Izrada je vrlo jednostavna, ovo je potreban materijal:
-Plasticna posuda ili casa, pozeljno prozirna radi lakseg namjestanja skimmera, ja sam iskoristio casu od pudinga sa slagom

-Dva priljepka kojima se plasticna kopca moze iscupati iz gumenog dijela i kasnije opet utaknuti, kostaju oko 10 kn po pet shopovima
-Nano pumpa protoka 200-300 L/h s regulacijom protoka, meni je pri ruci bila Exo Terra Repti Flo 200 (oko 70 kn), no moze poslutiti i mali Atman AT-301 (Aqua terra 40 kn)
-Komadic akvarijske vate ili filter spuzve
-Male skare ili neki drugi alat za busenje
Na casi sam probusio tri rupe. Kroz dvije rupe sam utaknuo plasticni dio priljepka u gumeni i na taj nacin ih pricvrstio za casu. U casu sam ubacio pumpu i pricvrstio je njenim izlaznim nastavkom kroz trecu rupu. Vazno je da rupe budu sto preciznije izbusene da sto manje vode prolazi oko cijevi i priljepaka kada su na mjestu. Na vrh se ubaci jos vata i to je to!
Prije pricvrscivanja skimmer je potrebno potopiti u akvarij i dobro ga izokretati da sav zrak izađe iz vate i pumpe inace ce ga biti tesko namjestiti. Kada ga zalijepite malo ispod povrsine i ukljucite pumpu trebat ce par minuta vremena da ga namjestite na odgovarajucu visinu da razina vode u posudi padne na polovicu i stabilizira se. S obzirom da ga je jako lagano izbaciti iz ravnoteze dovoljno ga je ostaviti da radi 10-20 minuta, nije za stalnu upotrebu. Kada je gotov s ciscenjem prvo ga treba izvaditi iz vode i tek onda iskljuciti pumpu inace ce se dio masnoce iz vate vratiti u akvarij.
Sto je posuda veca lakse ce biti namjestiti i stabilizirati skimmer, a sto je dublja bolje ce vuci masnocu s povrsine. Ja sam koristio casu jer ga koristim u akvaterariju sa niskom razinom vode.
Znaci da se napraviti za nekih 50-ak kn, kupovni povrsinski skimmeri su obicno 100-200 kn