Kolovoz 04, 2025, 23:53:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dlakave alge  (Posjeta: 7054 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Dlakave alge
« u: Siječanj 26, 2013, 13:13:50 poslijepodne »
ima netko iskustva sa ovom algom?
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2013, 14:48:01 poslijepodne od zgmarkozg »

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Dlakave alge
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2013, 18:57:35 poslijepodne »
sa kojom??

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2013, 18:59:52 poslijepodne »
sa kojom??

Pa reko ti je čovjek "s ovom"  ;) :) :) :)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2013, 19:07:07 poslijepodne »
vjerovatno misliš na Fuzz algu?

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2013, 21:42:13 poslijepodne »
miješa se sa končastom, neznam razliku, osim uzroka
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2013, 21:45:55 poslijepodne od jurgen88 »

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2013, 14:11:22 poslijepodne »
zamračio sam tank i tako ču držati par dana , izbacio co2, smanjio hranjenje i mjenjat cu vodu svaki drugi dan po 10-15 % pa čemo vidjeti.
meni je fotoperiod bio tek na 6 i pol sati jer sam ga postepeno povečavati, i gnojim po PPS-u, s time da mi se alga pojavila nakon uvođenja mikroelemenata CSM+B, prije toga sam dodavao profito.
nakon par dana svega gore navedenog ču staviti fotoperiod na 7 sati i dodavati ču samo makroelemente bez mikro,pa cemo vidjeti kako ce to funkcionirati dalje sa algom i rastom bilja kroz neko vrijeme, isto tako stavit cu co2 i dodavati EC razrijeđen sa vodom nekoliko dana.

« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2013, 14:15:24 poslijepodne od zgmarkozg »

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Siječanj 28, 2013, 16:28:31 poslijepodne »
sjećam se da je davno davno pisano da ju je najbolje odstraniti koliko ide - staru četkicu za zube u ruke i motaj ko špagete...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 29, 2013, 11:07:10 prijepodne »
Ove alge sam se riješio na način da sam povećao cirkulaciju vode u akvariju. Glavni sumnjivac za nju mi je bio amonijak.

Zamračenja i petljanje CO2/gnojenje nisu pomogla.

Čisto da dobiješ dojam: na akvariju od 250 litara imam filter od 1.100 lph + stream pumpa od 2.500 lph + eksterna pumpa na koju je spojen reaktor koja radi na cca 1.000 lph.

U drugom akvariju je pomogao AlgExit iz Pet Centra.

I nemoj misliti da ćeš se toga riješiti u roku od par dana. Dva tjedna minimum.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 29, 2013, 11:11:57 prijepodne »
Citat:
I nemoj misliti da ćeš se toga riješiti u roku od par dana. Dva tjedna minimum.
dva tjedna zamračenja?
bilje če mi povenut  :-X
filtracija je ok, haqos expro 1200 gura sve na neto 90 litara vode. uvjeren sam da je u pitanju csm-b koji sam naknadno počeo dodavati.
al na greškama se uči, pa malo po malo cu ja nju vec iskorjenit ne žurim nigdje.
samo 2 tjedna zamračenja mi nekak previše?!?
kako ce to utjecat na bilje i stanovnike ?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 29, 2013, 18:57:32 poslijepodne »
nisam rekao da držiš dva tjedna u mraku, rekao sam da mrak meni nije pomogao u nekoliko navrata.

što god mjenjaš u akvariju, u pravilu treba par tjedana da se vidi pomak.

gadna je stvar kad alge krenu, sretno s time.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 29, 2013, 19:31:39 poslijepodne »
ma znam da su gadne, ali eto na taj nacin najbolje naucis :P
tank mi je vec dva dana bez svijetla i vidm da mi sesiflora koja inace treba jace svijetlo raste.
iznenadio sam se...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 29, 2013, 22:45:50 poslijepodne »

alge nestanu začas kad im uvjeti postanu nepovoljni, ali treba imati sreće i napraviti ispravnu stvar.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 30, 2013, 14:24:43 poslijepodne »

alge nestanu začas kad im uvjeti postanu nepovoljni, ali treba imati sreće i napraviti ispravnu stvar.

Bit će da ja onda skoro nikad nisam imao sreće.  :clown:

Jedini put kad je nestala alga u manje od 7 dana bilo mi je kada sam se upravo sa ovom zelenom končastom borio, nakon što sam povećao cirkulaciju.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline dbari81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
« Odgovori #14 u: Siječanj 30, 2013, 21:56:37 poslijepodne »
Ma i mene muci ta koncasta, evo od nedelje mi je mrak u tanku i sad od sutra planiram uskratiti svijetlo s 10h dnevno na 7h. i tako jedno vrijeme drzati. A eto palim i s Easy Carbom pa neznam ni sam ocel sta od toga biti

Offline manni

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #15 u: Siječanj 31, 2013, 02:08:01 prijepodne »
ja imam isto to sranje u akvariju al je kod mene crna čupava!! 

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Siječanj 31, 2013, 06:47:49 prijepodne »
ne znam  -?

marko vam u nekoliko tema navodi uzroke pri pojavi končaaste alge, a svi ostali i nadalje pričate o zamračenju i ostalim metodama, koje hoće trenutno maknut ju van iz tanka, al nećete rješit sam uzrok, pa će se nakon nekog vremena opet vratit..
zar je tako teško poslušat savjet iskusnijeg kolege ??

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 31, 2013, 08:41:31 prijepodne »
can koji je to točno savjet iskusnijeg kolege? vezano za zamračenje i sam je marko dao taj savjet ali šturo, kao i svi koji imaju znanja na ovom forumu a i šire.
svi manje više u prolazu hite bubu i nestanu.
prekopao sam cijeli forum, net i strane stranice radi ovog shita i kao prvo svugdje piše drugačije, tu i tamo se podudaraju, ali na više mjesta imaju različite odnosno krive nazive algi.
da ne pričam da sam na jednom mjestu pročitao da ljudi su zadovoljni kad dobiju ovu algu i ne čiste je jer na taj način algojedi imaju prehranu?!?!  :roll:
isto tako i kolege forumisti mješaju alge i ne zamjeram jer ih ima stvarno em dosta, em su slične.
vezano za zamračenje, ja pokušavam na taj način zato što mi nitko nije bolje objasnio, ali znam da to nije dovoljno, pa uz to primjenjujem i ostale savjete koje sam pročitao na netu i na neki nači sam shvatio.
nije mi jasno da se toliko dugo ljudi sa foruma bave akvaristikom, i nakon toliko što pobjeđenih, što izgubljenih borbi sa algama "tebi " danas nema tko dati konkretan savjet.
pogotovo onima koji su "početnici" u ovom hobiju.

eto moje mišljenje.
naravno bez zamjerki. :)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Siječanj 31, 2013, 10:43:03 prijepodne »
marko je u jednoj temi spomeuo mikroelemente kao uzrok, neve je reko cirkulacija..zar to nije dosta ??

a vi opet o zamračivanju :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 31, 2013, 10:58:13 prijepodne »
Ja nemam baš toliko iskustva koliko neki misle. Samo sam opisao svoje iskustvo s končastom - par dana zamračenja a nakon toga smanjeni mikroelementi i nestala je u roku tjedan dana. Prije sam se bakčio ovako i onako, s jačim/slabijim gnojenjem i CO2, skračivanjem fotoperioda, ali par mjeseci bez ikakvih rezultata.
Za crnu bradatu je rješenje isto poznato - konstantno dovoljna količina CO2 u svim dijelovima akvarija i dobra filtracija. Pod dobrom filtracijom podrazumijevam  dobru kako  mehaničku tako i biološku filtraciju što pak podrazumijeva dovoljnu zapreminu filtera i količinu nekog naprednog medija za nastanjivanje bakterija.
Razlika između končaste i "dlakave" mi baš nije jasna, s nazivom dlakava se nisam do sad sreo. Uostalom algi ima tisuće vrsta i podvrsta a mi baratamo sa 7-8 vrsta algi   -?

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 31, 2013, 11:19:11 prijepodne »
Citat:
Razlika između končaste i "dlakave" mi baš nije jasna, s nazivom dlakava se nisam do sad sreo. Uostalom algi ima tisuće vrsta i podvrsta a mi baratamo sa 7-8 vrsta algi   
Namjerno sam napisao dlakava jer me asocira baš na to, jer sam vidio dosta postova gdje se mješaju fuzz, končaste, tzv nitaste dlakave i ko zna kakve i kak ih sve forumaši nazivaju, a da ne nabrajam da se ljudi bune pa stahorn ili čupave mješaju sa tom navodno končastom.
a naziv dlakava sam čak i vidio na 2 ili 3 mjesta na netu koja je popračena slikom gdje izgleda baš kao ova moja.

Citat:
marko je u jednoj temi spomeuo mikroelemente kao uzrok, neve je reko cirkulacija..zar to nije dosta ??

a vi opet o zamračivanju
ja ko koko od plavog ponavljam :D
ja sam napisao sve to i još i više vezano za algu, odnosno suzbijanje iste, tako da ne razumijem gdje je nastao kratki spoj u komunikaciji...  -?

Citat:
Ja nemam baš toliko iskustva koliko neki misle
ne tiče se tebe ni u jednom pogledu več kojekakvih indijanaca koji su "profi" akvaristi puni pametnih izjava pa im se očito neda zamarati tzv "početnicima" i uopće im ne zamjeram, ali zamjeram kada netko se javi onako u prolazu i ispadne mu neki savjet iz tipkovnice toliko šturo i nevezano da boli za oči.
sada dali je neznanje u pitanju ili nezainteresiranost ne ulazim u to, ali mislim da je manja šteta učinjena u očima promatrača odnosno onoga tko ima problem da jednostavno ne posta polovični odgovor nego nastavi dalje kao da dotičnu temu nije ni vidio.

ali to je boljka svih foruma, mislim na globalnoj razini, nevezeno samo za ovakve teme, i o tome možemo unedogled.

hvala svima na savjetima i najte se uvredit! ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 31, 2013, 12:22:33 poslijepodne »
hmmmmmmmm..... ajmo ovak......
ovo sa mrakom ti nece nis pomoci obzirom da akvarij neces drzati stalno u mraku. Ako se i povuce u mraku, vratit ce se nazad sa svjetlom ako ne promijenis nesto drugo. Sto tocno, to ti nitko ne moze reci nazalost jer svaki akvarij je prica za sebe. Samom promjenom toga "necega" ce ti se situacija poboljsati (ili pogorsati) neovisno o svjetlu. Znaci, nesto pojacas (smanjis) i promatras stanje i jel ima kakvih promjena. Svjetlo je takvo kakvo je i bit ce ti konstantan faktor u akvariju, zaboravi na njega. A rasvjeta koju imas ti je dovoljna (mozda ne za svo bilje) da mozes normalno gnojiti i ne imati problema sa algama.
Dao si link na temu od Malog Zelenog.......

Akvarij je 30L
Lampa je Sylvania, aquastar 15w
ne gnojim
ponekad stavim co2 sa kvascem (mislio sam da cu ju mozda bar malo smanjit ako dodajem co2 ali to se nije pokazalo uspjesnim).
tih 30l nije 30l nego je manje i 15W na tako malo vode i tako niski akvarij tesko moze bez gnojenja. Takodjer ubacivanje samo CO2 nije nikakvo rijesenje, Sve se uvijek vrti oko kombinacije

A tvoj slucaj je drugaciji, ti gnojis sa CO2 stalno
podloga;zemlja za cvijeće u čarapama prokuhana ,  na to šljunak granulacije 2-3 mm i na kraju manado
kamenje sa sljemena- zeleni škriljevac, čokot loze
rasvijeta ; grolux i aquastar juwel po 35 W + reflektori
filter; haqos expro 1200
diy co2 i po danu i po noći - kak bi se reklo 24/7
i obzirom da prodajes PPS mix vjerujem da je i to u igri. No ne znam kaj je sa mikro elementima.

Zemlja za cvijece je onak, vrlo dvosjekli mac. Jefitna, bogata hranjivim tvarima, lako dostupna. I ima fantasticnih akvarija sa njom kao podlogom. No nikad ne znas kaj tocno ima unutra i koliko toga ona otpusta u vodu. I kad slozis nju kao podlogu onda imas to kaj imas i zapravo ne znas kaj imas a ne mozes vise nista promijeniti osim da sve vadis van. A sa nekom "mrtvijom" podlogom uvijek lako ubacis elemente kroz vodeni stup. No visak izvaditi van je tesko. Rijesis to cescom izmjenom vode no opet ne znas tocno kaj i koliko si izvadio.

I gledam sad slike u tvojoj temi i ne vidim nis tak strasnoga u tom akvariju. Nista sto bi nalikovalo na situaciju kao kod malog zelenog. OK, na slikama se nikad ne vidi kao kad buljis u njega sa 5cm ali pravi problemi sa algama se kuze na 5m a kod tebe to nije tako.
A i tank ti je star tek 2 mjeseca. Polako. Mozda ti je to samo zato jer si micao onaj bijeli sljunak pa ti je malo vise toga podloga ispustila pa se pojavio nekakav visak necega sto je pogodovalo tim algama.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 31, 2013, 12:39:29 poslijepodne »
hehehe što smo temeljiti  :D :up:
Citat:
ovo sa mrakom ti nece nis pomoci obzirom da akvarij neces drzati stalno u mraku. Ako se i povuce u mraku, vratit ce se nazad sa svjetlom ako ne promijenis nesto drugo. Sto tocno, to ti nitko ne moze reci nazalost jer svaki akvarij je prica za sebe. Samom promjenom toga "necega" ce ti se situacija poboljsati (ili pogorsati) neovisno o svjetlu. Znaci, nesto pojacas (smanjis) i promatras stanje i jel ima kakvih promjena. Svjetlo je takvo kakvo je i bit ce ti konstantan faktor u akvariju, zaboravi na njega. A rasvjeta koju imas ti je dovoljna (mozda ne za svo bilje) da mozes normalno gnojiti i ne imati problema sa algama.
znaš kak je kad ne znaš :D pa radiš što ti pametniji kaže, u ovom slučaju držim da marko ima znanja jer ima doma to što ima i izgleda fantastično, s time mi je čovijek stvarno hoče pomoći.

Citat:
Dao si link na temu od Malog Zelenog.......
dao sam link jer tako to izgleda kod mene, pa sam htio da baš zbog različitih naziva i pogađanja koju algu imamo da oni koji savjetuju vide sa čim se bakčim :)

Citat:
A tvoj slucaj je drugaciji, ti gnojis sa CO2 stalno
Kod:
podloga;zemlja za cvijeće u čarapama prokuhana ,  na to šljunak granulacije 2-3 mm i na kraju manado
kamenje sa sljemena- zeleni škriljevac, čokot loze
rasvijeta ; grolux i aquastar juwel po 35 W + reflektori
filter; haqos expro 1200
diy co2 i po danu i po noći - kak bi se reklo 24/7
i obzirom da prodajes PPS mix vjerujem da je i to u igri. No ne znam kaj je sa mikro elementima.
provalio si me :P
da u pitanju je PPS-mix i dok sam samo njega dodavo bilo je ok + profito, ali sam nedugo nabavio CSM-B i nakon par dana  dodavanja sam dobio ovo čudo.
tu sam pogriješio jer sam trebao samo sa makro bez mikro jer očito za zemlja još bogata toga.

Citat:
I gledam sad slike u tvojoj temi i ne vidim nis tak strasnoga u tom akvariju. Nista sto bi nalikovalo na situaciju kao kod malog zelenog. OK, na slikama se nikad ne vidi kao kad buljis u njega sa 5cm ali pravi problemi sa algama se kuze na 5m a kod tebe to nije tako.
A i tank ti je star tek 2 mjeseca. Polako. Mozda ti je to samo zato jer si micao onaj bijeli sljunak pa ti je malo vise toga podloga ispustila pa se pojavio nekakav visak necega sto je pogodovalo tim algama.
je istina, ali opet gledam da se riješim toga u startu da nebi zauzelo cijeli tank.
ovo oko micanja šljunka mi nije palo na pamet,i dobro zapažanje, ali to sam radio nakon alge.

Citat:
Sto tocno, to ti nitko ne moze reci nazalost jer svaki akvarij je prica za sebe.
istina, ali 5 ljudi vele kak su riješili svoje i par savjeta i ti probaš sve i veča vjerovatnost da riješiš.

bome si fino izmlatio tipkovnicu, sve pohvale ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 31, 2013, 13:02:09 poslijepodne »
hehehe što smo temeljiti  :D :up:
Citat:
znaš kak je kad ne znaš :D pa radiš što ti pametniji kaže, u ovom slučaju držim da marko ima znanja jer ima doma to što ima i izgleda fantastično, s time mi je čovijek stvarno hoče pomoći.

to uopce nije upitno, ali hocu reci da ako nakon tretmana mrakom bude bolje onda trebas mijenjati i nesto drugo inace nisi nis napravio.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 31, 2013, 13:16:38 poslijepodne »
na to tetiranje mrakom gledam kao iscrpljivanje alge. alga ima manje zalihe od viših biljaka pa će joj zamračenje više naškoditi. kad se onda tako tretirana alga lupi tamo gdje je najviše boli crkne u par dana. to je moja teorija  :nerd: