Za start- neciji krepani vanjski filter radi kante i medija (preporucam da 1 kosara bude zeolit- ima Prodac) i vanjska tiha vanjska pumpa (vrti na suhom vani da joj ne zuji unutra) za jezerca i sl da iz njega vuce vodu koja preko usisne cijevi ulazi u filter, tj.kantu. Te kante se cesto poklanjaju, a pumpi ima na akcijama u vrtnim centrima, no vidi na kutiji koliko je glasna. Takoder u vrtnom centru vidi ima li 300 L korita ili mozda ako tko prodaje isto po njuskalu (cca 100kn). Ako je cura trebat ce joj izlaz iz korita na suhi ogradjeni dio: rampa ti moze biti resetka za cijedjenje boje s valjka za maljanje ucvrscena zicama za stranice korita ili za sibu koja je okacena o str.korita, a s gornje str.za kopno. Kopno zamisli kao kutiju bez jedne str.s 10 cm dna ispod razine ulaza rampe na kopno. To mozes sklepati od daski a napuni pijeskom i tresetom (ili starim majicama za start). Na zid kopna nasarafit 2 keramicka grla: 1.za hot spoticu, 2.za UVB. Hrana: sve sto ljudska djeca smiju do 3.mj.starosti, ukratko. Sve sto ne napuhava: puretina, piletina, riba, endivija, vodena leca, rogolist, radič, mrkva, maslačak, povremeno voce... Nikako zacini, svinjetina, grahorice. Nije nuzno hranit ju pincetom (da ju ne ozlijedis), vidi koliko ti vjeruje, ali pazi da ti ne odgrize prst od halapljivosti sad kad je gladna ko vuk- treba do 1 g.da se navikne na hendlanje. To su jako oprezne, plahe ali i bistre zivotinje koje imaju nevjerojatno pamcenje.
Za svoje znam da nemaju nikakvih bolesti jer redovito idem na sanitarne a i uvijek su bile ljubimci, al ova tvoja nova prijateljica, eh tko zna gdje je sve bila i sto sve jela do sada, pa oprez- peri ruke i prije i poslije hendlanja. Dopusti joj da te upozna- promatra, njusi i sl.da strah i oprez nestanu, naravno ako pokazuje zanimanje. Ne sili ju ni na sta. I svaki korni ima dr.osobnost- neki su šizeki koji sve trgaju i napadaju, a neki su znatiželjne babe i sve moraju vidjet i znat, neke su pasivne, neke maze. I tebe nikad neće doživjet ko autoritet, imaju svoju tvrdoglavu volju. Kad se moja baba hoće čohat i vidi keficu za zube poblesavi (sad se presvlači) i ne da mi mira dok ne dobije svoje čohanje.
Eh sad- ravnam se po tom što moji kada i koliko hoće, kad su siti odbiju hranu il su tad jako izbirljivi. Meso dobiju 1-2x tj., zelenjavu nudim svaki 2.dan, a vodenog bilja imaju uvijek na raspolaganju (vole stare listove echinodorusa i lecu, rogolist i nije hit, a fine su im i bacope mada su kisele). Gammarusi su im ko nama čips. Niš korisno a fino im je.