Srpanj 27, 2025, 20:20:04 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: izrada pozadine od stiropora  (Posjeta: 5777 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mali akvarista

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
izrada pozadine od stiropora
« u: Siječanj 31, 2006, 13:57:00 poslijepodne »
potaknut raznim člancima od uvaženih kolega sa foruma razmišljao sam čime bi mogao pridonjeti ovom forumu i tako je profesor Baltazar razmišljao i razmišljao i dosjetio se!!! Nedavno sam prvi puta u životu napravio pozadinu za akvarij koja je naišla na dobar odjek među kolegama , a najbolje od svega je to što sam to napravio za jedno popodne i nabrzinu i ispala je dosta O.K. tako da sam uložio još malo truda bilo bi to i bolje a  i zbog svoje brzine napravio sam neke propuste na koje ču ukazati u ovoj temi.....

Najbolje pozadine su po mom mišljenju pozadine spajane od 2 komada 5 centimetarskog stiropora što ne znači da če konačna pozadina mora biti 10 cm več time imamo više mogučnosti obrade stiropora i prikrivanje eventualnih grešaka.Za spajanje 2 stiropora smatram da su najbolji montažni kit na bazi vode(tekući čavli) ili akrilni kit jer su pakirani u tubama sličnim silikonu čime je olakšano apliciranje samog ljepila, a u kasnijoj fazi može se koristiti za zapunjavanje eventualnih spojeva između ploča stiropora tj. ako stiropor "zjeva " na nekim mjestima....još jedna osobina je to da se za razliku od silikona takva ljepila/akrilni kitovi mogu farbati tj. na njih se primaju sve vrste građevinskih ljepila i fugirnih masa koje kasnije koristimo za pigmentiranje stiropora..
Za samu grubu obradu stiropora najjednostavnije je koristiti skalpel kojim se isječe osnovna kontura pozadine i brusni papir za zaglađivanje stiropora(granulacije 80-120).Sam dizajn pozadine ovisi o vašim afinitetima ali svakako izbjegavajte pravilne oblike . Kada oblikujete stiropor da odgovara vašoj viziji preporučam da se završni štih napravi sa komadom metala(čavao 10) kojeg usijate na  plinu i čime možete napraviti fine udubine i pukotine (izgledaju izvrsno i daju na prirodnosti)koje je nemoguče napraviti sa bilo čime osim sa time jer stiropor puca . Sva ta silna obrada stiropora ima i svoju tamnu stranu ...a ona je j+++++ puno smeča tako da bi bilo dobro da si kupite foliju za pokrivanje namještaja kod malerije(4 x 5 m) koju rasprostrijete ispod površine gdje čete obrađivati stiropor.
Kada je sve to gotovo i spremate se na nanošanje građ.ljepila i fugir mase moja največa preporuka je korištenje podloga za zidne boje i slično .....zašto? pitate vi ........e pa zato što je ona jedna odlična stvar koja ima za funkciju stvoriti film između neupijajučeg stiropora i masa kojom čete završavati stiropor. Pogotovo se to odnosi ako čete usijanim metalom rezbariti i taj stiropor koji se spali jako loše prima bilo šta na sebe i impregnacijom ste rješili problem....Dakle kada ste gotovi nanesete impregnaciju(razrjeđenu u omjeru sa vodom koju preporuča proizvođač) i pustite da se osuši......na redu je konačno završavanje stjene i pazi sad kada zamješate ljepilo/fugir masu u to ubacite tu istu impregnaciju(nerazrjeđenu) i rješili ste pitanje trusenja ljepila/fugir mase sa stiropora i tu impregnaciju ubacujete u svaku sljedeču ruku....
Još jedne preporuka....ako radite sa fugir masom super ispada ako uzmete 2 nijanse (Npr. siva i bahama bež) čime ako imate malo umjetničkih sklonosti možete izvuči sjene i slično a uostalom te fugire možete i međusobno mješati tako da imate beskonačan broj nijansi.......

otpala mi ruka,ali nadam se da sam pomogao svim koji se spremaju na izradu pozadine

Pozdrav
Srednjaci/Zagreb

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2006, 14:17:00 poslijepodne »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2006, 14:40:00 poslijepodne »
Baš ti hvala. Ovih dana krečem u izradu pozadine za terarij odnosno u izradu cijelog novog terarija. Tako da ću to sve podkrijepiti foto elaboratom. Nego baš sam si mislio što u fumasu umješati da se ne trusi....a ono ko iz mojih misli u božje uši...   Edited by: Saša
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti