Kolovoz 12, 2025, 14:50:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: UW lampa?  (Posjeta: 1511 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
UW lampa?
« u: Listopad 19, 2012, 12:43:19 poslijepodne »
 Zdravo nedavno sam kupio kanister sa UW lampom pa me zanima koji je vijek trajanja jedne lampe i koliko dnevno mora biti ukljucena da bi imala efekat?

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: UW lampa?
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2012, 12:58:44 poslijepodne »
Kakav kanister sa UV lampom ?

na koju pumpu je misliš priključiti ? koji protok ?

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2012, 13:08:29 poslijepodne »
 Pa neki novi vid kanistera sa build in lampom: SUN SUN 1400l protok, 9W UW lampa.Kanister koji sam kupio nema skoro nikakvog upustva pa me zanima koji je vijek trajanja UW lampe i koliko dnevno mora biti ukljucena?

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2012, 13:16:43 poslijepodne »
Pa ukoliko imaš problema sa parazitima ili algama onda se koliko ja znam pali 4-5 dana 24/7
ljudi znaju paliti UV lampu prilikom čeprkanja po akvariju (sađenje/premještanje/itd) 1-2 dana je drže 24/7

a za prevenciju koliko ja znam staviš ju na timer po 10-20 min dnevno ....

mene isto zanimaju ti podaci , ovo je sve što sam ja saznao ....

brijem da se vijek trajanja te lampe ne razlikuje od drugih ...

i mora se montirati na pumpu koja ima što slabiji protok da što bolje ozrači parazite/spore od algi/itd ....

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2012, 13:26:48 poslijepodne »
 Zapravo ja je palim sa ostalom rasvjetom, 10 sati, a cilj mi je unistiti onu zelenu algu koja se pojavljuje na staklu i normalno crnu brush koja mi se uvijek pojavi na vindelov ili drugo spororastuce bilje, Dosad bez nikakvog uspeha poceo sam sumnjat da je lampa mozda starija, da je prodavac prosto zamijenio sa nekom svojom uporabljenom.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2012, 13:34:31 poslijepodne »
Zapravo ja je palim sa ostalom rasvjetom, 10 sati, a cilj mi je unistiti onu zelenu algu koja se pojavljuje na staklu i normalno crnu brush koja mi se uvijek pojavi na vindelov ili drugo spororastuce bilje, Dosad bez nikakvog uspeha poceo sam sumnjat da je lampa mozda starija, da je prodavac prosto zamijenio sa nekom svojom uporabljenom.

kužiš ti sa UV lampom ubijaš samo spore .... "sjeme" od algi da se više ne razmnožavaju , ali ne ubijaš same alge u akvariju ....
njih moraš sa samanjenjem NO, amonijaka i sl .... koji su ti paramatri vode ?

da li se šire alge nakon što koristiš UV lampu ?
da li koristiš CO2 ?

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 19, 2012, 13:49:21 poslijepodne »
 Da svatkako da ne ubijam alge u tanku zato svatki dan prolazim krpicom po staklu sa namjerom da skinem sto vise algi koje kanister pokupi i "procesira" iako uvijek ono sto ostaje u tanku vrati se na staklu, mislim da redovno ciscenje ce eventualno dati rezultat sto se tice crne brush nju skidam sa vindelov-a varikinom ali problem je kako sa Blyxom J. nju ne mogu tretirati varikinom pa mi se tako BBA provlaci u akvarij.Dakako da imam CO2 u boci (5 mjehurica u sekundi) i EI sistem gnojenja sa rasvjetom 200w na 170l (neon 865 kombinacija T5 i stedne zarulje)

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2012, 14:30:05 poslijepodne »
Pa neki novi vid kanistera sa build in lampom: SUN SUN 1400l protok, 9W UW lampa.
Jel može neki link za ovo  :up:
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Listopad 19, 2012, 15:20:13 poslijepodne »
glavni uzrok pojave crne bradate alge je nedostatak ili promjenjiv CO2 te loša filtracija. sredi te 2 stvari i crna alga bi trebala nestati, barem s blyxe ako ne i sa anubiasa. Period rada UV lampe ovisi o snazi. Osim što direktno ubija spore mikroorganizama i algi, povećava i ORP (oxidativno redukcijski potencijal). Da bi bio u "zdravom" području ORP-a trebao bi nabaviti ORP metar i regulirati UV lampu prema njemu.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2012, 18:36:44 poslijepodne »
 Wow,  :-[ sta je ORP (oxidativno redukcijski potencijal)?!
Ovo je prvi put kako upotrebljavam UW, :-[ nemam pojma kako, sta, molim te, ako imas veca saznanja pomozi,
Glavni mi je cilj voda biti zdrava i da se malo oslobodim svakodnevnog ciscenja stakla od zelene alge a kad mi se blyxa sama oslobodi BBA vrlo se jednostavno kanim resiti se BBA sa Vindelow-a varikinom.
Odlucio sam se za ovaj kanister zato sto mu je cena vrlo povoljna i ima neki primitivni skimer i naravno UW i tu da prestanem za da ne pocnem liciti na reklamera za ovaj vid kanistera.
Kazi mi kako da proverim dali je ova lampa "dobra" sobzirom da znam mog prodavca koji mi je inace prodao prazan kanister uprkos tome da ovaj kanister se prodaje sa filter materijalom ne bih se iznenadio da je zamijenio lampu sa starijom (cena nove je 10 eura).

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Listopad 19, 2012, 22:49:05 poslijepodne »
Malo je komplicirano, pročitaj ovaj članak http://www.americanaquariumproducts.com/redox_potential.html
Ali kao što sam već napisao alge se rješavaju na drugi način, i mislim da bi UV trebala raditi samo povremeno jer 24 satnom upotrebom možeš napraviti više štete nego koristi.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 20, 2012, 14:02:34 poslijepodne »
 Pogledao sam ovaj link i moram priznati da cu mu se posvetiti malo ozbiljnije ali za sad vasa ekspertiza ce mi biti dovoljna.
Ponovicu pitanja koja me za sad najvise "muce" :)

Koliko traje efekat ove lampe dali je efektna sve dok radi ili se nekako vremenom to mijenja?
 Kako da proverim da mi nije prodavac zamijenio novu lampu sa starom?
 I naravno koliko dnevno mora raditi?

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 21, 2012, 15:46:33 poslijepodne »
I naravno koliko dnevno mora raditi?

pa sa stranice koje je dao
http://www.americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html

piše citiram :
Time; Generally a UV Sterilizer is best run 24/7, as this will provide the best Sterilization, Algae Control and Redox improvement. In Ponds this is particularly important as it can be difficult for a UV Sterilizer to keep up with algae growth during peak sunlight hours, while nighttime allows for a UV Sterilizer to “catch up” with algae spores. In Redox balance, a UV run constantly will provide a more stable balance.

i evo ga ima dio o tovm Sun-SUn-u
I would be aware of otherwise good Pond Filters such as the Clear Steam Pressurized Pond Filter and many others such as Cyprios & Tetras. As well as some new Aquarium Canister filters that come with built in UV Sterilizers in the top (such as the Grech, SunSun, and related canister filters).
These are rarely as effective as a separate unit for these reasons;
*Flow rate is often too fast for proper contact/exposure and rated wattage to generate the correct temperature around the bulb.
*The water in these style units is not contained in a small space around the UVC bulb (less than 3 cm) rather the flow is in a large area around the bulb which is generally not adequate for good UVC exposure/ dwell time.
*Many pressurized pond filters and aquarium canister filters are not 100% in their internal flow patterns, meaning a certain percentage of water that passes through the filter is never even routed next to the UVC lamp, UNLIKE a separate UV Sterilizer!

It is always best to purchase a separate UV sterilizer that can handle the flow rate as per its wattage or divert the water through a ‘T’ Valve to the UV at a slower flow rate than the Filter or main pump is running at. While I personally sell and use TMC Clear Stream Pressurized Pond filters and SunSun Aquarium Canister Filters, I want to make it clear that while these are good filters with many selling points, the additional UV Sterilizer is more of a gimmick and should not be part of your decision to purchase or not to purchase.
« Zadnja izmjena: Listopad 21, 2012, 16:00:00 poslijepodne od H3m3roid »

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 22, 2012, 15:13:30 poslijepodne »
 Procitao sam skoro sve i moram priznat da je prilicno siroko obuhvacena cijela tema, nepotrebno reci, u vrlo podrobnih detalja.Moj savijet je da neko procita to i otvori jednu temu ovdije i izvuce bitnije detalje siguran sam da ce puno clanova ovdije naci to korisno.