Srpanj 21, 2025, 14:30:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Betta mrijest  (Posjeta: 1433 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline flep47

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Betta mrijest
« u: Listopad 16, 2012, 20:20:02 poslijepodne »
Pozdrav svima, novi sam na forumu i nadam se da ću pronaći ono što me zanima, ali i da ću moći nekome pomoći sa svojim iskustvima. Prije nekoliko dana nabavio sam si dvije betta ribice, mužjaka i ženku. Stavio sam ih u akvarij od 10 litara i u njega sam postavio grijač od 25 W i namjestio ga na 28 stupnjeva. Ženku sam stavio u staklenu teglu kako je mužjak ne bi tukao. Sutradan on je u jednom kutu akvarija napravio gnijezdo široko oko desetak centimetara u krug. Malen se sva prošarala, dibila je uzdužne pruge po tijelu, ne po dužni već po širini. Odlučio sam ju pustiti mužjaku. Onda je nastao lom, ona je počela sumanuto bježati, tako da sam ju jedava spasio i vratio ponovo u teglu. U toj zbrci rasturilo se gnijezdo. Više ga nije pravio, pa sam mu nakon dva dana kupio još jednu ženku, najkrupniju koju sam do sada vidio, sigurno je dvostruko veća od ove malene, koja je po meni još premlada. Malenu sam ostavio u tegli, a novu ženku u plastičnu posudu koja je potopljena u vodu. Ovbje su dobile šare po tijelu, a on jadničak ide od jedne do druge, međutim ne pravi gnijezdo. Pustio sam ih k njemu, ali on je više zaniteresiran za malenu koju neprestano ganja po akvariju, kod ove velike ponekad navrati i malo se udvara pa opet ode tražiti malu. Da bi to prekinu, malenu sam odvoji u drugi akvarij gdje je ne vodi, a ovu veliku ženku sam stavio u plastićnu posudu i on se ne odvaja od nje. Zanima me da li će početi praviti gnijezdo, čak sam mu u jednom kutu postavio stiropor od jednog centimetra 10X10 centimetara koju, ona pluta na vodi, a učvrstio sam je s papirnom trakom za akvarij. Ne znam da li sam pogriješio što sam uzeo tako veliku ženku, koja je čini mi se veća od mužjaka. Ovo što pokušavam sa mrijestom je čista znatiželja da li ću uspjeti, bez da imam namjeru baviti se time.
Molio bih da mi se jave oni koji u ovome imaju iskustva.
P.S. Nisam u akvarij postavio ništa od bilja, niti na dno.
Flep

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
Odg: Betta mrijest
« Odgovori #1 u: Listopad 16, 2012, 20:29:49 poslijepodne »
1. premali akvarij
2. vodoravne pruge su zbog stresa
3. mrjest dosta iscrpi ribe, pogotovo mužjaka jer brine  o ikrama i malcima neko vrijeme i u tom razdoblju baš i ne prihvača hranu. Prvo im osiguraj kvalitetnu prehranu tjedan-dva
čime se nemaš namjeru baviti, akvaristikom?

ima na internetu dosta savjeta za mrjest betta, pogledaj malo ;)
pogotovo http://bettasvijet.com/web/

Offline flep47

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 16, 2012, 20:37:39 poslijepodne »
Hvala na odgovoru, ali napisao sam da pruge nisu vodoravne. Nemam namjeru baviti se mrijestom, ovo radim tek toliko da se uvjerim da  mi to uspijeva. Ali, nikada se ne zna, znam puno onih koji su se počeli baviti nekim hobijem koji im je danas prerastao u posao, šalim se. Još jednom hvala!

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #3 u: Listopad 16, 2012, 21:05:20 poslijepodne »
krivo sam te razumio  :D
po meni je največi problem veličina akvarija. Probaj u večem i stavi ženki neko sklonište, da se sakrije od mužjaka ako treba.  ;)

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Listopad 16, 2012, 21:34:57 poslijepodne »
ja bi ti savjetovao da se dobro raspitas prije nego sto ponovno probas...
jer razlog zbog kojega se upustas u tako nesto je potpuno pogresan... Bette u jednom mrijestu mogu producirati i do 300-400 jaja... neka ti od toga ostane zivo 100 ribica... pitanje je gdje ces kasnije s njima... pogotovo sa muzjacima koji nemogu zajedno u jedan akvarij... dakle da imas srece i samo petina bude muzjaka trebas 20 akvarija...
ako pak imas svu opremu onda probaj...
10 litara je malo premalo... treba ti nesto izmedu 15-25 litara... bez podloge jer kad jaja ispadaju iz gnjezda bettan ih skuplja i vraca nazad... ako imas sljunak to nece biti moguce... temperatura 27-28 stupnjeva...  treba ti i dobra prehrana 2 tjedna prije mrijesta. Visoko proteinska hrana (bloodwormsi, smrznuta artemija itd.)... Bettama treba energija za mrijest a tako ces im ju omoguciti...
Nije pravilo da Bettan napravi gnjezdo prije nego sto pustis zenku... ako su oboje spremni radit ce on gnjezdo za vrijeme mrijesta... trebaju ti vertikalne crte na zenki ne vodoravne...
opet se ponavljam... prije sljedeceg pokusaja dobro se raspitaj o tome...

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #5 u: Listopad 16, 2012, 22:02:22 poslijepodne »
Iza prekonekoliko uspjesnih mrijestova betta (jedan upravo ima 40-ak klinaca od 3 tjedna) mogu reci sljedece: od pocetka je sve krivo, krivo i krivo. Hoces namjeru, hoces drzanje, bilo sto. Draken je dobro rekao da ti je namjera kriva, jer ne mozes donjeti ribe doma i staviti u mrijest, pogotovo ako ni ti sam ne znas sto radis.
dakle, za pocetak bette bi trebale biti vise manje jednake velicine, ali ako "znaju sto rade" moze biti i mala razlika. treba ih "kondicionirati" prije mrijesta, sto znaci dobro i obilno hraniti. mrijest ih dosta iscrpljuje (pogotovo muzjaka koji i do 7 dana provede bez hrane, a mora i gnjezdo graditi i stiskati zenku i na kraju brinuti se o klincima dok ne dodju u "free swimm" fazu, tj, kad pocnu samostalno plivati.
e sad, velicina od 10 litara akvarija je dovoljna. samo treba imati na umu da stvarno moze biti i preko 200 klinaca, a ne vade se van dok se ne razviju da udisu i atmosferski zrak. idealan akvarij ima oko 20 litara, samo jedna trecina se puni vodom jer bettama treba "niski vodostaj" s obzirom da moraju dizati jaja i klince s poda, sto ako je visoka voda iziskuje puno vise energije i posla. nadalje, u vodu treba staviti dosta bilja, najbolje puno rogolista da se zenkica ima gdje skrivati. temperatura je oko 28C. u mrijesni akvarij NE stavljati filter, pumpu, zracnu pumpu niti bilo sto sto bi remetilo povrsinu vode. isto tako, nema nikakve podloge, samo cisto staklo da se olaksa skupljanje jaja. nadalje, ono sa pola case jogurta, stiroporom ili slicnim je komplicirano. najboljim se pokazao list katape koji, osim sto je idelan za izdraditi gnjezdo ispod njega, omeksava i zatamnjuje vodu sto bettama pase.
kad se ima odgovarajuci par, njega se prvog pusta u mrijesni, nek se udomaci. nju se potom stavlja u taklenku i u akvarij, da ju vidi. divljat ce i ona u staklenci i on vani, ali tek kad zenka dobije poprecne pruge, ali ne vodoravne nego okomite, ona je spremna za parenje. nekad to moze trajati par sati, nekad i do 2 dana. dal ce on odmah graditi gnjezdo ili kad ona vec bude u akvariju s njim, ovisi od ribe do ribe. obicno pocnu dok je ona jos u staklenci, ali nije pravilo.
kad se zenka pusti, on ce ju krenuti natjeravati, tuci, cupati, ona njehga isto. sve je to normalno. isto je normalno da ona rasturi cijelo gnjezdo. opet, znalo mi se dogoditi da je par bio tako "uigran" da bi iz mrijesta izasli cijeli kao sto su i usli, a znalo se dogoditi da bi zenka uginula nakon par dana od ozljeda (vidjeli bi se podljevi na njoj. za to sluzi pun obilja da se ona moze skrivati. njega ce feromoni koje ona ispusta motivirati da gradi gnjezdo i kad oboje budu spremi da ju "stisne". ona ce ispustati jaja, a on ce ih u ustima nositi do gnjezda i "upuhivati" u baloncice. nekad to rade zajedno, nekad samo ona, ali je potrebno da ih i on "provrti" u ustima jer ih tako oplođuje. zato se ne treba bojati ako bettan "jede" jaja jer ih ili oplođuje, ili uklanja "pokvarena" ili jednostavno dize s poda ona koja su ispala iz gnjezda. jednom kad je "stiskanje" gotovo, zenka se vadi jer je njezin posao gotov.
muzjak sad vodi brigu o klincima. 2 dana nakon mrijesta se vide mali "koncici" koji vise iz baloncica gnjezda. to su bebe bette koje jos potpuno ovise o tati, tako da ga se ni slucajno ne dira. tek kad klincei pređu u "free swimm" fazu, znaci da sami plivaju, tata se moze, a ne mora vaditi van. ja ga vadim, neki ga ostavljju. nit jedno ni drugo nije pogresno.
vec tada treba poceti raditi artemiju kojom se klinci hrane. al to je druga tema.
to je sto se tice mrijesta... sto su klinci stariji, nadodaje se voda, ali jos uvijek nista od filtera ni pumpi ni slicnog. tek kad klicni pocnu uzimat i atmosferski zrak, onda se moze staviti blaga zracna pumpa, ali nije potrebna. moje bette zive bez filtera i bez pumpi. eto, najstarija ima 2g i 8 mjeseci!
u svakom slucaju treba DOBRO RAZMISLITI zelimo li razmnazati bette, jer neki prosjek je 50-100 kom, nekad vise, nekad manje, ali treba znati da vecina tih riba ce trebat zaseban akvarij.

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2012, 22:09:49 poslijepodne »
zanima me, ako je to tvoj "eksperiment" da vidis jel ti to mozes (odsnosno jel si dovoljno sposoban da omogucis ribama da one to mogu) sto bi sa klincima kad bi se izlegli?

Offline flep47

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 17, 2012, 12:29:04 poslijepodne »
Super ste i vidim da imate dosta iskustva. Usput još dosta čitam na ostalim forumima na ovu temu. Svaki savjet je dobro došao. A što se tiče pitanje NoAir-a ako uspiju izleći mlade vjerujem da ću do tada biti spreman da im osiguram potrebno, a kada jednom porastu familija je velika pa ću ih podjeliti.