Kolovoz 15, 2025, 02:47:32 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko Bette i Gupija  (Posjeta: 3067 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrca90

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Pomoc oko Bette i Gupija
« u: Listopad 11, 2012, 21:29:53 poslijepodne »
Stavio sam bettu u akvarij prije 2-3 dana.
Primjetio sam da muskim gupykama fale komadi repa  :(
Zanima me hoce li se priviknuti jedni na druge ili  ..?
Akvarij je 200l,mislim da im je to vise nego dovoljno prostora i danas sam mu kupio zenku da se zabavlja.
I zanima me hoce li gupykama repići normalno zarasti ili ih trebam odvojiti i liječiti.
Pa molim nekog ko ima iskusta s time da mi pomoge nekim savjetom.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pomoc oko Bette i Gupija
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2012, 21:35:28 poslijepodne »
bez namjere da budem grub, ali jesi li ti procitao jednu jedinu rijec o bettama prije nego sto si istu nabavio?

Da pojasnim, evo ti gresaka koju si napravio.

Mijesas bete s gupijima.
Drzis betu u 200 litara.
Stavio si mu zenku.

Beta se drzi sama, u malim akvarijima. 15-25 litara ideala. ako su u vecem, do 50 litara, drustvo im mogu praviti corydorasi, ancistrus, ili neka manja slicna riba dna. Odnosno sve ono sto nije jarko ofarbano, nema duge peraje i repove, dakle, treba biti po svemu sto je moguce veca suprotnost beti. Zenka se ne stavlja, osim za mrijest, a i kad se stavlja, ne stavlja se u zajednicki akvarij, posebice ne onaj od 200 litara, jer kako rekoh, beta voli  plitku, mirnu vodu, bez strujanja, bez sustanara s jarkim bojama i dugim repovima, jer je to podsjeca na drugu musku betu, i eto ti problema. u tvojim gupijima vidi konkurenciju, i ne, to se nece smiriti i nece proci, prije ili kasnije ce biti ozbiljne stete.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2012, 22:05:25 poslijepodne »
bez namjere da budem grub, ali jesi li ti procitao jednu jedinu rijec o bettama prije nego sto si istu nabavio?

Da pojasnim, evo ti gresaka koju si napravio.

Mijesas bete s gupijima.
Drzis betu u 200 litara.
Stavio si mu zenku.

Beta se drzi sama, u malim akvarijima. 15-25 litara ideala. ako su u vecem, do 50 litara, drustvo im mogu praviti corydorasi, ancistrus, ili neka manja slicna riba dna. Odnosno sve ono sto nije jarko ofarbano, nema duge peraje i repove, dakle, treba biti po svemu sto je moguce veca suprotnost beti. Zenka se ne stavlja, osim za mrijest, a i kad se stavlja, ne stavlja se u zajednicki akvarij, posebice ne onaj od 200 litara, jer kako rekoh, beta voli  plitku, mirnu vodu, bez strujanja, bez sustanara s jarkim bojama i dugim repovima, jer je to podsjeca na drugu musku betu, i eto ti problema. u tvojim gupijima vidi konkurenciju, i ne, to se nece smiriti i nece proci, prije ili kasnije ce biti ozbiljne stete.

OK,ako se bette nemogu mijesati s gupykama.
Al nekuzim kako mu moze stetiti sto je u akvariju od 200 l.
Moze mu biti bolje ako je je litraza veca od njemu potrebne-to mi je bar logicno(bit ce sretniji ako ima 200l a ne 20l)
I neznam zasto ce mu smetat zenka.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2012, 22:12:17 poslijepodne »
Pa, ok, vidljivo je da neznas, kako sam napisao - da si procitao ijednu rijec o betama, nebi napravio sto si napravio.

ali, hajd...betti je 20 litara akvarij kao 200 litara. 200 litarski akvarij jednoj beti je kao da je ubacis u jezero od 2000000 litara. Jednostavno, to je riba koja NE treba, NE voli i NE podnosi velike prostore. S obzirom da taj tvoj akvarij ima vjerovatno i dobru filtraciju i protok vode (jer je 200 litara), to je jos jedna stvar koju beta NE voli.

Maltene stajaca voda, mali i plitak akvarij, mali filtercic tek toliko da voda lagano kruzi i filtrira se i to je idealno.

Kad ti muzjak ubije zenku, ili ona njega - bit ce ti jasno zasto se ne drze zajedno. dobro, situaciju mozda malo spasi cinjenica da je veliki akvarij, pa ce igra lovice mozda trajati puno duze, ali kad tad ce nastati problem.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2012, 22:12:46 poslijepodne »
a) bette su loši plivači
b) bette su dvodihalice
c) iz a) i b) se da zaključiti da je 200l (osim ako nije vodeni stup visine 20-25cm) samo patnja za bettu, koja će nakon nekog vremena leći na dno i doslovno se ugušiti ili krepati od umora...
d) bette su sijamske ribe BORCI - ne podnose sustanare, iako se to ponekad čini da je moguće, skoro uvijek se u njima probudi ratoborni gen, te zbog toga dolazi do borbe, teških ozljeda i na kraju smrti jedne ili obje ribe...

e) poslušaj savjete iskusnijih... i potraži malo po forumu, ima dosta opisanih razloga što i zašto vezano uz Bette i njihovo držanje  :up:

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2012, 22:19:27 poslijepodne »
OK, hvala vam. onda sutra prebacujem borca u mali od 15 l.
Jel moze onda s njim ici zenka ili da je se rijesim   -?

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2012, 22:23:30 poslijepodne »
Nikako zenka zajedno s muskim.......

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2012, 22:31:53 poslijepodne »
I sta da radim s gupykama,oce se same oporavit ili ?

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2012, 16:04:31 poslijepodne »
Ja držim betana zajedno s 10-ak odraslih gupija i nešto malih u 20l više od godinu dana i nikad nije bilo problema, mada ima jako velike peraje, al nisam primjetio da bi ikad ganjao gupije.  ;)
S perajama nemaš problema osim ako ne uhvate infekciju.

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2012, 16:14:29 poslijepodne »
Ja držim betana zajedno s 10-ak odraslih gupija i nešto malih u 20l više od godinu dana i nikad nije bilo problema, mada ima jako velike peraje, al nisam primjetio da bi ikad ganjao gupije.  ;)

To je premalo za toliko riba,pogotovo gupiji koji se kote kao ludi

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2012, 16:24:31 poslijepodne »
ustvari je fascinantno, nakon sto 100 ljudi lomi prste i pise kako se nesto ne radi, zasto se ne radi, i sto je najbolje - kako se treba raditi, uvijek se javi netko ko kaze - ali ja to imam tako i sve je ok.

pa se onda pitas, kako kod 100 ljudi gupiji i beta ne mogu mirno zivjeti, bez obzira na sve, ali kod nekoga ipak mogu?  :P

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2012, 00:43:25 prijepodne »
Potpuno se slazem sa DamiromSl i Smilyem Zg, a to sto je nekome uspjelo u 20 litara "konzervirati" hrpu ribica, to je samo mucenje i jednih i drugih. Imam bette vec godinama i sve sto su rekli damir i smiley stoji i tocno je i bila bih jako sretna kad bi ljudi prije no sto nabave određenu ribu ili ribe malo se ipak informirali, a ne kad je steta vec napravljena "rjesavali" se viska riba.

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 18, 2012, 21:05:37 poslijepodne »
To je premalo za toliko riba,pogotovo gupiji koji se kote kao ludi

Potpuno se slazem sa DamiromSl i Smilyem Zg, a to sto je nekome uspjelo u 20 litara "konzervirati" hrpu ribica, to je samo mucenje i jednih i drugih. Imam bette vec godinama i sve sto su rekli damir i smiley stoji i tocno je i bila bih jako sretna kad bi ljudi prije no sto nabave određenu ribu ili ribe malo se ipak informirali, a ne kad je steta vec napravljena "rjesavali" se viska riba.

Znam da je to premal za tolko riba. Mislio sam držati uz njega smo par endlera i to je to. I kupio sam od nekog s foruma, reko da prodaje endlere, al ipak nisu, imaju njihove gene ali su bar duplo veči. Bile su 3-4 ribe i u međuvremenu nakotilo ih se...  Evo sad ču ih dio pokloniti susjedi u veči  akvarij a drugi dio ili prodati ili ostaviti samo muške. Ne betan neznam dal bu još dugo. Ima ispod škrga kao neki tumor i primjetio sam da sve više odmara na bilju  :'(

ustvari je fascinantno, nakon sto 100 ljudi lomi prste i pise kako se nesto ne radi, zasto se ne radi, i sto je najbolje - kako se treba raditi, uvijek se javi netko ko kaze - ali ja to imam tako i sve je ok.

pa se onda pitas, kako kod 100 ljudi gupiji i beta ne mogu mirno zivjeti, bez obzira na sve, ali kod nekoga ipak mogu?  :P

pa evo postoje iznimke.. nekima uspjelo i s kozama a da se ne gnjave  ;)
« Zadnja izmjena: Listopad 18, 2012, 21:19:09 poslijepodne od draken0x »

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Listopad 18, 2012, 21:17:45 poslijepodne »
A ja ću podržati Damira, Smileya i NoAir! :up: Ako je već toliko toga napisano zašto onda ne proučiti detaljno sve što se može o tim ribama, a onda ih nabaviti. Naravno da postoje iznimke, ali da li se osloniti na pokoju rijetku iznimku ili se osloniti na ono što u 99% slučajeva funkcionira!? Moja je preporuka da napraviš tako kako ti je spomenuta trojka već rekla, a odgovorili su ti baš na sve što ti nije bilo jasno...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 18, 2012, 21:33:10 poslijepodne »

Ne betan neznam dal bu još dugo. Ima ispod škrga kao neki tumor i primjetio sam da sve više odmara na bilju 

Zasto imam osjecaj da se ove dvije recenice medjusobno ponistavaju?

Da si dokaz o iznimki koja funkcionira, sto sugerira prva recenica, mislim da ova druga nebi postojala.

A s obzirom da druga postoji, nekako mi se cini da nisi medju tim iznimkama.

Parafraza - nije pitanje hoce li se sr.... desiti, pravo pitanje je kada ce se desiti.  :D

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2012, 22:18:23 poslijepodne »

Moguce je . Betta je najopsaniji za dugorepe sustanare dok je skroz mlad a kasnije gubi interes.
Mladi bettani odrastaju potpuno sami svaki u svom malom boxu od svega 2-5 l. Tako da su tad izuzetno napaljeni i ratoborni . Kad iz toga malog boxa budu naglo premjesteni recimo u akvarij sa gupijima jao si ga njima .
Medjutim ako se stavi u zajednicki akvarij sa brzim kratkorepim ribama nemoze im nista jer je spor a i kratkorepe su pa ga ne zanimaju .
Nakon nekoliko mjeseci da dodamo guppije unutra  vjerujem da ih nece  dozivljavat.

Offline zeko1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2012, 22:24:40 poslijepodne »
Sorry šta se ubacujem u temu ali imam pitanje na koje vjerovatno znam odgovor ali da ipak pitam,betta i kozice,suživot nemoguć ili?

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Listopad 18, 2012, 22:38:45 poslijepodne »
Sorry šta se ubacujem u temu ali imam pitanje na koje vjerovatno znam odgovor ali da ipak pitam,betta i kozice,suživot nemoguć ili?
Ima i pozitivnih i negativnih primjera, sve je moguće... od brutalnog maskra do mirnog suživota. :-[

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 19, 2012, 10:19:33 prijepodne »

Ne betan neznam dal bu još dugo. Ima ispod škrga kao neki tumor i primjetio sam da sve više odmara na bilju 

Zasto imam osjecaj da se ove dvije recenice medjusobno ponistavaju?

Da si dokaz o iznimki koja funkcionira, sto sugerira prva recenica, mislim da ova druga nebi postojala.

A s obzirom da druga postoji, nekako mi se cini da nisi medju tim iznimkama.

Parafraza - nije pitanje hoce li se sr.... desiti, pravo pitanje je kada ce se desiti.  :D

Neznam kako bi gupiji omgli biti uzrok?
Ima to več skoro godinu dana i polako raste. Tražio sam kaj bi to moglo biti i najbliže kaj sam pronašao je tumor. Da je neka infekcija, sumnjam da bi to tak dugo trajalo.

Da, to kažu za betane.. funkcionira dok se betan ne odluči za večeru  :D