Kolovoz 27, 2025, 17:40:02 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Bradata agama ili leopard gekon?  (Posjeta: 5317 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IZzy009

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 25
  • <3 geckos
Bradata agama ili leopard gekon?
« u: Listopad 28, 2012, 15:18:19 poslijepodne »
Dakle neznam kojeg gmaza da izaberem. Imam terarij 120x60x50 (dužinaxširinaxvisina) te me zanima koji gušter je bolji za totalnog početnika. Pošto imam 13 godina imam dovoljno vremena za guštera. Ako bi si nabavio leoparde onda bi to bile dvije ženka. Oprema koju imam je prvotno namijenjena za bradatu agamu tak da imam (sve od exo-terra) intense basking spot 100w i repti glo 10.0 te Porcelain Wire Clamp Lamp. Zanima me koja bi mi oprema trebala za leopard gekona i dali ću ih moći hendlat po danu ili lu isključivo trebat čekat noć. Uzgajao bih cvrčke i brašnare, a žohare neda mama  :nerv:. Još nešt jel podloga od pijeska(exo terrin) dobra za njih te me još zanima dal mi je bolje imat guštera/e pokraj kreveta na jednoj polici, ili (pošto živim u kući) 2 kata ispod mene di niko ne živi sve je prazno tak da imam dovoljno prostora za terarij, a imo bi ga u jednoj maloj sobici u koja bi uglavnom dobro zadržavala toplinu, a tam su i glavne cijevi za grijanje, i kaj trebam napravit kad mi bradata agam/ leopard g. idu brumirat u zimi?
.

Offline IZzy009

• Novi član
  • *
  • <3 geckos
Odg: Bradata agama ili leopard gekon?
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2012, 16:15:35 poslijepodne »
Moj savjet je da dok god pišeš 'žohare neda mama' ili ne uzimaš takvu životinju ili da se roditelji dođu informirati tu na forum.

Mislim nedaju mi roditelji da ih uzgajam, a da ih kupujem to nije problem samo uzgoj u kući na to sam mislio
.

Offline Spaljeni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #3 u: Listopad 28, 2012, 19:26:42 poslijepodne »
Moj savjet je da dok god pišeš 'žohare neda mama' ili ne uzimaš takvu životinju ili da se roditelji dođu informirati tu na forum.

Mislim nedaju mi roditelji da ih uzgajam, a da ih kupujem to nije problem samo uzgoj u kući na to sam mislio

Ne znam od kud si al onda bi trebao praktički svakodnevno kupovat žohare i odmah nahraniti živine...a ako ih držiš više vremena htio ti ili ne oni če se razmnožavati...puno je jeftinije uzgajat sam svoju hranu ili makar kupovat svakih par mjeseci da nadoknadiš gubitak(ako se ne uspijevaju dovoljno brzo razmnožavat)...B.dubie i B.lateralisi su najbolji izbor za guštere...za agame mislim da se više isplati B.dubije dok za gekone definitivno B.lateralise jer se ne prave mrtvi i konstantno se miću pa ih gekon lakše uoči a i manji su pa se ne trbaš brinut o njihovoj veličini kad ih daješ kao hranu(odraslima),jedini nedostatak jer što su jako brzi al se ni jedni ni drugi ne mogu penjat po glatkim površinama što je veliki +...ja svoje držim u kutiji bez poklopca i nikad nisam imao problema sad kolko je to pametno neznam,svako ih drži na neki svoj način...
Ja ti osobno preporučujem leopard gekone jer su najjednostavniji za držanje...ne moraš se brinut za "ništa"(naprema ostalim životinjama)...
za leopardiće ti treba temp oko 28°-30°C po danu a po noći može past i oko 20,grijač se njima inače drži u podlozi ili ispod terarija(kabl a možeš i žarulje koristit)...trebaš im osigurat posudu sa vodom i skrovište i naravno hranu(+kalciji sa vitaminom D3)...hrane im treba puno manje nego bradatim agamama...možeš ih hendlat kad god al preporučio bih ti da to pokušaš dok su van skrovišta a ne da ih tjeraš van pa da ih uzmeš...isto tako imaj na umu da njima to ne paše...ja svoje vadim iz terarija samo kad dođu neki gosti da bi ih pokazao al ih inače uopče ne diram....
Imaš gore hrpu linkova,prouči uvijete držanja pa odluči...sa roditeljima naravno
Računaj da ti u taj terariji stane(po mom mišljenju) i više od 2 leopardića...
P.S. ja sam svoje prve leopardiće dobio sa 11-12 godina i uvijek sam se sam brinuo o njima jer je to bio jedan od uvijeta da ih držim i evo jednog imam i dan danas,živ i zdrav....pa se nemoj obeshrabriti ako ti neko kaže da nemaš godine za to...samo sljedi "upustva" i nemoj da to bude faza od mjesec dana pa ko ih j***....
Želim ti puno sreće i ugodnih iskustva sa tvojim (valjda) budućim ljubimcima(dali bile bradate ili leopardići) :up:

Pozdrav,Spaljeni
P.S.ispričavam se nisam vidio da si napisao da češ uzgajati cvrčke i brašnare...ipak ti preporučujem žohare i umjesto brašnara fobase :up:
« Zadnja izmjena: Listopad 28, 2012, 19:31:45 poslijepodne od Spaljeni »

Offline IZzy009

• Novi član
  • *
  • <3 geckos
« Odgovori #4 u: Listopad 28, 2012, 20:13:31 poslijepodne »
Dakle odlučio sam se za 2 leopard gekona (ženke) i sad me zanima dali po danu trebam imati uključenu lampu (imam intense basking spot 100w exo-terra) dali to po danu može bit uključeno i koje jačine treba biti žarulja po noći i koje boje, te gdje bi trebala biti smještena, dal u kutu gore kao kod bradatih ili... i još nešt dal bi mogel napraviti tak da dok je vani dan kod njih bude noć a dok je vani noć kod njih bude dan tak da ih vidim malo češće aktivne i kolko bi im trebal cvrčaka davat(svakome), i još sam kupil jednu granu od exo terre za 100 kuna dali će se oni penjati po tome ili neće jer sam onda pare bacio za k. i kaj da napravim sa repti glo 10.0 od exo terre još nekorištena pošto oni netrebaki UVB ? Hvala vam svima na odgovorima i pomoći. Čim ih dobim odmah stavljam slike. :up:
.

Offline Spaljeni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #5 u: Listopad 28, 2012, 20:24:46 poslijepodne »
najbolje je pokrenut terariji "u prazno"...znači da sve radi ali nema životinja unutra pa izmjeriš temperature danju i noću...nebih ti preporučio da napraviš suprotno dan/noć al i neznam šta bi bilo pa za to čekaj odgovor nekog iskusnijeg...za po noći ja koristim night glo,mislim da može bit bilo gdje samo da bude izvan dosega životinja...količina koju če pojesti ovisi o veličini,temperaturi pa i o samoj jedinki,granu možeš pustiti kao ukras a dal če se penjati ne znam...UVB lampu možeš pokušati prodati

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2012, 23:14:47 poslijepodne »
Citat:
i još nešt dal bi mogel napraviti tak da dok je vani dan kod njih bude noć a dok je vani noć kod njih bude dan tak da ih vidim malo češće aktivne

Životinja mora imati par sati potpunog mraka (nisam siguran da li može biti plavo ili crveno svijetlo po noći cijelo vrijeme upaljeno), tako da ta opcija ne dolazi u obzir osim ako imaš sobu bez prozora i da ti po danu nije upaljeno nikakvo svijetlo u toj prostoriji.

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #7 u: Listopad 28, 2012, 23:42:46 poslijepodne »
Imam jedno pitanje, zasto si kupio granu za 100kn? Zar nije jednostavnije prosetati do sume i tamo imas grana kolko oces.

Offline IZzy009

• Novi član
  • *
  • <3 geckos
« Odgovori #8 u: Listopad 29, 2012, 09:53:53 prijepodne »
Imam jedno pitanje, zasto si kupio granu za 100kn? Zar nije jednostavnije prosetati do sume i tamo imas grana kolko oces.
sušena pustinjska grana specijalno namijenjena za pustinjske guštere od exo- terre  :up:
.

Offline IZzy009

• Novi član
  • *
  • <3 geckos
« Odgovori #9 u: Listopad 29, 2012, 09:55:20 prijepodne »
Ipak sam se odlučio da ću uzgajat dubie i cvrčke, jer sam uspio nekak nagovorit mamu da shvati da ti žohari ne lete i da nam neće kuću okupirat tak da si ih već za nekoliko dana nabavlja, pročito sam sve o uzgoju tak da nije bed sad  :AkTer:
.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #10 u: Listopad 29, 2012, 13:37:56 poslijepodne »
Citat:
i još nešt dal bi mogel napraviti tak da dok je vani dan kod njih bude noć a dok je vani noć kod njih bude dan tak da ih vidim malo češće aktivne

Životinja mora imati par sati potpunog mraka (nisam siguran da li može biti plavo ili crveno svijetlo po noći cijelo vrijeme upaljeno), tako da ta opcija ne dolazi u obzir osim ako imaš sobu bez prozora i da ti po danu nije upaljeno nikakvo svijetlo u toj prostoriji.

Pa zapravo ja nisam nikako za to da lampa gori cijelu noć..  iako može, bradonje imaju kapke, te mogu zatvoriti oći i spavati u miru.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #11 u: Listopad 29, 2012, 19:33:08 poslijepodne »
...  iako može, bradonje imaju kapke, te mogu zatvoriti oći i spavati u miru.

Kapke imaju i leopard gekoni  :D

Bez obzira, zagrijavanje terarija tijekom noći vjerovatno uopće nije potrebno - toplina se akumulira u kamenju i podlozi tako da isijava još dosta vremena nakon što je svjetiljka ugašena.

Za leopard gekone (i ostale noćne gmazove) idealno je ipak podno grijanje - grijači kabel ili grijača folija ispod jednog dijela terarija.

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #12 u: Listopad 31, 2012, 11:05:33 prijepodne »
I ja sam se predomisljao hocu li uzeti agamu ili gekone i odlucio sam se za  leopard gekone. Mislim da su ipak bolji od agama za potpunog pocetnika kao ja, a i prekrasni su. :up:

Offline Allyna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Prosinac 17, 2012, 16:44:58 poslijepodne »
Krasni su i jedni i drugi, samo mislim da su gekoni ipak više pasivni, ako se ne varam. Samo sam sa bradatima za sada imala iskustva, gekoni će malo pričekati :)