Srpanj 18, 2025, 13:57:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko odabira pumpe  (Posjeta: 6165 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Pomoć oko odabira pumpe
« u: Siječanj 24, 2013, 21:22:13 poslijepodne »
Dragi forumaši..
napravio sam filter prema ovom navedenom u linku.
s tim da meni dolazna cijev ulazi kroz poklopac filtera i prolazi skroz do dna a ne ulazi sa strane kao na ovom linku..
 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67429.0
Zanima me sljedeće?
Imam pumpu u tom filteru atman od 600l/h (http://www.aqua-terra.biz/eshop/?72,atman-pumpa-at-303) i sada mi je počela slabije raditi (stara je 2 godine, filter materijal je čist, nije nigdje zaštopano)..Aq je od 125l.
kupio bi sljedeću pumpu http://www.aqua-terra.biz/eshop/?58,pumpa-at-200, ili vi predlažete da stavim opet atmanovu 303 ili neku treću??? dali se na at 200 može smanjivati i pojačavati protok??
S tim da bi ovu drugu (at 200) onda stavio u akvarij i dovodnu cijev iz filtera spojio na usis pumpe, a na izlazni dio iz pumpe bi napravio spray bar, a ovu iz filtera maknuo..
Dajte ljudi savjete?!

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Pomoć oko odabira pumpe
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2013, 00:28:10 prijepodne »
Da li si ikada otvarao tu staru pumpu i pocistio rotor? Da li si cistio cijevi i koljena filtera? Zmazane cijevi mogu drasticno smanjiti protok filtera.

Sto se tice AT 200 to je powerhead male snage tako da nije bas najbolja ideja staviti ga da pogoni vanjski filter, jednostavno nije namijenjen za to. Cim se filter malo zastopa teze ce kroz njega gurati vodu, upitno je da li bi uopce uspijevao vuci kako si si zamislio bez drasticnog pada protoka. Ima samo 6 W i protok mu je 400 L/h, dok tvoja stara ima 8W i 600 L/h protoka. Koliko vidim AT 200 nema ugrađenu mogucnost regulacije protoka.
Ako je stara pumpa stvarno otisla i zelis nesto bolje razmisli o nekoj kvalitetnijoj pumpi poput Sicce: LINK ili Eheima: LINK. Pumpa vece snage ce bolje tjerati vodu kroz filter i trajat ce ti puno duze od kineske kojima je obicno protok i na pocetku manji od deklariranog.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2013, 10:43:25 prijepodne »
Da li si ikada otvarao tu staru pumpu i pocistio rotor? Da li si cistio cijevi i koljena filtera? Zmazane cijevi mogu drasticno smanjiti protok filtera.

Sto se tice AT 200 to je powerhead male snage tako da nije bas najbolja ideja staviti ga da pogoni vanjski filter, jednostavno nije namijenjen za to. Cim se filter malo zastopa teze ce kroz njega gurati vodu, upitno je da li bi uopce uspijevao vuci kako si si zamislio bez drasticnog pada protoka. Ima samo 6 W i protok mu je 400 L/h, dok tvoja stara ima 8W i 600 L/h protoka. Koliko vidim AT 200 nema ugrađenu mogucnost regulacije protoka.
Ako je stara pumpa stvarno otisla i zelis nesto bolje razmisli o nekoj kvalitetnijoj pumpi poput Sicce: LINK ili Eheima: LINK. Pumpa vece snage ce bolje tjerati vodu kroz filter i trajat ce ti puno duze od kineske kojima je obicno protok i na pocetku manji od deklariranog.
otvorio sam je i počistio..čista je kao suza,a cijevi sam zamijenio i stavio nove.tako da do njih nije..
rekao mi je jedan čovjek da je moguče da je magnet  u pumpi oslabio te da se zbog toga slabije okreće.
pumpa nije otišla na način da ne radi več jednostavno je oslabio protok pa bih htjeo staviti neku drugu a koliko vidim trebala bi i jača..e sada koliko jaču pumpu da kupim?mislim koliko da bude l/h?
hvala ti na odgovoru i na linkovima..

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2013, 14:37:37 poslijepodne »
Moguce je da je pumpa sama po sebi oslabila, to se zna s vremenom dogoditi kod jeftinijih pumpi.
Ako zelis veci protok onda razmisli o Eheim 1002: LINK. Ima 1000 l/h protoka i 23W snage, moguce je smanjiti protok. Također je dostupan i Atman AT-305 sa 1200 l/h i 18W snage: LINK, malo je jeftiniji od Eheima, no opet se moze dogoditi ovo sto se dogodilo sa AT-303. Sa kvalitetnijom pumpom si ipak siguran da ce te duze sluziti.
Koliko je taj filter uopce velik? Jer nije niti dobro da voda kroz njega prođe pre velikom brzinom jer bakterije u njemu nece stici obaviti svoj posao. Kad ti je stara pumpa bila nova da li si joj reducirao protok ili je uvijek radila na maksimumu?
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2013, 18:51:50 poslijepodne »
Ok razmislit ču o pumpama..

Možda sam nekada smanjivao protok al tek na početku, tako da je u principu uvijek i bila na maksimumu.
Filter je visok 36 cm i promjera 12cm.
Ovako mi je složen filter materijal pa mi reci jel to dobro..od dole prema gore (gore je pumpa) keramički cilindri, bioballs, gruba spužva, fina spužva i onda treset (ili je možda treset poslije bioballsa??!, ne sjećam se)??!!

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2013, 19:42:34 poslijepodne »
Znaci drzi vjerojatno oko 3 litre medija, kod takvih kupovnih filtera obicno stavljaju pumpe oko 700-800 l/h tako da bi ti pumpa 1000 l/h poput Eheim 1002 s malo smanjenim protokom bila i vise nego dovoljna.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2013, 12:35:50 poslijepodne »
Znaci drzi vjerojatno oko 3 litre medija, kod takvih kupovnih filtera obicno stavljaju pumpe oko 700-800 l/h tako da bi ti pumpa 1000 l/h poput Eheim 1002 s malo smanjenim protokom bila i vise nego dovoljna.
hvala ti na rješenju.onda ču tako i napraviti.reci mi samo jel mi filtermaterijal dobro posložen? I reci mi jel bolje imati spray bar u aq ili samo izlaz ?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2013, 13:51:06 poslijepodne »
Ako uspijes negdje jeftinije naci kvaliteniju pumpu od 800 l/h protoka vjerujem da bi bio zadovoljan i s njom, ali ako te brine slab protok onda je bolje uzeti jacu pumpu pa ju namjestiti kako ti odgovara.
Dobro je poslozen jer zmazana voda prolazi od najgrubljeg do najfinijeg filter medija, na taj nacin si postigao najduzi moguci interval između ciscenja.
Kakav ces izlaz koristiti je tvoj izbor. Ako zelis rasprsiti protok, npr. da ti struja ne cupa bilje koristis spray bar. Ako ti je vaznije dobro strujanje da ti se npr. skuplja sto manje smeca po dnu onda ostavis samo cijev.
Sto uopce drzis u akvariju?
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2013, 16:04:17 poslijepodne »
držim mahovinu.ricciu anubiase i crypte.čistače.neonke.pristele.kozice...jel bi im trebao pustiti jači protok ili to nema veze?mislim zbog ribica?ubacio bi neke veče ribice da razbije monotoniju malih ribica.stim da bi maknuo pristele.imaš kakav prijedlog koje ribica da stavim?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Siječanj 27, 2013, 17:58:42 poslijepodne »
Za bilje, kozice i manje ribe ti ne treba puno jaci protok, ja bi stavio oko 800 l/h. Sto se tice odabira riba ovisi sto ti se sviđa i sto moze ici u taj akvarij. S obzirom na litrazu mislim da bi bilo bolje da ostanes na malim jatnim ribama, ali to je vec druga tema...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 27, 2013, 19:18:23 poslijepodne »
Za bilje, kozice i manje ribe ti ne treba puno jaci protok, ja bi stavio oko 800 l/h. Sto se tice odabira riba ovisi sto ti se sviđa i sto moze ici u taj akvarij. S obzirom na litrazu mislim da bi bilo bolje da ostanes na malim jatnim ribama, ali to je vec druga tema...
zahvaljujem se..Lp

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2013, 19:38:58 poslijepodne »
Daj  mi molim bte reci..pročitao sam da je vata u filteru začetnik mnogih bolesti..jel to istina, dal daj e izbacim onda????

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2013, 21:52:06 poslijepodne »
Akvarijska vata sluzi kao fini mehanicki filter medij. Ona je za jednokratnu uporabu i ako je redovito mijenjas ne vidim kako bi mogla uzrokovati bolest u akvariju. Veci je problem sto vata uzrokuje brze zastopavanje filtera i opcenito mu smanjuje protok zato jer je gusta, pa vecina ljudi izbjegava koristenje vate u filterima.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 28, 2013, 15:37:20 poslijepodne »
Akvarijska vata sluzi kao fini mehanicki filter medij. Ona je za jednokratnu uporabu i ako je redovito mijenjas ne vidim kako bi mogla uzrokovati bolest u akvariju. Veci je problem sto vata uzrokuje brze zastopavanje filtera i opcenito mu smanjuje protok zato jer je gusta, pa vecina ljudi izbjegava koristenje vate u filterima.
joj..ja si sada razmišljam da mi nije vata ta zbog koje mi se smanjio protok??? aj pogledam pa javim..
reci mi  jel dosta da u vanjskom filteru bude samo gruba spužva, (naravno da biobalsi i treset ostane)?

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 29, 2013, 15:58:21 poslijepodne »
joj..ja si sada razmišljam da mi nije vata ta zbog koje mi se smanjio protok??? aj pogledam pa javim..
reci mi  jel dosta da u vanjskom filteru bude samo gruba spužva, (naravno da biobalsi i treset ostane)?
maknuo sam vatu, očistio pumpu i opet je protok isti...izgleda da ipak moram pumpu zamijeniti..
hvala još jednom svima na pomoći..
Lp

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 29, 2013, 16:18:24 poslijepodne »
Našao sam u zoo repiću pumpu astro 2000 od 1100l/h i dođe 70-ak kuna (http://affnan-aquaponics.blogspot.com/2010/08/new-pump-astro-2000.html), jel se to isplati ili ne?
mislim jel valja to kaj?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #16 u: Siječanj 29, 2013, 16:37:37 poslijepodne »
Našao sam u zoo repiću pumpu astro 2000 od 1100l/h i dođe 70-ak kuna (http://affnan-aquaponics.blogspot.com/2010/08/new-pump-astro-2000.html), jel se to isplati ili ne?
mislim jel valja to kaj?

Imam ja 2 takve, jedna sljaka u externom filteru vec godinu-dvije. Za te pare se stvarno ne zalim. Racunaj da ti je deklarirani protok teoretski maksimalni tj stvarni ce biti cca pola toga

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 29, 2013, 17:17:37 poslijepodne »
mislim jel valja to kaj?

Imam ja 2 takve, jedna sljaka u externom filteru vec godinu-dvije. Za te pare se stvarno ne zalim. Racunaj da ti je deklarirani protok teoretski maksimalni tj stvarni ce biti cca pola toga
što znaći da će mi biti 550 l/h?? kak je to moguće??
ne razumijem pa pitam???
sada si razmišljam hoče li mi biti to uopće dobro za aq, a ne da kupim pa mi neće valjati?!!
btw krivo sam napisao, astra 1000 je protoka 1100 l/h, 2000 nema sada..

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 30, 2013, 18:40:48 poslijepodne »
mislim jel valja to kaj?

što znaći da će mi biti 550 l/h?? kak je to moguće??
ne razumijem pa pitam???
sada si razmišljam hoče li mi biti to uopće dobro za aq, a ne da kupim pa mi neće valjati?!!
btw krivo sam napisao, astra 1000 je protoka 1100 l/h, 2000 nema sada..

moze odgovor??

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #19 u: Siječanj 30, 2013, 19:39:12 poslijepodne »
čitam post i tvoje nedoumice.
Glede pumpe neće joj biti protok upola manji od deklariranog max 15% manje,ali ako je visok put povratka do akvarija tada pada moć i upola.
Ja diy filter kanistere pokušavam držati iza ili pored akvarija ili max 90cm visine tada je protok oko 15% manji od stvarnog.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 30, 2013, 23:37:32 poslijepodne »
Glede pumpe neće joj biti protok upola manji od deklariranog max 15% manje,ali ako je visok put povratka do akvarija tada pada moć i upola.
Ja diy filter kanistere pokušavam držati iza ili pored akvarija ili max 90cm visine tada je protok oko 15% manji od stvarnog.
puno si mi pomogao..hvala ti..

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 31, 2013, 00:49:59 prijepodne »
puno si mi pomogao..hvala ti..
daj mi molim te reci za koliko bi mi pao postotak na visinu od 80 cm? pumpa je 1100 l/h.
majstore jesi li ti zadovoljan sa tim pumpama ili bi mi preporučio kupnju neke druge??

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Siječanj 31, 2013, 01:38:07 prijepodne »
Nije ti jedini faktor visina,bitan ti je i filter mat.,proizvodjač,promjer crijeva,dužina.....
Ugl,nije bezveze da ljudi kupuju malo skuplje pumpe,ali nikad nećeš imati deklarirani protok
Sve ti je to igra pokušaja i pogrešaka.
Pošto ti ne treba neka turbina,s obzirom na vel tanka i stanovnike,mislim da ćeš sa većinom biti zadovoljan

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2013, 11:27:49 prijepodne »
evo da podijelim svama iskustvo u vezi astro 1000 pumpe 1100 l/h 18w..pumpa je slabija od atman pumpe 600l h i 8w i nikako nije dobra da tjera vodu iz vanjskog filtera u aq..kak je i majstor rekao, snaga i protok su upola manje a meni je izgledalo kada sam spojio pumpu na vanjski filter da ima max protok od 300  l/h..imao sam sreću da mi je simpatična gospođica vratila novce za pumpu :)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #24 u: Veljača 03, 2013, 14:57:21 poslijepodne »
Jedan ispravak mog netocnog navoda, u filteru imam Atman 203 pumpu a Astro imam ze neke druge potrebe. Nisam ih nikad direktno usporedjivao no preporucio bih ljudima da se ne razbacivaju sa podacima o potrosnji, Hmax i Qmax jer u vecini slucajeva ti podaci u klasi pumpi o kojima pricamo uopce nemaju veze s vezom  :D Recimo, moj 203 je deklariran na 30W a trosi trenutno 22W tako da brojke dosta zavise od setupa. Vjerujem da ni u leru ne bih izmjerio deklariranih 30W potrosnje.
Sto se tice Qmax da odgovorim forseru. Qmax je maksimalni teoretski protok koji pumpa moze dati tj. onaj protok koji pumpa daje na samom izlazu iz kucista. Posto svi (ili vecina) pumpa vodu na neku visinu, nama taj Qmax podatak nista ne govori tj. nas ustvari zanima recimo koliki ce biti protok na 0.5 ili 1 m visine. Pumpe vise klase imaju grafikone snage koji izgledaju kao ovaj jednostavni primjer dolje, gdje mozes iscitati koliki ce biti protok na zeljenoj visini.