Srpanj 18, 2025, 22:20:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY nano surface skimmer  (Posjeta: 3800 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
DIY nano surface skimmer
« u: Siječanj 18, 2013, 19:56:48 poslijepodne »
Izrada je vrlo jednostavna, ovo je potreban materijal:
-Plasticna posuda ili casa, pozeljno prozirna radi lakseg namjestanja skimmera, ja sam iskoristio casu od pudinga sa slagom :)
-Dva priljepka kojima se plasticna kopca moze iscupati iz gumenog dijela i kasnije opet utaknuti, kostaju oko 10 kn po pet shopovima
-Nano pumpa protoka 200-300 L/h s regulacijom protoka, meni je pri ruci bila Exo Terra Repti Flo 200 (oko 70 kn), no moze poslutiti i mali Atman AT-301 (Aqua terra 40 kn)
-Komadic akvarijske vate ili filter spuzve
-Male skare ili neki drugi alat za busenje

Na casi sam probusio tri rupe. Kroz dvije rupe sam utaknuo plasticni dio priljepka u gumeni i na taj nacin ih pricvrstio za casu. U casu sam ubacio pumpu i pricvrstio je njenim izlaznim nastavkom kroz trecu rupu. Vazno je da rupe budu sto preciznije izbusene da sto manje vode prolazi oko cijevi i priljepaka kada su na mjestu. Na vrh se ubaci jos vata i to je to!

Prije pricvrscivanja skimmer je potrebno potopiti u akvarij i dobro ga izokretati da sav zrak izađe iz vate i pumpe inace ce ga biti tesko namjestiti. Kada ga zalijepite malo ispod povrsine i ukljucite pumpu trebat ce par minuta vremena da ga namjestite na odgovarajucu visinu da razina vode u posudi padne na polovicu i stabilizira se. S obzirom da ga je jako lagano izbaciti iz ravnoteze dovoljno ga je ostaviti da radi 10-20 minuta, nije za stalnu upotrebu. Kada je gotov s ciscenjem prvo ga treba izvaditi iz vode i tek onda iskljuciti pumpu inace ce se dio masnoce iz vate vratiti u akvarij.

Sto je posuda veca lakse ce biti namjestiti i stabilizirati skimmer, a sto je dublja bolje ce vuci masnocu s povrsine. Ja sam koristio casu jer ga koristim u akvaterariju sa niskom razinom vode.

Znaci da se napraviti za nekih 50-ak kn, kupovni povrsinski skimmeri su obicno 100-200 kn :up:
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: DIY nano surface skimmer
« Odgovori #1 u: Siječanj 18, 2013, 20:57:48 poslijepodne »
Odlično Kori! :122:

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2013, 08:36:03 prijepodne »
sam kaj to nije bas nano, ili sam ja pomislio da je to za nano akvarij??? :roll:

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2013, 09:48:47 prijepodne »
Cijela casa je visoka negdje 12 cm i promjera je oko 5 cm, stane u vecinu nano akvarija tako da ne vidim problem u nazivu...
Nije za dugotrajno koristenje pa ne treba racunati da zauzima prostor. Ovo sam prvenstveno radio za jedan mali akvarijterarij za kornjace u kojem je voda duboka samo 14 cm (na slici) da nakon hranjenja mesom ili ribom pokupim masnocu s povrsine i odlicno obavi posao. Za sada ne postoji toliko mali skimmer da bi ga mogao instalirati u tako plitki smjestaj, cak mi je i novi Eheimov skimmer previsok.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2013, 09:56:08 prijepodne »
 :up:
Protected by BRT

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: DIY nano surface skimmer
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2013, 00:13:54 prijepodne »
Ovo sam sad vidio..istu stvar sam radio ali sam na povrsini case(ja sam bocu izrezao)izrezao kao sto izgleda na skimmeru..cas ga namjestim ok..a cas mi usise svu vodu..nikako ga dobro namjestit.Ovaj put cu isto kao i ti napravit..bez rezanja,pa cu vidjeti...

Cudi me da se nitko od proizvodjaca filtera nije dosjetio napravit mali filter samo za povrsinu(jer neki ne mogu koristiti klasicni surf.skimmer,ili kao kod tebe,preplitko ili koriste unutarnji filter itd)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2013, 03:25:00 prijepodne »
Mozda ti je protok pumpe prevelik u odnosu na posudu koju imas pa ti lagano izađe iz ravnoteze. Ako ti povrsina nije savrseno mirna (ako je npr. filter mreska) isto je tesko namjestiti. Ali generalno skimmer koji ne prati povrsinu vode ne moze dugo raditi, ako ga nista drugo ne omete s vremenom se vata/spuzva zapuni masnocom i pumpa pocne uvlaciti zrak. Moj je najdulje do sada radio bez popravljanja oko sat vremena...
Od komercijalnih surface skimmera postoji Eheim Skim 350, i filteri poput Aquarium Systems Cobra, kineski hang-on sa posebnim nastavcima itd.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2013, 08:25:28 prijepodne »
Ja sam se dugo mučio kako upogoniti skimmer na vanjski preljevni filter. Probao sam puno varijanti sa čašom i raznim posudama ali dulje od pol sata nije išlo, ili pumpa sve izbaci ili se napuni do vrha pa svu masnoću vrati u akvarij!  :dead:

Onda sam naišao na jedan video i dobio ideju! Uzeo kanalizacijsku cijev (PP CIJEV 32X500MM), skratio na mjeru i sa jedne strane začepio, a sa druge (gdje je proširenje) napravio češalj. Budući da imam 2 usisne cijevi jednu sam ubacio u "skimmer cijev" i sa doslovno 5 minutnim podešavanjem dobio stabilni preljev i stvar radi odlično! I što je bitno napomenuti nije potrebna dodatna pumpa!  :)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2013, 11:16:17 prijepodne »
Evo sad sam zavrsio...i da!opet sam premalu posudu izrezao plus sto ju nisam uspio ravno izrezat! pa je i zraka povukla pumpica no nekako sam namjestio i ostavio pola ure.Jedan akvarij je pocistio ali je presitna sporkeca i sad vidim da je ostalo.A u drugom di sam imao sloj otprilike kao u mlijeku kad se iskuha lol,pousisalo je sve za 15min.
I da!hvala na savjetu,prvo vadi posudu a onda gasi inace se dio vrati!
A ovaj eheim 350 di se moze kupit?kod nas ga jos nisam vidio...to je nesto novo od prosle godine tek.

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2013, 11:21:05 prijepodne »
Ja sam se dugo mučio kako upogoniti skimmer na vanjski preljevni filter. Probao sam puno varijanti sa čašom i raznim posudama ali dulje od pol sata nije išlo, ili pumpa sve izbaci ili se napuni do vrha pa svu masnoću vrati u akvarij!  :dead:

Onda sam naišao na jedan video i dobio ideju! Uzeo kanalizacijsku cijev (PP CIJEV 32X500MM), skratio na mjeru i sa jedne strane začepio, a sa druge (gdje je proširenje) napravio češalj. Budući da imam 2 usisne cijevi jednu sam ubacio u "skimmer cijev" i sa doslovno 5 minutnim podešavanjem dobio stabilni preljev i stvar radi odlično! I što je bitno napomenuti nije potrebna dodatna pumpa!  :)

ajd pikni slikucu ako imas

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2013, 11:27:11 prijepodne »

Cudi me da se nitko od proizvodjaca filtera nije dosjetio napravit mali filter samo za povrsinu(jer neki ne mogu koristiti klasicni surf.skimmer,ili kao kod tebe,preplitko ili koriste unutarnji filter itd)

pa zapravo.......  http://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/cleaning/surface_skimmer_skim350#description

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2013, 11:35:31 prijepodne »
Onda sam naišao na jedan video i dobio ideju! Uzeo kanalizacijsku cijev (PP CIJEV 32X500MM), skratio na mjeru i sa jedne strane začepio, a sa druge (gdje je proširenje) napravio češalj. Budući da imam 2 usisne cijevi jednu sam ubacio u "skimmer cijev" i sa doslovno 5 minutnim podešavanjem dobio stabilni preljev i stvar radi odlično! I što je bitno napomenuti nije potrebna dodatna pumpa!  :)

Zar ne postoji mogucnost da ti filter povuce zrak cim voda ispari ispod razine ceslja?

A ovaj eheim 350 di se moze kupit?kod nas ga jos nisam vidio...to je nesto novo od prosle godine tek.

Dostupan je u Aquashopu: LINK, posalji upit na mail za dostavu preko Hr. shopa.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2013, 12:04:53 poslijepodne »
ajd pikni slikucu ako imas

Budem dok dođem s posla poslikao pa stavim.

Zar ne postoji mogucnost da ti filter povuce zrak cim voda ispari ispod razine ceslja?

Naravno da postoji ali promjene nisu nagle. Na filteru sam povukao crticu maksimalnog nivoa (jer ako je nivo previsok prorezi su previše u vodi pa se voda ne slijeva nego je u ravnini površine i nema nikakvog efekta) i promatranjem prvih par dana označio minimalni nivo, a da su prorezi par milimetara pod vodom. Između max i min nivoa mi ispada točno litra vode!
Jedino što primjećujem da je u filteru dosta niža razina vode jer sada druga cijev puno manje uvlači preko češlja nego kad je sama.

Iako, na taj problem presušivanja sam računao u startu pa izbušio pri dnu vanjske cijevi rupicu fi3 mm. Međutim na tu rupicu je previše vuklo pa je bilo teško naštimati visinu cijevi jer nije bilo skimanja. Rupicu začepio i stvar radi!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2013, 14:45:54 poslijepodne »
Hahaha!sad sam ponovno slagao i odlicno..no kako mi usisa i pola zraka i pola vode izbacuje van rasprsenu vodu..ovaj zrak! Sad mi je tankich ko mineralna a povrsina cista!napokon!dosta mi je vise te sporkece!
Svaka cast na ideji,iako sam ranije radio ovakav filter drzao sam ga rukom lol nije mi palo na pamet stavit priljepke...nece ocistit u 2 min(duze mi se nije dalo drzat rukom pa sam skonto da to uopce ne funkcionira) al za 15-20 hoce!taman namjestim upalim..zapalim si pljugicu i gotovo!
Odusevljen sam
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2013, 14:51:20 poslijepodne »
Dobro je, štoviše odlično i ideja i izvedba, vjerovatno ću ga danas isprobati.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2013, 15:39:13 poslijepodne »
baš sam si danas naručio iz aquashopa ovaj Eheim Skim 350 jer moje diy izvedbe nisu bile baš nešto pouzdane

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 19, 2013, 16:37:49 poslijepodne »
baš sam si danas naručio iz aquashopa ovaj Eheim Skim 350 jer moje diy izvedbe nisu bile baš nešto pouzdane

Stvar izgleda dobro, samo što ja to ne mogu naći u aquashopu  -?

ja sam to izveo ovako:

« Zadnja izmjena: Veljača 19, 2013, 16:54:04 poslijepodne od Therion »