Lipanj 16, 2025, 20:00:37 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Unutrašnji pregradni filter u nano morskom  (Posjeta: 3188 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pedja21

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Unutrašnji pregradni filter u nano morskom
« u: Listopad 23, 2012, 19:33:21 poslijepodne »
Poslije dugo godina u slatkovodnoj planiram napraviti jedan nano morski. Pročitao sam dosta toga ali ne vidim da se ovi filteri često spominju u morskoj akvaristici. Da li postoji neki dobar razlog zašto ih ne koristiti u nano morskim akvarijima? Vidim da ljudi koriste veće hang on filtere bez skimmera za filtriranje nano morskih, pa se pitam zašto ne bih kad već sam radim akvarij recimo produžio bočne stranice jednoj 40x40x40 kocki za 10cm i dobiti poveliki unutrašnji filter? Hvala.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Unutrašnji pregradni filter u nano morskom
« Odgovori #1 u: Listopad 23, 2012, 19:51:01 poslijepodne »
ne koriste se zato sto nemas sto u njih staviti. koliko sam ja to shvatio.

jer ne koristis niti spuzvu, niti keramiku, niti neki klasicni filter materijal koji se koristi u slatkoj vodi.

Eventualno, za fish-only akvarij mozes koristiti keramicke valjcice, ali, oni nisu idealni, glavnina filtracije u morskoj se ne odvija ni u hang-on filteru, ni u skimmeru, vec u kamenu i podlozi. filter kao takav moze sluziti samo za kemijsku filtraciju (au i po4), sve ostalo je na svetom trojstvu lr,podloga,skimmer.

pricam o manjim sistemima. bez skimmera moze (recimo), bez kvalitetnog lr-a ne moze.

to su moji zakljucci, jer sam se i ja bavio takvim razmisljanjem, i dosao do zakljucka da bi bilo koji umjetni oblik filtracije (kao spuzva, valjcici i sl) ustvari radio vece stete nego koristi, jer ce zadrzavati detritus. eventualno koristis komadic vate-tanki komad spuzve za nekakvu meh. filtraciju u hang-onu, ili ulazu u sump, a i to moras redovito cistiti-mjenjati.

kako rekoh, moji zakljucci, mozda i nisam u pravu, ali mislim da su to uglavnom razlozi zasto se pregradni filteri ne koriste.

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 23, 2012, 20:52:09 poslijepodne »
Zvuči logično,
nisam mislio stavljat isti filter materijal unutra kao za slatkovodni, nego sam mislio da ono što ljudi stavljaju u hang on za morsku staviti u pregradni i usput sakriti grijač. Ali kad bolje razmislim tog filter materijala i ne ide toliko puno pa bi pregradni bio poluprazan. Međutim, sad nešto razmišljam, kada bi taj pregradni još malo povećao mogao bi dobiti nešto kao sump koji bi bio u razini s akvarijem. Da li je netko ovdje već radio nešto slično?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 23, 2012, 21:26:49 poslijepodne »
tu varijantu sam vidio. medjutim, iskreno, nisam siguran sto tocno s tim dobivas?

da, ok, povecas sistem za par litara, i to je to. eventualno bi dobio i kupljenje povrsinskog sloja vode, ali...

moje misljenje, mozda i pogresno, ili ides na sump, ili ne ides. svaka ostala varijanta je onako, polovicna. ja sam napravio overflow box, ideja je bila da kao i overflow za sump kupi s povrsine vode, a onda iz te pregrade hang on izbacuje van. nije lose, ali kad sam pustio sump u pogon (vanjski overflow), tek onda je to funkcioniralo kako treba.

kako rekoh, mozes to izvesti s jednom pregradom u cosku, s cesljem, da kupi povrsinski sloj, unutar nje mozes staviti jedan jaci hang on za izbacivanje te vode i nekakvu mehanicku filtraciju-cirkulaciju, sakrijes grijac, i jedan manji hang on za au i po4. ali neces biti pretjerano zadovoljan.

tako sam ja napravio, ali ponavljam - nisam bio pretjerano zadovoljan. najvise me je smetalo klokotanje vode, jer moras imati nizu razinu unutar pregrade nego je u ostatku akvarija, inace povrsinsko skupljanje nije vrijedno spomena, hang on ubacuje mjehurice zraka u vodu (sto me izuzetno iritira), i najbitnije - konstantno podesavanje hang-on filtera, kako opada nivo vode u akvariju, tako imas i oscilacije unutar pregrade. pa ili ti ona bude puna, samim time i slabo korisna, ili bude poluprazna, pa hang on vuce zrak.

Radije, napravi rupe za sump, ili vanjski overflow, i bit ces puno sretniji s tom varijantom. moje misljenje, ali dok se ne javi netko pametniji, imas temu za razmisljanje.  :up:

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2012, 11:08:50 prijepodne »
Znam da je klasični sump najbolje riješenje za morske akvarije, samo sam si htio malo pojednostavit stvari, jer ipak se radi o kocki od samo 64l. Ipak hvala za iskustvo iz prve ruke.

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #5 u: Listopad 24, 2012, 11:31:43 prijepodne »
Na gugl tražilicu-BioCube.To je otprilike ono što ti hoćeš.Nije to loše.Lako je napraviti morski,puno je teže održavati ga stabilnim, ali u tome je najveća draž.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2012, 11:37:58 prijepodne »
stavi hang on filter, jedan veci, jedan manji., za veci potrazi model ili ga modificiraj sam, tako da vodu ne kupi s dna, vec s povrsine vode. on ce ti sluziti umjesto preljeva (recimo), mozes u njega staviti malo vate i spuzve koju redovito cisti i mjenjaj. u manji (sa slabijim protokom, na to misim kad kazem manji) stavi aktivni ugljen. i to je to, uz kvalitetan kamen nebi trebao imati nikakvih problema. eventualno je savjet i neki manji skimmer, unutrasnji ili hang on, i imas sve sto ti treba.

znam da je otrcano, ali prouci helpdesk-pomoc pocetnicima u ovoj rubrici, ima dobrih 5-6 stranica gdje sam ja (od sramote) gnjavio ljude s slicnim pitanjima, idejama i varijantama, pa ces sigurno pronaci rjesenje s kojim ces biti zadovoljan.

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2012, 12:13:07 poslijepodne »
Ja ne volim hang on, ziheraš sam  pa ne volim vući vodu van akvarija.Ovo ti može poslužiti kao ideja,ostalo je tvoja mašta.

http://www.youtube.com/watch?v=BWsOVpA3FJQ&feature=player_detailpage#t=272s

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2012, 12:41:19 poslijepodne »
Ja ne volim hang on, ziheraš sam  pa ne volim vući vodu van akvarija.Ovo ti može poslužiti kao ideja,ostalo je tvoja mašta.
E to je to, svaka čast, u međuvremenu našao sam i ja par opisa tog biocube 29 s tvornički ugrađenim filtriranjem kakvog želim u DIY varijanti ali ovo je stvarno detaljno,
hvala, pokušat ću napraviti nešto takvo sam. Ako netko na forumu ima nešto takvo ili slično u nano morskom pa da mi zna iz prve ruke reći mane/prednosti istog bio bih zahvalan.