U pravu si. Moram pogledati cijenu stakla 8mm. Koliko silikona treba, da li ce biti dosta jedna tuba?
Ako nemas iskustva u ljepljenju akvarija mislim da bi te vise trebalo brinuti da li ces dobro zalijepiti akvarij nego debljina stakla. Jer ako pogresno napravis akvarij i od 12 mm opet moze popustiti.
Naravno da je bolje oko dna lijepit, a ja sam isto radio jedan sa uzdužnim pojačanjima i stvarno to previse smeta nemozes nista uhvatit tako da je bolje debljestaklo i bez pojačanja
ako se mene pita
Staklo je jako krt materijal koji moze podnijeti jako malu deformaciju bez da dođe do pucanja. Gornja uzduzna pojacanja upravo sluze da smanje deformaciju pri vrhu akvarija gdje je ona najvise izrazena. Tako da je u principu na sve vece akvarije pametno staviti gornja uzduzna pojacanja jer na taj nacin efektivno povecas debljinu stakla tamo gdje je to najvise potrebno.
Toplo preporučujem 8mm.
Prije 3 tjedna mi je po dnevnoj sobi izletilo preko 100 lit vode. Na sreću kutna garnitura i tepih su popili veci dio vode 
Akvarij je bio 100 X 30 X 40 - 6mm, sa poprečnim, ali bez uzdužnih ojačanja. Otvorio se par milimetara na sredini fronte koja je bila kao i ostale stranice ljepljena na dno od 8mm.
Imam tvornickog Juwela sa staklom 100*40*45 cm od 6 mm koji ce na ljeto navrsiti 10 godina uporabe. Vjerujem da bi tvoj akvarij bez vecih problema drzao da si ljepio stranice oko dna, a ne na dno zato jer silikon puno bolje drzi na vlak neko na smicanje. Akvariji se zadnjih 10-15 godina obavezno lijepe oko dna, nije debljina stakla glavni krivac.
Evo standardnih dimenzija i debljina po DIN normama:
LINK