Bok svima! Novi sam ovdje, na forumu, ali bavim se akvaristikom godinama... Uvijek sam pridodavao vise paznje biljkama, nego ribama, tak da cu se i sad osvrnuti na to!

Dakle, znam da svi pricate o adekvatnom svijetlu, CO2 sistemu, kvalitetnom supstratu, prignojavanju... sve mi je to vise manje jasno, ali najmanje kuzim to sto se tice osvjetljenja... Iskreno, preskupo mi je kupovati original flurescentne cijevi, i uvijek sam trazio neki nacin, da osiguram dovoljne kolicine "kvalitetnog" svijetla biljkama, ali da jeftinije prodem, sto nam je svima cilj, na kraju krajeva... Ja sam si sam napravio "poklopac" s osvjetljenjem, a kao izvor svijetla koristim 3 stedne zarulje marke Philips, a daylight spektrom... sjecam se da su mi biljke u pocetku savrseno napredovale, cak i one zahtjevnije tipa alternatera, didiplis itd... neke biljke, kao npr riccia, su mi stvarale i mjehurice kisika, sto bi trebalo znacit da biljci odgvara osvjetljenje i sve ostalo... no, u meduvremenu su mi dvije zarulje krepale i zamjenio sam ih s druge dvije stedne, koje nisu tako kvalitetne... biljke mi i dalje rastu dobro, ali definitivno su bile bolje prije... ne znam dali je stvar samo u osvjetljenju, ali htio bi te stvari vratiti na staro!

Neki dan mi je sinulo da bi htio probati s LED zaruljama, no uopce ne kuzim koliko bi trebao tih zarulja imati, da bi svijetlo bilo adekvatno, cak i za one malo zahtjevnije biljke, i koliko je to svijetlo, na kraju krajeva, adekvatno i isplativo?
Akvarij mi je od 70ak litara btw...
narucio sam si probno jednu zarulju preko Ebaya, no ne razumijem uopce te podatke koji pisu o njoj, dakle, moze li mi netko pomoc s time?

I koliko bi mi na kraju trebalo takvih zarulja, da mi biljke budu sretne?
podatci o zarulji;
HOT SALE Cold White E27 7W 108LED Corn Light Bulb Lamp 220V Ultra Bright