Kolovoz 12, 2025, 08:35:45 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Različite temperature  (Posjeta: 1813 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IMara

• Trade Count: (+11)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Različite temperature
« u: Listopad 11, 2012, 15:26:59 poslijepodne »
akvarij je 95 l sa orginalnim grijačem wave od 100W, termometar je na kontra strani od grijača. termometar je onaj obični od 10 kn sa crvenom skalom
e sad ovako. na grijaču je temperatura postavljena na 23,5 C a termometar pokazuje 26 C. koji je u pravu? da mijenjam termometar i koji je najbolji?
« Zadnja izmjena: Listopad 11, 2012, 15:32:20 poslijepodne od IMara »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Različite temperature
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2012, 15:36:58 poslijepodne »
moguce je da termometar ne pokazuje dobro, ali isto tako i grijaci znaju lagati, pa grije na neku svoju temperaturu koja nema veze s zadanom.

medjutim, obrati paznju i na temperaturu prostorije, mozes ti na grijacu namjestiti i minus 20 stupnjeva, voda ce imati temperaturu okoline.

dakle, ako ti je u sobi 26, djabe kako je namjesteno na grijacu, i voda ce biti 26 (ili jako slicno tome).

Najsigurnije ti je vidjeti, ako se grijac uopce ne pali duze vrijeme, onda voda ima temperaturu okoline. i cim temp vode spadne na to sto je namjesteno na grijacu, on ce poceti grijati.

ako to je slucaj, onda je pravo pitanje, kako ohladiti vodu na 23,5 stupnjeva, ako bas izricito mora biti ta temperatura, nekako mi se to cini "prehladno" za akvarij, ali sve ovisi sto drzis.

Edit - da, zato se to i zove "grijac". jer grije vodu hladniju od temperature na koju je podesen. grijati topliju vodu jednostavno ne moze.  8)

Offline rus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2012, 15:38:25 poslijepodne »
Ja vise vjerujem termometru jer je ipak dalje od grijaca dok je on sam jedan sklop i sve je blizu pa zato uvijek moras vise smanjit nego sta pise

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2012, 15:42:32 poslijepodne »
Ja vise vjerujem termometru jer je ipak dalje od grijaca dok je on sam jedan sklop i sve je blizu pa zato uvijek moras vise smanjit nego sta pise

Prije cackanja po grijacu, provjeriti ono sto sam gore napisao. kod mene je na grijacu namjesteno na 20C. grijac je 100% kalibriran i 100% grije vodu na 20 stupnjeva i ni milimetra vise.

kako mi je onda trenutna temperatura vode u tom akvariju 24 stupnja? Zato sto je temperatura zraka u prostoriji tolika. i grijac nema sto grijati. i eto ti razlike, kad temperatura padne ispod 20, onda se pali grijac i odrzava konstantnu temperaturu grijanjem, a ne hladjenjem vode.

Temperatura vode ce biti onolika koliko je namjesteno na grijacu (pod uslovom da je on ok i dobro zagrijava) SAMO i ISKLJUCIVO ako je temperatura zraka niza od zeljene temperature vode. U svakom drugom slucaju, voda nece imati tu temperaturu kako je na grijacu.  :up:

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2012, 15:44:41 poslijepodne »
za vjerovati je termometru a ne grijaču, tj grijaču s termostatom. najbolji je onaj laboratorijski. ne moraš imati 2 termometra, posudi ga negdje i "kalibriraj" svoj termometar i grijač.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2012, 15:49:10 poslijepodne »
moguce je da termometar ne pokazuje dobro, ali isto tako i grijaci znaju lagati, pa grije na neku svoju temperaturu koja nema veze s zadanom.

medjutim, obrati paznju i na temperaturu prostorije, mozes ti na grijacu namjestiti i minus 20 stupnjeva, voda ce imati temperaturu okoline.

dakle, ako ti je u sobi 26, djabe kako je namjesteno na grijacu, i voda ce biti 26 (ili jako slicno tome).

Najsigurnije ti je vidjeti, ako se grijac uopce ne pali duze vrijeme, onda voda ima temperaturu okoline. i cim temp vode spadne na to sto je namjesteno na grijacu, on ce poceti grijati.

ako to je slucaj, onda je pravo pitanje, kako ohladiti vodu na 23,5 stupnjeva, ako bas izricito mora biti ta temperatura, nekako mi se to cini "prehladno" za akvarij, ali sve ovisi sto drzis.

Edit - da, zato se to i zove "grijac". jer grije vodu hladniju od temperature na koju je podesen. grijati topliju vodu jednostavno ne moze.  8)

sad je dosta zahladilo u zg-u pa sam upalio grijač i on se svako malo "upali". na grijaču sam ja spustio temperaturu na 23.5 jer kad sam stavio na 25 koliko i želim termometar je pokazivao 27 - 27,5. i isto bi se grijač znao paliti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2012, 15:54:20 poslijepodne »
ok, ako grijac gori, a temperatura podesena na njemu i ona koju pokazuje termometar se razlikuju - onda provjeri grijac.

najjednostavniji nacin ti je da uzmes neku posudu, malo visu, i u nju uspes mlake vode (temperature 25C recimo) iz pipe. Temperaturu provjeri sa termometrom.

stavi grijac u posudu, namjesti na 25 na grijacu. ubodi grijac u struju. ako se upali lampica i pocme grijati, znaci da on nije dobro kalibriran. ostavi ga nek radi, s obzirom na malu kolicinu vode, brzo ce je ugrijati.

kad se ugasi, ocitaj temperaturu te vode. I dobit ces koliko grijac laze, ako npr. on tu vodu ugrije na 28 stupnjeva, znaci fula 3. namjesti ga na 22 stupnja.

Ponovo u posudu ulij vodu od 22 stupnja, upali grijac. pusti nek radi, kad se ugasi, ocitaj temperaturu. ako je 25, to je to. ako nije, onda vjerovatno nesto s grijacem ne stima.

uglavnom, igraj se malo, u litri-dvije vode grijac ce jako brzo postizati temperaturu, neces dugo morati cekati da saznas.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2012, 17:10:27 poslijepodne »
budem se poigro
hvala!

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2012, 20:41:13 poslijepodne »
Moji svi grijači su namješteni 3-4 stupnja manje od željene, namješten na 23 da bi dobio 26-27. Grijači su wave tropico.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2012, 21:02:05 poslijepodne »
za atmana vrijedi +2 stupnja. ako hoces 25, namjesti na 27.

osim za 300w modele (imao 2), njih kako namjestis, tako griju.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 11, 2012, 21:48:17 poslijepodne »
Moji svi grijači su namješteni 3-4 stupnja manje od željene, namješten na 23 da bi dobio 26-27. Grijači su wave tropico.
takav je i moj. sad je namješteno na 23 i pokazuje 26 tako ću i ostavit.
samo ne znam dali je u ovom mom termometru ova crvena tekućina živa ili alkohol?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Listopad 11, 2012, 23:50:55 poslijepodne »
živa je srebrna, ne možeš ju obojati :D