Lipanj 21, 2025, 17:28:34 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: manja kornjača za manji akvarij?  (Posjeta: 3226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
manja kornjača za manji akvarij?
« u: Siječanj 25, 2013, 16:45:10 poslijepodne »
Pozz;
inače akvarist i o kornjačama stvarno nemam pojma,  ali žena i djece mi popili krv na slamku da nabavimo kornjaču  :roll:
zanima me dali postoje kakve kornjače koje ostaju manje i kada odrastu , da se mogu držati u akvariju tipa 50-60 litara?
i naravno šta bi mi preporučili te sa su dostupne kod nas.
unaprijed hvala :)

Offline Kori

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: manja kornjača za manji akvarij?
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2013, 16:59:06 poslijepodne »
Kornjaca nije zivotinja poput ribe da ce uginuti za par godina, to je ljubimac koji zivi 30-50 godina. Tako da je ovakvo impulsno kupovanje je jako losa ideja. Djeca ce se brzo zasititi kornjace jer to nisu zivotinje za  navlacenje po rukama, diranje i igranje, nego su poput riba i onda cete vi roditelji imati brigu prakticki do kraja zivota.
Vrsta za 50-60 litara ne postoji, za najmanju mosusnu kornjacu koja je sada dostupna kod nas treba akvarij minimim 80x40x40 cm kada odraste (za jednu kornjacu)! Vise kornjaca opcenito nije dobra ideja kupovati na pocetku jer kad odrastu se mozda nece slagati pa ce trebati vise akvarija. Sternotherus odoratus je najmanja vrsta dostupna kod nas: LINK
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2013, 17:04:37 poslijepodne »
hvala na informacijama i jezikovoj juhi!  :P
Citat:
Tako da je ovakvo impulsno kupovanje je jako losa ideja
  :roll:
nisam kupio 5 kornjači,čak ni akvarij već je to samo jedna od ideja, te sam se htio informirati od iskusnijih.
ako je tako kako kažeš onda neću kupovati kornjaču.

još jednom hvala na informacijama
lp

edit: jel bi ova kornjača koju si linkao mogla u tank sa ribama?
tank je 125 litra biljni i ovih dimenzija je koje si naveo?
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2013, 17:07:40 poslijepodne od zgmarkozg »

Offline Lugi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2013, 17:20:07 poslijepodne »
Kolega, bježi od kornjača!  ;)
Naručito ako ih misliš stavljati u svoj aq...
Kad su male , jako su slatke, jedu ti iz ruke i reagiraju na svaki tvoj pokret.
No, za pola godine narastu u malenih bombončića na furije od 15-20 cm koje razvaljuju sve pred sobom.
I to je tek nakon pola godine....

Citat:
Vrsta za 50-60 litara ne postoji, za najmanju mosusnu kornjacu koja je sada dostupna kod nas treba akvarij minimim 80x40x40 cm kada odraste (za jednu kornjacu)! Vise kornjaca opcenito nije dobra ideja kupovati na pocetku jer kad odrastu se mozda nece slagati pa ce trebati vise akvarija. Sternotherus odoratus je najmanja vrsta dostupna kod nas: LINK
Pošto sam ih i sam imao,  slažem se sa gore napisanim, stvarno im treba mnogo prostora i nehumano ih je držati u malenim akvarijima...
Ne znam da li si vidio mrcinu od akvarija na akteru ove godine za samo dvije crvenouhe?
Mislim da je bio barem 200x50x60 dimenzija....i to im je bilo taman.   :)

Kupi im terarij te zmiju ili tarantulu!
Manje prostora zauzima a i mami će se svidjeti! :D

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2013, 17:28:42 poslijepodne »
hvala na informacijama i jezikovoj juhi!  :P
Citat:
Tako da je ovakvo impulsno kupovanje je jako losa ideja
  :roll:
nisam kupio 5 kornjači,čak ni akvarij već je to samo jedna od ideja, te sam se htio informirati od iskusnijih.
ako je tako kako kažeš onda neću kupovati kornjaču.

još jednom hvala na informacijama
lp

edit: jel bi ova kornjača koju si linkao mogla u tank sa ribama?
tank je 125 litra biljni i ovih dimenzija je koje si naveo?

Oprosti ako si se uvrijedio, ali bilo je u najboljoj namjeri. Dobio sam dojam da tebe kornjaca kao ljubimac ne interesira nego da forsiraju ostali ukucani i kada se zasite sve bi moglo pasti na tvoja leđa, jer se briga svodi na odrzavanje jos jednog akvarija. Pa je onda bolje da te upozorim :) A ako se stvarno odlucite svjesni sto vas ceka onda ok. Iako obozavam i drzim kornjace kao ljubimce nikad ne preporucam da se kornjace nabavljaju osim ako stvarno nema velikog interesa i zelje jer postanu velik teret kojeg se tesko rijesiti (udomiti).
Ako je akvarij 80 cm duzine moguce ga je preurediti u akvaterarij, no ne mozes racunati da ce to ostati akvarij. Kornjace znaju trgati i iskopavati bilje, zgrabiti ribu tu i tamo tako da to vise nece biti akvarij kojeg ti uređujes, vec kojeg kornjaca uređuje :D

No, za pola godine narastu u malenih bombončića na furije od 15-20 cm koje razvaljuju sve pred sobom.

Citat:
Pošto sam ih i sam imao,  slažem se sa gore napisanim, stvarno im treba mnogo prostora i nehumano ih je držati u malenim akvarijima...
Ne znam da li si vidio mrcinu od akvarija na akteru ove godine za samo dvije crvenouhe?

Danas su dostupne manje vrste kornjaca od 10-ak cm, velike vrste po 20 cm se trenutno niti ne prodaju kod nas. Moje crvenouhe na AkTeru su bile u 150x40x40 cm + poklopac ;)
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Lugi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2013, 18:17:19 poslijepodne »
Citat:
Danas su dostupne manje vrste kornjaca od 10-ak cm, velike vrste po 20 cm se trenutno niti ne prodaju kod nas. Moje crvenouhe na AkTeru su bile u 150x40x40 cm + poklopac

hehehe...valjda su u čudu velike oči!  :)
Bio sam oduševljen dimenzijama, bile školski primjer za držanje para...  :a015:
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2013, 18:23:35 poslijepodne od lugi979 »

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2013, 18:46:40 poslijepodne »
Oprosti ako si se uvrijedio, ali bilo je u najboljoj namjeri. Dobio sam dojam da tebe kornjaca kao ljubimac ne interesira nego da forsiraju ostali ukucani i kada se zasite sve bi moglo pasti na tvoja leđa, jer se briga svodi na odrzavanje jos jednog akvarija. Pa je onda bolje da te upozorim :) A ako se stvarno odlucite svjesni sto vas ceka onda ok. Iako obozavam i drzim kornjace kao ljubimce nikad ne preporucam da se kornjace nabavljaju osim ako stvarno nema velikog interesa i zelje jer postanu velik teret kojeg se tesko rijesiti (udomiti).
Ako je akvarij 80 cm duzine moguce ga je preurediti u akvaterarij, no ne mozes racunati da ce to ostati akvarij. Kornjace znaju trgati i iskopavati bilje, zgrabiti ribu tu i tamo tako da to vise nece biti akvarij kojeg ti uređujes, vec kojeg kornjaca uređuje :D

ma nisam se uvrijedio nego sam imao osječj da si dobio krivi dojam sa moje strane, naime ja sam inače veliki zaljubljenik u sve životinje, osim zmija, ali tu su strah i predrasude odradile svoje , dalo bi se i to lječit :D
naime ja, bi odmah potpisao za selo i živio manje više kao dr. dolittle :D  :D :D, tako da kad me žena pita za neku, a do nedugo je to bilo nevjerovatno da izađe iz njenih usta ja sam to na neki zastrašujuči način objeručke prihvatio, naravno uz edukaciju i savjete vas, odnosno stručnih ljudi po tom pitanju.
uvijek, barem od kada sam član ovog foruma se posavjetujem i pročitam svu moguču literaturu prije upuštanja u slične podhvate, pa tako i sada.
greška u komunikaciji i no hard filings ;)

