tu varijantu sam vidio. medjutim, iskreno, nisam siguran sto tocno s tim dobivas?
da, ok, povecas sistem za par litara, i to je to. eventualno bi dobio i kupljenje povrsinskog sloja vode, ali...
moje misljenje, mozda i pogresno, ili ides na sump, ili ne ides. svaka ostala varijanta je onako, polovicna. ja sam napravio overflow box, ideja je bila da kao i overflow za sump kupi s povrsine vode, a onda iz te pregrade hang on izbacuje van. nije lose, ali kad sam pustio sump u pogon (vanjski overflow), tek onda je to funkcioniralo kako treba.
kako rekoh, mozes to izvesti s jednom pregradom u cosku, s cesljem, da kupi povrsinski sloj, unutar nje mozes staviti jedan jaci hang on za izbacivanje te vode i nekakvu mehanicku filtraciju-cirkulaciju, sakrijes grijac, i jedan manji hang on za au i po4. ali neces biti pretjerano zadovoljan.
tako sam ja napravio, ali ponavljam - nisam bio pretjerano zadovoljan. najvise me je smetalo klokotanje vode, jer moras imati nizu razinu unutar pregrade nego je u ostatku akvarija, inace povrsinsko skupljanje nije vrijedno spomena, hang on ubacuje mjehurice zraka u vodu (sto me izuzetno iritira), i najbitnije - konstantno podesavanje hang-on filtera, kako opada nivo vode u akvariju, tako imas i oscilacije unutar pregrade. pa ili ti ona bude puna, samim time i slabo korisna, ili bude poluprazna, pa hang on vuce zrak.
Radije, napravi rupe za sump, ili vanjski overflow, i bit ces puno sretniji s tom varijantom. moje misljenje, ali dok se ne javi netko pametniji, imas temu za razmisljanje.