Srpanj 27, 2025, 14:16:51 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Liječenje SBD-a kod malo starijih betta  (Posjeta: 810 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Liječenje SBD-a kod malo starijih betta
« u: Studeni 19, 2012, 00:06:30 prijepodne »
Trenutno imam 4 mlade bette, od toga jednu ženku i tri mužjaka. Ženka je malo starija, a ova tri mužjaka su  iz istog mrijesta.
Samo jedan od tih mužjaka je bez SBD-a. No nažalost on je za sada najlošiji što se tiče peraja, a i moguće da je žensko.
Ovo dvoje koji su bolesni nekako loše plivaju, pogotovo jedan od njih ( njegova slika je u prilogu ), njega uvijek vuče prema gore i ne može normalno plivati po dnu pa se uvijek drži u roglistu da ne otpluta do vrha.
Čitao sam o SBD-u na forumu i piše da se može graškom ako je SBD uzrokovan začepom, što kod mojih nije slučaj. Pošto su ovo mlade bette, al ne skroz mlade (imaju 3-4 mj), zanima me ima li mogućnosti da se njih spasi?

PS. za jednu od ovih betta sam i pretpostavio da ima SBD al sam je ipak uzeo da probam spasiti.

I da bette sam uzeo takve i kod mene su nekih par dana, pa zbog toga nisam ispunjavao upitnik.
« Zadnja izmjena: Studeni 19, 2012, 00:44:01 prijepodne od Dini »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Liječenje SBD-a kod malo starijih betta
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2012, 10:16:24 prijepodne »
Pozdrav Dini,

Gledajući fotografiju ne vidim simptome Swimm Blade disease (Bolest plivajućeg mjehura).

Imaš vrlo mlade ribe koje još rastu i moguće da im još u potpunosti nije razvijen niti plivajuči mjehur niti ductus koji iz ždrijela pušta progutani zrak u plivajuči mjehur.

Uz navedeno ovo su ribe koje žive uz samu površinu vode a u prirodnim staništima je dubina vode 5 do 10 centimetara tako da one vrlo, vrlo rijetko imaju potrebe iči na dno akvarija.

U glavnom nemoj se brinuti, ribe umjereno hrani nekoliko puta na dan sa raznovrsnom hranom (sitno isjeckane gliste za pecanje na tanke listiće, artemija, krvavi crvi, crvi za pecanje isjeckani na sitne listiće, te sa granulicama i lističima prethodno nakvašenima u vodi).

Sada predlažem jednokratno ubacivanje 1 čajne žličice tuzlanske soli na 50l vode, smanji razinu vode u akvariju na cca 15 centimetara, smanji protok filtera kako ih ne bi bacalo strujanje vode a nakon svake tjedne promjene vode predlažem tretiranje sa propisanom dozom Easy Life FFM-a a slijedeći dan tretiranje hrane i vode sa propisanom dozom vitamina.

Pozdrav i sretno.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #2 u: Svibanj 11, 2013, 17:19:02 poslijepodne »
Evo nove slike bettana, to je onaj isti s prve slike. Nikad ne bi rekao da će taj bettan izrasti u ovako raskošnu bettu i još i pliva normalno  :)

Čak i kad se prejede ne vuče ga gore, pojeo je u dva dana oko 20-25 ličinki komaraca i to onih najvecih  :P

I još uvijek raste  :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2013, 17:50:37 poslijepodne »
Bravo Dini
Izrastao je u pravoga ljepotana  :up: