Srpanj 19, 2025, 23:33:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prvi Akvarij Totalni Pocetnik...:D  (Posjeta: 6154 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dino Krajinovic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
Odg: Prvi Akvarij Totalni Pocetnik...:D
« Odgovori #50 u: Siječanj 10, 2013, 15:33:49 poslijepodne »
Uradio sam to odmah :D

Offline speran

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #51 u: Siječanj 10, 2013, 15:51:57 poslijepodne »
Zlibrka ti je preporučio da filter staviš na bočnu stranu akv. Poslušaj ga.

vidi čiče je opasan..:)))))))..

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #52 u: Siječanj 11, 2013, 01:21:52 prijepodne »
Poz Zemljak... dobro nam dosao..uzivaj u podvodnom sportu..svaki je pravi pocetak tezak i pravi put trnovit, pa i nas  Akvarista...citaj samo citaj i skupljaj materiju i onda nema da fali....a bilja ima brate kakvog hoces..samo se treba malo aktivirat, ne zamjeram ti jer sam u svojim pocetcima naisao na isti problem kao i vecina Akvarista...
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #53 u: Siječanj 11, 2013, 21:02:21 poslijepodne »
Ma nije Čiča opasan nego je preskočio jednu stranicu. A,što ćeš,godine.

Offline speran

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #54 u: Siječanj 13, 2013, 15:50:15 poslijepodne »
 :)...hahahah..svijetski si.. :P

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #55 u: Siječanj 13, 2013, 17:22:43 poslijepodne »
ee ljudi imam problem voda se opet zsmutila   evo promijenio sam 10L treba li jos nesto da uradim

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #56 u: Siječanj 13, 2013, 18:42:52 poslijepodne »
šta si mrčkao prčako?!?!? priznaj!!!!!!!!!!!!  :D

jedino ako nije pobjelila, onda je to faza cikliranja i to je uredu i to i čekamo... :)

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #57 u: Siječanj 13, 2013, 22:50:21 poslijepodne »
ma nista dirao nisam

nie pobijelila

nego bila je mutna pa se izbistrila gledam jutros opet mutna

a ja zamjenim 10L vode pa vidjet cemo :D

E jel trebam neke hemije ubacivat u vodu ? :D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #58 u: Siječanj 13, 2013, 23:00:19 poslijepodne »
nikakva kemija nije potrebna. ono što trebaš je bilje.

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Siječanj 14, 2013, 15:18:00 poslijepodne »
Morat cu potrazit to bilje

pa kao da trazim rudnik  zlata nigdje u blizini nema

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #60 u: Siječanj 18, 2013, 19:55:44 poslijepodne »
Eh raja ovako  da vam kazem da za par dana dobijam biljke rotale ludvigije i paprat

Eh a stanje sa vodom se jos nista nije promjenilo mozda cak jos gore sad izgleda ovako

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Siječanj 18, 2013, 20:15:37 poslijepodne »
i ja sam preskocio par str.i ugledao zadnje fotke - kantom usiši površinski biofilm (masnoće, proteine i bakterije koje rade takve strukture na površini jer pod vodom nemaju kisika). Namjesti filter tak da mreška površinu vode da može doći do izmene plinova. Izguglaj to bilje koje si dobio i sadi ga gdje i kako mu je mjesto: rotale i ludwigije iza i pusti ih 2 tj.na miru da se ukorijene prije sisanja. Paprat (rizom) vezi na panj. Windelov ne voli protok a dr.paprati vole da puse po njima. Ocekuj diatomu (smedu algu) po svemu dok se silikati oe potrose.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #62 u: Siječanj 18, 2013, 20:31:54 poslijepodne »
ova tvoja zemlja ispusta svasta i ocekuj i probleme sa zelenom vodom- bezopasnom i korisnom ali ruznom. To je alga koje se rijesis marimo kuglom (rod koncaste- cladophora). Kod svake izmjene vode akv.ce ti biti bistriji jer sprjecava zelenu od razmnožavanja. Opasnija je cijanobakterija a njoj pogoduju uvjeti bez kisika na sto ukazuje tvoja skrama/biofilm da je moguce... Ak imas kakvu ljekarnu u blizini kupi kalijev sulfat K2SO4 jer ubrzava metabolizam biljaka (brze ce trosit nitrate, fosfate i mikroelemente koji ti za sada cure iz podloge). Ak te teta iz ljekarne pita zakaj reci da ti baba 2 dana nije bila na WC-u i otekle joj noge. Kad ce ti MgSO4 trebat ponovi pricu, al dodaj da nije 2 dana kakala. XD

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Siječanj 18, 2013, 20:34:01 poslijepodne »
Dobro je  znaci sve je normalno :D

hvala puno na savjetima ;)

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #64 u: Siječanj 18, 2013, 20:37:20 poslijepodne »
ova tvoja zemlja ispusta svasta i ocekuj i probleme sa zelenom vodom- bezopasnom i korisnom ali ruznom. To je alga koje se rijesis marimo kuglom (rod koncaste- cladophora). Kod svake izmjene vode akv.ce ti biti bistriji jer sprjecava zelenu od razmnožavanja. Opasnija je cijanobakterija a njoj pogoduju uvjeti bez kisika na sto ukazuje tvoja skrama/biofilm da je moguce... Ak imas kakvu ljekarnu u blizini kupi kalijev sulfat K2SO4 jer ubrzava metabolizam biljaka (brze ce trosit nitrate, fosfate i mikroelemente koji ti za sada cure iz podloge). Ak te teta iz ljekarne pita zakaj reci da ti baba 2 dana nije bila na WC-u i otekle joj noge. Kad ce ti MgSO4 trebat ponovi pricu, al dodaj da nije 2 dana kakala. XD

heeh hvala na svajetima ovo mi se svidja

aaa znaci kad zasadim biljke i kad sve odradim kad zavrsi cikliranje to curenje iz zemlje ce nestati i voda ce biti bistra ?

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #65 u: Siječanj 18, 2013, 21:05:27 poslijepodne »
Zemlja sad prolazi preobrazbu u podvodni mulj (naseljavanje sa 7 vrsti bakterija koje ce ovo sada blato pretvoriti u elasticnu masu koja se ne dize). Prirodna pojava. Ak ti ide engleski citaj o wetland soil (mijenjanje fizickih i kemijskih svojstava u naplavnim podrucjima..)Trajat ce to cca 3 mj, al iz dana u dan bit ce vidno bolje, samo mici skramu cim ju vidis. Ni namakanjem ni kuhanjem zemlje to ne bi izbjegao, samo bi kolicinski manje curilo van- a tebi svejedno kad tak i tak radis cesce izmjene vode u pocetnim tjednima ko da imas skupu ADAinu podlogu. Ovu bar nisi masno platio. ;) tog nema u prirucniku za pocetnike. BTW sa zemljom u podlozi i 70% povrsine zasadjenom mogao bi kroz par dana pustiti ribe. Zemlja skracuje bezribno cikliranje. Ovako cekaj bar 2 tj.i pustaj ribu po ribu i prati ponasanje sustava. Vidim da je bilo spomena domacih biljaka- osim rogolista i lece jok jer su nase balkanske biljke hladnovodne i ne daju se krstiti na visu temp. Cak i za kakti tropski eleocharis parvulus gornja temp je 24C. Isprobano. Sad na toj temp.imam i domacu Hottoniu palustris i bila je sretnija kod Wickermana na 22 al bar na 24 ne rikava. Kad biljku iscupas iz habitata ocekuje godisnja doba i dok ne postane "akvarijska", iliti zauvijek u istim uvjetima, trebat ce joj bar 1 g, ako je ta vrsta uopce i sposobna za taj skok (ili nazadovanje- ovisi kak to gledas). Isto tako i s domacim ribama. Gavcice su fenomenalni hladnovodni algari, suncice se prilagode na akvarij (min 200L) al pasu ko krave i zloceste su, no nadmasuju to inteligencijom kao i vecina ciklida. Ciklid je pas a ne riba. Citaj postove od Biobiofizicara, imao je uspjesne eksperimente s domacim biljem i ribama.
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2013, 21:22:37 poslijepodne od ajoj »

Offline dbari81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
« Odgovori #66 u: Siječanj 18, 2013, 21:19:23 poslijepodne »
Pa ljudi, zasto se toliko mucis sa zemljom i njenom pripremom i uvijek budes imao borbe i zamucenja vode dok presadujes biljke zbog 50kn. Za tu litrazu ti je dovoljno 3kg JBL AquaBasis plus koji kosta 52kn i super je i nezamucuje vodu i sve pet. Ja sam AquaBasis plus provjerio i bilje raste ko ludo. I sad slazem jos jedan mali akvarij od 54l i u njega cu opet ubaciti AquaBasis plus i po njemu JBL Manado kao i u prvom akvariju. cini mi se kao jako dobra kombinacija

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #67 u: Siječanj 18, 2013, 21:30:26 poslijepodne »
Uzgajas li blyxu u toj podlozi? Zemlja je najbolja podloga ali trazi strpljenje. Kupovne podloge su ok za akvarije koje treba rastaviti nakon 1-2g.radi raspada sustava. Podloga mora biti aerobna gore i anaerobna dolje i imati visoki CEC. To sve ima zemlja. Nije stvar u cijeni nego u rezultatima. Svatko tko zablati ruke gledat ce svasta do 3 mj.al nakon tog imat ce podlogu za vise godina bez intervencija. Sve ovisi o zeljama.

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #68 u: Siječanj 18, 2013, 21:40:40 poslijepodne »
Aha ma dobro je nema veze gledat cu ja to 3 mjeseca nie mi frka

a vec sam mislio da sam ja nesto zasro pa da ce stalno ovako eh sad se puno ljepse osjecam :D

jos za par dana biljkice ma bit ce cisti sex :D

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #69 u: Siječanj 18, 2013, 21:53:02 poslijepodne »
I da sutra ili prekosutra cu zasaditi bilje pa sam mislio u ponedjeljak ubaciti 1-2 cistaca.....cisto da vidim kako se ponasa i et nek ima ona da ne gledam vise prazan akvarij ;D

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Siječanj 18, 2013, 21:55:19 poslijepodne »
Do tad ubaci stedne jer ce ti zarne prasnuti na kap vode i bit ce stakla posvuda, a i griju ko mutave. Za pocetak ce i zutih 2700K bit ok. Edit: cistaci za tvoju litrazu su puzevi (ramshorn/planorbis, malayan/svrdlasti), kozice, otocinclusi i manji corydorasi (pygmaeus, hastatus, nanus). Aeneusima, pandama i vecima to je malo jer su u jatima od min 3 kom (nekima je 5 kom minimum). Ak ne nadjes te vrste ne trpaj stogod nadjes jer sebe neces usreciti a njih jos manje jer koliko je god svaka beba slatka, beba rasteee... :D il nabavi endlere- algare, zivorotke su, nalik guppyjima al manji i ludi ko puske. Uz njih ti ni ne treba druga riba a svoje bebe ne tamane za razliku od gluppyja koji su kanibali.
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2013, 22:06:44 poslijepodne od ajoj »

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #71 u: Siječanj 18, 2013, 23:33:40 poslijepodne »
Do tad ubaci stedne jer ce ti zarne prasnuti na kap vode i bit ce stakla posvuda, a i griju ko mutave. Za pocetak ce i zutih 2700K bit ok. Edit: cistaci za tvoju litrazu su puzevi (ramshorn/planorbis, malayan/svrdlasti), kozice, otocinclusi i manji corydorasi (pygmaeus, hastatus, nanus). Aeneusima, pandama i vecima to je malo jer su u jatima od min 3 kom (nekima je 5 kom minimum). Ak ne nadjes te vrste ne trpaj stogod nadjes jer sebe neces usreciti a njih jos manje jer koliko je god svaka beba slatka, beba rasteee... :D il nabavi endlere- algare, zivorotke su, nalik guppyjima al manji i ludi ko puske. Uz njih ti ni ne treba druga riba a svoje bebe ne tamane za razliku od gluppyja koji su kanibali.
endleri algari?

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #72 u: Siječanj 19, 2013, 15:22:18 poslijepodne »

Ma znam da moram stedne ubaciti ali nemam vremena  sutra sam slobodan valjda to uradim

i vidjet cu sta mogu kupiti od ribici mislim sta ce mi biti ponudjeno pa javim ovdje pricat cemo i o tome

hvala puno ;)

Offline Dino Krajinovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #73 u: Siječanj 21, 2013, 16:24:36 poslijepodne »
Ej ljudi biljke dolaze za nekih 2-3 sata

ej i pravim co2 pomocu flasa za sada   zanima me kako da napravim onu stvar za otapljanje co2 pomocu sprice ili kako vec :D

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #74 u: Siječanj 21, 2013, 16:37:14 poslijepodne »
co2 reaktor,
ima svakakvih, kupovnih,diy, boljih,lošijih, tralalala.
najjednostavnije zasada naguraj filter od cigarete u cijev koja ide u akvarij i puštat će ti lijepe male mjehuriće. :)