Srpanj 20, 2025, 22:22:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi akvarij - trebam mišljenja i savjete  (Posjeta: 3286 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Balthazar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Moj prvi akvarij - trebam mišljenja i savjete
« u: Siječanj 16, 2013, 21:22:54 poslijepodne »
Znači: naš prvi akvarij, 70 l.
Malo sam se raspitivao, pročitao Vodič za početnika na akvarij.netu i krenuo u kupnju. Stavio sam supstrat, kvarcni šljunak, par kamena i posadio biljke (Ranunculus inundatus i Alternathera reineckii) i Tetra safe start. Sada su prošla 3 tjedna i stavio sam prve ribe: 3 ancistrusa i 5 razbora.
Imam nekoliko pitanja:
 - da li sam nešto zeznuo do sada?
 - rasvjeta mi je 15W. Da li je to dovoljno. Akvarij je kupljen bez reflektora, mislim nabaviti i reflektor.
 - rečeno mi je da su ancistrusi samo čistači stakla. Da li bi mi trebao i neki čistač dna
 - čitao sam na forumu da se na svaki cm odrasle ribe računa 1-2 litra vode. Da li se u to računaju i čistači ili ne?
 - planiramo još staviti 5-6 guppyja i 5-6 neonki. Da li bi to bilo previše ili bi možda mogla još koja ribica?
 - u akvariju za sada nemam drva. Da li je to OK ili bi bilo dobro da stavim?

Puno pitanja - molim iskusne akvariste da pomognu.
Nadam se da ću uspjeti staviti sliku.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Moj prvi akvarij - trebam mišljenja i savjete
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2013, 21:58:51 poslijepodne »
Pozdrav!

Dobro nam dosao :zagrljaj:

Za pocetak odluci kakav postav zelis a mozes se i igrati dok ne dokucis sta volis..

Neki stavljaju samo drvo, neki samo kamenje a neki kombiniraju..sve je stvar izbora. Sto se tice ancistrusa bilo bi dobro da ima drvo ali opet ima za kupiti tabletice za ribe dna koje sadrze algu spirulinu koja je njima potrebna...riba dna mozes imati vise ali najbolje bi ti bilo da imas par ancija, znaci muzjaka i zenku, pa ako bude sve ok onda ce biti i malisana, s vremenom naravno, pa kad porastu ces ih nekome poklonit da nije guzva u aq. itd...
Guppye bi ti preporucio jer su dobri za pocetak...neonke su malo osjetljivije i zahtjevnije ali zasto ne s vremenom, da nebi doslo do ugibanja pa ces se razocarat..
Jedno 6 zenki guppya i 2 muska ce ti biit dosta. vidjet ces da ces za koji mjesec imati hrpu riba...pa ces se mjenjati s kolegama s foruma..to su cari foruma i druzenja :up:

eto za pocetak...sve dobro izgleda...samo daj malo vecu sliku stavi :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2013, 22:10:49 poslijepodne »
Pozdrav Balthazare
Nisi napisao od kud si? Nije bitno, ali obično ignoriram oglase za nabavu bilja ako od početka ne znam lokaciju.
Ancistrusi bi morali imati panj koji glođu za probavu.
Rasvjeta ti je preslaba za bilje (nije svejedno da li je rasvjeta T5-  tanje fluorescentke ili T8 - deblje, ali je opet premalo). Biljke koje si kupio vole srednje do jako svjetlo a ovo je vrlo slabo.
Možda bi uspijevale kripte, anubiasi i microsoriumi te mahovine.
Broj ribica je ograničen, zato jer dišu, mokre i kakaju, tako da je svejedno da li su ribe dna ili sredine.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2013, 23:39:12 poslijepodne »
a ovaj juwel i dalje uporan sa tom 15W T8 lampom iako su u medjuvremenu povisili akvarij  -?
Dobra strana je da se relativno jednostavno moze zamijeniti sa T5 24W a da to vizualno i dalje bude isto.

Kaj se tice same postave, ancistrus ti je preveliki za taj akvarij. Mozda ne jos ali kad popraste i krene raditi nered  ;)
Isto tak mijesanje par sitnijih vrsta od svakih po par komada je meni bzvz. A nije da nisam to isto radio na pocetku  :D Mislis da imas svasta a u biti nemas nista jer se svaka drzi negdje za sebe. Stavi radije 2 vrste necega maloga ali vise komada. Recimo 20-25 neonki i 10 pristella. 
Za bolje ti je vec receno, ovo kaj imas sad ti ne bude uspjevalo pod tako slabim svjetlom.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 17, 2013, 15:30:22 poslijepodne »
Hvala svima na savjetima.
Prvo da velim da sam iz Koprivnice.
Što se tiče rasvjete - primijetio sam da ove biljke traže dosta svjetla, ali naravno nakon što sam ih kupio ( priznajem -početnički!). Za sada mi lijepo napreduju, ali jasno je da će to kasnije biti drugačije. Iako sam vidio na forumima na koji način instalirati j T5 lampu (umjesto T8 ili uz T8) ne bih htio odmah na početku dirati novi akvarij.
Vezano uz broj ribica, više me zanimalo koliko bi ih maksimalno mogao imati u akvariju. Da li je 20-tak ribica ove veličine guppyja ili razbora previše ili ne? O tome koliko vrsti i koju ne odlučujem samo ja već ja samo nekako usmjeravam, a odlučuju djeca i naravno žena čija je uvijek zadnja. Svakako prenosim ove savjete pa ćemo vidjeti što ćemo na kraju odabrati. Za neonke sam pročitao da su osjetljivije s obzirom na ciklus cikliranja i da se zbog toga trebalo malo čekati, ali da je kasnije OK. možda se ipak odlučimo za neku drugu vrstu ili ostanemo na razborama i guppyjima.
Za ancistruse sam kupio hranu JBL Novo Pleco koja sadrži spiruline i za sada ne bih stavio drvo. Malo sam se uplašio činjenice da su veliki izgledi da će puštati boju. Molim vas odgovor da li uz njih trebam još i čistače dna - nadam se da ne.
Prilažem i malo veće slike.

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2013, 15:50:17 poslijepodne »
Mislim da bi zbog Ancitrusa morao staviti nekakav panj jer uz ostalo i grickanje drveta pomaže njihovoj probavi, isto tako vole i tamna mijesta u akvariju pa bi im i to trbalo osigurati. Sretno sa akvarijem.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 17, 2013, 16:38:05 poslijepodne »
Hvala svima na savjetima.
Prvo da velim da sam iz Koprivnice.
Što se tiče rasvjete - primijetio sam da ove biljke traže dosta svjetla, ali naravno nakon što sam ih kupio ( priznajem -početnički!). Za sada mi lijepo napreduju, ali jasno je da će to kasnije biti drugačije. Iako sam vidio na forumima na koji način instalirati j T5 lampu (umjesto T8 ili uz T8) ne bih htio odmah na početku dirati novi akvarij.
Vezano uz broj ribica, više me zanimalo koliko bi ih maksimalno mogao imati u akvariju. Da li je 20-tak ribica ove veličine guppyja ili razbora previše ili ne? O tome koliko vrsti i koju ne odlučujem samo ja već ja samo nekako usmjeravam, a odlučuju djeca i naravno žena čija je uvijek zadnja. Svakako prenosim ove savjete pa ćemo vidjeti što ćemo na kraju odabrati. Za neonke sam pročitao da su osjetljivije s obzirom na ciklus cikliranja i da se zbog toga trebalo malo čekati, ali da je kasnije OK. možda se ipak odlučimo za neku drugu vrstu ili ostanemo na razborama i guppyjima.
Za ancistruse sam kupio hranu JBL Novo Pleco koja sadrži spiruline i za sada ne bih stavio drvo. Malo sam se uplašio činjenice da su veliki izgledi da će puštati boju. Molim vas odgovor da li uz njih trebam još i čistače dna - nadam se da ne.
Prilažem i malo veće slike.
nije da ti bilje lijepo napreduje nego jos nije pocelo rapidno propadati  ;) Skuzit ces s vremenom o cemu pricam, i ja sam bio mlad i naivan.
Kaj se tice broja riba, to ti je jako relativno, ja trenutno imam oko 40 kom u 54l a planiram jos neonki uvaliti unutra. Kad imas neke skroz male ribe onta ti nije toliki problem prostor koliko kvalitetna filtracija. A kod mene je krcato biljem i imam vanjski filter. A kod tebe je skroz suprotno. I dok ovi juwel unutarnji filteri nisu uopce svejedno ne valja pretjerivatai. Zasad mislim das ti je bolje uzeti taj panj za ancistrusa i jos neko bilje. Za ribe uvijek imas vremena.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Siječanj 17, 2013, 17:11:26 poslijepodne »
Citat:
ja trenutno imam oko 40 kom u 54l a planiram jos neonki uvaliti unutra.
uff stari malo, i ovak je dosta!

