Srpanj 20, 2025, 18:39:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj hibrid Eheima i Juwela 125 l  (Posjeta: 2766 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline emilfriedrich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
Moj hibrid Eheima i Juwela 125 l
« u: Prosinac 10, 2012, 20:12:01 poslijepodne »
Nakon duzeg vremena, ajde da i ja stavim sliku mog akvarija. Nije poseban, ali mene veseli, ima par biljaka koje ja volim i to mi je bitno da su krenule rasti.
Akvarij je Eheim od 125 l (mislim da je tako nekako, bio je to set, a od seta je ostalo samo staklo)
Poklopac je Juwel Duolux sa T8 lampama i to jedna Sylvania standard Daylight 18 W i druga Sylvania standard WARM WHITE takode 18 W.
Grijac je Jaeger 100 W
Filter je EHEIM biopower 240 / 280-750 l / h i jako sam zadovoljan sa njime, nikakve potrebe nemam otkako ga imam sa zamjenom vode, kristalno je cista i samo je nadosipavam, naravno cistim filter
Podloga nista od nista, normalni kupovni crni sljunak.
Prignojavam svakodnevno sa Easycarbom odokativno, ali mislim da ne prelazi 2 ml (za sada sve ribice zive, nikakvih problema, pa bit ce da je ok), jednom svakih 14 dana sa Profitom i tu i tam dodam malo zeljeza. Znam da nije sve po pravilima i propisima, ne tezim savrsenstvu, ali ovih par biljaka mi je bitno, zbog njih je sve ovo i one rastu: Nymphaea lotus 'Zenkeri' crveni mi raste i previse, nije bio toliko u planu pa cu mu morati rezati listove, Echinodorus Vesuvius, Vallisneria Mini Twister i Vallisneria torta.
Od bilja imam jos Sagittariu subulatu, Cryptocoryne wendtii 'Green', Cryptocoryne wendtii 'Brovn', na drvetu Vesicularia ferriei i Plagiomnium affine.
Rinice: neke Rsbora heteromorpha 10-ak komada, jedna Lyra Molly, jedna crna i jedna obicna neonka (odustao od njih, bile u nedovoljno cikliranom akvariju, pa su ostale najjace), 3-4 Guppya i Megalamphodus megalopterus 6 komada.
Ako sam nesto zeznuo prilikom postavljanja slike, nije namjerno.

« Zadnja izmjena: Prosinac 10, 2012, 20:25:00 poslijepodne od emilfriedrich »

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Odg: Moj hibrid Eheima i Juwela 125 l
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2012, 20:39:10 poslijepodne »
meni se bas svidja akvarij, izbor biljaka, narocito echinodorus vesuvius. ako ga budes imao viska, mozemo organizirat neku zamjenu. dvije sugestije - dosipaj vodu iznad pocetka poklopca, nece ti se vidit kamenac a i ljepse je, i termometar stavi na straznje ili bocno staklo. mozda neka visa biljka da popuni lijevi kut?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2012, 21:03:40 poslijepodne »
Za zadnji lijevi kut preporučam ti Higrophijiju  corymbosu.Nezahtijevna,brzorastuća i kad ti dosadi nije je žao promjeniti.Dobar je potrošač nitrata.
To što prignojavaš odokativao je dobro jer tako stječeš najbolje iskustvo,a koliko vidim želiš i tuđe mišljenje.Za pohvalu.
Akvarij mi se sviđa i mislim da je odličan.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2012, 22:58:59 poslijepodne »
Echinodorus Vesuvius  :lud:
Bilježim se sa štovanjem  :D
Neobičan izbor bilja, gdje si ga nabavio?
A za taj  Plagiomnium affine piše se da nije akvarijska biljka, koliko ga već dugo imaš i kako raste?
Malo mi je žuto svjetlo i nedovoljno bilja u pozadini, ne sviđa mi se ni šarena tapeta iza akvarija. Dobro bi ti se uklopio HM za zadnji plan, a i Lotus ne bilo loše prebaciti iza i tako dobiti na dubini.

Offline emilfriedrich

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2012, 19:05:35 poslijepodne »
Hvala na savjetima, slazem se sa svime, vodu budem nadopunio (puno posla, pa to ne stigne bas na red uvijek, trebao bi popuniti ljevo iza i povuci lotus, no imam jedan problem, da mi je akvatij premali za sve ono sto bi zelio, tako da neke stvari pate. Po forumima u Njemackoj sam nasao nekoliko podataka da taj Vesuvius moze narasti i do pola metra, a na stranici gdje sam ga kupio isto u Njemackoj kaze do 25 cm. te na nekim drugim stranicama, tako da sam se kockao u nadi da ce malo vise porasti a to bas ne bude tako jer samo postranim izbojima raste visoko.
Inace imam afinitet prema sfrkanim biljkama, od tuda i Vallisneria Torta pomjesana sa Vallisneriom asiaticom (neki tvrde isto, a ja narucio obje) i Mini Twister.
Lopoc ne da volim nego obozavam, a nemam kud s njim jer mi je iza drvo i ta vallisneria koju volim, tako da mislim da cu lopoc u lijevi ugao, drvce na lijevoj strani izbaciti a na mjesto lopoca Echinodorus ako ne bude rastao vise od pomenutih 25 cm pa napraviti grupu od njega prema sredini, rado bi ubacio i jos jednu biljku koju jako volim Pogestemon helferi ali nemam gdje i mislim da mu je malo svijetla - jedan bezuspjesan pokusaj.
Sve te biljke sam kupio i prenjeo iz Njemacke jer sam godinu dana cekao da odem i dokopam se Vesuviusa, a sve ostalo je slijedilo njega, inace su biljke skupe (10-ak Eura kommad, ali su bile super kvalitete i vrijede te novce, posebno Vesuvius - vidi se da ga volim, zar ne?)
Plagiomnium affine sam narucio na internetu (Aquaticmagic), za sada jako polako raste, za njega i inace kazu da je takav, ali to mi je vise pokusaj, no raste samo je mislim malo preduboko, skoro pri dnu panja, tako da cu vidjeti.
Za razmjenu Echinodorusa, nema frke, kada popunim ovdje i u drugom akvariju, rado. Za sada dobro stvara postrane izboje i nadam se da ce ga biti. Inace se da i uzgojiti i van vode, onda izgleda malo cudno  i ne toliko izduzeno, vec gnjezdasto (mislio sam da su me zeznuli, ali onda mali krenuo.
Lijep pozdrav i hvala na sugestijama, uzet cu ih u obzir, kada budem minimalno mjenjao postav

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2012, 20:17:20 poslijepodne »
Čudno! I mene muči sličan problem.Akvarij mi se nekako čudno smanjuje.Svakim danom je sve manji i manji.A, ženini živci sve tanji i tanji.

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 11, 2012, 22:00:07 poslijepodne »
vidi se sklonost ka sfrkanim biljkama, i mislio sam da su iz vana, kod nas su jos rijetka do nepoznata pojava. koliko sam ja gledao po netu, kazu da je e.v. 10-20 cm, a i ovaj tvoj na slikama mi se uklapa u to. evo ti jedna sugestija za lijevi kut naprijed: flame moss, kad naraste isto bude sfrkana pa bi ti se vjerujem uklopila. uglavnom, sada kada si predstavio akvarij, nadam se da cemo vidjet i update kroz neko vrijeme, kao i slike drugog, vjerujem da je i taj zanimljiv.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Prosinac 11, 2012, 22:58:25 poslijepodne »
rado bi ubacio i jos jednu biljku koju jako volim Pogestemon helferi ali nemam gdje i mislim da mu je malo svijetla - jedan bezuspjesan pokusaj.

izbaci Sagitariju i posadi Pogostemona  :)

Offline emilfriedrich

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 12, 2012, 20:31:07 poslijepodne »
Vidjet ce mo kako ce ići dalje, u drugom isto nisam siguran sto želim, postav je sličan, ima sveg i svaceg, i taj Pogestemon, ali sada se sve izmaklo kontroli, pomjesalo se, kad ulogom slobodne dane iza nove godine, rasturit ću ga djelomično i promijeniti, taj je 54 litre i trebao je biti kozicnjak, ali ne ide nikako pa sam odustao i čekam da mi se dogodi nešto i natjera me na promjene. Zao mi je micat drvo koje sad ne pase kad su nek biljke urasle u njega i oko njega, možda bi bilo najbolje sve povaditi i ponovo posaditi.
Ali polako, kad sto bude postaviti ću sliku.
Još jednom hvala na savjetima, pozdrav svima.

Offline emilfriedrich

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 12, 2012, 20:38:01 poslijepodne »
Čudno! I mene muči sličan problem.Akvarij mi se nekako čudno smanjuje.Svakim danom je sve manji i manji.A, ženini živci sve tanji i tanji.
O ako te razumijem, sva sreća da meni moja najdraža ništa ne kaže, jer je to još blaga pojava ima ona većih briga, alergija na mačke a ja šest mačaka, ne stigne se još i o akvarijima brinut.
Zločinci bi rekli, našao sam protuotrov za nju zamaskiran ljubavlju prema kućnim ljubimcima, no prije nego se žene osvete uvrijedenima, volim ja nju najviše na svijetu.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 12, 2012, 21:52:29 poslijepodne »
U potpunosti se slažem.Pogotovo ovo na kraju.

Offline emilfriedrich

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 19, 2013, 22:55:14 poslijepodne »
Nadopuna i mala promjena, bilje se razraslo, par Nymphea premjestene lijevo u ugao mislio sam da ce brze rasti, no za sada raste dosta polako, ali mislim da ce i od tamo van a Tortifolia iza, jer želim je sto vise u pozadini akvarija.

Plagiomnium affine raste na drveta, polako ali dobro i sa njim nema problema.

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 28, 2013, 20:28:20 poslijepodne »
lijepo to tebi ide... i ja mislim da bi valisneria trebala u pozadinu, a echinodorus ispred nje. mislim da bi te mladice echinodorusa trebao razdvojiti od maticne biljke i posaditi pojedinacno, vec ih je hrpa, ima tu i za razmjenu... a ima i zainteresiranih, ukljucujuci i mene :D.