Srpanj 19, 2025, 11:09:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sirijski hrcak  (Posjeta: 4850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline šištro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
sirijski hrcak
« u: Prosinac 12, 2012, 23:03:11 poslijepodne »
dobio sam dva sirijska hrcka muzjaka i zenku da proizvode zivu hranu a usput da budu zeni kucni ljubimci..svi pisu da se ne drze skupa jel se kolju..pa me zanima dali ih trebam razdvajat..ili ostavit skupa u staklenom su akvariju 100*50*50 ali ce ic u vecu posudu sa vremenom samo da kupim novu...do tad dobivaju sve potrebno..

i da ako neko ima piljevine po jeftinoj cijenii nek javi..tnx
« Zadnja izmjena: Veljača 26, 2013, 15:45:19 poslijepodne od babyboom »
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: sirujski hrcak
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2012, 00:06:16 prijepodne »
probaj nekom staklenom pregradom podijeliti taj akvarij na dva djela, ženka je često vrlo agresivna i ponekad podnosi mužjaka dok ne postane gravidna ili najkasnije dok se okoti, najčešće ga izgirze do smrti, ponekad čak i mlade koji su već samostalni. Hrčkica se tjera svakih 4 dana, pa je bolje oboje izvaditi i staviti u neki neutralni prostor, svaku večer, 4 dana, jedan od tih dana će se pariti , nosi 16 dana, koti od 6 do 12 mladih, mladi su samostalni sa od prilike 4 tjedna iako sisaju do 3, mlade je dobro odvojiti od majke sa 4 tjedna, a po spolu odvojiti do 5 tjedana , kad su u većim skupinama iako im nije prirodno držanje, nekako to podnesu , ali je bitno da su istog spola jer ako je mješano društvo ženke kad zatrudne će sve oko sebe napadati.
Mali kad se okote, ne dirati nikako,  10 tak dana, čak ni čistiti , hrčkica ako osjeti miris ljudi na mladima najčešće pojede leglo.
Uglavnom, akvarij te veličine ti može poslušiti za smještaj barem 3 ženke i mužjaka, ako ga pregradiš na 4 djela , nek pregrade budu od pleksija ili stakla, da se po tome ne mogu penjati, tada ti poklopac ne treba
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2012, 02:51:21 prijepodne »
Sirijski hrčak je po prirodi samac osim u doba parenja! U prirodi kad se sretnu i spare svaki odlazi svojim putem!
Što se tiće piljevina najeftinija je u DM-u 6.90 15lit!
A našao sam i oglas na Njuškalu gdje prodaju velike komprimirane komade  od 450lit
http://www.njuskalo.hr/oprema-kucni-ljubimci/hoblovina-piljevina-oglas-3429679

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2012, 10:19:53 prijepodne »
Roborowski hrcci su ti za obiteljski zivot

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2012, 11:54:29 prijepodne »
vjerojatno mu roborovski nisu dovoljno veliki budući da ih planira uzgajati za hranu.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 14, 2012, 22:21:27 poslijepodne »
dobro je znati jel za sad su mirni tj malo se cuje cvokotanje al to mi se sve cini kao da je ovaj oce parit a ona neda..za sad su skupa do ponedjeljka kad ih odvajam..necu forsirat ali bit ce dosta imat jednog muzjaka i zenku pa nek se pare i stvaraju potomke..onda cemo lako odlucit..
nakon ponedjeljka cemo vidjet jel parenje uspjelo ako nista idemo opet 4 dana pa ce jednom uspjet...

a sad pitanje za miseve...ako se kuzite trenutno imam 6 zenki i jednog muzjaka u istoj gajbi..dali ih moram odvajat da bi se parili ili mogu bit skupa..
my dragon in my <3

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2012, 15:07:54 poslijepodne »
Sirijski hrčak je po prirodi samac osim u doba parenja! U prirodi kad se sretnu i spare svaki odlazi svojim putem!
Što se tiće piljevina najeftinija je u DM-u 6.90 15lit!
A našao sam i oglas na Njuškalu gdje prodaju velike komprimirane komade  od 450lit
http://www.njuskalo.hr/oprema-kucni-ljubimci/hoblovina-piljevina-oglas-3429679

U Drvnoj školi u ZG u Savskoj 88 daju besplatno sitnu hoblovinu. Sretni su da im to neko odveze da se ne moraju s tim mučit. Ja sam par puta uzimal od njih. Treba samo donjet vreće i neku lopaticu za grabit. Javiti se teti čistačici na porti, a škola radi ujutro i popodne (bolje doći popodne jer je manja gužva na parkingu).

Offline aktalv6666

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2012, 17:42:41 poslijepodne »
*miševi*
ne treba ih odvajati, ja sam imala i po 2 mužjaka i 4 cure u istoj gajbi pa se nisu klali, sve ženke su se zajednički brinule za bebe, jedino ako želiš imati parenje pod kontrolom, onda ih razdvoji.
....mama, ne šizi, neće me pojesti....

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2012, 17:50:16 poslijepodne »
to grale care..hvala sta si rekao...meni bilo kakva piljevina samo da je cista...

a aktalv meni je u interesu samo da se sto vise kote i stvaraju pomlatke...e sad dali ih zbog toga trebam odvajat ili ce se isto parit i kad su skupa...
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 18, 2012, 18:33:09 poslijepodne »
Ako su skupa, imaš šanse :
a) ženka će ubiti mužjaka
b) ženka će pojesti mlade
c) mužjak će pojesti mlade (ali malo je šansi da će to uspjeti prije nje)
d) ako mladi i ostanu nakon što ubije mužjaka, velike su šanse da kad ih prestane dojiti , da će ih sama zamlatiti
e) sve mogućnosti su ostvarive u vrlo visokom postotku

jedino se mladi odvojeni po spolovima još nekako mogu držati u većoj grupi, ako prethodno nisu odvajani, mlatit će se ali uspjeva

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 18, 2012, 18:55:22 poslijepodne »
imao sam ja sad zadnje 2 orasle zenke i muzjaka..jedna zenka izbacila je 8 mladih a druga 7 samo 2 tjedna kasnije..
i sve je bilo ok do jednog dana kad sam se probudio jedna zenka nije imala glavu i svu utrobu su joj pojeli...druga zenka je bila mrtva a ovih 7 mladunaca nije bilo...pa zato pitam dali da ih odvojim ostavim od ovih 6 zenk sta imam ostavim 3 i samo muzjaka selim da ihh pari..
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 18, 2012, 19:06:00 poslijepodne »
tak je najbolje, ali ga ne seliš u njihove nastambe jer će ga sigurno napasti , nego probaš 4 dana, svaku večer po jednu ženku staviti k njemu, ako se tjera, brzo ćeš vidjeti kako se ona umiri i ukoči dok on obavi nekoliko skokova, i vratiš ga nazad, najsigurnije je ne ostavljati ih bez nadzora,  ako vidiš da nije zainteresiran i da se ona ne umiri (stane kao ukočena sa repićem gore i glavom pognutom) , onda se ne tjera, probaš iduću večer

Offline aktalv6666

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 19, 2012, 18:50:11 poslijepodne »
mala je šansa da se mišica ne tjera, obzirom da može ostati trudna praktički čim se okoti, jedino što je problem što jako kratko žive (ako se stalno kote), ako izguraju godinu i pol, mašala... brzo se 'zdođu'. ali treba češće mijenjati leglo, i ne miješati sinove sa mamama i sl. i problem riješen...

eto, kod mene se nisu klali, mišice su krepale od starosti (kao što rekoh, nisam ih odvajala), ali nikad se ne zna, mogu si biti super, a mogu se svi potući, pa je bolje da ih odvojiš da ne riskiraš ako imaš prostora...

pozz!

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 19, 2012, 20:36:05 poslijepodne »
a ha..a sta moze nesto bit ako tata i kcer dobiju mlade jel jedini mi je to muzjak... a ostale zenke...
odvojit cu ih sigurno da bi imao pod kontrolom parenje i sve hvala vam na pomoci... :zagrljaj:

i kod mene je sve bilo ok kad su bili skupa do jednu vecer kad su se poklali i izjeli... :)
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 19, 2012, 20:53:54 poslijepodne »
ako misliš na hrčke , njih moraš odvojiti , pojest će se, a kolegica je pisala za miševe :)
a kaj se tiče parenja u srodstvu , nekako ti je malo bitno ako ih uzgajaš za hranu

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 19, 2012, 22:15:38 poslijepodne »
za hrcke znam vec su odvojeni...i sad treba cekat oce bit gravidna..ako ne parenje ponavljam onako kako si napisao...

a za miseve i njih cu odvojit pa cemo vidjet sta ce pokazat..meni je bitno samo da se kote da imaju sto vise malih da iam hrane... :)
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 19, 2012, 23:24:33 poslijepodne »
miševe možeš skupa držati, ako je mužjak samo jedan

Offline aktalv6666

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 20, 2012, 17:25:33 poslijepodne »
kod miševa: u principu se neće ništa 'strašno' dogoditi ako se pare tata i kćer (oni ne pitaju za srodstvo), ali biće bebe manje veličine, zaostale u razvoju, a vjerujem da ti trebaju miševi normalne veličine.
što se više ide prema incestnom uzgoju, bebe su sve manje i manje. a i može doći do raznih deformacija, pa je bolje to izbjegavati.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 31, 2012, 12:31:48 poslijepodne »
evo jutros sam se ugodno iznenadio kad sam pogledao u gajbu sa hrcima...dobio sam 4 pomlatka..
sad me zanima sta i kako dalje...znam da nesmijem dirat rukom i da trebam davat zenki dosta hrane,salate i voca..
kad smiju van kad da ih premjestim...i da ako je neko zainteresiran za kupnju
my dragon in my <3

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 31, 2012, 12:34:07 poslijepodne »
 :)
my dragon in my <3

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #20 u: Prosinac 31, 2012, 14:50:20 poslijepodne »
ne diraj ih.
po mogućnosti tek kad porastu,

Meni je ženka ubila malca kojeg sam dirala a već je imao 20ak dana

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 31, 2012, 20:31:15 poslijepodne »
obično se nekih 10 tak dana spominje kao safe za diranje, nisam nikada imao problema nakon 10 tak dana , bitno je samo da se prije ruke ne peru sa nečim intenzivnog mirisa i dobro je prije toga ruke malo natrljati steljom tako da miris bude što poznatiji, kako ženke već sa dva i pol do 3 tjedna odbijaju mlade, neke ženke to rade malo agresivnije pa u tom periodu znaju pojesti ili ubiti mlade.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 09, 2013, 17:29:35 poslijepodne »
ajde pomozite ovi moji misevi su se vec drugi put poklali..i ubili dva misa..a uredno ih svaki dan hranim i imaju sve pa neznam razlog...sad sam ih odvojio dva muzjaka i dvije zenke...
my dragon in my <3

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #23 u: Siječanj 09, 2013, 20:47:29 poslijepodne »
moj savjet i osobno iskustvo sa sirijskim hrccima ti je ovakav... imao sam ih dosta dugo(cura navalila), medusobno se nisu klali ali cim bi doso pomladak i ja ih idem hranit (ne diram malce) zenka ih potamani u matrix style-u. u 2 sekunde svi zgrizeni, i tak par puta. onda sam kupio vecu dojilicu za vodu i velku zdjelicu za hranu da ih nemoram hranit i maltretirat ih danima, cak i tjednima i za divno cudo su prezivjeli svi mali poslije toga...
R-46

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 09, 2013, 21:03:27 poslijepodne »
to znam za hrcke..oni su odlicno i napreduju jako dobro..mene zanimaju misevi...imao sam 5 muzjaka i zenku i sad su mi ostala samo 3 muzjaka...ostali su pojedeni a jedan je nadjen mrtav...zasto
my dragon in my <3