ide u nekom nepisanom pravilu 1 cm na 1 litru vode. manje više...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 17, 2013, 17:40:56 poslijepodne »
Citat:
ja trenutno imam oko 40 kom u 54l a planiram jos neonki uvaliti unutra.
uff stari malo, i ovak je dosta!

ide u nekom nepisanom pravilu 1 cm na 1 litru vode. manje više...
kakav? Duzni? Kvadratni? Kubni?  ;)
To "pravilo" spada pod rubriku "price iz ducana"......... kako usporedis neonke sa skalarom?

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 17, 2013, 17:44:43 poslijepodne »
ma kažem da se možeš okvirno pridržavat pravila, ali iskreno ova tvoja situacija je prenatrpana, stime da još misliš stavit neonki.
ispravi me ako griješim?!
btw spamamo temu čovjeku... :P

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2013, 18:10:37 poslijepodne »
Za ancistruse ću pribaviti neki panj - izgleda mi da im stvarno treba neki zaklon jer stalno kopaju ispod kamenja da bi se sakrili.
Izgleda da ću ipak požuriti i sa nadogradnjom rasvjete. Još ću par ribica nabaviti za 1-2 tjedana, ali neću pretjerivati.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2013, 18:19:43 poslijepodne »
ma kažem da se možeš okvirno pridržavat pravila, ali iskreno ova tvoja situacija je prenatrpana, stime da još misliš stavit neonki.
ispravi me ako griješim?!
btw spamamo temu čovjeku... :P
grijesis  :D pa tipkao si nedavno u mojoj temi gdje je taj mali sa neonkama  ;) i uopce ne izgleda pretrpano
I nije spam, samo razmjena iskustva. Odgovarajuca filtracija je kljuc uspjeha. Obzirom na vanjski filter i kolicinu bilja mislim da bi sustav moga izdrzati 50-60 neonki bez problema.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 17, 2013, 20:43:17 poslijepodne »
ma kad sam zaboravio, mislio sam razne vrste riba... nego filtracija, površina površine, ma ima tu toga i raznih mogučih kombinacija koja se uzima kod pojedinih riba . makar jasno je da nema konkretnog pravila vezano za to.
neki natrpaju 70 ciklida u 200 litara tank, a vele da nemres držat ciklide u 120-130 litara, ali pustimo to na stranu sad.
nemoj da čovijek dobije krivi dojam pa da potrpa u 70 litri 100 ribica :D
manje je više, pogotovo u početku, to znas i sam.

Citat:
Za ancistruse ću pribaviti neki panj - izgleda mi da im stvarno treba neki zaklon jer stalno kopaju ispod kamenja da bi se sakrili.
Izgleda da ću ipak požuriti i sa nadogradnjom rasvjete. Još ću par ribica nabaviti za 1-2 tjedana, ali neću pretjerivati.

uvali im panj loze i oni sretni ko mala djeca, a nije neki problem ni oko nabavke ni oko pripravka...

kaj se bilja tice, tu se raspitaš za forumaše iz okolice i mozete đorat bilje, ti njima ovo jer bu propalo kod tebe, oni tebi nešto nezahtjevnije...

sretno dalje i pratim... ;)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Siječanj 17, 2013, 21:03:52 poslijepodne »
[Obzirom na vanjski filter i kolicinu bilja mislim da bi sustav moga izdrzati 50-60 neonki bez problema.

To je hod po rubu. Izdržalo bi dok je sve savršeno. Onda recimo nestane struje na par sati - kao kod mene nočas, ili se dogodi bilo što, pa dođeš s posla i nađeš sve krepano.

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #14 u: Siječanj 17, 2013, 22:06:51 poslijepodne »
Dobro došao!

Do sad je manje više dobro napisano u svezi savjeta!

S ribama ne treba pretjerivati bez obzira na filtraciju pogotovo ne na samom početku uplivavanja u aqa svijet.

Što se neonki tiče kod nas su dvije najzastupljenije inesi i axelrodi!

Inesi lakša za držanje ima kraću crvenu liniju i axelica potpuno crveni trbuh.

axelrodi treba proć vremena akvariju pa i 6 mjeseci.

Za sad odustanite od neonki.

Ancitrusu stavi panj i obavezno pojačaj rasvjetu!

Još jednom dobro došao i puno sreće i napretka!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Siječanj 20, 2013, 20:00:08 poslijepodne »
Ubaci 6-7 corija.Zanimljive ribe dna. Možeš i 6-7 gupija. Sa neonkama pričekaj.
Od bilja probaj Limnophiu i Higrophiliju posaditi otraga.Brzo rastu i manjezahtijevne su, a llijepoo će ti popuniti prostor.
Naprijed 3-4 stabljike Sagittarije.Ona će jako brzo okupirati prostor..
Kasnije lako ubacuješ neštu drugo a ovo izbaciš.Sva se to skromae biljke za nekoliko kuna pa nije šteta.

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 24, 2013, 11:21:59 prijepodne »
Ima kakvih novosti?

Koja slika?

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 24, 2013, 14:52:20 poslijepodne »
Malo sam se uspavao! Evo sažetak: kupio 7 guppyja (2M i 5Ž) te 2 razbore (ukupno ih je bilo 7). Na žalost, jedna razbora mi je uginula  :'( pred par dana. U slijedećih 1-2 ne mislim stavljati nove ribe, a kasnije ću vidjeti kako će se sve odvijati pa možda ubacim par neonki, zebrica ili neku drugu vrstu tetri.
Od jučer mi se voda zamutila: nisam siguran, ali nekako mi se čini da je to zbog ancistrusa koji stalno nešto kopaju, a ispod šljunka imam supstrat. Imam 2 muška ancistruca od kojih je jedan prilično agresivan prema drugome. Pošto je jedna ženka, da li bih trebao jednog maknuti?

Što se tiče rasvjete, još ništa nisam ništa poboljšao. Ispričavam se svima koji mi svojim savjetima žele pomoći, a ja ih ne slušam - još uvijek se nadam da će svjetla biti OK - vjerojatno moram učiti na svojim greškama.
Slike ću nabaciti uskoro - nek se sve još malo razraste.

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 25, 2013, 00:23:07 prijepodne »
A joj...

Pa najbolje je da maknes jednog muzjaka..tako da imas par ancistrusa... troje je uvijek guzva  ;)

Izmedju zemlje i sljunka si trebao staviti onu rupicastu mrezu za komarce pa se nebi dizala....al dobro...

sve su to pocetnicke greske al trebao bi slusati iskusnije clanove pa nece biti ugibanja riba a i aq. ce ti ljepse izgledati...treba malo vremena da se sve to ustabili ali s ribama ne treba pretjerivat :up:

Sretno i stavi koju sliku...znas onu jedna slika....

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Siječanj 28, 2013, 18:49:49 poslijepodne »
Problem je u tome što ne znam što ću sa mužjakom. Ne znam nikoga kome bih ga poklonio - ako ima netko tko bi htio mužjaka ancistrusa i zbog toga došao u Koprivnicu, neka se javi.

Rupičastu mrežu sam stavio - opisao sam to negdje gore. Voda se sada rasčistila i sve mi izgleda OK. Promijenio sam vodu i gorni filter koji je bio dosta zaprljan - možda je i to bio razlog zamućivanja. Za promjenu vode kupio sam crijevo sa ručnom pumpicom s ebaya za oko 3$ i baš sam zadovoljan.

Novost je ta da mi izgleda da umjesto 2M i 5Ž gupija ja imam 4M i 3Ž !!! To zaključjujem po tome što ova 4 u zadnjih par dana ganjaju ove 3.
Evo i par slika.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #20 u: Siječanj 29, 2013, 01:37:29 prijepodne »
Poceo si dobro,ali sad vec ulazis u probleme

Tebi akvarij trenutno izgleda prazan,i poceo si ubacivati jos riba,a to nije dobro,zbog toga ti se i voda muti,znaci da sistem to ne moze podnjeti,jos je prerano.

Znaci moze hrpa riba u akvarij koji je star 2-3 mjeseca sa hrpom bilja i dobrim filterom
Kod tebe je situacija da ti unutarnji filteri nisu dovoljno ucinkoviti,zato neces bas niti moci nakrcati akvarij sa ribama,ovo trenutno sto imas zadrzi i ni slucajno ne trpaj jos riba
Posveti se bilju,baci oko u forumske oglase,bilje ne kupuj u pet shopovima jer ces na forumu cesto od clanova za 50-100kn dobiti toliko bilja da eces moci sve ni posaditi u akvarij
Od bilja uzimaj kripte i anubias,mahovinu,to potrazi po oglasniku

Sad sto se tice ancija,ne tuku se muzijaci jer im je tijesno,nego nemaju svaki svoju rupu,zato lutaju akvarijem trazeci di da se sakriju,pa posto nema puno skrovista cesto se sretnu u nekom kutu i onda se mlate,pod hitno im ubaci ili panjeve,ili za prvu ruku ako imas pvc cijevi,znaci 3 cjevcice dovoljno debele da mogu uci i razmjesti ih po akvariju da si ne budu bas blizu,i vidjet ces da ce onda sve super funkcionirati  ;)

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Siječanj 29, 2013, 09:38:04 prijepodne »
Tiii, hvala na savjetima!.
Ako mogu sada nakon ogromnog iskustva od mjesec dana procijeniti, najviše sam zeznuo sa izborom bilja koje je prilično zahtjevno, a akvariju je loša rasvjeta. Što se tiče filtera i pumpe, dosta sam čitao po forumima pa mi nekako izgleda da Juwel Bioflow super sa pumpom od 280 l/h nije baš tako jako loše rješenje (iako bi protok mogao biti veći).
Mislim da mi se voda prvenstveno zamutila zbog moje gluposti - nisam mjesec dana promijenio niti gornji filter (vatu). Nakon što sam sada to promijenio i isprao ostale filtere (u akvarijskoj vodi - to sam naučio  :klap:) mislim da je sada sve OK.
Broj riba ne mislim jedno dulje vrijeme mijenjati. Također sam dosta čitao (i ovdje sam tražio savjet) pa mi se činilo da ovih 13 ribica + 3 ancija nije tako strašno. U budućnosti sam mislio za 2-3 mjeseca staviti još 6-7 neonki ili zebrica, ali od toga možda i odustanem.
Najvjerojatnije ću privremeno napraviti neka skloništa za ancije iako nisam mislio stavljati nikakve umjetne detalje u akvarij. Drvo najprije nisam stavio jer su me uplašili sa puštanjem boje, a sada ga u Koprivnici nigdje ne mogu naći. Molim mišljenje: da li je bolji mopan ili mangrove ili neka se zezam sa lozom?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #22 u: Siječanj 29, 2013, 14:58:53 poslijepodne »
Ako imas vatu u filteru vadi je van,osim ako ti se neda mijenjati ju svaki 2-3 dana
Filter mora uvijek dobro funkcionirati,na mali znak da je protok pao,treba ga se ocistiti,u akvarijskoj vodi i tako dalje
Zbog tog naglog pada protoka bakterije u filteru krepaju,i zagađuju vodu,i filter postaje sve beskorisniji,zato je najbolje vatu van,i onda pratiti nakon koliko ce ti filteru pasti protok,i onda ces skuziti hoces li ga oprati svaki 2-3 tjedna a mozda ce izdrzati i duze,to ces vidjeti sam,samo je bitno pratiti protok da je uvijek max

Sto se tice panjeva,nemas se cega bojati,pustanja boje i tako,ta boja nije stetna,stovise ribe se osjecaju sretnije u tamnijoj vodi,osobno dodajm tekucinu napravljenu od catape,bas iz tog razloga da voda bude tamnija,a sadrzi i neke minerale i tko zna sta sve ne koje pomazu ribicama.

A sto se tice izbora panjeva,ne mozes sa ta tri nikako pogrijesiti,koji god da izaberes biti ce super,osobno uvijek gledam da drvo ima neke rupe i skrovista di se cistaci mogu sakriti,ne uzimam nista sto izgleda ko cjepanica,i to mi je jedini kriterij   :D :D

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #23 u: Siječanj 29, 2013, 19:34:41 poslijepodne »
Sa lozom ne možeš pogriješiti.Dobro je iskuhati, oguliti,obraditi sa drot-kefom(žičanom četkom) opet iskuhati i to je to.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Siječanj 31, 2013, 13:06:34 poslijepodne »
Sa lozom ne možeš pogriješiti.Dobro je iskuhati, oguliti,obraditi sa drot-kefom(žičanom četkom) opet iskuhati i to je to.
Dobra je loza, ali dobre su i travarica, šljivovica, viljamovka, .... :D!
Ipak će valjda biti loza.