Srpanj 18, 2025, 13:08:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Opći podaci o Jadranu  (Posjeta: 2073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chap

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Opći podaci o Jadranu
« u: Siječanj 24, 2006, 17:43:00 poslijepodne »
Ima li negje na netu za naći podatke o kemijskim i ostalim parametrima jadranskog mora

ph, temperatura i njene oscilacije, salinitet i njegove oscilacije, kemizam vode i tako to?

>>>>svaka budala ima svoje veselje<<<<<<<

Offline Bach

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Opći podaci o Jadranu
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2006, 14:39:00 poslijepodne »
Ej chap, tek sam sada nabasala na ovu temu... sta te tocno interesira... mogu ti pogledat, imam doma dosta oceanografskih radova i knjiga pa eto... daj izlistaj pitanja pa cu ti pogledat...

Offline chap

• Punopravni član
Opći podaci o Jadranu
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2006, 10:09:00 prijepodne »
ph

salinitet (da li ima i kolike su razlike obala otvoreno more, doblje pliće)

temperature (prosječne oscilacije, na kojoj dubini počinje konstantna temp. i koja je)

to je ono što mi je sad bitno ako se može dobit

Offline Bach

• Punopravni član
Opći podaci o Jadranu
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2006, 10:39:00 prijepodne »

Ej, oprosti na kasnjenju..

Dakle ovako... situacija je i jednostavna i poprilicno komplicirana... U principu neka opcenita znanja postoje, ali generalizirat i svoditi sve na jednu ili dvije brojke je poprilicno nezahvalno i netocno pogotovo zato sto se vrijednosti dosta razlikuju ako govorimo o sjevernom, srednjem i juznom Jadranu sto zbog dubine, opcenito morfologije, pritoka rijeka, strujanja i sl. ... no, evo ovako, najjednostavnije sto moze...

pH - opcenito, pH mora je lagano luznat, oko 8,2.

SALINITET- u Jadranu je oko 38,3 promila (Mediteran ~ 39)... Sto se tice razlike saliniteta priobalnog i otvorenog mora, dublje i plice - razlika je nebitna... ono sto JE BITNO pratiti je "lokalni" salinitet koji je zbog znacajnog donosa slatke vode rijekama u odredenim podrucjima jako smanjen(npr. kod usca rijeka Po, Krka, Cetina, Neretva...).

TEMPERATURE - dakle, tzv. povrsinska temperatura ima oscilacije od 12 do 25°C, a ispod termokline tzv. dubokomorska temperatura od 12 do 13°C, u sjevernom Jadranu ponekad 6 do 8°C zbog pritoka hladne vode iz rijeke Po.

Sto je termoklina? Temperaturni skok, razlika u temperaturi povrsinske i dubinske vode... Ljeti možemo osjetiti sezonsku ljetnu termoklinu na dubini od oko 12 - 18 metara, a ispod 30 metara je temperatura uglavnom tijekom cijele godine konstantna

Eto, nadam se da ce ti ovo pomoci...

Offline Bach

• Punopravni član
Opći podaci o Jadranu
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2006, 10:41:00 prijepodne »
E da, jos jedna stvarcica... sto se tice temperature u jadranskom akvariju... idealno bi bilo kada bi mogao odrzavati temperaturu 18-20°C... u svakom slucaju, samo pazi da ti ne naraste preko 22, 25°C, bolje da je niza nego visa...

Offline chap

• Punopravni član
Opći podaci o Jadranu
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2006, 13:31:00 poslijepodne »

Citat: Bach
E da, jos jedna stvarcica... sto se tice temperature u jadranskom akvariju... idealno bi bilo kada bi mogao odrzavati temperaturu 18-20°C... u svakom slucaju, samo pazi da ti ne naraste preko 22, 25°C, bolje da je niza nego visa...

tako se nekako i ja držim sa temperaturama, a iz osobnog iskustva znam koji problemi nastanu kad temp. prođe 25+