Kolovoz 14, 2025, 12:37:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uvoz iz Slovenije  (Posjeta: 6769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline najn

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Uvoz iz Slovenije
« u: Prosinac 02, 2012, 18:04:37 poslijepodne »
Večer,
U Sloveniji točnije Novom Mestu kupio bih akvarijski komplet Ferplast (proizveden u EU) u vrijednosti od 240€.
Na granici bi prijavio robu pa me zanima na koje i koliko velike troškove trebam računati prilikom uvoza u RH?
Hvala!

Offline šištro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Uvoz iz Slovenije
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2012, 18:32:15 poslijepodne »
moze bit da ce ti proc ali u pravilu 1000kn je poosobi a takve stvari nemozes kupit na vise racuna...najgore je da ces na to platit porez ako sa slovenske granice javi hrvatu a mozes ga jednostavno raspakirat ne prijavit i rec da je to tvoje bilo na izlozbi..a racun bacis u smece...

primjer moj je da sam djecija kolica kupio u brezicama i prijavio racun kod slovenca zbog povrata ddv-a i kad sam dolazio na hrvatsku granicu frajer je rekao da zna sta imam i samo da mu dam racun da mi naplati porez.. :)
my dragon in my <3

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2012, 18:50:30 poslijepodne »
Ako platim akvarij 240€ uključujući slovenski porez logično mi je da trebam platim razliku između hrvatskog i slovenskog poreza, naravno još i carina od 10%.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2012, 19:04:56 poslijepodne »
da al jel ti to ispaltivo...to sam htio rec u gornjem postu..ako je onda je logicno da odes u slo po aquari.. :up:
my dragon in my <3

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2012, 19:08:45 poslijepodne »
Računam:
- razlika u DDV-u i PDV-u: 5%
- carina: 10%
Ukupno: 15%
Ako uvoz poskupljuje akvarij 15% i dalje je daleko jeftinije nego u RH.
Samo eto nisam siguran da li su to svi mogući troškovi ili ima toga još  -?

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2012, 19:13:45 poslijepodne »
nebi trebali bit nikakvi drugi troskovi..jedino mozes proc da to ne platis..onda si duplo u plusu.. :)
my dragon in my <3

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2012, 19:16:19 poslijepodne »
LOL
budemo vidjeli  ;)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #7 u: Prosinac 03, 2012, 09:24:46 prijepodne »
ne bi plaćao razliku ddv-a i pdv-a nego puni pdv i carinu... malo sam pregledao carinsku tarifu ali ne znam di bi smjestio akvarij... za razna stakla je carina od 0 do 15% a ti imaš sigurno u kompletu i filter, grijač i sl....

računaj da ćeš platiti 240+10% carine npr.=264+25%=330€ i onda možeš otići nazad u Slo po 20% njihovog ddv  što je 40 € od 240.... tak da te akvarij ispadne 290€

a jednostavnije je da uzmeš curu, brata, sestru, mamu, tatu, dedu... sa sobom u auto te uzmete akvarij za doma... mislim da ti onda ne bi naplatili jer je 240€ cca 1800 kn  a dvoje može unijeti 2000 kn ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Prosinac 03, 2012, 12:08:28 poslijepodne »
jedino bi mozda trebao biti raspakovan ili?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #9 u: Prosinac 03, 2012, 12:25:15 poslijepodne »
jedino bi mozda trebao biti raspakovan ili?

zašto misliš?

raspakovan bi trebao biti samo ako misli muljat da je rabljeni
Trigon190
Cayman 60