Citat:

Danas su dostupne manje vrste kornjaca od 10-ak cm, velike vrste po 20 cm se trenutno niti ne prodaju kod nas. Moje crvenouhe na AkTeru su bile u 150x40x40 cm + poklopac ;)
[/quote]

hehe drug, zmije  :roll: :roll: :roll: ko bi to održavao?!?!? jedino žena možda...
jedva me nagovorila da se slikam sa "pazi sad" (DVIJE, NE JEDNA, VEĆ DVIJE) zmije na akteru, a djeca i ona kao da drže tetrapak mljeka u ruci!  :D

vezano za kornjače, sve manje mi se sviđaju, ali to mi je i trebalo... sad samo moram izmislit strategiju i naravno sve najmanje 5 puta preuveličat i onda te saopčit svojima  :D

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2013, 20:25:44 poslijepodne »
ma nisam se uvrijedio nego sam imao osječj da si dobio krivi dojam sa moje strane, naime ja sam inače veliki zaljubljenik u sve životinje, osim zmija, ali tu su strah i predrasude odradile svoje , dalo bi se i to lječit :D
naime ja, bi odmah potpisao za selo i živio manje više kao dr. dolittle :D  :D :D, tako da kad me žena pita za neku, a do nedugo je to bilo nevjerovatno da izađe iz njenih usta ja sam to na neki zastrašujuči način objeručke prihvatio, naravno uz edukaciju i savjete vas, odnosno stručnih ljudi po tom pitanju.
uvijek, barem od kada sam član ovog foruma se posavjetujem i pročitam svu moguču literaturu prije upuštanja u slične podhvate, pa tako i sada.
greška u komunikaciji i no hard filings ;)

...

vezano za kornjače, sve manje mi se sviđaju, ali to mi je i trebalo... sad samo moram izmislit strategiju i naravno sve najmanje 5 puta preuveličat i onda te saopčit svojima  :D

Jako je pozitivno da se raspitujes prije kupovine, tako da zapravo imam dobar dojam, jer puno je ljudi koji prvo kupe kornjacu i onda pitaju "kaj sad!?" kad je vec kasno. Ali opet kupovina moze biti impulsna ako dobro ne razmislite, jer na pocetku je "hocu, hocu, hocu", a za 5-10 godina bude "necu, necu, necu, necu, necu, sta mi je ovo trebalo!" :D Kroz zadnjih par godina je dosta odgovornih vlasnika koji su se raspitivali na forumima i znali u sto ulaze ipak odlucilo udomiti svoje kornjace. Tako da treba dobro razmisliti kako se tako dugovjecan ljubimac uklapa u planove za buducnost.

Ako trebas razloge za odgovoriti svoje evo ih:
-zive 30-50 godina, ljubimac za cijeli zivot
-u slucaju da svi iz kuce putujete to je akvarijska zivotinja koja treba ostati doma u akvariju, netko ju treba hraniti, i netko ju treba cistiti
-kornjace nisu ljubimci za natezanje po rukama, nego samo za promatranje pa lako dosade djeci
-kornjace mogu prenositi brojne zoonoze, među kojima su najpoznatije salmonela i toksoplazmoza, pranje ruku poslije kontakta s bilo cime vezanim uz kornjacu je uputno
-mosusne kornjace znaju biti dosta agresivne, imaju dug vrat tako da mogu ugristi cak kad ih se primi na sredini oklopa.
-kada ih se navlaci po rukama pojedini primjerci ispustaju mosusan smrad kao obrambeni mehanizam (od tuda ime)
-iz gore navedenih razloga kornjace su jako los izbor ljubimca za djecu
-ako ju se za 5-10-15 godina odlucite udomiti mislim da ce ih isto biti teze udomiti kao sto je sada sa crvenouhim i zutouhim kornjacama situacija, vise ih se ljudi pokusava rijesiti nego ih nabaviti, rijetki zele odrasle kornjace na pocetku

Ne moras preuvelicavati, kornjace postanu velik problem vecini vlasnika koji nisu posveceni bas tim zivotinjama.
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2013, 20:30:36 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org