Srpanj 29, 2025, 16:37:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cayman 110  (Posjeta: 22558 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Cayman 110
« Odgovori #100 u: Ožujak 19, 2013, 00:29:04 prijepodne »
na prve dvije meni djeluje kao crna čupava, a uzrok njoj su povišeni fosfati i manjak co2, probaj uzet neko brzo rastuće bilje i pojačat dodavanje co2

svuda je ta ista alga, znači crna čupava..... budem pojačao bilje, a co2 difuzor čekam da stigne iz kine....sad imam ljestve, pa je možda otopivost slabija.....

ajde još netko da potvrdi da je to crna čupava, da znam s čim imam posla....

hvala na pomoći.....
nema na ćemu i j :-X li vas ti kineski difuzori, imaš i aquashopu difuzore http://www.aquashop.hr/Product-Up-Aqua-CO2-difuzor-2-u-1---20-mm_9008.aspx sa keramičkim zamjenjivim membranama koji su prva liga, a nisu ni skupi :up:

takav sličan čekam.....
pa kaj ga onda kupuješ čak iz kine  -? kaj je toliko jeftiniji ili kaj? i kaj ćeš kad ti se keramika zaprlja i zaštopa? opet naručivat novi čak iz kine, jel koliko mi se ćini kod njih se ne mijenja keramika

slučajno naletio :-)   kad se zaštopa onda idem do naših dućana po novi :-)
tak sam i mislio  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #101 u: Ožujak 19, 2013, 00:39:05 prijepodne »
na prve dvije meni djeluje kao crna čupava, a uzrok njoj su povišeni fosfati i manjak co2, probaj uzet neko brzo rastuće bilje i pojačat dodavanje co2

svuda je ta ista alga, znači crna čupava..... budem pojačao bilje, a co2 difuzor čekam da stigne iz kine....sad imam ljestve, pa je možda otopivost slabija.....

hvala na pomoći.....
naravno da je crna cupava, I ona ti se nece povuci samo tako. Cak i kad ti bilje krene. Morat ces to rezati.

Offline dane100

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #102 u: Ožujak 19, 2013, 00:41:15 prijepodne »

hvala na pomoći.....
naravno da je crna cupava, I ona ti se nece povuci samo tako. Cak i kad ti bilje krene. Morat ces to rezati.

ma lako ja sve porezem, samo da napokon krene rasti.......mislim....limun pa mjesec dana ne potjera mi mm.....stvarno čudno
Cayman110, 230L, tropski

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #103 u: Ožujak 19, 2013, 02:19:47 prijepodne »
Malo mi je kasno pa nisam procitao cijelu temu,no to je crna cupava i najbitnije je odrzati konstantan co2 i dobar protok kroz cijeli akvarij. Ako gnojis po planu onda je vjerovatno co2 krivac. Jel co2 radi cijelo vrijeme ili ga palis sam(ili preko EM)? Trebalo bi po paljenju svijetla da vec bude dovoljna kolicina u vodi. Probaj dodati nekavu protocnu pumpicu iznad ljestvi da onaj zadnji mjehuric potera po akvariju.

Sto se tice difuzora, jednostavno kad 'pozeleni' stavis na njega varikine (domestos izbjeljivac) i nakon par minuta isperes.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2013, 02:40:26 prijepodne od kreso10 »

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Ožujak 19, 2013, 15:11:20 poslijepodne »
Malo mi je kasno pa nisam procitao cijelu temu,no to je crna cupava i najbitnije je odrzati konstantan co2 i dobar protok kroz cijeli akvarij. Ako gnojis po planu onda je vjerovatno co2 krivac. Jel co2 radi cijelo vrijeme ili ga palis sam(ili preko EM)? Trebalo bi po paljenju svijetla da vec bude dovoljna kolicina u vodi. Probaj dodati nekavu protocnu pumpicu iznad ljestvi da onaj zadnji mjehuric potera po akvariju.

Sto se tice difuzora, jednostavno kad 'pozeleni' stavis na njega varikine (domestos izbjeljivac) i nakon par minuta isperes.

gasim i palim co2 preko EM....gasim malo prije gašenja svjetla, palim sat vremena prije paljenja svjetla. imam i pumpu, mislim da protok nije problem.
Cayman110, 230L, tropski

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Ožujak 19, 2013, 15:43:30 poslijepodne »
to ti je tak ili te hoće ili te neće  :D mada ja uopće ne vidim zašto si ti stavio co2 kad imaš sve nezahtjevno bilje...

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #106 u: Ožujak 19, 2013, 17:05:04 poslijepodne »
Probaj onda ranije paliti da bude voda zasicenija sa co2 kod paljenja, DC dotjeraj pred zuto. Ne vjerujem da je nesta drugo problem osim co2 trenutno.

Lp

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #107 u: Ožujak 19, 2013, 18:26:33 poslijepodne »

Da li je previsoka temp. vode od 28,5 stupnjeva?

pa ak nemaš diskuse malo i je...

Jel to moguci razlog slabog rasta biljaka?
da , spusti ju 24*C

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #108 u: Ožujak 19, 2013, 20:09:19 poslijepodne »
Vjerojatno višak fosfata. Poduplaj nitrate ako nije mix makro, pošto bilje stagnira. Po drugi put ti sugeriram promjemu cirkulacije.
Izlaz u lijevi dio ukoso (malo prema dolje da diže sa dna)prema lijevom bočnom zidu, usis na mijesto sadašnjeg izlaza. Ne kao dosad da izlaz tuče direktno na usis.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Ožujak 19, 2013, 20:17:05 poslijepodne »
Ako nemaš booble counter, makni sa crijeva difuzor. Vrati crijevo na isto mjesto okomito prema dolje i zbroj mjehuriće u minuti.
Na istom principu radi i mjerač mehurića. 90 Mjehuriča u minuti bi bilo inaf

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Ožujak 19, 2013, 20:54:55 poslijepodne »
Vjerojatno višak fosfata. Poduplaj nitrate ako nije mix makro, pošto bilje stagnira. Po drugi put ti sugeriram promjemu cirkulacije.
Izlaz u lijevi dio ukoso (malo prema dolje da diže sa dna)prema lijevom bočnom zidu, usis na mijesto sadašnjeg izlaza. Ne kao dosad da izlaz tuče direktno na usis.

Budem probao promijeniti cirkulaciju. Makar mislim da je ok jer imam i pumpu na lijevom zidu koju tjera uz prednje staklo tako da voda ide ukrug. Usis je dolje, a izlaz gore. Koristim mikro mix.
Cayman110, 230L, tropski

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Ožujak 19, 2013, 22:24:59 poslijepodne »
Plutajuče bilje(pistia) će sigurno popravit situaciju s algama. Izbalansirat će nutrijente, smanjit utjecaj rasvjete koja očito stvara alge dok se tank ne nasadi i razraste biljem. Imaš nedovoljno bilja zasad, pistia će odmah učinit svoje. Kasnije je postepeno reduciraj kako ostalo bilje (novo) raste. Neka se  vrti u krug po površini, kasnije možeš stavit u desni dio tanka iznad anubiasa da stvara sjenu.

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Ožujak 19, 2013, 22:31:42 poslijepodne »
Plutajuče bilje(pistia) će sigurno popravit situaciju s algama. Izbalansirat će nutrijente, smanjit utjecaj rasvjete koja očito stvara alge dok se tank ne nasadi i razraste biljem. Imaš nedovoljno bilja zasad, pistia će odmah učinit svoje. Kasnije je postepeno reduciraj kako ostalo bilje (novo) raste. Neka se  vrti u krug po površini, kasnije možeš stavit u desni dio tanka iznad anubiasa da stvara sjenu.
...ili vodena leća

Offline Beri

• Punopravni član
iOdg: Cayman 110V
« Odgovori #113 u: Ožujak 19, 2013, 22:51:02 poslijepodne »
Ili ona nekakva sablja (indiska?) Zamoli nekog u zg da ti udjeli.Ja bacam tjedno velke količine ali ne šaljem besplatno a naplatit tako nešto nema smisla . Možda Foxić , neko će udjelit, imaš Vili utrine ovu plutajuču sablju.

Offline FixFox

• Punopravni član
Odg: iOdg: Cayman 110V
« Odgovori #114 u: Ožujak 19, 2013, 22:54:48 poslijepodne »
Ili ona nekakva sablja (indiska?) Zamoli nekog u zg da ti udjeli.Ja bacam tjedno velke količine ali ne šaljem besplatno a naplatit tako nešto nema smisla . Možda Foxić , neko će udjelit, imaš Vili utrine ovu plutajuču sablju.
...ako hoće leću nje imam i mogu je dat jer je dijelim ili bacam, samo mora doći po nju  :)

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Ožujak 19, 2013, 23:18:55 poslijepodne »
Sad sam se sjetio da je višak željeza jedan od glavnih krivaca za tvoju algu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #116 u: Ožujak 19, 2013, 23:57:58 poslijepodne »
ma kakvo sad zeljezo. Pa covjek ima 138W rasvjetu na 230l bruto. A gnoji sa PPS mixom. Nema sanse da ima viska zeljeza u toj varijanti. Visak zeljeza se uglavnom javlja kod slabog svjetla ili ako se stvarno pretjera sa doziranjem. Ja sam dodavao i profito i zeljezo jos posebno i nikad nisam imao problema zbog toga.

podugacko......... ali vrijedi procitati
sears-colin studija i jos ponesto zanimljivog http://albertaaquatica.com/index.php?showtopic=6078
i ovo http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/62516-method-controlled-imbalances-discussion-21.html#post525560 pa nastavak gdje je prikazno dosta algi i objasnjeno kako i zasto http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/62516-method-controlled-imbalances-discussion-22.html

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Ožujak 20, 2013, 06:32:58 prijepodne »
Dane prijatelju, da li stavljaš dodatno fe (željezo)? Mene radi , gotovo uvijek dobim opasku tipa -ma šata je tebi čovjeće?- gotovo uvijek od istih majstora.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #118 u: Ožujak 20, 2013, 10:47:02 prijepodne »
NHF ali..........
Danas krenuo sa pps-pro metodom.
Smuckao csm+b i npk u 2 flase

Mikro cu stavljati navecer, makro ujutro.

Co2 trenutno na 1 diy flasi, vjerojatno cu morati dodati i drugu. Vidjet cu sto ce reci drop checker. Dok ne nabavim pravu bocu.

Mislio sam upaliti sve lampe (138w na 200L 10h dnevno) buduci da sad gnojim kako treba. Jel to ok ili da ostavim na 78w? Zbog npk bi vjerojatno trebalo sve lampe upaliti. Npk moram stavljati (makar nemam jos co2 bocu) jer je ocito da biljkama to fali i propadaju.

Na tih 200L vode stavljat cu po 5ml mikro i makro.

Promjena vode 20% (40L) tjedno

Jel to ok za pocetak ili da sta mijenjam?

ja se ravnam po onome kaj je covjek napisao.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Ožujak 20, 2013, 11:14:24 prijepodne »
Predpostavljam da si upoznat sa učinkom viška željeza. Vjerojatnoti ti je promaknulo da spominje negdje prethodno dodatno ubacivanje željeza.
Ne čudi ako si previdio jer ovo već zalazi u konture sage. :P

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #120 u: Ožujak 20, 2013, 12:10:58 poslijepodne »
udahni i procitaj temu ponovo ispocetka. Presao je na PPS prije mjesec dana i sto god da je radio prije nema veze sa ovim sad. Cemu bzvz tipkanje i zbunjivanje ljudi koji su vec dosta zbunjeni jer stvari ne idu kako treba.
I visak zeljeza odnosno mikroelemenata se prije pokaze u obliku zelenih algi a ne crne cupave.

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Ožujak 20, 2013, 12:24:38 poslijepodne »
vidim da ste se raspisali, pa malo da rezimiram....

znaci gnojenje pps-pro
co2 boca, DC u zelenom
138W svjetla
tjedno 20% promjene vode
.
.
.
sad cu probati mikro normalna doza, makro dupla, tjedno stavljati dozu Ferroa, pojacati CO2....danas cu ga još malo zabiljiti (leća, rogolist, još limuna)......pa javim rezultate....

koliko se ja kuzim u to i vidim po biljkama razlozi za algu i slab rast bi bili mozda previse svjetla (vidim po kriptama jer su na manje svjetla bile bez algi), premalo bilja (stabilizacija svega), premalo kalija (staro lisce zuti i propada), premalo zeljeza (pise da uz csm+b treba extra Fe).....zato ide leća, brzorastuće bilje, dopli makro + Ferro.....

ako kroz mjesec dana ne bude bolje, ide šišanje, promjena 50% vode i opet dosađivanje po forumu  ;)

da...i probat ću spustiti temperaturu (imam limeni reflektor koji se jako zagrije, pa moram i to zamijeniti)

zaboravio spomenut skalare i njihov omiljeni specijalitet - limun :-)    sad ću stavit toliko limuna da neće stignuti sve pojesti ili će ga se zasititi  :D

hvala na savjetima....
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2013, 12:29:46 poslijepodne od dane100 »
Cayman110, 230L, tropski

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Ožujak 20, 2013, 12:28:15 poslijepodne »

najgore kod ovog hobija mi je da što se više trudiš, to imaš više problema.....
nekad sam trošio 70% manje vremena, kemikalija, novaca i ostalog i bila je đungla bez algi i ikakvih problema.....
sad kad stalno nešto čačkam po aq samo problemi  -?

ali doći će to na svoje.....nadam se
Cayman110, 230L, tropski

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Ožujak 20, 2013, 12:37:46 poslijepodne »

najgore kod ovog hobija mi je da što se više trudiš, to imaš više problema.....
nekad sam trošio 70% manje vremena, kemikalija, novaca i ostalog i bila je đungla bez algi i ikakvih problema.....
sad kad stalno nešto čačkam po aq samo problemi  -?

ali doći će to na svoje.....nadam se

...pa zato sam te ja i pitao šta si stavljao co2 a imaš nezahtjevno bilje, ja sam u svome velikom akariju imao anubiase, crypte i limun i bez ićega je sve dobro funkcijoniralo  :up: samo sam stavio JBL-ove kuglice u podlogu tu i tamo dodao easycarbo i profito, dolio tjedno koliko je vode ishlapilo ili jednom mjesećno malo više i to je to  :up: nikakve alge ili truljenje bilja, a anubiasa, crypti i limuna za izvoz  :D

evo ti i slika
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2013, 12:46:14 poslijepodne od FixFox »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #124 u: Ožujak 20, 2013, 13:26:10 poslijepodne »

zaboravio spomenut skalare i njihov omiljeni specijalitet - limun :-)    sad ću stavit toliko limuna da neće stignuti sve pojesti ili će ga se zasititi  :D

sretno  -? ja ih imam 6, jos relativno malih i sve hygrophile mi tamane kao blesavi. Polysperma jos i izdrzi nesto, ali corymbosa, difformis i angustifolia budu oglodane kao da imam koze  :-X