Srpanj 21, 2025, 00:59:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tropheus  (Posjeta: 1984 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Tropheus
« u: Listopad 11, 2012, 21:50:38 poslijepodne »
Zahvaljajuči Bubi i njegovom postu MINI Tropheus room...eto ja sam za vas opet iskopao članak o tim prekrasnim ciklidima, ciklidima, koji sa svojom gracioznošču, da o eleganciji , nit ne pričam prosto mamae dih i na nesreču i novac.Možda če taj članak biti nekome i orijentir ka upoznavanju i nabavki tih ciklida...ima jih u više od 40 -tak varijeteta, takoreči od crnih dp crvenih, pa rariteta, i nekih koji su više zastupani.Na svek toliko i tu su se našli akvaristi, koji su išli na Tropheuse i nikad jim nije bilo žao.

A ono koji bi to željeli i studirati...najbolja je knjiga od Peter Schupke  Tropheus
a eto i članak :http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=255:tropheusi&catid=20:anci&Itemid=63

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Odg: Tropheus
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2012, 22:20:27 poslijepodne »
Postovani gosp. Bojko nadam se da moj off topic nece izazvati ljutnju a da ne otvaram novi post...poskusacu da budem sto kraci  :)  Imam duboisie karliani i bullu point tropheuse stare oko 1,5 god i do sada su imali 2 mrijesta koje nisam dirao (a koje sam primjetio) da li je moguce da iznesu mrijest do kraja u AQ da ih ne moram vaditi i cijediti posto zbog njihove brzine nema sanse da ih mogu uhvatiti tako lako...sad su mi 2 zenke karlianija nosece i ne znam koliko dugo vec nose...unaprijed zahvalan  :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline kaja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2012, 07:09:32 prijepodne »
Po mom iskustvu, u akvariju gdje su dvije vrste Tropheusa, nikad mi nije uspio mrijest. Zenka iznese do kraja, ali malci odmah budu pojedeni.
U akvariju di imam samo jednu vrstu to nije tako, mrijestovi uspijevaju.
To ne mora biti pravilo.
Ako u akvariju imas mjesta di se mali mogu sakriti, probaj jos koji put, jer je puno bolje da zenka pusta prirodno i mali odrastaju zajedno s roditeljima.

Zenke inace nose oko mjesec dana prije nego ispuste male.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2012, 08:51:49 prijepodne »
Ja sam još to iskopao:
- neke ženke tek u 7 pokušaju nose malce do kraja
- bolje je ženku prebaciti u odvojeni akvarij
- ako u tom akvariju nemaš puno mesta za skrivanje...malci su osudjeni na ono što ti več napisano.

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2012, 08:58:51 prijepodne »
Ja sam još to iskopao:
- bolje je ženku prebaciti u odvojeni akvarij

Ovo nebi nikome preporucio. Vadio sam i ja zenke, pa sam im zdrmao hijerahiju i doslo je do pokolja, 15 ubijenih Ikola u par dana.
NE VADITE ZENKE IZ AKVARIJA DUZE OD POLA SATA
ni muske, by the way,  :afro:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2012, 09:11:14 prijepodne »
Svakako zanimljivo, no da potegnem neku usporedbu sa malawi ciklidima....šta u slučaju, da bi jim sasvim promenio dekoraciju i markere?

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Odg: Re: Tropheus
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2012, 09:14:17 prijepodne »
Ja imam druga iskustva. Akvarij 250 litara. Unutra murago i masawe. Mrijest muraga ucestal. Zadnji mrijest murago  zenka sama pustila mlade navecer pokupila natrag u usta i tako 3dana. Niko od ostalih riba u akvariju niti blizu nisu doslli. Poslje su u zajednicom akvariju odrasli.

Sent from my GT-S6802 using Tapatalk

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Listopad 12, 2012, 10:10:43 prijepodne »
Kad sam ih ubacio u AQ malci su bili stari oko mjesec dana...pa mislim da sto se tice hijerarhije da su teritorije vec odavno podjeljene a agresivnosti izmedju vrsta skora da i nema...kod karlijanija je slucaj dominatnog muzijaka rijesen dok sam bio na odmoru proslog ljeta a jedan od tada pliva u saksiji sa cvijecem :) nazalost (bio je najveci i najljepsi sto mi nije jasno).....po savjetima koje ste mi dali odlucio sam da ostavim obje zenke pa sta bude i mozda ubacim jos neki kamen sa rupicama mozda od sedre (sige) za skrivanje malaca...hvala na odgovorima  :up:
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2012, 11:33:45 prijepodne »
ili privremeno ubaciš ciglu sa rupama ili one plastične cijevi..

a tako izgleda knjiga od Schupke-ja

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2012, 12:52:25 poslijepodne »
Svakako zanimljivo, no da potegnem neku usporedbu sa malawi ciklidima....šta u slučaju, da bi jim sasvim promenio dekoraciju i markere?

Promjena dekoracije i kamenja je preporucljiva, odnosno rekao bih obavezna kad se dodaju nove ribe. Uspostavljenoj koloniji se inace ne preporuca
dodavati nove ribe, pogotovo jednu-dvije, jer je gotovo sigurno da ih nece prihvatiti.
Ako se vec dodaje, bolje ih je dodati vise, skroz promijeniti scape, zgasiti svijetlo, i maknut se dva dana iz stana.

Ako im promijenis postavku dolazi do ponovnog uspostavljanja hijerarhije, da se odredi ko je gazda ko šegrt, a ko potcinjeni. Moze proc dobro, a ne mora, zato
ako sve funkcionira najbolje nist ne dirati...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2012, 14:09:53 poslijepodne »
A eto pitanje......
Buba koliko ti misliš ili ostali jeste najbolje imati jedinke jedne vrste i kakav omjer M i Ž bi trebalo, da ajde sve to funkcionira kako valja ?

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 12, 2012, 14:56:42 poslijepodne »
Preporucam 10 barem, pozeljno vise.
Al ima dosta ljudi ovdje koji imaju i manje, pa im se razmnozavaju i sve funkcionira.
Sto se tice omjera muski-zenski, nije tolko bitno.
Uzgajivaci imaju omjere 17:2 i takve, ali za normalno funkcioniranje jata moze buti i pola-pola.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 12, 2012, 15:27:23 poslijepodne »
Super Buba, samo ti nastavi :klap:

A crveni su Tropheusi ionako mrak, a takve je imao Njofra...mogao bih se i on javiti...vrijeme je :D

Tropheus Chimba

Offline silvio1911

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2013, 13:23:16 poslijepodne »
prekrasna mi riba nema šta

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2013, 18:55:46 poslijepodne »
Super Buba, samo ti nastavi :klap:

A crveni su Tropheusi ionako mrak, a takve je imao Njofra...mogao bih se i on javiti...vrijeme je :D

Tropheus Chimba

Predivne ribe  :klap:
A Bojko, drago mi je da si spomenuo Njofru.
Imao je predivan akvarij sa super pozadinom i ovim lijepi ribama.
Par puta sam se našao s njim, a nadam se da je još tu negdje i da će se pojaviti  :up: