Srpanj 19, 2025, 16:51:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Treba li mijenjati živo kamenje?  (Posjeta: 1661 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Treba li mijenjati živo kamenje?
« u: Siječanj 10, 2006, 15:48:00 poslijepodne »
Nije baš da se spremam u morsku ali nešto si ovih dana razmišljam o filtraciji u slatkovodnoj.
Dakle siporax i ostala keramika u slatkoj funkcionira praktično na isti način kao i živo kamenje u morskoj (bez viših životinja na njima ali u principu to je to).
E sad savjet svih proizvođača a i hrpe hobista je da nakon nekog vremena keramiku treba mijenjati jer se šuljine u njoj zapune različitim biološkim otpadom ??? (ne kužim tu logiku baš taj otpad je hrana bakterijama). Zato su kao i izmislili bio bolse jer se na njima konstantan protok.
Ali nikad nisam čuo da živo kamenje može prestariti, koliko znam što starije to bolje.
Dakle što mislite, da li za živo kamenje vrijede neka druga pravila ili je priča o promjeni keramike samo način da se poveča promet proizvođačima akv. opreme?.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Puslica

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 10, 2006, 17:12:00 poslijepodne »

Kakva je situacija sa vulkanskom lavom?Da li i ona spada u "žive" ili ne žive?Po specifikaciji Eheima, život njihova medija Ehfilav je dvije godine i onda ga treba mijenjati.

Možda i nisam temu pogodio ili jesam?!

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2006, 17:21:00 poslijepodne »
ja se ne slažem s time. ja svoju keramiku imam već 8 godina i ne
mjenjam je a filtracija mi je super! baš sam to pročitao na nekoj
keramici i zaprepastio se.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2006, 21:10:00 poslijepodne »
ja smatram da je to neka finta da se prodaje bolje filter materijal, slicno je i sa spuzvama koje predlazu da se mijenjaju jednom u 6 mjeseci(fluval)..Ja niti sam mijenjao valjke, niti spuzvu vec 4 godine i sve je perfektno..
ZG,Vrapče

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2006, 21:31:00 poslijepodne »
živo kamenje nije zbog bakretija samo bitno nego i zbog malih živina
koje žive u njemu.. na kamenju i po njemu ima toliko života da je to
strašno..

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2006, 21:36:00 poslijepodne »

Moje mišljenje je da to nije finta nego činjenica. U 99% slatkovodnih akvarija je organsko opterečenje vode neusporedivo veće nego u jednom prosječnom morskom akvariju....'oćeš od previše riba, izmeta, ostataka hrane, trulih ostataka biljaka i.t.d. Istina je da je sve to hrana za heterotrofne bakterije, ALI: pore na keramici po izrazito sitne, daleko ispod 1 mm u promjeru, i bakterije koje u tim porama žive nisu u stanju dovoljno brzo razgraditi otpad koji se tu u velikim količinama nakuplja. Kao posljedica toga te se pore vrlo brzo zapune otpadom i tu je priči kraj, voda kroz njih više ne prolazi. Drugi jako važan element je i taj da kroz keramiku protjeće voda jedino i isključivo zahvaljujući strujikoju stvara pumpa, dakle protok vode je ''pasivan''. No međutim, u morskoj akvaristici stanje je bitno drukčije. Kao prvo, količine mehaničkog/krupnijeg, (a samim time i kemijskogotpada) su neizmjerno manje (a i pored toga se najčešće koriste filtracijski uređaji tipa skimmera koji dodatno osiromašuju vodu od organskih tvari). Druga, iznimno bitna stvar je i ta što se voda u živo kamenje aktivno upumpava od strane sitnih životinjskih organizama koji nisu izravno povezani s nikakvim bakterijama, a koji žive na samoj površini kamena (one su inače vidljive i golim okom). Imaju oni svoje ime i prezime, samo što ja još nisam uspio sve to pohvatati. I upravo zahvaljujući tim faktorima nikada ne može doćido zaštopavanja živog kamena u onom smislu kao kod keramike u filteru slatkovodnog akvarija.

Ako u čitavoj priči i postoji neka trgovačka finta, onda je to po meni samo postojanje keramike koju ja doživljavam kao nešto apsolutno beskorisno i nepotrebno pogotovo u situaciji kada na raspolaganju imamo bioballs-e. Ali opet, to ja samo moje mišljenje...
Novi Zagreb

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2006, 21:44:00 poslijepodne »
Dobro je povremeno promijeniti ili dodati pokoji novi kamen. Duljim stajanjem se bioraznolikost na kamenju smanju, postoji tendencijaprevladavanja samo nekoliko vrsta organizama. Ali da bi se osnovna funkcija izgubila (filtracija) vjerojatno su potrebne godine. Jedino ako postoji izuzetno jaki rast koraljnih algi (roza) one mogu "zacementirati" površinu kamenja pa je takvo kamenje funkcijski manje vrijedno.
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2006, 23:54:00 poslijepodne »
Moje mišljenje je podosta drugačije od Profinog... a ja i on čemo o tome detaljno u petak na putu prodiskutirat

Naime Live rock jest jedan porozan kamen koji u sebi sadrži i
aerobne bakterije i anaerobne bakterije... u njemu također žive sićušni
organizmi kojima ja isto neznam ime(a ima ih puno, znači puno imena) i oni rade svoje mikro struje koje je več Profa napomenuo.

No, kako s vremenom naš akvarij stari, tako se i količina detritusa
stvara u mrtvim zonama koje postoje po cijlom kamenu(mikro struje
nemogu detritus otpuhat ko powerhead) i tako se live rock zaštopava.

Uz to uvijek je i problem calc alge koja nam je krasna, al baš kako Branko kaže one zaštopavaju poroznu površinu.

Tako da se ipak iz TOG razloga preporuča mjenjati live rock ali S GODINAMA, a ne mjesecima...

No tu dolazi još jedno dobro pitanje?

Šta raditi s tim živim kamenom koji je star?

Postoji jedna metoda koju sad prakticiraju ameri, neznam za
Europljane(iako su oni napredniji u reefingu), a to je cooking live
rock.

Živi kamen se NE kuha u vrućoj vodi več se nizom ispiranja u nekoliko
kanti vode očisti od grubog detritusa, pa se onda kasnije ostavlja u
jednoj kaci koja je u potpunom mraku sa samo jednim powerheadom za
strujanje vode i pušta ga se da se potpuno očisti uz pomoć bakterija.

Tom metodom dobija se nakon mjesec-dva, novi i detritus free pročišćeni kamen.

Još nisam čitao ništa negativno od te metode, meni se čini OK, no lako sam u krivu...

E da, što se tiče keramike?

E pa ona i bioballsi i sva ostala sranja su totalno nepotrebna(u reef
akvarijima!) i neusporediva sa liverockom i neka budu u slatkovodnom
forumu, a ne u morskom.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2006, 00:04:00 prijepodne »
vis...uvijek nest novo saznas na ovom forumu,,Ne mogu polemizirati kad imam samo nestrucno i poprilicno laicko misljenje o svemu tome, ali moram priznati da mi se ucinkovitost filtera uistinu nije smanjila, tako da uz duzno postovanje strucnog objasnjenja ovu cinjenicu ne mogu objasniti
ZG,Vrapče