Srpanj 31, 2025, 01:18:59 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Juwel Rio, problemi sa rasvjetom  (Posjeta: 2468 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kaktus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • South Istra
Juwel Rio, problemi sa rasvjetom
« u: Siječanj 29, 2013, 14:06:48 poslijepodne »
Rasvjeta je original za Rio 180. Primijetio sam da lampe ne rade iako na grlima ima napona (provjereno). Dok je samo jedna lampa gore onda radi, neovisno na kojoj je poziciji, bitno da je smao jedna ukopčana. Kad stavim dvije lampe onda ne radi ni jedna, ustvari, jedna od njih je još original Juwel i ona priliko paljenja samo blicne jednom i odmah se ugasi.

Rasvjetna jedinica je izgleda skroz zatvorena i ne nalazim načina da pogledam unutra. Da li mi netko može pomoći u vezi ovoga? Pretpostavljam da je problem unutra ali kako to otvoriti i pogledati? Šta je najgore, već sam kupio druge dvije nove lampe, i to uzalud  -?

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
Odg: Juwel Rio, problemi sa rasvjetom
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2013, 17:13:08 poslijepodne »
Ok, napravio sam otvor i izvukao elektronsku jedinicu. Da li se netko kuži u elektroniku da mi da savjet oko moguće zamjenske elektronike, gdje nabaviti?

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2013, 19:32:56 poslijepodne »
Heh, sam postavljam pitanja i sam odgovaram  :D

Guglao sam i otkrio da mi treba elektronska prigušnica za 2x45w. Pretpostavljam da ako uzmem 2x49w, 2x55w ili 2x80w da bi isto bilo u redu, bitno da nije ispod te snage. Točno? Nitko se nije gombao s time?

Offline pulek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2013, 20:00:21 poslijepodne »
daj poslikaj tu prigušnicu pa ču ti moč više reč o čemu se tu radi,ako je elektronska unutra vjerojatno je 2xnešto i vjerojatno je ispravna jer kod tih prigušnica je to ako je jedna lampa neispravna ne radi ništa tako sa me čudi kad staviš jednu cijev radi a sa dvije ne radi,obavezno pregledaj kontakte na grlima da nisu korodirali ili da nije kratki spoj na kojem grlu

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #4 u: Siječanj 29, 2013, 20:30:48 poslijepodne »
Slika je na donjem linku jer je veće rezolucije. Lampe stvarno mogu raditi posebno, znam kad je jedna crknula ova druga je bila normalno radila.
Grla su kao nova jer su dobro zaštićena, kontakt je u redu.

Baš sad razmišljam da iskoristim prigušnice iz štednih žarulja slične snage, te prigušnice iz žarulja su isto elektronske?

Offline pulek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2013, 12:31:13 poslijepodne »
Da moguče da može da radi samo jedna lampa,a ova opcija sa štednom žaruljom isto radi samo neznam dali ima štedna od 45w i koliko ti je to isplativo.Jer prigušnica i jeftine žarulje bude kratko radila a opet od skupe žarulje 2x80kn onda je bolje kupiti prigušnicu cca 150-200kn i miran si više godina

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #6 u: Siječanj 30, 2013, 12:46:41 poslijepodne »
Da moguče da može da radi samo jedna lampa,a ova opcija sa štednom žaruljom isto radi samo neznam dali ima štedna od 45w i koliko ti je to isplativo.Jer prigušnica i jeftine žarulje bude kratko radila a opet od skupe žarulje 2x80kn onda je bolje kupiti prigušnicu cca 150-200kn i miran si više godina

Da li znaš da li može npr. prigušnica od 2x49W ići na 2 lampe od 45W? Da li to utječe na trajnost lampi jer i one koštaju cca 300 kn u paru? Prigušnicu 2x45W ne mogu nigdje naći za sada.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Siječanj 30, 2013, 13:31:28 poslijepodne »
dali je ta rasvijeta normalno radila do sada ili si ti to tek kupio ili mjenjao ili šta?
moguče da su krivo spojene žice na prigušnici.

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2013, 13:56:47 poslijepodne »
dali je ta rasvijeta normalno radila do sada ili si ti to tek kupio ili mjenjao ili šta?
moguče da su krivo spojene žice na prigušnici.

Akvarij je kupljen nov prije 4 godine i osim zamjene jedne lampe s njime nije bilo problema. Dakle sve je bilo spojeno kako treba.
Niš, kupiti ću jaču prigušnicu i probati tako, drugog izbora nemam. Štedne od 45w postoje ali ih se teško nađe.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 30, 2013, 14:02:58 poslijepodne »
kako misliš jaču prigušnicu?
stavljaš odgovarajuču prigušnicu, znači ako su dvije cijevi od 45 W onda kupuješ adekvatnu prigušnicu 2x45
Citat:
Guglao sam i otkrio da mi treba elektronska prigušnica za 2x45w. Pretpostavljam da ako uzmem 2x49w, 2x55w ili 2x80w da bi isto bilo u redu, bitno da nije ispod te snage. Točno? Nitko se nije gombao s time?
možeš staviti prigušnicu od 2x49 i radit ce bez prooblema, sada vezano za trajnost lampi, mislim da nije neka razlika pa nebi ni po tom pitanju trebalo biti problema. dok ove jače od toga nebi preporučio.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Siječanj 30, 2013, 14:05:24 poslijepodne »
Slika je na donjem linku jer je veće rezolucije. Lampe stvarno mogu raditi posebno, znam kad je jedna crknula ova druga je bila normalno radila.

Baš sad razmišljam da iskoristim prigušnice iz štednih žarulja slične snage, te prigušnice iz žarulja su isto elektronske?

da, jer je to prigusnica koja moze tako raditi. Vecina koje danas mozes kupiti ti nece raditi ako jedna lampa rikne.
radit ce ti i sa 2x49 i sa 2x54 no 4 godine i samo jedna zamjenjena lampa je malo predugo. T5 lampe jesu puno trajnije od T8 ali opet bi se nakon cca 2 godine trebale zamijeniti.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 30, 2013, 14:11:00 poslijepodne »

da, jer je to prigusnica koja moze tako raditi. Vecina koje danas mozes kupiti ti nece raditi ako jedna lampa rikne.
radit ce ti i sa 2x49 i sa 2x54 no 4 godine i samo jedna zamjenjena lampa je malo predugo. T5 lampe jesu puno trajnije od T8 ali opet bi se nakon cca 2 godine trebale zamijeniti.

ako može, predpostavaljam da da ali nisam siguran oko trajnosti lapmpi onda imaš u art rasvijeta neke čudne akcije. :D
ima mislim 54 za t5.

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #12 u: Siječanj 30, 2013, 14:19:25 poslijepodne »
I ja bi bio najsretniji da igdje mogu naći točno 2x45 ali toga nema. Ustvari ima, na ebayu (jedan jedini) a stigla bi tko zna kada, košta skoro 30 funti na šta ide carina, porez i još neki troškovi. Čak i ovu 2x49 moram naručivati iz Zg.

Slaežem se da lampe treba češće mijenjati.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #13 u: Siječanj 30, 2013, 14:44:04 poslijepodne »
jesi pitao koliko to košta od juwela?

kod njih je specifična dimenzija lampi pa valjda tako i toga pa zato ne možeš naći.

tu u oglašivačkom podforumu ti je i uvoznik Juwela za HR pa pitaj kod njih di ima ili ako oni mogu napaviti

https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=150.0

:AkTer:

P.S: i daj to rješi više jer mislim da i ja imam isti problem na Trigonu :D
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #14 u: Siječanj 30, 2013, 14:47:10 poslijepodne »
Naravno da sam pitao, cijena je nekih 770kn do 810kn. Riješiti ću sa nešto jašom prigušnicom, naručio sam ju. Pa onda javim.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #15 u: Siječanj 30, 2013, 14:59:43 poslijepodne »
zanimljiva cifra... hmm
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 30, 2013, 15:16:22 poslijepodne »
Imaš u žaruljoteci, 2x 45 W , mislim da je 155 kn. Pitanje je jedino dali šalju poštom

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Siječanj 30, 2013, 15:33:08 poslijepodne »
Naravno da sam pitao, cijena je nekih 770kn do 810kn. Riješiti ću sa nešto jašom prigušnicom, naručio sam ju. Pa onda javim.
:roll: :roll: :roll:
i onda se svi cudom cude kak' se nis ne prodaje. http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=juwel+2x45&_sacat=0&_from=R40

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #18 u: Siječanj 31, 2013, 16:25:37 poslijepodne »
Imaš u žaruljoteci, 2x 45 W , mislim da je 155 kn. Pitanje je jedino dali šalju poštom

Ovo je stiglo sat vremena prekasno, nisam ni znao za tu žaruljoteku jer sam guglao ''prigušnice'' i sl.   :(

Offline Mokri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Malawi Mbune
« Odgovori #19 u: Siječanj 31, 2013, 17:34:07 poslijepodne »
Ima prigušnica u MIR-MAR na Ferenčici u zg oko 150kn 2x45w...
Damir

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2013, 20:51:36 poslijepodne »
Evo i rezultata koji je za mene porazan. El. prigušnica stigla i odmah sam vidio da sam vjerojatno bacio novac. Gore piše između ostaloga 1x49W a opcije sa 2x su 2xHE 28-35W i 2xHO 49-54W. To na web shopu nije istaknuto na taj način, slika prigušnice je mala a ja nisam imao pojma da može biti i takva kombinacija.

Uglavnom, kad spojim dvije neonke rade cijelih 15 sekundi i onda se ugase. Svako put kod paljenja opet gore tih nekoliko sekundi pa se ugase. Ako spojim samo jednu onda gori stalno.  :'(
Tako da mi sada radi jedna, bolje i to nego ništa (akvarij je bez svjetla od utorka). Sada se samo mogu nadati da ovi gore spomenuti imaju 2x45W i da šalju poštom.

I da, ako nekome treba nova novcata elek. prigušnica ispod cijene, ja je imam za prodati.

Offline kaktus

• Punopravni član
  • **
  • South Istra
« Odgovori #21 u: Veljača 02, 2013, 12:55:24 poslijepodne »
Zvao sam i ove trgovine gore navedene: nemaju 2x45, samo jače.