Kolovoz 13, 2025, 06:01:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: trebam savjet za filter za 54L akvarij...  (Posjeta: 10003 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline biljana

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
trebam savjet za filter za 54L akvarij...
« u: Studeni 20, 2012, 00:03:11 prijepodne »
evo već je 6 mjeseci prošlo otkad imam akvarij, kupljen je onako all-in, sa preslabim svjetlom (to sam zamjenila odmah) i sa preslabim filterom.. no, bio mi je to prvi akvarij pa nisam nista znala..

filter je ovaj
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.1209298aa7f8490db18ce7cf2f89049b.aqua-szut-unutrasnji-filter-super-mini.aspx
(AQUA SZUT Unutrašnji filter Super Mini 360, 340l/h, 30-80 L)

filter se u pocetku cinio kako-tako dobar, ali zadnjih par mjeseci već nakon par dana skupi toliko svega na spuzvu da mi se cini da i nema nikakvog protoka :(

pa sam u potrazi za nekim boljim filterom.. gledam ove unutrašnje, ali nekako stalno sumnjam u njihovu kvalitetu.. znam da je vanjski skuplji, ali ako pogriješim s kupnjom unutrašnjeg i ne bude mi dobar, onda sam samo bacila novce jer ću opet morati kupiti neki drugi...

pa dajte neki savjet za 54 litarski akvarij... unutra su švertovi, zebrice i koridorasi.. broj riba bio je prilagođen litraži akvarija, ali u zadnjih par mjeseci švertica je izrodila podmladak i preživjelo je jako puno malaca, pa dok ih ne uspijem pokloniti, malo mi je veći broj riba...

znači, dajte savjet za neki oke filter, unutrašnji ako zaista valja ili vanjski ako nema druge... žao mi je da budu u tako smanjenom protoku vode zbog slabog filtera :( usisam i dva puta tjedno prljavštinu s dna, ali ništa ne pomaže kad je filter nikakav :(

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: trebam savjet za filter za 54L akvarij...
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2012, 00:39:21 prijepodne »
 Hagos Expro 500 imas ih sad polovnih za sto kuna na elegance reef :) http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=77#!/~/category/id=3373216&offset=9&sort=nameAsc   imace je 190 i ima dosta komora za filter materijal i bit ce bolji nego bilo koji unutarnji i ne zauzima misto u akvariju jer je vanjskiii!!! :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2012, 00:43:28 prijepodne »
gle, bilo kakav konkretnij unutarnji ces platiti kao pola ili tu negdje jednog JBLa e700. A stvar uopce nije za usporedbu.
Eventualno eheim aquaball 2210 ili 2212 ili eheim pick up 2012. To mozda i vrijedi te novce. Mozda. Postoje i veci od fluvala ili JBLa ali po meni to ne vrijedi toliko. Radije onda jos parsto kuna i posteni vanjski. Ili neki rabljeni vanjski.

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2012, 06:51:16 prijepodne »
Haqos expro 1200 i nemaš problema, odličan vanjski filter, tih, 4 komore - 4 stadija filtracije, kontrola protoka a cijena prava sitnica. Već je puno bilo govora o tom filteru ovdje na forumu, naravno ima i skupljih "razvikanijih" filtera ali u svakom slučaju bolje uzmi  vanjski kanister filter  nego bilo koji unutarnji ili hang-on.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2012, 08:59:09 prijepodne »
Kolege su ti dale dobre savete i preporuke u vezi kupovine vanjskog filtera, ali ako nemas love za vanjski onda uzmi isto tako preporuceni manji Haqos 500. Odradjivati ce ti super posao u tvom akv. 
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2012, 10:53:14 prijepodne »
pogledaj na eleganceu sad te ponude polovnih isplati se,to su filteri iz njihovih akvarija..

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2012, 21:50:35 poslijepodne »
Tetratec 4oo je meni cdličan unurarnji filter.U 45l akvariju radi sa polovicom protoka bez ikakvih problema.

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2012, 13:56:26 poslijepodne »
hvala svima na savjetima! ;)

gledam na elegancereef ove Haqos 500 i Haqos 1200 pa se dvoumim... koliko vidim Haqos 500 je hang-on, tj objesi se na akvarij? ne znam da li bih ga uspjela uglaviti ispod poklopca....
a ovaj Haqos 1200 je kanister koji se stavi sa strane pa samo cijevi idu u akvarij? jesam u pravu?

uzela bih mozda ovaj Haqos 1200, ako nije previše za moj 54 L aq... on bi negdje na pola protoka trebao raditi kod mene, jel tako?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 21, 2012, 14:31:10 poslijepodne »
Evo u linku imas temu od kolege Troleta o 54l sa Haqos EXPRO 1200 filterom:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=70352.0

I dalje mislim da bi i Haqos EXPRO 500 odradio posao u tvom akv, ali ako imas love za Haqos EXPRO 1200 uzmi ga.
Filter je za svaku preporuku, a i odmah imas filter za veci akv.   :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 21, 2012, 14:34:49 poslijepodne »
ja bih se radije razvukao jos tih 200+ kuna za ovo http://www.aquashop.hr/Product-JBL-Cristal-Profi-e701-GL_9258.aspx
je manji i slabiji ali ne bas toliko koliko to kazu deklaracije. A trosi 3x manje struje, dolazi sa kvalitetnijim filtermaterijalom i ima 4 godine garanciju.
Znam da ce me stovatelji haqosa opet docekati na noz no kroz nekih 12 godina staza sam zakljucio da je filter zadnja stavka na kojoj se stedi. Haqos je OK za lovu koju kosta no IMO, ovaj e701 vrijedi tih 200+ kuna vise. Samo na struji se to vrati kroz cca 2 godine.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 21, 2012, 14:37:20 poslijepodne »
ja bih se radije razvukao jos tih 200+ kuna za ovo http://www.aquashop.hr/Product-JBL-Cristal-Profi-e701-GL_9258.aspx
je manji i slabiji ali ne bas toliko koliko to kazu deklaracije. A trosi 3x manje struje, dolazi sa kvalitetnijim filtermaterijalom i ima 4 godine garanciju.
Znam da ce me stovatelji haqosa opet docekati na noz no kroz nekih 12 godina staza sam zakljucio da je filter zadnja stavka na kojoj se stedi. Haqos je OK za lovu koju kosta no IMO, ovaj e701 vrijedi tih 200+ kuna vise. Samo na struji se to vrati kroz cca 2 godine.

Imam JBL e701 na 54l i radi savrseno, ali to je sad vec stvar koliko imas love na raspolaganju.  

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 21, 2012, 21:33:28 poslijepodne »
slažem se sa kingoo, obzirom da češ prije ili kasnije preći na veči akvarij, odmah si kupi vanjski koji češ i na 150 litara moč ukopčat,daš 200 kn više za neki rabljeni vanjski i mirna si za dalje, pogotovo ako ima regulaciju protoka,  :up: :up: :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Studeni 21, 2012, 21:41:29 poslijepodne »
700kn dati za filter da bi filtrirao akvarij koji vrijedi 100kn....hmm.... 8) 8) 8)

da, jasno mi je, kvalitet,garancija, mogucnost upotrebljavanja tog filtera na nekom novom,vecem akvariju, vrijednost kod prodaje rabljenog, sve to stoji, ali po meni je to suludo, za 700kn moze uzeti rabljeni akvarij od 200 litara sa filterom, moze uzeti rabljeni akvarij od 100 litara sa filterom, moze uzeti rabljeni filter, moze uzeti haqos i jos stosta, moze uzeti......

da ja osobno za svoj akvarij od "malo litara" dam 700kn samo za filter, mislim da bih si lupio samar svaki put kad bih pogledao u akvarij, i u taj filter.  :D :D :D

naravno, nisu svi cicije,vjerovatno ce se rijetki sloziti samnom, ali to je moje misljenje, filtracija tog akvarija, s tim stanovnicima je vec ocigledno dobra. nedu reci odlicna, necu reci savrsena i bez mane, ali ako je akvarij star 6 mjeseci i stvar funkcionira, nije bilo problema s vodom, uginuca, raznih piz..... :-X, onda ja nebih zurio da proglasim taj filter losim i neadekvatnim.

A sad to sto tjedno treba odvojiti 10 minuta vremena da ga se rastavi, opere i sl....tu vec dolazimo do pitanja luksuza (da tako kazem), tu onda svako mora ocjeniti koliko mu to vrijedi. ili ne vrijedi. meni osobno TO ne vrijedi ni 400, ni 500 a bogami ni 700kn.

da ne ispadne da samo filozofiram, evo ti iz prakse (moje), koji filteri su se pokazali izuzetno ucinkoviti u filtraciji manjih akvarija (do 100L), a cijena im je neusporedivo manja nego nekog vanjskog.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.5c9f815afde4405d9ec89b5a685525c8.eheim-unutrasnji-filter-pick-up.aspx
http://www.zoocity.hr/eh-filter-aquaball-2208-unutarnji.aspx
http://www.zoocity.hr/a-systems-microjet-filter-mcf70.aspx
http://www.zoocity.hr/a-systems-duetto-dj-100-unutarnji-filter.aspx
http://www.zoocity.hr/a-systems-duetto-dj-50-unutarnji-filter.aspx

i tako dalje.....

a ni tvrdnja kako ce taj i taj filter jednog dana posluziti za filtraciju nekog veceg.....ma hoce, naravno da hoce. samo, ako idem na veci akvarij, ici cu na VECI. necu povecati litrazu za 20, 30 ili 50 litara. stvarno cu je povecati. a onda ce taj skupo placeni i trenutno nepotrebni high-tech filter na tom novom, sjajnom i velikom akvariju biti isto kao i ovaj aqua-kakica kojeg trenutno imas na tom malom akvariju.  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 21, 2012, 22:23:28 poslijepodne »
ma sve to stoji, no isto tako treba uzeti u obzir necije iskustvo u akvaristici.
Ja sam imao original juwel unutarnji, pa neki eheim unutarnji, pa preko nekoliko hang on filtera no onog dana kad sam prebacio eheim 2222 na 54l uslijedio je preporod.
S druge strane, gledajuci ove tvoje linkove, sve je to cca 200kn ili cak i vise. Po meni, to ne vrijedi toliko. Bolje onda haqos 1200 za 440kn. Je da je overkill za 54l ali barem moze biti sigurna da filter nije izvor potencijalnih problema. Jedino kaj ja mislim da JBL vrijedi tih 200+ kn vise i ako ima i moze da je bolji izbor.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 21, 2012, 22:53:59 poslijepodne »
ma ne vrijedi te pare, slazem se.

samo tu je onda pitanje gdje je granica? ako xy unutrasnji od 250kn ne vrijedi te pare i isplati se dati jos 200kn pa uzeti haqosa, ako se vec razmislja o haqosu, isplati se dati 200kn vise pa uzeti jbl, ako se razmislja o jbl isplati se dati 200kn vise pa uzeti fluvala (recimo).....

i tu nema kraja, mislim da je bolje pitanje dali je taj trenutni akvarij "vrh" i nekakva velicina na kojoj ce se ostajati neko duze vrijeme, ili se vec razmislja o novome? ako je vrh, onda ima smisla uloziti i malo vise novaca u dobar filter, ali opet ne previse. Ako nije vrh, i vec se razmislja o vecem, cemu onda uopce sad trositi novce? A ako se razmislja o vecem, o kojem tocno se razmislja....

jer ima smisla uzeti taj jbl, dati 700kn ako se u nekom kracem vremenu prelazi na 100-150 litara. ali ako ne, cemu davati tolike novce, to je ono moje pitanje, i moj odgovor da ih ja sigurno nebi dao.

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Studeni 21, 2012, 23:00:16 poslijepodne »
evo da i ja nešto napišem...

taj mini filter koji sam do sada koristila je naravno odrađivao svoj posao.. uginule su mi dvije ribice samo, ali u samom početku, jedna zebrica nakon 2-3 dana i jedan koridoras u prvih 20-ak dana.. od tada su sve ribe zdrave i vesele i rađaju se novi švertovi svakih mjesec dana uredno...

no, jači sam filter htjela jer ovaj bude katastrofalno prljav već nakon 3-4 dana... kada sam otišla ovog ljeta na more na 12 dana i vratila se, filter jedva da je imao neki protok... voda na površini skoro da se i nije gibala (usmjerena je ona cjevčica gore), a kad sam otvorila filter imala sam što vidjeti... čistila sam ga valjda pola sata... drugo, filter mi se čini slab i po tome što nakon lišćenja akvarija, kada usisavam po dnu i podignem malo "prašine" u akvariju, treba mu skoro 12 sati da voda bude kako tako čista i bez "prašine"... nikad nije savršena, ali dobro...

nisam neki poseban akvarijski znalac, ali čini mi se da bi u ovom slučaju jači filter pomogao...

na kraju sam narucila ovaj Haqos EXPRO1200 i izašao me 352 kn (jer daju i nekih 20% popusta za lajk na fejsbuku)... mislim da je 352 kune ok za takav vanjski filter (jer unutrašnji filteri znaju biti u prosjeku 250 kuna!).. da, troši više struje od onog JBL-a, znam, ali ovo je sad duplo jeftinije od onog, a trenutno mi se uklapa u financijsku situaciju jer hitno mi je prilično.. svaki dan sa strepnjom gledam u akvarij da li onaj mini filter još radi ili se skroz zaštopao (prekjučer sam čistila akvarij i filter i danas filter opet slabije mreška vodu, a prošlo je samo dva dana)...

uglavnom, hvala svima koji su dali savjete, sve sam izučila što ste pisali i eto odlučila se na to što jesam... nadam se da nisam pogriješila..

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2012, 23:03:38 poslijepodne »
i još samo jedno pitanje...

kad uključim novi filter, da li trebam ostaviti i stari da radi jedno vrijeme zajedno s novim? zbog nekakvog cikliranja novog filtera ili nekog sličnog razloga? ili samo isključim stari i uključim novi?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2012, 23:13:06 poslijepodne »
pa u principu bi bilo OK da rade paralelno. No kako je ovaj tvoj ultra mali a akvarij je star vec 6 mjeseci mislim da nije neophodno. Ono kaj bi ja napravio je izvadio par litara vode iz akvarija i u tome oprao spuzvu iz malog filtera i onda to sve zveknuo u ovaj haqos. Tako veliku vecinu bakterija odmah naselis u haqos. I haqos prije stavljanja u pogon operi sa toplom vodom. I one spuzve isto.

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Studeni 21, 2012, 23:27:03 poslijepodne »
pa u principu bi bilo OK da rade paralelno. No kako je ovaj tvoj ultra mali a akvarij je star vec 6 mjeseci mislim da nije neophodno. Ono kaj bi ja napravio je izvadio par litara vode iz akvarija i u tome oprao spuzvu iz malog filtera i onda to sve zveknuo u ovaj haqos. Tako veliku vecinu bakterija odmah naselis u haqos. I haqos prije stavljanja u pogon operi sa toplom vodom. I one spuzve isto.

napravim onda tako kao što kažeš! hvala! ;)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #19 u: Studeni 22, 2012, 21:00:22 poslijepodne »
Nisi pogriješila.Odličan izbor za relativno male novce,a mogućnost većeg akvarija ostaje u opciji.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 25, 2012, 16:03:31 poslijepodne »
ma to je to, samo malo priguši izlaz iz filtera da ne baci vodu van iz 54 litre, makar nema on ni približno taj protok  ako dobiješ napunjenog sa fil mater. 500 lit/h bude super za tvoj akvaroj. 8)

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Studeni 30, 2012, 01:57:56 prijepodne »
stigao mi haqos 1200... sutra ga stavljam u pogon, ali imam neka pitanja...

danas kupila još onih dodatnih keramičkih valjčića jer s njim je došlo zaista malo (jedva prekrilo dno).... izbacila aktivni ugljen, pa sad redom imam:

1. polica: spužva i vata (doslo s filterom)
2. polica: keramicki valjci (doslo s filterom)
3 polica: keramicki valjci (ja dokupila)
4. polica: one bio kugle sto su dosle s njim

i pitanje je jel mogu onu malu spuzvicu iz starog (zaista malog filtera) ugurati na 2. policu gdje stoje keramicki valjci.. jel ima smisla drzati to zajedno? jer nemam gdje dalje ugurati tu spuzvu iz starog filtera... mogu još jedino malo isjeći onu spuzvu na 1. polici pa tu ugurati tu spuzvu iz starog filtera... što je bolje od to dvoje (ili nije nijedno ni drugo dobro)?

ima ko neki savjet? htjela bi izbjeci da mi oba filtera rade zajedno još mjesec dana...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 30, 2012, 11:27:26 prijepodne »
pa rekao sam, operi dobro tu spuzvu u 2 litre akvarijske vode i onda tu vodu ulij u filter. Ta spuzva ti je toliko mala u odnosu na ostalu kolicinu materijala da ti jednostavno nece imati skoro nikakvog efekta ako ju samo ostavis u nekoj kosarici. A obzirom da ti je akvarij zacikliran nista ti se nece dogoditi taman i da stavis cisti filter jer imas toliko veliku povrsinu materijala da ce ti se jako brzo naseliti dovoljan broj bakterija u filter da sistem normalno funkcionira.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 30, 2012, 11:41:04 prijepodne »
vatu izbaci, umjesto nje jos spuzve stavi.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #24 u: Studeni 30, 2012, 11:55:13 prijepodne »
stigao mi haqos 1200... sutra ga stavljam u pogon, ali imam neka pitanja...

danas kupila još onih dodatnih keramičkih valjčića jer s njim je došlo zaista malo (jedva prekrilo dno).... izbacila aktivni ugljen, pa sad redom imam:

1. polica: spužva i vata (doslo s filterom)
2. polica: keramicki valjci (doslo s filterom)
3 polica: keramicki valjci (ja dokupila)
4. polica: one bio kugle sto su dosle s njim

Ja sam kupio još jedan set spužvi i valjke. Ako se nije nešto promijenilo ono sa spužvom nije klasična vata i ne moraš ju izbaciti. Ja sam izbacio bio-balls-e jer mi se nisi činili učinkoviti. Kod mene su trenutno u gornje dvije košare spužve (i plava i crna), a u donje dvije je keramika i zadovoljan sam filtracijom, a ni ribe se ne bune.