Srpanj 18, 2025, 13:22:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izrada kod staklara  (Posjeta: 2922 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lozinjo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Izrada kod staklara
« u: Prosinac 28, 2012, 17:55:09 poslijepodne »
Pozdrav, zanima me samo jedna stvar. Zbog cega se ne preporuca izrada akvarija kod staklara? radi li se tu o ljepljenu pa tako i o silikonu koji se koristi ili se pak radi o samom staklu. Ovih dana pokusavam smisliti kako jeftinije proci s kupovinom novog, veceg akvarija. Postoji jedan covjek koji se razumije u akvarije i prije ih je izradjivao pa mi je rekao kako bi mi on sve poljepio, samo mu od staklara trebam donijet staklo. Preporuca li se to ili ne? Ako ne zasto?

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Izrada kod staklara
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2012, 18:10:32 poslijepodne »
ako se čovjek time bavio i zna što radi , zašto ne, bitno je samo da se staklo izreže precizno i pobrusi
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2012, 18:15:19 poslijepodne »
Slažem se.
Ako zna što radi, zašto ne.

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2012, 18:16:26 poslijepodne »
ako staklar zna posao,zasto ne...ali ne da ti lijepi neki nadobudni radnik kojemu je svejedno kako i sta,jer nece steta bit ucinjena njemu vec tebi...a on ce pare pokupiti...
imas i garanciju kod staklara,posto mi je kolega staklar,znam da daju garanciju do nekih određenih dimenzija i litraze,a neke divlje mjere i lude akvarije su radili jednom covjeku pa nije dobro zavrsilo,no sve je islo na njegov racun zato sto je inzistirao na takvom akvariju i preuzeo rizik unatoc mnogim odgovaranjima i upozorenjima...
a taj tvoj ako se covjek razumije i ako kazes da zna znanje zasto ne,pogotovo sto ces jeftinije proci...samo jeftinije nekada izađe jako skupo..
koliki ce ti biti akvarij i koliko staklo imas u planu...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2012, 19:03:08 poslijepodne »
Ok hvala, zanimalo me koristi li se nekakvo posebno staklo. Znaci moze se  ak ljudi znaju sto rade.
Planirao sam nesto u stilu 130x40x45, ogranicen sam sa sirinom na zalost

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2012, 22:17:38 poslijepodne »
Ak ćeš dat staklaru slagat, progooglaj malo za debljinu stakla, dali ljepiti na dno ili oko njega, uzdužna ojačanja, poprečna ojačanja i sl..... Jer ti to staklari uglavom neznaju.
On ga zaljepi, proba dan-dva dal pušta i vozi, a ti onda za 2mj. skupljaj 200 lit. vode po stanu.

Ak češ ljepit sa nekim poznatim, uzmite si neki pošteni silikon. Ja sam uzeo kod Ivana u Aquashopu "Perennator".
U toj dimenziji je nebi uzimao tanje staklo od 10mm + uzdužna pojačanja.

Neznam kolko češ proć jeftinije da sam ljepiš, ali ja bi uzeo gotovog u dučanu sa računom.
Tak imaš garanciju, za slučaj da propiša ljepo im ga na glavi razbiješ.
Kak bi moj akvari, moja žena  meni na glavi razbila kad je puko. Da ga je mogla dić  :punch:

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2012, 22:35:53 poslijepodne »
Hmmm a bas sam mislio da bi me dosta jeftinije ispalo. U aqua terri ne racunam na ispod 700kn

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2012, 22:45:10 poslijepodne »
118 X 38 X 50 - 10mm sa poprečnim ojačanjem ljepljenim UV ljepilom 900kn bez rač. kod mog staklara koji ima ogromnu halu, preko 80 zaposlenih i radio mi je stakla za svu stolariju na kući.
Ali činjenica je, da akvarij složit nezna, jer se poprečno ojačanje odljepilo nakon par tjedana. I morao sam dokupit uzdužna ojačanja 110 X 5 - 10mm koja sam si sam zaljepio i platio 70 kn/kom.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2012, 23:05:00 poslijepodne »
Vau, ovo me malo iznenadilo, mislio sam da su DIY varijante uvijek jeftinije. Ovaj covjek mi je pricao da mi za cca 200kn kupi i slozi 140l. Ne razumijem
u cemu je stvar, mozda mu je staklar neki frend, budem jos razgovaro s njim.

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 28, 2012, 23:26:34 poslijepodne »
Brušenje stakla je skupo, mislim 20kn dužni metar.
Možeš raditi sa neobrušenim,  pa te izađe pola jeftinije, ali to nebi preporučio.

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2013, 14:29:42 poslijepodne »
Pozdrav, moraš paziti kome daješ takvu stvar za raditi jer se radi o velikoj količini vode koja ti se može naći na podu pa tako ponekad jeftinija stvar postane dosta skupa.

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2013, 21:12:54 poslijepodne »
Dobra vecer. Kao prvo izrada akvarija u samostalnoj organizaciji je puno jeftiniji. potrebno ti je puno sttrpljenja, i sve sto radiš radi polako. J a sam napravio 5 akvarija od 40l, 60l, 80l, 120,210l, sto se tice tvog akvarija debljina od 10 mm, je preporucljiva od viska glava ne boli, izracunas koliko ti je potrebno kvadrata stakla, koliko kosta rezanje, nemoj da ti bruse jer možeš brusit sam, brusnipapir na letvicu i udri. ojacanja na dno i po vrhovima u H obliku na vrhu. ja sam ljepio sa sikom291 za more , 75 kn komad i pokazao se kao odličan. jos jedna stvar, kad pravis akvarij mozes napravit leđni filter, i u njega strpat i grijač, prekrit ga umjetnom stijenom i eto lijpog akva. :up:

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2013, 22:59:30 poslijepodne »
Heh ma odgovorili su me odavno, pa sam kupio s oglasa 250l za 1200kn s poklopcem, 1 lampom i grijacem. Sad ne znam kolko sam jeftinije mogao proci. Stalak sam besplatno dobio od jednog covjeka. Ako sam puno jeftinije mogao, nemojte mi ni reci :)

No, svejedno hvala, da znam za u buduce jer definitivno necu stati samo na ovome. Al i dalje nebi bez pomoci nekog iskusnijeg da nes nebi sje