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Prosinac 03, 2012, 12:37:43 poslijepodne »
moze bit da ce ti proc ali u pravilu 1000kn je poosobi a takve stvari nemozes kupit na vise racuna
To zavisi od prodavača, sve se da nekako dogovoriti.
Recimo, može mu staviti na jedan račun staklo, na drugi poklopac i filter i tak kombinirati.
Frend mi je nedavno kupio šator za ribolov u Sloveniji, i u trgovini su mu podijelili na dva računa.
Zavisi od trgovca.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 03, 2012, 13:38:49 poslijepodne »

a jednostavnije je da uzmeš curu, brata, sestru, mamu, tatu, dedu... sa sobom u auto te uzmete akvarij za doma... mislim da ti onda ne bi naplatili jer je 240€ cca 1800 kn  a dvoje može unijeti 2000 kn ;)

nemogu se takve stvari dijelit na vise ljudi jel je jedna stvar..drugo su gume...one su po komad pa moze na svakog po jedna..jedino da mi tamo razvrstajuu racun na vise manjih racuna..al svejedno moze on imat na 3 nrqcunq po 80 eura al kad carinik vidi sta ima ako mu je dan los lupit ce carinu..
my dragon in my <3

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #12 u: Prosinac 03, 2012, 13:55:49 poslijepodne »

nemogu se takve stvari dijelit na vise ljudi jel je jedna stvar..drugo su gume...one su po komad pa moze na svakog po jedna..jedino da mi tamo razvrstajuu racun na vise manjih racuna..al svejedno moze on imat na 3 nrqcunq po 80 eura al kad carinik vidi sta ima ako mu je dan los lupit ce carinu..

može na jedan račun... 1000% ako su na istoj adresi... znači npr on i žena... ista adresa na osobnoj i kupili si za doma akvarij... mogu uvesti do 2000kn....
Trigon190
Cayman 60

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #13 u: Prosinac 03, 2012, 14:56:24 poslijepodne »

Može se dijeliti na dva računa, tak sam ja ove godine išao po akvarij . 

Neka ti podjeli na dva računa, još bolje ako je dobar prodavač pa će ti napisati da je izložbeni primjerak
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Re: Uvoz iz Slovenije
« Odgovori #14 u: Prosinac 03, 2012, 16:17:00 poslijepodne »
E vidis to nisam znao da se nemora dijelit racun.
Korisna informacija.

Poslano sa Xperia X8

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Prosinac 03, 2012, 19:27:55 poslijepodne »
A što mislite kako bi prošao da uzmeme akvarij (staklo) i poklopac, a opremu ostavim u trgovinu pa dođem po nju drugi put?

Offline Darac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Prosinac 10, 2012, 20:00:17 poslijepodne »
Samo da vam skrenem pozornost na jednu sitnicu.

Proizvodi proizvedeni u EU ne podljezu naplati carine!!!!

Drugim rijecima ako na proizvodu pise Made in EU ili Made in ( zemlja koja je u EU), to se mora pokazati cariniku odnosno nekako dokazati ( napisano na ambalazi, dokumentaciji ili najbolje ako postoji takva deklaracija na samom proizvodu), duzni ste platiti samo PDV.

Nadam se da sam nekome olaksao odluku....

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Prosinac 10, 2012, 20:02:14 poslijepodne »
Hvala  :)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #18 u: Prosinac 11, 2012, 08:26:16 prijepodne »

Drugim rijecima ako na proizvodu pise Made in EU ili Made in ( zemlja koja je u EU), to se mora pokazati cariniku odnosno nekako dokazati ( napisano na ambalazi, dokumentaciji ili najbolje ako postoji takva deklaracija na samom proizvodu), duzni ste platiti samo PDV.

nije istina... ne treba generalizirati... evo npr ja uvozim ocat i na njega je 33% carine bio on made in EU ili Kina.... ne znam kako je za akvarijsku opremu
Trigon190
Cayman 60

Offline Darac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #19 u: Prosinac 11, 2012, 14:27:43 poslijepodne »

nije istina... ne treba generalizirati... evo npr ja uvozim ocat i na njega je 33% carine bio on made in EU ili Kina.... ne znam kako je za akvarijsku opremu

Ovako za ocat ne znam i to priznajem!  :D

Mogu reci iz vlastitog iskustva da na tehnicku robu (informaticki djelovi, vodeni filter Eheim 2222 i sl.) nisam platio carinu iako je cifra u postanskom prometu prelazila 22€ ili nekada prije kada je bilo dozvoljeno 300 - 400 Kn ja sam konkretno osobno uvozio spomenuti Eheim 2222, carinik je vidio isti pitao sto je to i od kuda rekoh filter za akvarij proizveden u DE i pokazao deklaraciju.

Zadnje sto sam uvozio je bio JBL komplet za testiranje vode ukupne vrijednosti 500 Kn (sa postarinom) platio sam samo PDV jer je na kutiji pisalo Made in EU..... Odradeno preko spediterske kuce totalno regularnim putem jer je posiljka dolazila UPS-om.

Uostalom svaku informaciju mozete provjeriti ili preko carine ili preko spedicije i dobiti info iz prve ruke, da ne ispadne Darac rekao i sve zeznuo.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #20 u: Prosinac 11, 2012, 15:30:16 poslijepodne »
http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx?i=1

Ovdje si možete skinuti tarifu, za ovu i sljedeću godinu (koja vrijedi do 1.7.2013.) pa sve vidite ;)

Da nebi Darac i ja nahebali :D
Trigon190
Cayman 60

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #21 u: Prosinac 14, 2012, 22:40:07 poslijepodne »
Evo ja živim blizu Slo. grane pa da pomognem jer imam ružnih iskustva.

Slovenac javlja našem cariniku ukoliko je iznos preko 500 eura, ili ako mu je nešto sumljivo.

Hrvatski carinik gleda netto iznos na Slo. računu.
Do cca 130 eur. smije voziti svaka osoba u autu, netto naravno.

Što neznaći da, ako su a autu: tata, mama i troje djece (i svi imaju istu adresu prebivališta) da tata može kupiti "Juwel Rio 300" za 650 eura. Jer će ga nas carinik raširenih ruku čekati. :zagrljaj:
Ali zato može kupiti: akvarij + ormarić + grijač + filter + sl....... samo je bitno da niti jedan artikl ne premašuje 130 eura. I sve to lijepo staviti na jedan račun iako je zbroj cifri 650 eura, tj max 5000kn NETTO !!!

Jedino ako nisi u pograničnoj zoni, a to je druga prića.

Offline teowa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 03, 2013, 10:48:59 prijepodne »
ukoliko se ne varam ako imaš nekog iz obitelji tj da živite na istoj adresi onda možete imati račun do 2000 kn. to je ona fora s gumama. mene nisu pustili s frendom došo buraz i sve ok :) treba pomoć tu sam

Offline volvo_s60

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #23 u: Siječanj 08, 2013, 13:28:50 poslijepodne »
Večer,
U Sloveniji točnije Novom Mestu kupio bih akvarijski komplet Ferplast (proizveden u EU) u vrijednosti od 240€.
Na granici bi prijavio robu pa me zanima na koje i koliko velike troškove trebam računati prilikom uvoza u RH?
Hvala!

Ja sam kupio isto takav(Dubai) i bez problema prošao carinu.S tim da sam si ja odmah podigao mwst.nakon što mi ga je Slovenac potvrdio,samo sam tražio da mi kopira račun za našu granicu.Carinik pogledao kopiju i prošao sam bez problema(granični prijelaz Macelj).Naravno uz sebe sam imao sestru koja ima istu adresu kao i ja.Bitno je samo da ti suputnik bude s iste adrese,a za sve ostalo se ne brini...S tim da ne smiješ voziti biljke i ribe bez neke veterinarske potvrde..To mi je rekao na granici,a ja sam imao nekoliko anubiasa,koje naravno nisam rekao da vozim.Zaokupila ga kutija od akvarija ;)

Offline najn

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Siječanj 08, 2013, 18:04:03 poslijepodne »
Evo, konačno sam bio u Sloveniji i kupio akvarij. Slovenski carinik mi je lupio pečat na dokument TAX FREE (Global Blue) jer sam ga to tražio a hrvatski carinik mi je samo mahnuo  :up: