Srpanj 24, 2025, 02:50:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mladi kod gupia  (Posjeta: 3282 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline haznfefer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mladi kod gupia
« u: Siječanj 26, 2006, 11:26:00 prijepodne »

pitanje, imam 2 muzjaka gupia i 2 ženke gupia u 70l akvariju. koje su šanse za dobivanje mladih, kako da prepoznam da ženka čeka mlade i gdje da ju sklonim kad ce imati male da ih drugi ne pojedu? Hvala

Offline danen

• Punopravni član
    • http://www.google.com
mladi kod gupia
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2006, 11:15:00 prijepodne »

Preporučio bih ti da kupiš još koju ženku, naime na svakog mužjaka bi trebalo ići po dvije ženke. Na taj način postići ćeš da mužjak ne ganja trudnu ženku do iznemoglosti. Za tu količinu riba, ako ti je akvarij dobro zasađen ne treba izdvajati ženku jer će se uspjeti sakriti prilikom okota. Preživjet će ti cca 20% malaca, a to je sasvim dovoljno da za godinu dana nećeš znati kud sa ribama. Ako pak želiš sačuvati puno više mladih na životu kadprimjetiš da se trufna ženka pokušava sakriti, a ostalo društvo ju prati u slijedu, i kad vidiš da joj je trbuh jako debeo, te da je kod stražnje trbušne peraje guza kao otvorena, izdvoji je u kotilicu i čekaj. Moglo bi se roditi (kod odraslog primjerka 30 do 60 mladih. Preporuka je da kupiš što veću kotilicu da se buduća majka ne osjeća skučeno i da ne doživi šok. Kada se okoti (okot traje cca. 2-2,5 sati) vrati ju u akvarij, a malce ostavi u kotilici još 10 dana, jer ako ju ostaviš sa malcima vć sat nakon poroda počet će ih jasti, a to nije lijepo gledati. Pozdrav i sretno.
Zagreb/Dubrava

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
mladi kod gupia
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2006, 11:54:00 prijepodne »
joj danen, kakvih 20% mladih..., ako je aq dobro zasaden za par mj nece znati kamo s ribama... vjeruj, znam iz iskustva...

dakle, nis ne odvajaj, dobro zasadi akvarij ukoliko nije ubiljen i rezultati ce uskoro biti viddljivi...

Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline lord toske

• Novi član
  • *
    • http://akvaristikamk.blogspot.com
mladi kod gupia
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2006, 22:13:00 poslijepodne »
ja sam pocetnik i zeleo bih da mi objasnite u vezi sa milisanima ..Imao
sam 10 gupice 5 muz. i 5 zen. 2 ribice su uginuli ocito od bolesti jer
peraja su im bila rascarupani... primetio sam da ima 3 malih ribica
...a ostali su valjda pojedeni e sada ta kotilica dali treba da bude opremjena sa pumpom ,grejacem itd...i zanima me za koliko vreme treba da prodje da poraastu?
Dobro dosli na http://akvaristikamk.blogspot.com i lepo se provedite i oglasavajte i razgledajte neki oglas....

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
mladi kod gupia
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2006, 23:16:00 poslijepodne »

Citat: lord toske
ja sam pocetnik i zeleo bih da mi objasnite u vezi sa milisanima ..Imao sam 10 gupice 5 muz. i 5 zen. 2 ribice su uginuli ocito od bolesti jer peraja su im bila rascarupani... primetio sam da ima 3 malih ribica ...a ostali su valjda pojedeni e sada ta kotilica dali treba da bude opremjena sa pumpom ,grejacem itd...i zanima me za koliko vreme treba da prodje da poraastu?

Kolega hazenfefer i Lord Toske, nadamo se da će pomoći

Imate najèešæe dvije varijante kotilica, sa pregradom koja èak onemoguæava ženki da dođe u dodir sa mladuncima, ili samo mreža koja je obuèena na obièno plastièni okvir.Uranjaju se u društveni akvarij, pa stoga koriste, njegove blagodati i nedostatke.

Prva slika ona sa mrežicom, nisu slike baš nešto, ali zbog asocijacije! Ako imate botije ili sliène ribe, mogu mladunce "isisati kroz mrežicu ako su nepažljivi!

Ova druga slika je oblik, plastiène sa dvostrukom pregradom.Daleko je sigurnija, ali manja po gabaritima, i izmjena vode u njoj je otežana!

Bitno Vam je da ih saèuvate 2-3 dana, ukoliko nemate izrazitih predatora u zajednièkom akvariju.Edited by: kolonelo sipica
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline sb_tropic

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
mladi kod gupia
« Odgovori #5 u: Listopad 18, 2006, 08:43:00 prijepodne »
Meni je botia pojela mlade u kotilici kroz one male otvore na dnu tak da sam odustao od kotilice-imam dosta rogolista pa nek se malci tam sakrivaju
KOCKICE SB

Offline pega777

• Punopravni član
mladi kod gupia
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2006, 10:48:00 prijepodne »
meni pa su od oko 7 ostala samo jadna 3al dobro vec su sada veliki i vec ih tata ganja(perverznjak)
pegaC
Prelog

Offline danen

• Punopravni član
mladi kod gupia
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2006, 12:09:00 poslijepodne »

Odrasli Gupy koti do 70 (sedamdeset) mladih. Jedina sigurnost da će velika večina preživjeti je odvojiti skotnu ženku u drugi (prazan akvarij). Moram napomenuti da eventualna ideja o uzgoju i prodaji ne dolazi u obzir jer riba raste i napreduje sukladno uvjetima u kojima živi (ishrana, veličina akvarija, kvaliteta vode). E sad što to sve skupa znači. Pišem vam iz vlastitog iskustva. Imam dva akvarija, jedan od 120 litara i jedan od 28 litara. Trudnu ženku stavio sam o mali akvarij. Ona nakon što se okoti još nekoliko sati ne dolazi na ideju da jede vlastite malce. Nakon okota vratim je u veliki akvarij. Malci bezbrižno plivaju u malim akvariju. Da bi rasli moram ih hraniti sa infuzorijem. Infuzorij nije ništa drugo nego mikro hrana razmućena u vodi (DAJANA ili DAFNIA). nakon otprilike desetak dana dovolno su veliki da im više ne moram razmućivati hranu pa ih nastavim hraniti sa mikro hranom koju stavljam isto kao i listiće (pliva po površini). Kad su veliki otprilike 1 cm stavljam ih u veliki akvarij da bi rasli kako treba. Sve skupa traje oko mjesec dana, no u međuvremenu je još nekoliko ženki pred okotom, a ja ih ne mogu prebaciti u mali akvarij jer će pojesti mlade od prethodne ženke. Kad sam prebacio malce u veliki akvarij da bi rasli kako treba moram drastično pojačati prehranu, a to toliko truje vodu da moram njenjati po trećinu vode svakih sedam dana. Kad mi se na kraju dogodilo da u akvariju od 120 litara imam stotinjak riba nisam ih imao kome ni dati, a kamoli prodati. I što sad???? S obzirom da mi se je bilo teško pomiriti s time da odrasle ribe bjesomućno ganjaju i jedu malce jedino što sam mogao napraviti je da pređem na ikrašice. No ako su vam ipak draže živorotke, od svakog okota će vam preživjeti nekoliko malaca (sakriju se u filter, ili među bilje), a i to će vam uskoro biti previše. I budite sigurni da će preživjeti oni koji to stvarno i žaslužuju (najjaći i najzdraviji). Moram vam još napomenuti da se vrlo često dešava da potomci braće i sestara iz prethodnog okota vrlo ćestu budu deformirani, pa je tužno gledati kako se ribica sa savijenom kralježnicom mući plivati, a još je teže pustiti je u bespuće kanalizacije. Zato predlažem da prepustie prirodi reprodukciju, a ako vam nedostaju živorotke one stvarno nisu skupe. Sory što sam bio ovako opširan, ali nebi želio da doživite iste patnje kao i ja. Pozdrav svim forumašima.
Zagreb/Dubrava