.
Dajem sve podatke, makar neki vjerojatno nisu bitni.
I zadnje, koja je ovo alga na drugoj slici? Jel ovo cijano? U svakom slučaju molim savjet kako je smanjiti ili rješiti se. Vrlo je čvrsta i ne da se skinuti sa bilja - pokušao sam rukom i čak četkicom za zube - nemoguće je skinuti bez da se otrgne list. Kad se izvadi iz vode crna je.
Hvala svima unaprijed puno