Kolovoz 12, 2025, 11:11:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: kako izracunati protok punog kanistera?  (Posjeta: 1366 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline joni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
kako izracunati protok punog kanistera?
« u: Listopad 24, 2012, 17:09:52 poslijepodne »
 Zanima me kako izracunati protok kanistera punog sa materijalom koji sam dodao.Moj je kanister deklariran 1400l ali to je za prazni kanister.Od oka vidim da je kanister prilicno usporio a vec mi se BBA ponovo javlja (jedan od razloga kupovine jaceg kanistera je upravo BBA - jace strujanje vode)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: kako izracunati protok punog kanistera?
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2012, 18:08:43 poslijepodne »
nikako osim da jednostavno mjeris vremenski koliko mu treba da posisa odredjenu kolicinu vode iz neke vece kante. No nikad neces dobiti tocan i trajan podatak jer ti to ovisi o puno faktora i u principu se ne treba previse sa time zamarati. Veliki filteri se ne kupuju zbog protoka nego zbog kolicine filtrer materijala. Tak ti svejedno jel imas protok od 3x litraza ili 10x litraza ako je volumen filtera 1l. A kod vecih filtera ti je cak i bolje da nema 10x protok nego samo 3x puta. A za ostalo sluze stream pumpe. I nema tak velikog i protocnog fitera koji ce ti sam po sebi dovoljno mijesati vodu u bilo cemu duzem od 100 ili 120 cm.

koliki je akvarij i koji je filter u pitanju?

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2012, 18:38:06 poslijepodne »
 Pa u pitanju je akvarij 85x45x45, Sun Sun kanister 1400l/h, koji je prikljucen na sergiov reaktor.Potpuno se slazem oko svega u tvom odgovoru ali moj je problem u BBA koja mi se pojavljuje na biljkama poput Blyxe J. a koju ne mogu tretirati varikinom.Pogledao sam stream pumpe ali kod nas se to tesko nalazi pa moram staviti neku od potopnih iako mrzim efekat na bilje koje ona stvara jakim mlazom.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2012, 18:56:57 poslijepodne »
cek......... ima za kupiti nesto kaj se zove sunsun a nema stream pumpe? gle ovo http://www.teraristika.hr/web-trgovina/detail/166-cirkulacione-pumpe/flypage/700-stream-pump-voyager?sef=hcfp
ili ovo http://www.aquashop.hr/Product-Hydor-Koralia-Evolution-Nano-900_3102.aspx?gid=455

edit: I BTW, sad malo gledam taj sunsun...... pa to trosi 35W  :shok:
« Zadnja izmjena: Listopad 24, 2012, 19:13:20 poslijepodne od kinggo »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2012, 18:57:37 poslijepodne »
ne vidim neku bitnu razliku u efektu između stream pumpe Koralie Nano i stare pumpe Wave 700, iako je istina da Koralia ima "mekši" mlaz. I jedna i druga su mi šibale uz prednje staklo u sredini akvarija u lijevo, iznad niskog bilja a filter tjera iz lijevog stražnjeg kuta u desno, pri površini. Sa starom Wave pumpom sam imao problem da se stalno odljepljivala i padala na dno, a Koraliu drži magnet.
stavi neku posudu u akvarij i izmjeri za koliko ju filter napuni, to je jedini način.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2012, 12:59:34 poslijepodne »

edit: I BTW, sad malo gledam taj sunsun...... pa to trosi 35W  :shok:
[/quote]

Da da znam prava svinja :D.
Mijerio sam na 10 litara posude, isti nivo akvarija, rezultat: 10l/70sec vode.Ako sam dobro izracunao oko 514 l/h, kanister je deklariran 1400l/h :D/ :'(
 Ne zelim uloziti na te stream pumpe; SunSun ima spray bar koji mogu montirati dali mislite da ce to pomoci?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2012, 13:19:37 poslijepodne »
a jbg, kinez. Koliko para toliko muzike. No gle, taj protok ti je skroz dosta za taj akvarij. To je 3x volumen. A kaj se tice cirkulacije, ne znam kaj ti ocekujes ali ako ti se sve biljke lagano ljuljaju u vodi onda je i to OK. A sa spraybarom mislim da neces dobiti nista jer ako ga stavis okomito onda ces dobiti cirkulaciju po cijeloj visini ali sami izlaz vode je dosta slabiji pa mislim da ti to i nije bas pametno.
 A razloga za BBA moze biti vise (CO2 pod broj 1) i ne vjerujem da ti je bas to povezano sa filterom jer taj izmjereni protok je skroz dovoljan a i kolicina samog filter materijala je vise nego dovoljna. Meni se recimo BBA javlja bas tamo gdje je cirkulacija najjaca, na izlazima iz filtera.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2012, 13:36:34 poslijepodne »
 Tako sam i ja mislio (za spraybar) a misljenja sam da je protok slabiji to primecujem i po tome gdije raste BBA; planiram adaptirati stari kanister (Fluval 204) u CO2 reaktor stim sto cu demontirat cerges reaktor na koji je SunSun prikljucen pa mislim da cu dobit jaci protok.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2012, 13:52:48 poslijepodne »
a gledaj, on ima pumpu od 35w koja tjera 1400 litara vode. ali to ne znaci da on tjera 1400 litara vode KROZ filter. samo da je to maksimum koji pumpa moze tjerati. a realnost je 2-3 puta manja od deklaracije. ali i dalje, u nicem nije problem.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2012, 13:57:28 poslijepodne »
Tako sam i ja mislio (za spraybar) a misljenja sam da je protok slabiji to primecujem i po tome gdije raste BBA; planiram adaptirati stari kanister (Fluval 204) u CO2 reaktor stim sto cu demontirat cerges reaktor na koji je SunSun prikljucen pa mislim da cu dobit jaci protok.
pa sa 2 filtera ces svakako dobiti jaci protok, no mislim da ti to nije to i da razloge za BBA treba traziti negdje drugdje.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2012, 14:26:28 poslijepodne »
 Da, definitivno, a BBA problem je u sustini kombinacija pomalo nepreciznog ventila i slabog protoka, iako to mi i nije kakav problem, pravi mi problem u tome da mi ovaj kanister nije zapravo pogresna investicija. -?