Srpanj 07, 2025, 05:55:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: gekon Lepidodactylus lugubris  (Posjeta: 15712 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline minimy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Odg: gekon Lepidodactylus lugubris
« Odgovori #50 u: Siječanj 28, 2013, 16:54:37 poslijepodne »
Gotovo svaka životinja u zatočeništvu živi dulje nego u prirodi....12 godina je iznimka, to ti je ko otprilike kak je u guinessovoj knjizi najviši čovijek 272cm a prosjek je oko 170-180. Nekih 5 godina je super životna dob za lugubrise uz adekvatan smiještaj i prehranu.
Gušteri koji tako kraće žive imaju brži životni ciklus, brže postanu spolno zreli i brže se razmnožavaju pa "nadoknađuju" taj kraći životni vijek.

Ako smatras da ti gušter ima dobre uvjete za život, a i dalje ne želi ni malo jest probaj sakupit izmet i odnjet ga na korpološku analizu (naprimjer na vetrinarski fakultet)možda ima neke parazite. Prije toga mu probaj malo podignut temperaturu možda mu je samo prehladno pa se umirio. Iako po slikama ne izgleda pothranjeno/mršavo.

U kolikom je terariju? Jesi sigurna da ne jede?
Neznam od koga je gušter, ako nije domaći uzgoj vrlo vjerojatno je da ima neke parazite ako ne želi jest

temperatura mu je oko 26-28 stupnjeva...u zdjelici ima tri žohara već dugo...prije par dana si je polizao jedino malo kašice...terarij je 30-20-20 cm...dosta je miran, probat ću još malo temperaturu povisiti...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #51 u: Siječanj 28, 2013, 23:52:42 poslijepodne »
Nemoj dizat više temperaturu ako je 28...

Jer imaš brašnara? Jer mu daješ dubie ili lateralise? možda su prevelike ili su se totalno umirile...eto kod mojih 2 je jedna dubia vec 2 tjedna a u to vrijeme su smazali vec valjda 50 drugih dubia, brašnara i lateralisa

To je veliki terarij za lugubrisa pa mu probaj davat pljen koji je aktivan da ga primjeti(lateralise, cvrcke), mozda je u tome problem, probaj stavit više žohara u zdijelicu da prelaze jedan prek drugog i pokreću se...ja kod njih stvarno nemam problem sa hranjenjem tak da mi je ova situacija malo čudna.

Ali recimo ciliatus dubie pojede uvijek zadnje vjerojatno jer su totalno neaktivne, neki pauci mi uopče ne žele jest dubie...
Stvarno neznam što bi ti više savjetovo
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #52 u: Siječanj 29, 2013, 00:36:01 prijepodne »
Nemoj dizat više temperaturu ako je 28...

Jer imaš brašnara? Jer mu daješ dubie ili lateralise? možda su prevelike ili su se totalno umirile...eto kod mojih 2 je jedna dubia vec 2 tjedna a u to vrijeme su smazali vec valjda 50 drugih dubia, brašnara i lateralisa

To je veliki terarij za lugubrisa pa mu probaj davat pljen koji je aktivan da ga primjeti(lateralise, cvrcke), mozda je u tome problem, probaj stavit više žohara u zdijelicu da prelaze jedan prek drugog i pokreću se...ja kod njih stvarno nemam problem sa hranjenjem tak da mi je ova situacija malo čudna.

Ali recimo ciliatus dubie pojede uvijek zadnje vjerojatno jer su totalno neaktivne, neki pauci mi uopče ne žele jest dubie...
Stvarno neznam što bi ti više savjetovo

ma sve radim kak treba...prije je jeo pokojeg brašnara,ali već oko 4 tjedna ne želi niti jednog brašnara,od tada je pojeo maksimalno 5 lateralisa,s time da u zadnjih 7 dana niti jednog...veličina lateralisa je oko 3 mm...probala sam mu dati čak pred usta s prstima jednog lateralisa,ali ništa...znala sam ga staviti u malu kutijicu s lateralisom i tako je pojeo...ali više neće ni tako...

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #53 u: Siječanj 30, 2013, 22:27:46 poslijepodne »
danas sam ga ponovno stavila u manji terarij...i stavila sam žohare,no ništa...razmišljam mu nabaviti društvo,pa ako netko ima kojeg viška neka mi se javi...

