Svibanj 14, 2025, 20:55:13 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Betta -muško-ženska posla  (Posjeta: 1087 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline elvis123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Betta -muško-ženska posla
« u: Listopad 10, 2012, 08:58:29 prijepodne »
Pozdrav.
Molio bih pomoć u prepoznavanju spola bette. Naime, kolega koji je isto početnik, nakon nekog vremena držanja u odvojenim akvarijima,
odlučio je pokušati pariti bette. Međutim, mada je ženka kupljena pod ženku (a i u usporedbi s mužjakom ima puno kraće peraje i slabije boje)
izgleda da se ipak ili radi o "pritajenom" mužjaku ili o mužjaku kratkorepe bete!?. Naime nakon stavljanja u isti tank (pregrađen staklom),
"ženka" se je počela kostriješiti , napuhavati i zaletavati na muškoga?. Muški se isto kostriješi, što je ok, ali u manjoj mjeri nego ženka, i
nije počeo graditi gnijezdo ( a kad je bio sam, gradio je, dakle zna kako se to radi).
Dakle, molio bih da pogledate slike, pa da čujem vaša mišljenja. Da li je to ženka ili muški (lijeva riba), da li probati nastaviti s parenjem
ako je ženska, ili ih odvojiti u svakom slučaju?
Napomena- prilikom kupnje ženka je imala uzdužne pruge -što je znak nervoze koji je karakterističan samo za ženke -ili?, a kod stavljanja
u zajednički tank, one uzdužne pruge se ne pojavljuju.

Unaprijed hvala.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Betta -muško-ženska posla
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2012, 10:18:50 prijepodne »
Dva muzjaka. "Zenka" je kratkorepi muzjak, a dugorepi muzjak je prilicno ocufan pa ja s njim nebih ni pokusavala mrijest dok ne dodje sebi.

Inace, ne - uzduzne pruge nisu znak zenke nego bilo koje bette pod stresom bila zenka ili muzjak. Zenka dobiva poprecne pruge kada vidi muzjaka (ne tako jako izrazene kao uzduzne), takodjer se sepuri na drugaciji nacin sto se da nauciti kod malo vise gledanja u razne bette razlicitih spolova.

Uglavnom, neznam koliko je kolega procitao o mrijestu i da li je ribe propisno kondicionirao prije (naravno, osim sto nije kupio zenku  :D), jer bi moglo biti sve ok ali i zenka i muzjak bi se mogli dobro istuc. I bez ozbira na uspjesnost mrijesta ne znaci da ce ribe zadrzati cijele peraje ili ostale djelove tijela: da li je i na to spreman?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline elvis123

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2012, 10:45:34 prijepodne »
Dva muzjaka. "Zenka" je kratkorepi muzjak, a dugorepi muzjak je prilicno ocufan pa ja s njim nebih ni pokusavala mrijest dok ne dodje sebi.

Inace, ne - uzduzne pruge nisu znak zenke nego bilo koje bette pod stresom bila zenka ili muzjak. Zenka dobiva poprecne pruge kada vidi muzjaka (ne tako jako izrazene kao uzduzne), takodjer se sepuri na drugaciji nacin sto se da nauciti kod malo vise gledanja u razne bette razlicitih spolova.

Uglavnom, neznam koliko je kolega procitao o mrijestu i da li je ribe propisno kondicionirao prije (naravno, osim sto nije kupio zenku  :D), jer bi moglo biti sve ok ali i zenka i muzjak bi se mogli dobro istuc. I bez ozbira na uspjesnost mrijesta ne znaci da ce ribe zadrzati cijele peraje ili ostale djelove tijela: da li je i na to spreman?

Tnx.
 Inace dugorepi je ofucan bas od strane kratkorepog prilikom slucajnog susreta u istom tanku prilikom ciscenja ostalih tankova. Susret je trajao par sekundi, ali su posljedice vidljive.
A te peraje na dugorepom ce zacijeliti ili ce jadan ostati cijeli zivot ofucan?
A kaj se tice promatranja, malo mu je problem promatrati ponasanje zenki ako ima samo dva muzjaka  ;)

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2012, 16:19:55 poslijepodne »
Kako je Gwyneeth napisala ovo su dva mužjaka. Ovaj ofucani će se oporaviti kroz par tjedana, a možda i brže :)
Neka kupi ženku, kondicionira i onda pokuša mrijestiti :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2012, 20:59:30 poslijepodne »
Oporavit ce se ako je voda cista  :up:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline bettoljubac

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 20, 2012, 17:39:38 poslijepodne »
Pozdrav svima! Nova sam i na forumu, a zapravo i u akvaristici. Ali sve sam proučila, kupila akvarij i svu opremu od prijatelja koji je iskusan pa mi je sve objasnio. Akvarij ima 60 l i pri kraju je s procesom cikliranja i unutra je samo čistač (plecostomus), a u malom boksu od 5 l već pola godine imam muškog borca. Planiram ga uskoro ubaciti u veliki i kupiti 4 ženke, a onda poslije i 10 neonkica (kad prođe još vremena, znam da su one nešto osjetljivije). Prvo pitanje, je li to previše riba? i drugo-kojim redoslijedom da ih ubacujem? Sve ženke odjednom? Prvo ženke pa muškog ili?
Puno hvala :))

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #6 u: Prosinac 20, 2012, 18:21:23 poslijepodne »
dobrodošla  ;) 
Plecostomus ti naraste jako velik i 60l mu za neko vrijeme neće biti dosta. Ako misliš držat borca u tom akvariju trebao bi biti dosta zabiljen, da se osječa sigurnije, odmara na biljkama...  Ženke se stavljaju skupa s smužjakom samo u vrijeme mrijesta, inače je bolje ako su odvojeni ili boš imala ribice s nadrapanimi perajami. Moguće ih je držati skupa u dosta velikom i zabiljenom akvariju( dosta skrovišta,..) ali mislim da je 4 ženke previše.

sretno :up: