Srpanj 18, 2025, 23:14:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: jeftina varijanta mrestilice za zivorotke  (Posjeta: 10573 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TKD

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
jeftina varijanta mrestilice za zivorotke
« u: Studeni 04, 2012, 20:23:42 poslijepodne »
jedna od najjeftinijih varijanti kako sami da napravite veoma dobru mrestilicu koja je u najmanju ruku jedno 10 puta bolja od kupljenih. jedina stvar sto vam za ovakvu mrestilicu treba mrijesni akvarijum  ;) ali su zato prednosti ogromne, za razliku kupovnih malih mrestilica ove su dosta vece i prostranije.

materijal:

1. jedna plasticna kutija, (najbolje je da odete u prodavnicu i zamolite radnicu da vam da jednu praznu kutiju u kojoj drze lizala za djecu ili kojekakve slatkise)
2. lemilica
3. dva komada izolirane zice (izolirane da bakar ne dolazi u kontakt s vodom)
4. pola sata vremena

posto sam smatrao da nema potrebe da slikam postupak izrade jer cete sve skontati na gotovom proizvodu, ja ih odavno koristim i mogu garantovati da su funkcionalne.
“Bogu je svejedno, pojmove dobra i zla izmislili su ljudi.” Heraklit

“Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.” Sokrat

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: jeftina varijanta mrestilice za zivorotke
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2012, 23:01:47 poslijepodne »
Zanimljiva ideja, čini se jako jednostavno za napraviti. Ima li negdje za kupiti ovakvih prozirnih posuda i koliko litara ima jedna?

Jedino bi se možda moglo napraviti nešto ljepše umjesto ovih žica.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Studeni 05, 2012, 08:16:39 prijepodne »
Nekak mi se čine rupe prevelike za mlađ ja bih bolje malu bušilicu i borer 1 do 1,5 mm

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Studeni 05, 2012, 08:50:42 prijepodne »
kako sam ja shvatio i potrebno je da mlađ propada kroz rupe jer bi se ova kotilica trebala nalaziti u mrijesnom akvariju

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Studeni 05, 2012, 10:05:28 prijepodne »
Varjanta kod ovih tipova kotilica je u tome da mlađ ispada u akvarij iz kojeg je je poslije nekoliko tjedan vadi van i stavlja u akvarij u kojem odrastaju do prodajne veličine.... Umjesto žice, možeš koristiti različite štipaljke (kvačice)... Mana ovog načina uzgoja je to što sve ribe treba hraniti živom hranom, jer u protivnom kvaliteta vode naglo pada... Eventualno, se može u mrijesni akvarij dodati spužveni filter, dobar je zbog aeracije i nekih drugih stvari vezanih uz kvalitetu vode

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 05, 2012, 15:35:07 poslijepodne »
Zanimljiva ideja, čini se jako jednostavno za napraviti. Ima li negdje za kupiti ovakvih prozirnih posuda i koliko litara ima jedna?

Jedino bi se možda moglo napraviti nešto ljepše umjesto ovih žica.

gore sam napisao da ja uzimam u lokalnoj prodavnici jer oni nakon sto prodaju lizala ili bonbone ove kutije bacaju.

Nekak mi se čine rupe prevelike za mlađ ja bih bolje malu bušilicu i borer 1 do 1,5 mm

ribe trebaju da propadaju iz kotilice u akvarijum, busilicom je nemoguce busiti jer se radi o plastici koja je krta i losijeg kvaliteta tako da se cijepa i lomi ukoliko be se busila (pokusao sam  ;) )

kako sam ja shvatio i potrebno je da mlađ propada kroz rupe jer bi se ova kotilica trebala nalaziti u mrijesnom akvariju

dobro si shvatio  :up:
Varjanta kod ovih tipova kotilica je u tome da mlađ ispada u akvarij iz kojeg je je poslije nekoliko tjedan vadi van i stavlja u akvarij u kojem odrastaju do prodajne veličine.... Umjesto žice, možeš koristiti različite štipaljke (kvačice)... Mana ovog načina uzgoja je to što sve ribe treba hraniti živom hranom, jer u protivnom kvaliteta vode naglo pada... Eventualno, se može u mrijesni akvarij dodati spužveni filter, dobar je zbog aeracije i nekih drugih stvari vezanih uz kvalitetu vode

sto se tice zice meni nesmeta jer imam dva akvarijuma koji su duzine po 90 cm i sluze samo za mrijest i na njihove stranice kacim ovakve mrestilice. sto se tice kvaliteta vode to te bas i nekontam jer ovi mrijesni akvarijumi imaju po dva spuzva filtera i rade normalno kao i svaki drugi akvarijum. nakon par dana posto se ribe izmrijeste mladj razvrstavam po manjim akvarijumima po vrstama riba.

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Studeni 05, 2012, 15:58:59 poslijepodne »
Ja sam radio nešto slično, ali sam prebacivao ribe poslije 3 tjedna, u međuvremenu sam ribe hranio u tom akvariju živom hranom, pa je voda znala biti dosta loša, ali sam to s vremenom uspjevao rješiti korištenjem puževa jabučara. Ako koristiš ovu varijantu sa vađenjem riba relativno brzo van, možeš koristit i korpicuza štipaljke, ako su ženke dovoljno velike da se ne mog provući... Postoji i varijanta sa korištenjem zračne pumpe, koja tjera vodu kroz kotilicu, pa se velik broj malaca na taj način može relativno brzo odvojiti od ženke

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 05, 2012, 16:45:00 poslijepodne »
imam i ja unutra jabucare medjutim moje iskustvo s njima je da jako puno prljaju vodu i da spuzva filter s njima u akvarijumu uopste ne funkcionise, jer nemoze pokupiti svu prljavstinu sa dna akvarijuma (akvarijumi za uzgoj su mi svi bez ikakve podloge) tako da s njima u akvi imam po jednu malu unutrasnji filter pumpu i tako rijesavam cirkulisanje vode i kroz mrestilice a i kupi otpad sa dna akvarijuma.

Offline triton

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2012, 11:28:24 prijepodne »
Prijatelju svaka čast na kotilici,kao i za filter od spužve.Kotilica je jedostavna tako da je i početnici mogu napraviti.Možda nebi bilo loše i uzdužne linije rasjeći malom brusilicom.Ko ima alat i mašinu kojom se služe maketari u tom set ima i rezna ploča,kojom bi se mogla rasjeći plastika.U svakom slučaju sve je ok. :)

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2012, 11:35:54 prijepodne »
tu će ribice izlazit ko kuča!

prevelike su rupice...

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2012, 12:16:08 poslijepodne »
pa al ne citate ,i napravljena je da ispadnu kroz rupu da pobignu od majke sta prije u mrijesni akvarij :)one u akvarij a zenka ostaje u kotilici i kasnije se vraca u zajedniciki akvarij a malci ostaju u mrijesnom sami :)

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #11 u: Studeni 17, 2012, 15:27:53 poslijepodne »
Ma nije u tom stvar, nego su inače kotilice napravljene tako da mlađ ode u jedan "podpretinac" da ih se zaštiti od drugih riba u akvariju, ali to tebi netreba kako one padaju u mrijesni akvarij u kojem pretpostavljam nema riba.  :up:

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 17, 2012, 20:07:46 poslijepodne »
Ova kotilica se stavlja u poseban akvarijum gdje male ribice izlaze da ih majka ne pojede.Naravno taj akvarijum je riba.Koliko sam razumio,bitno je samo da riba koja se mrijesti nemože izaći.

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #13 u: Studeni 18, 2012, 11:44:25 prijepodne »
Ova kotilica se stavlja u poseban akvarijum gdje male ribice izlaze da ih majka ne pojede.Naravno taj akvarijum je riba.Koliko sam razumio,bitno je samo da riba koja se mrijesti nemože izaći.

Ne razumijem baš ovo "ima riba". Ako u akvariju u koji propada mlađ kroz rupe u mrijestilici ima riba onda to nije dobra stvar, a ako nema onda slobodno mogu i u taj veći akvarij  :up:

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 18, 2012, 17:03:44 poslijepodne »
tija je napisat bez riba  :)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Studeni 18, 2012, 18:59:47 poslijepodne »
Kotilica je u redu,samo trebalo bi staviti jednu međurešetku u kotilicu ,jednakih rupa, kako majka-riba nebi pojela mlade dok ne propadnu u mrijesni akvarij.

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 18, 2012, 20:37:19 poslijepodne »
ako stavi među rešetku,opet dolazi na isto..jer i kroz nju mora propasti,pa onda još kroz kotilicu...ovo je sasvim u redu..
ionako ribica cim se okoti..padne na dno kotilice...i u tom slucaju propada dalje,tj. dolje u akvarij...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 19, 2012, 19:12:31 poslijepodne »
tija je napisat bez riba  :)

Normalno prijatelju u tom akvarijumu nema riba,pogrešno sam napisao,lapsus.

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 23, 2012, 10:30:46 prijepodne »
Prijatelju svaka čast na kotilici,kao i za filter od spužve.Kotilica je jedostavna tako da je i početnici mogu napraviti.Možda nebi bilo loše i uzdužne linije rasjeći malom brusilicom.Ko ima alat i mašinu kojom se služe maketari u tom set ima i rezna ploča,kojom bi se mogla rasjeći plastika.U svakom slučaju sve je ok. :)
ja sam pokusao brusilicom, medjutim los je kvalitet ove plastike pa je brusilica zbog brzine okretanja kida i lomi. (koristio sam plocu za inox  :-[ )

naravno to je svrha mrijestilice, jer akvarijum u kom je mrijestilica je prazan akvarijum s svojom filtracijom (spuzva filter) i grijacem.

Kotilica je u redu,samo trebalo bi staviti jednu međurešetku u kotilicu ,jednakih rupa, kako majka-riba nebi pojela mlade dok ne propadnu u mrijesni akvarij.

neznam koja bi svrha bila te dodatne medjuresetke?

Offline mario_tk

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #19 u: Studeni 23, 2012, 12:34:46 poslijepodne »
Evo i ja sam pravio mrijestilicu za ribe od mrezice za komarce, nije bas naspretnije, ali posluzit ce :D

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 23, 2012, 12:37:54 poslijepodne »
ovo mi vec bolje djeluje...

moje mišljenje samo! ;)

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 23, 2012, 17:47:27 poslijepodne »
ovo mi vec bolje djeluje...

moje mišljenje samo! ;)
  jer ne kontas prvu :P

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 23, 2012, 18:52:52 poslijepodne »
ma kontam ja prvu, u prvoj mi fali nešto tipa ljevak di propadaju ribice, jer ne vjerujem da ce ribice odmah skontat da moraju bježat kroz sitne rupice van od matere!

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 23, 2012, 22:13:30 poslijepodne »
pa kako skontaju  u standardnoj da moraju u donju komoru pobic :)

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 24, 2012, 12:31:54 poslijepodne »
ma kontam ja prvu, u prvoj mi fali nešto tipa ljevak di propadaju ribice, jer ne vjerujem da ce ribice odmah skontat da moraju bježat kroz sitne rupice van od matere!

kao prvo, ribice uopste ne kontaju kad se okote trebaju li bjezati ili ne, vecina ribica prvih trenutaka nakon okota i ne pliva nego sama pada na dno, e sad ako je 90% dna "otvoreno" onda je matematicki gledano 90% ribica samo propalo kroz mrestilicu u akvarijum i pobjeglo od majke, a kao drugo, rupice uopste nisu sitne a ako neke i ostanu na plasticnoj povrsini izmedju rupa onda ce refleksno da se trzaju i bjeze od majke ako krene da ih pojede. posto su ove moje mrestilice dosta vece od kupovnih ja unutra ubacim i po 1-2 pelcera demersijuma (rogolista) tako da se neke ribe uspiju sakriti i u bilje. ne postoji nijedna varijanta mrijestilice u kojoj se moze sacuvati 100% sva mladj, uvjek odredjen broj mladih pojede majka.