Hm ovaj gušteri nemaju veze sa dinosaurima oni su nezavisna grupa linije su im se odvojile još negdje pri početku trijasa ili u permu. Zašto baš kokoš? Sve ptice su mu jednako bliska rodbina. Prve ptice nalazimo već u kasnoj juri pa ne može biti da je razvoj perja krenuo tek u kredi - osim možda ako su "pernati dinosauri" krenuli u nezavisan razvoj perja za svoj račun što nije sasvim nemoguće ali nije baš ni vjerovatno(po današnjim paleontološkim spoznajama).
T-rex i kokoš dijele vrlo velike sličnosti između svojih skeletona. Navodno, više od ostalih ptica ali meni je to sve preapstraktno da bi primjetio sličnosti.
Što se tiče ptica, Archaeopteryx se dekalrirao kao prva ptica iako je dinosaur.
Timeline ide otprilike ovako ako sam dobro shvatio od starijeg prema mlađem:
Trijas - prvi dinosauri, sisavci i pravrste iz koje nastaju krokodili
Jura - prve "ptice"(Archaeopteryx), jer niti je dinosaur niti je ptica
Rana Kreda - prve prave ptice(diskutabilno) i krodili
Kasna Kreda - KT događaj i kasnije boom sisavaca
E sad, Archaeopteryx se smatrao pticom, ali sada više ne i ukoliko njega ne računamo kao pticu, prvi pravi predstavnici ptica(kakve danas znamo, znači originalni template) su se pojavili tek krajem(ili sredinom) Krede ili čak u Eocenu(što se smatra netočno i prekasno).
Kao što vidiš, nije baš da je tehnika određivanja vremena točna(niti izotopi niti prema stijenama u kojima se nalaze fosili), ali se u općenitim djelima uzima da su prve ptice negdje u kredi evoluirale u životinje kakve ih danas klasificiramo, bez(kao u slučaju Archaeopteryxa) nedoumica da li je dinosaur ili ne. Negdje u to vrijeme je i evolucija podarila perje teropodima i tu dolazi do prepucavanja da kako zapravo današnje ptice, koje mi uzimamo zdravo za gotovo, pašu kao jedinstvena vrsta. uglavnom, za nas laike nebitno i dosta konfuzno.
Da sad nejdemo u rasprave jer ćemo 100% biti svi s krivim informacijama(ovisi koji paleontolog je pisao knjigu/članak, pa tako i moj izvor Macmillan je kriv za dosta toga ali pročitajte knjigu, ko velika slikovnica s objašnjenjima s predpovijesnim beštijama) i timeline nečega se neće moći(niti se može) ispravno deklarirati.
Da nastavimo dalje u revijalnom tonu nečega monstruoznog iz tih razdoblja:
Titanboa(čudi me da nijedan terarista nije stavio ovo):

pa onda:
i Pliosaur: