Srpanj 20, 2025, 20:47:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: macropodus opercularis  (Posjeta: 1525 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline reea

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
macropodus opercularis
« u: Ožujak 23, 2004, 12:51:00 poslijepodne »
koja je razlika izmedu muzjaka i zenke? Imam u akvariju 2 primjerka koja se u zadnje vrijeme jako naganjaju po akvariju. Kako se mrijeste? Da to jurcanje mozda nije dio njihove igre u stvaranju pomlatka?
Rijeka :-)

Offline chubby

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2004, 14:32:00 poslijepodne »
mujak ima vece peraje,ledna i trbusna na kraju vise zasiljene. Zenka je malo jaca napred nego iza. i boje .. kod muskog su jace. mrijeste se jaaaaaako lako,sto nije slucaj sa dizanjem mladih. jurcaju iz sporta...

Offline reea

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2004, 22:31:00 poslijepodne »
e pa malo sam ih promotrila i imam muzjaka i zenku u akvariju.

Offline chubby

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2004, 10:59:00 prijepodne »

jel muzjak radi pjenusavo gnjezdo?

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
macropodus opercularis
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2004, 11:04:00 prijepodne »

Ovo nije moj text...

Muzjak je mnogo veci od zenke i ima duza peraja i jace boje i ima zasiljena ledjna i analna peraja.Zenka je manja(oko 4cm) i bledja.Ako slucajno pogresis i stavis 2 muzjaka primetices kako se biju,ali ni priblizno onako silovito kao borci.Okrenu se suprotno jedan od drugog i drhte sa sirom rasirenim perajima.

Da bi ih mrestio moraju biti oko 5cm.Zenke oko 4cm.Muzjaci bi trebali imati zasiljena peraja ijarko plavu boju ispod usta pa sve do prvih peraja.Zenke se ne udebljaju mnogo kao kod drugih ribica.Da bi ih doveo u kondiciju za mrest hrani ih larvama komaraca ili zivim tubifexom.I jos jedno.Kod ovih ribica mi se najvise svidja sto ne moraju da se uparuju vec svaki muzjak ide sa svakom zenkom(naravno ukoliko su polno zreli).

Da bi se pripremili za mrestakvarijum od najmanje 5L (moze i veci)treba ispuniti svezom vodom sa cesme i temperaturu dovesti na oko 24-25 stepeni celzijusovih.Ubaciodabrani par u toku dana,a vec u toku noci(mora biti upaljeno svetlo svake noci),najkasnije sutradan muzjak cepoceti da pravi penusavo gnezdo mesajuci vlazan vazduh iznad povrsine(zato i treba akvarijum dobro poklopiti),i sluz.Trebalo bi staviti i neki poveci list od nane ili neke druge biljke,da bi sluzilo kao potpora gnezdu.U sam akvarijum treba ubaciti nekoliko biljaka i neki kamen iza kojeg ce se kriti zenka.Kada gnezdo bude bilo gotovo muzjak ce poceti da se sepuri po povrsini i siri peraja.Cim zenka to vidi prici ce mu,a on cese obaviti oko nje,a za par sekundi i okrenuti za 180 stepeni,tako da se njen analni otvor nadje okrenut ka povrsini ispod gnezda.Snazim stiskom zenka izbacuje jaja koja ulecu pravo u gnezdo,a muzjak ih istovremeno oplodjuje.To se desi par puta,a kada su sva jaja izbacena zenku treba izvaditi,da je muzjak ne bi ubio.Mladi se izlezu za 24-36 casova,za koje vrememuzjak vodi kompletnu brigu o njima,cisteci ih i premestajucinoseci uustima.Za pojavljivanje budji nema nikakve sanse.Svetlo treba biti upaljeno svo vreme(danju i nocu).Muzjaka vadis tek kada mladi proplivaju za oko 3,4 dana.Akvarijum dobro pokrivas tako da se kapljice vode skupljaju iznutra na staklu.To se radi zato sto se mladima za 15 dana pojavljuje organ za disanje atmosferskog vazduha Labirint.Prva4 dana nakon proplivavanja se hrane infuzorijom,3 puta na dan.A nakon toga zumancetom ili artemijom.

Offline chubby

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2004, 11:16:00 prijepodne »

mogu oni i veci narasti.reea-kad napravi gnijezdo javi se,a ovaj prelaz na zrak od 2-3 tjedna je kritican,trba spustit nivo vode,poklopiti akvarij i temp. dici 1 stupanj iznad temp zraka u prostoriji,da vlaga bude max,a razlika u temp min-i opet ih puno krepa

Offline reea

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2004, 11:45:00 prijepodne »
nisam primjetila da muzjak pravi gnijezdo od baloncica. Ali voda u akvariju mi je do samog ruba stakla. Trebam li mozda izbycit malo vode van. I jos jedno pitanje. Je li ih uopce moguce izmrijestit u zajednickom akvariju? Jer ih trenutno nemam kamo odvojit.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
macropodus opercularis
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2004, 12:54:00 poslijepodne »
Nema ništa od mrijesta u zajedničkom akvariju,tekst gore kaže posebani akvarij od 5 litara najmanje,sa grijačem podešenim na 26-27 C radi stimulacije mrijesta,odstajala voda,filtracija nije obavezna,poklopljen akvarij..

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
macropodus opercularis
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2004, 13:27:00 poslijepodne »

I ja mislim da nema nista od mrijesta u zajednickom akvarijumu zato sto aq treba biti miran bez drugih riba koje ne mogu srusiti gnjezdo jer je dovoljno da koja veca kap padne u vodu i da gnjezdo ode u tri pi materine!

Izvinjavam se na rijecniku!

Offline chubby

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #9 u: Ožujak 24, 2004, 14:05:00 poslijepodne »
ima mrijesta u zajednickom akvariju,i to svaka 2 tjedna,ali za 2-3 dana nema ni ikre ni mladih ... zbog toga treba poseban akvarij

Offline reea

• Punopravni član
macropodus opercularis
« Odgovori #10 u: Ožujak 24, 2004, 22:29:00 poslijepodne »
ma nema veze! glavno da sad ja to znam. Hvala puno svima!