Kolovoz 19, 2025, 00:09:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ciklidi i 300 lit.  (Posjeta: 3740 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mattia

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« u: Siječanj 12, 2006, 05:43:00 prijepodne »
Eto, kupio sam akvarij od 300 litara i nakon dugo premišljavanja, odlučio se da unutra budu prekrasni Malawi ciklidi i time ću si ispuniti davni san jer sam taj tank sa ciklidima trebao napraviti još prošle godine!

E sad ovako.....akvarij slažem u subotu! Kupio sam svijetlo smeđi pijesak, moram još ići nabaviti kamenje negdje i to je to! Prvo pitanje mi je jel netko zna gdje mogu nabaviti dobro kamenje za taj akvarij u Zagrebu? Naravno besplatno iz prirode!

Druga stvar koja me muči je slijedeća! Kupio sam crijevo koje ću spojiti na pipu od vešmašine i to će mi olakšati da mijenjam 50 % vode svaki tjedan! Ali mene zanima šta neće njima ta voda biti prehladna jer ja tu nemogu regulirati temperaturu vode nego samo odvrnuti pipu i curit će mi u akvarij hladna voda pa se bojim za ribe!

Treća stvar! Imam 100 litarski akvarij i iz njega u ovaj 300 litarski moram prebaciti gibicepsa! Moj prekrasni gibiceps sad ima 20 cm! Bojim se da li će biti problema sa njim i ciklidima! Znam da inače oni ne idu s ciklidima u akvarij ali nema šanse da se ja riješim svog gibicepsa jer mi je prekrasan i ne dam ga za ništa!

Četvrta stvar! Svjetlo! Imam u poklopcu mjesta za 4 lampe od 60 cm! Ja imam dvije lampe gro lux od 18 w, dvije daylight isto 18 w i dvije Aqua glo 20 w od Hagena! Koje lampe od svega toga da stavim u poklopac i koliko?

Eto, to mi je sad za početak bitno da saznam, a onda ću poslije o onom drugom dijelu, a to je koje ciklide staviti u 300 litarski akvarij i koliko!

Hvala svima na odgovorima i oprostite na ovako dugom tekstu!

Zagreb/Hrvatska

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2006, 08:19:00 prijepodne »
Što se tiče gibicepsa misllim da nebi trebalo biti problema, ako je toliko velik.

Ja u svom aku sa malawcima imam dva minijaturna ancistrusa, koje ne
diraju cca 3-4 cm i sinodontisa za kojeg sam se jako boja ali je od 10
cm i ciklidi ga se dobrano bribojavaju.

To su moja iskustva.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2006, 08:47:00 prijepodne »

Citat: Mattia
Eto, kupio sam akvarij od 300 litara i nakon dugo premišljavanja, odlučio se da unutra budu prekrasni Malawi ciklidi i time ću si ispuniti davni san jer sam taj tank sa ciklidima trebao napraviti još prošle godine!

Jupi!

E sad ovako.....akvarij slažem u subotu! Kupio sam svijetlo smeđi pijesak, moram još ići nabaviti kamenje negdje i to je to! Prvo pitanje mi je jel netko zna gdje mogu nabaviti dobro kamenje za taj akvarij u Zagrebu? Naravno besplatno iz prirode!

Potok Bliznec, Sljeme, zeleno lijepo kamenje, čuvar parka zna bit nezgodan...Il probaš na nekoj šljunčari ...

Druga stvar koja me muči je slijedeća! Kupio sam crijevo koje ću spojiti na pipu od vešmašine i to će mi olakšati da mijenjam 50 % vode svaki tjedan! Ali mene zanima šta neće njima ta voda biti prehladna jer ja tu nemogu regulirati temperaturu vode nego samo odvrnuti pipu i curit će mi u akvarij hladna voda pa se bojim za ribe!

Ak ćeš mijenjat u komadu 50 posto, ne bu dobro...prevelika pormjena u temp.će bit

Treća stvar! Imam 100 litarski akvarij i iz njega u ovaj 300 litarski moram prebaciti gibicepsa! Moj prekrasni gibiceps sad ima 20 cm! Bojim se da li će biti problema sa njim i ciklidima! Znam da inače oni ne idu s ciklidima u akvarij ali nema šanse da se ja riješim svog gibicepsa jer mi je prekrasan i ne dam ga za ništa!

može gibi, gadan je on igrač

Četvrta stvar! Svjetlo! Imam u poklopcu mjesta za 4 lampe od 60 cm! Ja imam dvije lampe gro lux od 18 w, dvije daylight isto 18 w i dvije Aqua glo 20 w od Hagena! Koje lampe od svega toga da stavim u poklopac i koliko?

ova kombinacija šnjofa na alge...nemoj daylight stavljat...uzmi rađe umjesto njih recimo power glo ...

Eto, to mi je sad za početak bitno da saznam, a onda ću poslije o onom drugom dijelu, a to je koje ciklide staviti u 300 litarski akvarij i koliko!

Hvala svima na odgovorima i oprostite na ovako dugom tekstu!

Offline makai

• Punopravni član
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2006, 09:56:00 prijepodne »
u pevecu imaš kante 200l na akciji oko 120 kn. dan ranije vodu unutra iskoristiš grijač i pumpu filtera (ako nemaš dovoljan pad vode)iz starog akvarija ili kupiš novi. dobrog kamenja trenutno ima na retenciji (brani) u Jazbini - to ti je tamo gdje sad grade novo jezero ali isto pripazi na čuvare (ima zgodnog crnog i tu tamo koji zeleni koji mi je promakao). probaj samo sa dvije a.glo netreba njima toliko puno rasvjete pogotovo ako nečeš imati puno bilja. (ako probaš molim tenapiši kako izgleda s tom kombinacijom ja probao sa dvije power glo i nisam bi zadovoljan sad imam trenutnokombinaciju te dvije lampe)
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2006, 10:47:00 prijepodne »
jap..treba kombinirat lampe..aqua glo i power glo sudobra kombinacija za ciklide, dok samo power glo uvijek alge pokrene...

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2006, 11:29:00 prijepodne »
ja imam gibicepsa sa malawi ciklidima isto komad od nekih 20-ak cm,... ne diraju ga,...

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2006, 15:33:00 poslijepodne »
E da vas pitam! Bio sam maloprije na nekoj šljunčari i uzeo dosta kamenja! Za malo kamenje sam siguran da je pravo i da može u akvarij, ali za ovo veliko nisam! Htio sam vam staviti slike tog kamenja ali mi neće mob na email poslati slike pa da ih ja tu prebacim, pa vam onda moram objasniti!
To veliko kamenje je jako svijetle boje i izgleda kao kamen ali kad ga se lupi u pod npr. onda se on razlomi malo! Da li takvo kamenje smije u takav akvarij? Naravno ja bi to kamenje sve prije prokuhao!

Što se tiče lampa, niste mi rekli koliko da ih stavim! Da stavim dvije Aqua i dvije Power? To će onda biti oko 80 w, šta im to neće biti previše svjetla? Ili da stavim jednu Aqua i jednu Power?

Zagreb/Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2006, 15:45:00 poslijepodne »
šta se tiče kamenja i malawi ciklida nemožeš pogriješiti,... čak naprotiv kamen vapnenačkog podrijetla će im dizati pH, a to paše za Malawi,...

lampa ti je dovoljna 1power-glo i 1 aqua-golo, netreba ima puno svijetla,...

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2006, 11:36:00 prijepodne »
A zanima me isto tako da li moram prati i čistiti pijesak za akvarij koji sam kupio u Zoo shopu? Nemojte mi reći da moram jer stvarno nemam volje za tim! On bi već trebao biti pročišćen ili što već!
Isto tako me zanima da li sutra kad ću slagati akvarij, da li u njega mogu staviti dva panja koje sam dosad imao u 100 lit. akvariju? Mislim, nisam baš vidio da netko ima drvene panjeve u akvariju za malawi ciklide! Svi imaju samo kamenje! Da li se i panjevi nalaze u prirodnom okruženju malawi ciklida?

Zagreb/Hrvatska

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2006, 11:51:00 prijepodne »
Citat: Mattia
A zanima me isto tako da li moram prati i čistiti pijesak
za akvarij koji sam kupio u Zoo shopu? Nemojte mi reći da moram jer
stvarno nemam volje za tim! On bi već trebao biti pročišćen ili što već!
Isto
tako me zanima da li sutra kad ću slagati akvarij, da li u njega mogu
staviti dva panja koje sam dosad imao u 100 lit. akvariju? Mislim,
nisam baš vidio da netko ima drvene panjeve u akvariju za malawi
ciklide! Svi imaju samo kamenje! Da li se i panjevi nalaze u prirodnom
okruženju malawi ciklida?

Morao bi malo oprati taj pijesak.. ajde pa nije to toliki problem,
stavi ga u kantu i stavi vodu da direktno u kantu pada i mjesaj pijesak
s rukom i tako ti je pijesak cist za 2 min..

a panjevi se ne nalaze u njihovom prirodnom okruzenju.

Split / Hrvatska

Offline perinjo

• Punopravni član
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2006, 11:40:00 prijepodne »
budući da ste većinu toga već prokomentirali i rekli čovjeku, samo bih se nadovezao na izmjenu vode u akvariju...kupi si maticu/obujmicu koju ćeš montirati na crijevo i koja se onda "šarafi" na izlaz slavine ili tuš crijeva pa onda preko bojlera možeš regulirati temperaturu vode koju ćeš uvesti u akvarij...ja tako radim već godinu dana i sve (hvala Bogu) savršeno funkcionira...još nisam skuhao ni jednu ribu... , a niti pothladio...mislim ne žale se ništa...
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2006, 19:29:00 poslijepodne »
E, super....to mi se jako sviđa...jer lakše mi je da otvorim pipu i voda mi curi direktno u akvarij nego da moram u neku kantu pa da odstoji!

Inače, ljudi moji...evo akvarij je u pogonu, izgleda predobro da bi bilo istinito...hehe...mislim barem meni! Jako sam se trudio da složim neke špilje itd.! Tako sam sretan što sam napravio akvarij za ciklide! Budem stavio neke slike čim nabavim od frenda digitalni fotić!

E sad.... po prvi put sam odlučio da pratim sva pravila, a to znači da ću pustiti akvarij da se zaciklira 21 dan i biti strpljiv, i tek onda dolaze prvi ciklidi!
Recite mi sad, pošto će unutra biti samo gibiceps, koliko u ovih 21 dan moram promijeniti vode i koliko često dok ne dođu ribe?

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #12 u: Siječanj 19, 2006, 17:47:00 poslijepodne »
Pa šta mi nitko ne može reći koliko često moram vodu mijenjati dok mi se akvarij ne zaciklira?

P.s. Imam vanjski filter Tetretec EX600 sad u tom akvariju i sad razmišljam da li je bolje da kupim Još Tetratec EX700 pa da imam taj i ovaj 600 u akvariju kao filtere ili da kupim Tetratec EX1200 pa da imam samo taj u akvariju kao filter?

Financijski bi puno uštedio kad bi mi rekli da mogu kupiti ovaj 700!

Stvarno hvala svima koji mi pomognu jer mi je sad vaša pomoć jako potrebna!

Zagreb/Hrvatska

Offline Krajten

• Punopravni član
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #13 u: Siječanj 19, 2006, 17:59:00 poslijepodne »

ja u vrijeme cikliranja akvarija uopce ne mijenjam vodu, ne znam kako drugi...Sto se tice filtera 600 i 700 ce ti biti odlicni zajedno, samo ces imati 2 usisa i dva izlaza, pa estetski razmisljaj kako ces to sakriti, a ako kupis ex1200 takodjer ne mozes pogrijesiti..
ZG,Vrapče

Offline makai

• Punopravni član
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #14 u: Siječanj 19, 2006, 18:22:00 poslijepodne »
ja bi uzeo dva filtera -dva ti sigurno neće riknit u ističas a i možeš ih čistiti u različito vrijeme tako da ti se ujednom uvijek stignu oporaviti korisne bakterije (nek me netko ispravi ako griješim). jatako radim u velikom 450 l i nema problema. nisam mijenjao vodu dok je ciklirao, a prvi tjedan sam ubacivao Nitrivec - onako od oka u sedam dana po malo,a drugi tjedan ništa ali ubacio sam jednu od spužvi iz starog filtera i nakon ukupno 18 dana ubacio ribe (bez gubitaka sve žive, vesele i zdrave). i reci kakvu imaš pozadinu?
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #15 u: Siječanj 19, 2006, 20:00:00 poslijepodne »
E super onda jer jeftinije mi je kupiti ovaj EX700, a i s njim onda mogu koristiti ovaj svoj stari filter, a ovako kad bi kupio EX1200 onda bi mi ovaj stari negdje skupljao prašinu! Ma zanimalo me to jer sam čitao da ciklidi moraju imati jak protok vode i jake filtere pa zato sam pitao da li će EX600 i EX700 zajedno biti dobri!

Pozadina je umjetna stjena jer je i akvarij i pozadina kupljena preko jednog forumaša! A akvarij je inače stari Vedranov ako ti to išta znači! Stavit ću slike što prije čim nabavim od frenda digitalni fotić!

Zagreb/Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #16 u: Siječanj 20, 2006, 00:42:00 prijepodne »
Što se tiče ove izmjene vode ja isto imam spojeno na tuš ali pošto imam bojler na struju u kojem voda stoji ,..svugdje sam čitao da se nesmije koristiti ta voda pa koristim hladnu .Iako imam jedne od osjetljivijih ciklida,..Tropheuse problema nisam imao ali sad po zimi ne mijenjam više od 30% vode.Tako možeš i ti sa malawi ciklidima sigurno im neče ništa biti od hladnije vode krače vrijeme.Što se tiče gibicepsa ja sam svojeg nabavio dok je imao 2-3 cm i još je uvijek tu ,sad ima oko 12 cm.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #17 u: Siječanj 20, 2006, 11:49:00 prijepodne »
Ma ja nemam bojler nego normalno iz gradskog vodovoda! Tako da bi to bilo onda u redu valjda! Jedino moram naći tu maticu s kojom ću spojiti tuš i cijev!

Moj buco, kako ga ja zovem...hehehe...on je isto imao 2, 3 cm i sad u ovih skoro godinu dana narastao je do 20 cm i samo jede i jede! Hehe!

Ok, onda ću kupiti EX700 i imati dva filtera, spojit ću ove cijevi na tuš kad budem praznio i punio i sad još mi se akvarij mora do početka 2 mjeseca ciklirati, a onda ću vas početi daviti sa ribama jer nemam pojma te latinske izraze i koje idu i koje ne! Pozdrav!

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #18 u: Veljača 05, 2006, 00:15:00 prijepodne »

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #19 u: Veljača 05, 2006, 00:16:00 prijepodne »

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #20 u: Veljača 05, 2006, 00:17:00 prijepodne »

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #21 u: Veljača 05, 2006, 00:17:00 prijepodne »

Zagreb/Hrvatska

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #22 u: Veljača 05, 2006, 00:21:00 prijepodne »
Evo to su slike da vidite bar otprilike kako izgleda! Nadam se da sam dobro složio jer nemam iskustava sa ciklidima i kako točno treba izgledati akvarij! Trudio sam se raditi neke špilje itd.!

Akvarij nije očišćen, tek sutra ću ga malo usisati i promijeniti vodu!

Akvarij se ciklirao točno 21 dan kako ste rekli!

Slijedeći tjedan kupujem ribe pa eto sad dolazi onaj drugi dio posla da mi kažete koje ribe kupiti pošto ja nemam pojma koje ribe idu zajedno itd.! Naravno malawi ciklidi idu unutra!

Nadam se da sam to dobro nekako složio i napravio!

Zagreb/Hrvatska

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #23 u: Veljača 05, 2006, 01:18:00 prijepodne »

Pa nije loše za prvi put.....e, ovako: kamenje mi izgleda vrlo klimavo a i naslonjeno je na staklo - to mi se ne sviđa. Moraš imati u vidu da će ribe iskopati rupe ispod kamenja i da se tomože srušiti. Gledaj kad slažeš da poslažeš tako da, ako se i sruši, ne napravi štetu.....

dalje: oštro kamenje i malawi ne idu skupa. Jednostavno zato što će biti povreda i to najčešće oka.....

Pijesak je odličan i super se uklapa u pozadinu. Savjetujem ti nabavku kamenja slične boje ili neko tamnije....biti će puno bolje i prirodnije.

Za biljke ti neću reći ništa. Neki ne mogu zamisliti aq bez bilja ali to nije razlog da se ne složi takav aq. Meni osobno se ne sviđa i kod mene može proći eventualno Valisneria no, ako se tebi sviđa- podržavam.

A ribe?.....hm.... što se nudi po trgovinama?

U svakom slučaju polako. Nemoj odjednom staviti 15 riba.

Za početak bi mogao staviti recimo Labidochromis caeruleus (lijepa, mirnija, dostupna...) ili nešto što ljudi imaju viška vlastitog uzgoja...

Sretno!
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Mattia

• Punopravni član
  • **
Ciklidi i 300 lit.
« Odgovori #24 u: Veljača 05, 2006, 13:40:00 poslijepodne »
Ma prvo sam u akvarij stavio 2 cm stiropor, a onda poslagao svo kamenje a tek onda stavio pijesak! Tako da nemogu iskopati ispod kamenja! Možda sad ovako na slici izgleda klimavo ali ja mislim da sam to dobro učvrstio! :)

A ovo za oštro kamenje....ne znam....nadam se da neće biti ozljeda....to je jedino kamenje koje sam zasad našao....a sad ću vidjeti kako će to funkcionirati!

Bilje sam stavio samo zato što sam ga prenio iz prošlog akvarija i nisam ga imao kamo staviti! Zasad će biti u ovom ali nije mi problem maknuti ga ako se ribama neće svidjeti ili meni! Vidjet ću! Znam da inače u Malawi tanku nema bilja! :)

Hvala na savjetima Njuška! Sad mi je svaka pohvala i kritika jako bitna!

Zagreb/Hrvatska