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #54 u: Veljača 16, 2013, 11:43:57 prijepodne »
danas sam ga ponovno stavila u manji terarij...i stavila sam žohare,no ništa...razmišljam mu nabaviti društvo,pa ako netko ima kojeg viška neka mi se javi...

Napravila mu se neka deformacija na ustima...predpostavljam da radi toga ne želi jesti iako može normalno otvoriti usta.
Dobio je dva prijatelja u terarij ( hvala kija 88),ali ih ne ferma...Ne hoda više po staklu,jedino još pije tu i tamo vodu.
dali se nekome desilo isto to s ustima???

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #55 u: Veljača 16, 2013, 16:16:06 poslijepodne »
Najvjerojatnije nedostatak kalcija, ali daj sliku i pričekaj nekog ko se kuži u guštere.

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #56 u: Veljača 16, 2013, 23:31:43 poslijepodne »
Najvjerojatnije nedostatak kalcija, ali daj sliku i pričekaj nekog ko se kuži u guštere.

bar kalcija je uvijek imao...ne vidi se na slici,probala sam...uglavnom doljna čeljust mu se ne poklapa s gornjom,na lijevo naginje doljna čeljust...

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #57 u: Veljača 16, 2013, 23:39:24 poslijepodne »
kalcij sa ili bez d3 vitamina?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #58 u: Veljača 17, 2013, 13:08:40 poslijepodne »
Jako je teško reć kaj bi moglo bit bez neke dobre slike...

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Veljača 17, 2013, 19:38:54 poslijepodne »
kallcij je bez d3 vitamina...koju vrstu vi svojima dajete...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #60 u: Veljača 18, 2013, 09:39:49 prijepodne »

Kalcij se ne može resorbirati u organizam bez prisustva D3 vitamina (bilo dijetalnog, ili onog koji se sintetizira u koži pod utjecajm UVB dijela spektra). Dakle, kao što je već gore pretpostavljeno, tvoj gušter ima ozbiljan oblik MBD-a. U ovoj fazi kada se čeljust omekšala (bolno stanje) pa gušter ne može uzimati hranu, jedini izlaz su vitaminsko-mineralne injekcije koje može aplicirati samo iskusan veterinar (predoziranje može biti kobno), a čak ni tada oporavak nije siguran.

Žalosno mi je čitati o ovakvim slučajevim danas, kada postoji uistinu ogromna količina lako dostupnih informacija o dijetalnim potrebama guštera.  :down:

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #61 u: Veljača 18, 2013, 14:03:22 poslijepodne »
jedini izlaz su vitaminsko-mineralne injekcije koje može aplicirati samo iskusan veterinar (predoziranje može biti kobno), a čak ni tada oporavak nije siguran.

Žalosno mi je čitati o ovakvim slučajevim danas, kada postoji uistinu ogromna količina lako dostupnih informacija o dijetalnim potrebama guštera.  :down:

upravo to, ovo je i malen gušter tako da je i teško odrediti točnu dozu , a da gušter ne strada...  :nerv:
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #62 u: Veljača 19, 2013, 00:07:01 prijepodne »

Nekton msa (ima na teraristika.hr) + obična sipina kost ona najjeftinija za ptice posipana po hrani
Naravno i insekti s kojima hraniš guštere moraju biti kvalitetno hranjeni i onda nebi smjelo bit ovavih problema. Ako sam dobro skuzio sad imaš nove lugubrise pa da se ne ponovi ista situacija.

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Veljača 19, 2013, 14:03:58 poslijepodne »

Nekton msa (ima na teraristika.hr) + obična sipina kost ona najjeftinija za ptice posipana po hrani
Naravno i insekti s kojima hraniš guštere moraju biti kvalitetno hranjeni i onda nebi smjelo bit ovavih problema. Ako sam dobro skuzio sad imaš nove lugubrise pa da se ne ponovi ista situacija.

E kad bi ja ovdje smjela nešto reći, a ne smijem na žalost...onda bi shvatili neke stvari...dali se taj nekton prodaje još gdje ili samo na teraristika.hr

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Veljača 19, 2013, 17:42:05 poslijepodne »
Pa što nevalja s Nektonom koji prodaje Teraristika.hr? :)

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #65 u: Veljača 19, 2013, 21:07:05 poslijepodne »
Pa što nevalja s Nektonom koji prodaje Teraristika.hr? :)

nekako mi se ćini lakše otići u dučan i kupiti...ne volim kupovati baš preko neta...ali ako nigdje drugdje nema morat ću tako...

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #66 u: Veljača 19, 2013, 21:11:10 poslijepodne »
Ajd da i ja malo reklamiram  ;)
Nekton se može kupiti jedino na teraristika.hr, kod nas ga nema nigdje drugo. A za kupovinu preko njih, evo osobno jamčim da je vlasnik čisto ok dečec  :D i da nema straha kad se s njim surađuje  :up:

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #67 u: Veljača 19, 2013, 23:38:08 poslijepodne »
Nekton se može kupiti jedino na teraristika.hr, kod nas ga nema nigdje drugo. A za kupovinu preko njih, evo osobno jamčim da je vlasnik čisto ok dečec  :D i da nema straha kad se s njim surađuje  :up:
a onda ću morati tako,nema mi druge...samo mi nije jasno pa zar svi koji imaju guštere kupuju jedino na teraristika.hr?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #68 u: Veljača 19, 2013, 23:43:56 poslijepodne »
a onda ću morati tako,nema mi druge...samo mi nije jasno pa zar svi koji imaju guštere kupuju jedino na teraristika.hr?

Mogu ti ja prodat duplo skuplje nego Matija xD

Od kako je otvoren taj shop dosta stvari vezanih uz teraristiku (a sada i akvaristiku) je postalo dostupno u Hrvatskoj. Prije su se takve stvari kupovale vani i onda su si djelili kako je ko išo van, tak da moramo bit sretni da uopće imamo gdje kupit a ne da još biramo kako ćemo i zašto.
I web shopovi su zakon, nemoras nikam ic i paket ti dolazi na kućnu adresu, di ćeš bolje od toga?

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #69 u: Veljača 20, 2013, 00:04:36 prijepodne »

Ne, neki kupuju i vani po tera sajmovima npr ili pet shopovima. U RH jedino Matija tj. teraristika.hr drze nekton a i raznu drugu opremu.

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Rujan 15, 2013, 19:14:02 poslijepodne »
lugubris mi je danas izlego dva jaja. jedno je bilo zaljepljeno na drvo ,a drugo je bilo na pijesku,ovo što je na drvu sam skup s drvetom prebacila u drugi terarij,a ovo  što je bilo na pijesku kad sam ga digla pjesak je bio mokar ali i njega sam stavila u drugi terarij.
e sad moje je pitanje temperatura,da li trebam što dodatno grijati ili samo da pustim...Čitam po netu da je dobra temperatura između 22 i 25 stupnjeva ali voljela bi da mi to netko potvrdi tko se susretao s time.

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #71 u: Studeni 03, 2013, 20:47:40 poslijepodne »
kaj je bilo s jajima? :D
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #72 u: Studeni 10, 2013, 00:18:36 prijepodne »
kaj je bilo s jajima? :D

još stoje na mjestu,niš još od  :r018:

Offline Bruno

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Podsused
  • ex MrBrunooo http://www.akvarij.net/forum/index
« Odgovori #73 u: Studeni 11, 2013, 00:21:22 prijepodne »
evo da ne otvaram novu temu - kupit cu 3-4 lugubrisa za terarij 50x25x25, pa ako netko ima nek stavi sliku terarija da dobim neke ideje  :D i nek napise kakva su mu iskustva s njima  :P

Offline minimy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #74 u: Studeni 11, 2013, 15:31:43 poslijepodne »
evo da ne otvaram novu temu - kupit cu 3-4 lugubrisa za terarij 50x25x25, pa ako netko ima nek stavi sliku terarija da dobim neke ideje  :D i nek napise kakva su mu iskustva s njima  :P

moje iskustvo s njima je jako loše...ne preporučujem ih...imala sam ih tri komada i svaki je živio do godinu dana...sada su mi ostala dva jaja,ali pitanje što će biti i s njima