Eto desi se,čak su mi dve ženke pune usta malca,a jedan mrest sam imao priliku i pogledati pa da malo iznesem nekih svojih zapažanja šta i kako sam radio da je do tog,stvarno divnog ,čina i došlo.
Akvarij :jeste jedan od bitnijih faktora,znam da če sad neko reč:"pa naravno,ako nemaš akvarija nemaš nit ciklide odnosno ribe".Nisam mislio na to,negoli na činjenicu,da tim ciklidima treba poveči akvarij,neki ih imaju u 250l neki još u večima.No ja ih imam u akvariju RIO 400.
Dekoracija:jeste opet jedan od bitnih pretpostavki,jer treba uzeti u obzir,da su ti cikldi vrsni plivači,pa im treba ,više manje,prazan akvarij,odnosno treba im obrezbediti puno mesta za plivanje.Naravno da sam malo razbio sivinu,ubacio sam par pelcera javanske praproti.
Kemizam vode: ja se kod vode brinem,da je pH u okviru ,koji je dobar za te ciklide,pošto voda iz vodovoda nema baš idealan pH za te ciklide,ja si pri tom pomažem puferim,te dodajem još mikro te makroelemente,/Seachem cichlid lake salt/,kao i tonike protiv stresa i zaštitu sluzikože ribe.Vodu menjam jednom nedeljno otprilike 30%,pošto Tanganyika ciklidi baš nisu vični nekoj velikoj promeni vode.Uh skoro zaboravih,temperatura konstantno 26 stupnjeva Celzijusa.
Opšte još malo o tim ciklidima:več sam napisao par rečenica o njima,no nekad valja da se par stvari ponovi.Te se ciklide mora držati u grupi,neki kažu minimalno 10,dok drugi 15 komada,no kakogod,ja ih imam 35 komada u odnosu 7-8 mužjaka a ostalo ženke.
Stanari tim ciklidima u mom akvariju zna se,imam u tom akvariju još 3 Synodontis mulčtipunctatuse i 5 komada N.similis i ništa više,možda još jednom da ponovim,S.multipunctatus jeste som kukovica,koji polaže svoje ikre u usta ciklida ustonoša,medjutim to kod cyprichromisa nije izvodljivobaš zbog malih usta Cyprichromisa.
Ishrana možda i najjači faktor,da se ti ciklidi i mreste,ako nije dobra hrana nema ništa od mresta.Sad ja lično hranim ciklide 4 puta na dan,a hrana jeste Cyylops i artemija suva /SERA/ te jednom na dan smrznuti Cyclops,koji je jako sličan i prirodnoj hrani tih ciklida u prirodi-zooplanktonu.
Mrest eto nakon uvoda dodjemo mi do najzanimljivijeg dela.Mužjak koji če se početi mrestiti dobija fascinantne boje,kod vrster Cyprichromis leptosoma "Masala Yellow tail" to se pokazuje u jednoj jakoj žutoj boji repne peraje,žutoj tački na kraqju ledne peraje,donje peraje dobiju metal zelenu boju,preko tela se nadziru tamnije pruge,a glava se mu oboji u ljubičasti odblesak,ženka nema nekih vidljivih promena.
Sam mrest se odvija u sredini akvarija,gdje mužjak pred ženkom spremnom za mrest počne izvoditi svatbeni ples,ustvari drhče pred njom,identičko Mlaawi ciklidima.Ženka prihvati tu igru,počneta se vrtiti u krugu i pri tom činu ženka ispušta ikre,koje munjevitom brzinom hvata i stavi u usta.Kad jih sve pohvata,obično izmedju 6-15,tad jih mužjak oplodi,kad obmani ženku,baš sa onom krugom na kraju ledne peraje,koji ima opet istu funkciju ko lažne ikre na analnoj peraji kod malawi ciklida.
Ti ciklidi za vreme mresta nisu agresivni,jes da se ostali ciklidi malo povuće,ali da bih bilo kakvog ganjanjan ili tuče izmedju mužjaka ,ne toga kod tih ciklida nema.Drugu je ženku,primerice radi,oplodio drug mužjak.
Ti su ciklidi ustonoše i ženka se nakon toga lepo priključi u grupu.
Kako poslije Akvarista koji mi jih je prodao,jih je uvatio i stavio u posebni akvarij,gdje je čekao,da majka ispljune mlad i nakon toga je vrati u akvarij.Majka C.leptosoma,kad ispljune mlad,ne brine se više za njih.
Sad neki kažu,da ih nosi 21 dan,pa ču ja čekati 18 dana i poslije je uvatiti pa vidjeti,no možda če se desiti i šta nepredvidjeno.