Odrasli Gupy koti do 70 (sedamdeset) mladih. Jedina sigurnost da će velika večina preživjeti je odvojiti skotnu ženku u drugi (prazan akvarij). Moram napomenuti da eventualna ideja o uzgoju i prodaji ne dolazi u obzir jer riba raste i napreduje sukladno uvjetima u kojima živi (ishrana, veličina akvarija, kvaliteta vode). E sad što to sve skupa znači. Pišem vam iz vlastitog iskustva. Imam dva akvarija, jedan od 120 litara i jedan od 28 litara. Trudnu ženku stavio sam o mali akvarij. Ona nakon što se okoti još nekoliko sati ne dolazi na ideju da jede vlastite malce. Nakon okota vratim je u veliki akvarij. Malci bezbrižno plivaju u malim akvariju. Da bi rasli moram ih hraniti sa infuzorijem. Infuzorij nije ništa drugo nego mikro hrana razmućena u vodi (DAJANA ili DAFNIA). nakon otprilike desetak dana dovolno su veliki da im više ne moram razmućivati hranu pa ih nastavim hraniti sa mikro hranom koju stavljam isto kao i listiće (pliva po površini). Kad su veliki otprilike 1 cm stavljam ih u veliki akvarij da bi rasli kako treba. Sve skupa traje oko mjesec dana, no u međuvremenu je još nekoliko ženki pred okotom, a ja ih ne mogu prebaciti u mali akvarij jer će pojesti mlade od prethodne ženke. Kad sam prebacio malce u veliki akvarij da bi rasli kako treba moram drastično pojačati prehranu, a to toliko truje vodu da moram njenjati po trećinu vode svakih sedam dana. Kad mi se na kraju dogodilo da u akvariju od 120 litara imam stotinjak riba nisam ih imao kome ni dati, a kamoli prodati. I što sad???? S obzirom da mi se je bilo teško pomiriti s time da odrasle ribe bjesomućno ganjaju i jedu malce jedino što sam mogao napraviti je da pređem na ikrašice. No ako su vam ipak draže živorotke, od svakog okota će vam preživjeti nekoliko malaca (sakriju se u filter, ili među bilje), a i to će vam uskoro biti previše. I budite sigurni da će preživjeti oni koji to stvarno i žaslužuju (najjaći i najzdraviji). Moram vam još napomenuti da se vrlo često dešava da potomci braće i sestara iz prethodnog okota vrlo ćestu budu deformirani, pa je tužno gledati kako se ribica sa savijenom kralježnicom mući plivati, a još je teže pustiti je u bespuće kanalizacije. Zato predlažem da prepustie prirodi reprodukciju, a ako vam nedostaju živorotke one stvarno nisu skupe. Sory što sam bio ovako opširan, ali nebi želio da doživite iste patnje kao i ja. Pozdrav svim forumašima.